:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 339
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ангелкова обеща до 4 лева за чадър на плажа догодина

СНИМКА: БГНЕС
Министерството на туризма обещава от догодина по плажовете да има повече и по-евтини услуги.
Чадъри или шезлонги на плажа на цена до четири лева обеща вчера министърът на туризма Николина Ангелкова. Цените обаче ще важат само за националните курорти и най-вероятно ще влязат в сила следващата година. Те ще станат факт, след като в сила влезе методиката за определяне на минималното концесионно възнаграждение за плажовете, което вчера бе одобрено от Министерския съвет. От идното лято се предвижда и друга новост - плажовете ще бъдат разделени в четири категории в зависимост от близостта им до градовете или курортите.

Скъпотията често се изтъква като причина за отлива на българи от родното Черноморие. В началото на лятото се оказа, че цената за сянка на плажа на места надхвърля 10 лева. "С днешното решение отчитаме спецификите на плажовете, а промените са в посока на намаляване на цените на чадъри и шезлонги, на плажни принадлежности и допълнителни услуги", каза Ангелкова.

Най-общо цената за чадър и шезлонг ще зависи от това къде се намира плажът. "Ако е на територия с население под 10 000 души, ще е 2 лв., над 10 000 души - 3 лв., в национален курорт - 4 лв. Предстои новите процедури, които обявим до края на годината, да бъдат по тази нова методика, с което със сигурност цените от следващото лято ще бъдат драстично по-ниски", обясни Николина Ангелкова.

Това обаче били базови цени. "Даваме 40% тежест в оценката за този концесионер, който е дал най-ниска цена за един брой чадър или шезлонг. До края на годината планираме да обявим минимум 15 процедури за концесии за тези, чиито договори изтичат, те са с приоритет", каза тя. Такива били Дюни-юг, Поморие-централен плаж, Несебър-стар град, трите плажа на Св. Влас и др.



НА МЯСТО

Над 200 сигнала за нередности са подадени на горещия телефон 02 90 46 833 за нарушения по морските плажове. Най-честите оплаквания били свързани с неспазване на свободната зона за плажуване от страна на концесионерите или наемателите. Сигнали имало и заради недобре почистените морски плажове. "От тази седмица имаме и мобилна група на място на Черноморието, която ще направи проверка", каза министър Ангелкова.



5
1118
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
21 Юли 2016 07:44
Тогава ще ни купи и колело!
21 Юли 2016 09:39
Пенчо бре
21 Юли 2016 07:44
Тогава ще ни купи и колело!

И .. по една свирка!
21 Юли 2016 10:33
Един чадър струва 15-20 лв. Тази година ги избиват за два дни, догодина- може би за седмица,благодарение на министърката.
Но най-вероятно догодина ще има проби да ги избият за ден и половина.
Важи не само за чадърите.
Пък после се чудим защо хотелите са празни.
21 Юли 2016 12:44
В Гърция са без пари
21 Юли 2016 16:42
Да не стане като с обещаните 10% на даскалите?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД