:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,558,976
Активни 71
Страници 3,264
За един ден 1,302,066

Изпитите след IV и VII клас се намаляват от 9 на 4

Учителите ще пишат по-малко текущи оценки през годината
Министерството на образованието ще намали рязко броя на задължителните изпити под формата на външно оценяване след 4-ти и 7-и клас. Вместо 4 задължителни изпита четвъртокласниците ще имат само два - по български език и литература и по математика. Същите предмети ще са задължителни за външно оценяване след 7-и клас, а от досегашния списък с изпити при седмокласниците отпадат три предмета. Силно се намалява и броят на текущите оценки, които учителите ще са длъжни да пишат през срока. Това предвижда новият проектостандарт за оценяване на резултатите от обучението в училище, представен от просветното министерство.

В момента външното оценяване след 4-ти клас се извършва по 4 предмета - български език и литература, математика, Човекът и обществото и Човекът и природата. Занапред отпадат последните два. В 7-и клас пък няма да има външното оценяване по 3 предметни области - природни науки, чужд език и обществени науки. Външно оценяване по чужд език ще има и занапред, но само по желание.

Просветното министерство вчера не обясни каква цел преследва с намаляването на броя на миниматурите. От там само казаха, че и досега не е имало изрично регламентиране на предметите, по които задължително се провежда този вид изпит, и това е ставало със заповед на министъра. И добавиха, че нищо не пречи по преценка на министъра всяка година към списъка със задължителни предмети да се добавя по някой от предметите, и така през годините да има редуване, с което чиновниците да могат да напаснат провежданата политика към проблеми, възникнали в практиката.

Докато за 4-ти и 7-и клас миниматурите се намаляват, в 10-и клас - края на първия гимназиален етап според новия училищен закон, е предвидено изобилие от изпити. Тук се залагат 6 външни оценявания, като МОН подлага на обществено обсъждане два варианта. Според единия само два изпита ще са задължителни - за четивна и за математическа грамотност, а останалите 4 - природни науки, обществени науки, чужд език и дигитални компетентности, ще са по желание. По чужд език и дигитални компетентности се предвижда в 10-и клас да се издават специални сертификати, които иначе стрували скъпо. Не се разбра защо ученик ще иска да се яви по желание по другите предмети - природни и обществени науки, след като оценката от външното оценяване не оказва никакво влияние върху продължаване на образованието. Алтернативният вариант предвижда задължителните изпити да са 4, а по желание да останат два - по чужд език и информационни технологии. Стандартът е публикуван за обществено обсъждане в този вариант.

Към момента не е ясно дали ще има образователен етап, в който все пак да бъдат преценени знанията на децата във всички основни предметни области. От МОН припомниха, че според новите правила на училищния закон задължителните държавни зрелостни изпити остават два - по български език и литература върху задължителната подготовка и вторият - върху предмет по избор от профилиращите предмети, изучавани във втория гимназиален етап.

Много промени има и при текущото оценяване на учениците. Занапред учителите ще са длъжни да пишат много по-малко оценки. Минималният брой оценки на срок по предмет става 2, независимо от броя на часовете, с които се изучава съответният хорариум. В момента при предметите, които се изучават в 4 и повече часа седмично, учителите са длъжни да напишат минимум 5 оценки на срок, при три часа седмично се изискват 4 оценки. Според Евгения Костадинова, шеф на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание", лимитите в момента принуждават учителите да пишат формални оценки, само и само да изпълнят изискването.

За пръв път в образователната система се дефинира какво точно се изисква за всяка от количествените оценки по шестобалната скала. Учителите ще са длъжни да аргументират пред целия клас оценката от устно изпитване на ученик, както и писмено оценките при писмени изпити. Според МОН това ще подобри обективността на оценяването. От 1-ви до 3-ти клас, когато не се пишат количествени оценки, училищата ще имат свобода да изразят по индивидуален начин съответните качествени показатели - от отличен до слаб. Вместо "отличен" например може да се ползва "блестящ". Учениците от 1-ви до 4-ти клас не повтарят годината, за тях директорите ще са длъжни да предоставят допълнително обучение, като тепърва се чака регламент за финансирането му.ГРАФИК

Новите правила за оценяване влизат в сила за първокласниците и петокласниците, които ще постъпят в училище наесен. Те ще са първите випуски, които ще се явяват на външно оценяване по новите правила през 2019-2020 г. - за четвърти клас, и през 2018-2019 г. - за седми клас. Новото оценяване след края на 10-и клас ще се въведе за пръв път през учебната 2019-2020 г., или за предстоящите седмокласници. Не е ясно защо се отлагат толкова във времето новите правила за външното оценяване в 4-ти и 7-и клас, след като според собствените обяснения на МОН то досега не е било регламентирано като задължително, т.е. не би следвало да има проблем със "заварено положение".ОЦЕНКИ

При външното оценяване в 4-ти, 7-и и 10-и клас оценките ще са в точки. Точките от външното оценяване в 4-ти клас ще се приравняват по шестобалната скала, за разлика от тези в 7-и и 10-и клас. Матурите ще са и в точки, и по шестобалната скала, макар в стандарта да има два противоречащи си текста по темата. Оценките от външното оценяване в 4-ти, 7-и и 10-и клас няма да служат като текущи, защото при тези изпити се оценява постигнатото през целия етап. Външното оценяване ще служи за текуща оценка само когато е правено в друг клас. Когато резултатите се ползват за кандидатстване, шестица от училище, включена в балообразуването, ще е равносилна на 50 точки резултат при изпит, който носи максимум 100 точки. Петица от дипломата ще носи 39 точки, 26 ще са точките при четворка и 15 - за тройка.
12
7643
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
22 Юли 2016 19:20
Разместване на креватите...
Но - не казват ЗАЩО? Няма аргументация, няма обяснения... Едно се набляга - ама даскалите ще са свободни, те да носят отговорност...
------------------
Сайтът на Генек
22 Юли 2016 19:37
Стига с тези експерименти и безумни идеи, бе! Какви хора ще подготвяте? Върнете килийните училища и удряйте кепенците! Само четене е достатъчно за България.
22 Юли 2016 19:41
15 - за тройка.


Двойка явно няма да има. С тройка ли ще се тумби? Картината на Решетников как ще я прекръстим? Опять 15 точки ли?
22 Юли 2016 19:57
Махнете тестовете! Провокира се зубрене, разиграване предварително на определено количество варианти, като след няколко месеца и това не върши работа, щото следват провалите на входното ниво за следващата година. Последният резултат никога не присъства в статистиките и в медиите!!!!Тестаджия се става за отрицателно време след съответната подготовка, подплатена с пари или в зависимост от училището с външно финансиране, а знания няма. Не случайно вторите модули, дето са по стар тертип са могилите. Пример - по математика ти се дават три задачи, които трябва да решиш, а отговор няма!!!! Подобна е ситуацията и с преразказите на непознат текст - циркът е страхотен! Медиите наистина трябва да се занимаят с този въпрос, щото който се интересува е лесен - ще намери начин. НО! Какво става с децата в държавата - а те са все по-малко!!!!

П. П. Още един пример - европейски! В Германия, наред с всичките нашенски глупости на първоначален етап, на ниво отсейване за гимназия и следващ попътен образователен вятър - все още няма тестове!!!!!!!!!
23 Юли 2016 05:35
Мислене, знания и умения се проверяват чрез теКстове, а не чрез тестове.
В началото на образователните "реформи" явно е стоял някой с дислексия и дисграфия, та изпуснал К-то, и така си върви. Поради дис-ум-ието на следовниците му.
23 Юли 2016 05:41
в 10-и клас - края на първия гимназиален етап според новия училищен закон, е предвидено изобилие от изпити. Тук се залагат 6 външни оценявания, като МОН подлага на обществено обсъждане два варианта. Според единия само два изпита ще са задължителни - за четивна и за математическа грамотност

Ъ???!!!
И срещу подобно "изпитване" ще се получава диплом за завършено средно образование, първи етап???!!!
Може - но за специализирани училища за младежи с лека и средна умствена изостаналост, каквито прочее училища вече не из-останаха из държавицата от много реформиране, но затова пък нормалните училища ги преквалифицират за целта.
Калашник ми дайте, калашник
23 Юли 2016 05:44
Какви ли стандарти и изпити готвят за втори гимназиален етап, страх ме е да мисля.
Най-вероятно ще правят тест по предмета, хм, "Гражданско образование" и толкоз.
23 Юли 2016 07:47
Просветното министерство вчера не обясни каква цел преследва с намаляването на броя на миниматурите. От там само казаха, че и досега не е имало изрично регламентиране на предметите, по които задължително се провежда този вид изпит, и това е ставало със заповед на министъра. И добавиха, че нищо не пречи по преценка на министъра всяка година към списъка със задължителни предмети да се добавя по някой от предметите, и така през годините да има редуване, с което чиновниците да могат да напаснат провежданата политика към проблеми, възникнали в практиката.

Лили Маринкова няма да бъде върната в БНР, мотиви не бяха обявени

Депутатът Явор Хайтов към съдия: Ние на вас обяснение ли ви дължим как избираме членовете на ВСС?


Няма как да проспим раждането на диктаторски режим. Нали?[/quote]
http://terminal3.bg/njama-kak-da-prospim-razhdaneto-na-diktatorski-rezhim-nali/
23 Юли 2016 08:13

Асол
22 Юли 2016 19:57

Махнете тестовете!
Тестовете са проблем номер 1 на образованието.
В десети клас тест по литература, това е чудовищно. Вместо писане на тема - тест по литература. С полета например като тези:
- автор
- име на произведението
- главни герои
- основна теза на автора
и пр.
отговаря се с по 1-2 думи и това е. Не е нужно да е четено произведението, не е нужно да може да се говори, анализира и пр.

Как се развива въображение с такива тестове?
23 Юли 2016 11:17
Тестовете могат да включват различни задачи, вкл. и такива за създаване на текст. Не се хващайте в техниката.
Аз да задам въпроса си тоя път директно. С каква право се иска учителят да аргументира оценката си, след като една институция не смята това за необходимост. "По преценка на..." Ама как се формира тая преценка, какви са основанията й, какви резултати ще последват от нея... Аааа!!! Докато не стане ясно, че всяка преценка и решения трябва да се обосновават, в обществото ще има грубо отрицание и агресия. Нормално... министърът и депутатът не са Господ, та изпълняващите да тръгват от: "И рече Бог..." и ... стана ... и видя Бог... че стори Добро."
24 Юли 2016 14:08
защо мъ4ат децата с тези тестове?
24 Юли 2016 14:42
С каква право се иска учителят да аргументира оценката си, след като една институция не смята това за необходимост


Единственото възможно обяснение е, че с намаляване броя на задължителните изпитвания през срока, никой - нито учител, нито съученици, биха могли да имат представа за знанията на ученика.

След като - според министерството - това досега е ставало проформа, нищо не пречи и бъдещите само две изпитвания да са проформа или направо казано фалшиви.

Изобщо казано - манджа с грозде, и сега на обществено обсъждане ще се наложи родителите да делят отделните съставки...
Всъщност и учителите...

Какво става ако вътрешната оценка драстично не отговаря на външното оценяване?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД