:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 340
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Безхаберие

Свлачище отнася плевенското депо за боклук и 28 млн. лева

А лентата му бе отрязана тържествено през ноември м.г.
Лентата бе срязана.
На 6 ноември миналата година, в дните на междувластие - когато бившият кмет на Плевен проф. Димитър Стойков беше в отпуск, а новият - Георг Спартански, още не беше встъпил в длъжност, с празнична церемония, включваща водосвет и тежки речи, беше прерязана лентата на новото депо за отпадъци. Обектът бе отчетен като поредната, 13-а такава система в страната и един от най-мащабните европейски проекти за Плевен. Присъства лично министър Ивелина Василева.

Няколко месеца по-късно и въпреки че има избран оператор, новата Регионална система за депониране на отпадъци край село Буковлък все още не се ползва. Макар че депото ще обслужва още 5 съседни общини: Гулянци, Долна Митрополия, Долни Дъбник, Искър и Пордим, най-голям е делът и съответно ангажиментът на община Плевен, тя е бенефициент, а останалите - партньори.



Депо няма, защото се появиха пукнатини. Буквално



Броени дни след 29 януари, когато Регионалната система за управление на отпадъци е била приета от държавна комисия, са забелязани пропуквания и пропадане. Асфалтовият път, който води към единствената изградена засега клетка, се е пропукал по осевата линия, а в долната част на ретензионния резервоар за отпадни води се е получило свлачище с много дълбока основа. Има хлътване с денивилация от около 2 метра, обявиха тогава от община Плевен. Своевременно беше изпратено писмо, с което Министерството на околната среда и водите е уведомено за проблема.

По последна информация, в момента се изготвя план за аварийно укрепване на района на новото депо. След като планът бъде готов, той ще бъде внесен в Министерството на регионално развитие, за да се получат средства за спешно, аварийно укрепване, по линия на борбата с бедствия и аварии.



"Асфалтовият път вече е компрометиран изцяло и е неизползваем",



каза кметът Спартански. "Тук само мимоходом ще вметна - добави той, - че по тези въпроси е трябвало да се мисли, когато е било проектирано на това място сметището, за да не си говорим сега защо на това място има свлачище и 28 милиона европейски пари са тръгнали по нанадолнището. Но фактите са такива - перфектно направеният асфалтов път е компрометиран и до изградената първа клетка на депото трябва да се направи нов, обходен път. Преди дни установихме, че има и вторични пропадания", обясни плевенският кмет.

Договорът с избрания оператор на депото е подписан, но преди да започне той работа, трябва да се извърши проверка и пуск на инсталациите. Тези проби се правят, но без аварийно укрепване не може да продължи работата по депониране на отпадъци там, стана ясно от думите на кмета.

Надявам се да се оправят нещата, колкото по-скоро - толкова по-добре, каза Спартански. В момента ние сме принудени да депонираме боклука на старото сметище и влизаме в извънредни разходи - за охрана, за обработка.

На въпрос дали със заработване на новото депо такса смет за плевенчани ще се увеличи или не Георг Спартански каза, че "това е надеждата на всички ни". "Казвал съм го, че съм кмет за определен период от време, а винаги ще бъда гражданин и данъкоплатец и за мен самия не е без значение в каква екологична среда живеем и колко плащаме, за да си я осигуряваме. Приказката "Вода гази - жаден ходи" е валидна в случая.

При положение че имаме ново сметище, пък ползваме старото, защото новото е компрометирано, още преди да заработи, става дума за "поредни плевенски драми вследствие на нечие недомислие и нецелесъобразно усвоени и харчени пари".

Да припомним, че това не е първото свлачище на терена на регионалното депо за отпадъци край Плевен. След проливните дъждове през юли 2014 г. там тръгна свлачище, което освен че забави строителството, го оскъпи. Тогавашното кметското ръководство начело с проф. Димитър Стойков се обърна към РИОСВ-Плевен с искане за разрешение община Плевен да ползва като временен заем близо петте милиона лева натрупани отчисления по такса смет за изграждане на новото депо за отпадъци и рекултивация на старото. Беше изградена допълнителна подпорна стена.



------

Новото депо, което събира боклука на Плевен и още 5 съседни общини, струва над 28 млн. лв. Засега в него са изградени клетка №1 на депо за неопасни отпадъци, инсталация за предварително сепариране на отпадъци и инсталация за компостиране. За оператор на депото за срок от 5 години е избрано ДЗЗД "Регионално депо-Плевен 2015", в чийто състав влизат софийски и пловдивски фирми.





------

Драстично намаляване на количеството отпадъци, генерирани от плевенчани, настъпи с поставянето на кантар на старото сметище край Буковлък в началото на 2013 г. След като Найден Зеленогорски не го направи за 3 мандата на кметския пост и битовите отпадъци се "измерваха" на око на принципа обем/тон, като плътността се изчисляваше от 0.4 до 0.65 тона/куб.м. Така години наред се плащаше за уж депонирани 100 хиляди тона на (може би) 100-хилядната община. И на никого не правеше впечатление, че например за 2005 г. докладваните количества отпадъци - около 101 741 т/г. (232 947 м3/г.), са значително по-високи в сравнение с количествата битови отпадъци, определени на база нормата на натрупване - 42 257 т/г., при население за Плевен и 24-те села 140 967 души.

За 2013 г. боклукът на Плевен магически спадна на 34 597 тона, а за 2015 г. е бил 32 589 тона.

Според хора от бранша сепариращата линия в новото депо ще намали отпадъците с още 2/3.



-------

Четири общини в страната, една от които е Плевен, са постигнали целта да рециклират към 1 януари 2016 г. минимум 25% от общото количество отпадъци. Това става ясно от заповед на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, публикувана преди седмица. Заложената цел, според отчетеното от тях, са постигнали Столичната община, Плевен, Търговище и Провадия.

В доклад от община Плевен е посочено, че за 2014 г. 44 271.7 тона битови отпадъци, от които 32 949 тона, или 74% са предадени за рециклиране. Това са хартия и картон, метал, стъкло, пластмаса. Специално назначена комисия е анализирала докладите на общините и е сравнила данните в тях с тези на Изпълнителната агенция по околна среда, които се получават от годишните отчети на фирмите, извършващи събиране, третиране и преработка на отпадъците от бита. При всички изредени общини са установени несъответствия, но при три от тях и след корекцията резултатите са много над целта от 25 процента. За Плевен окончателното число в заповедта на министър Василева е 50% - най-добро в сравнение със София - 33% и Търговище - 48%. В числа посочените за 2014 г. за Плевенската община стойности са 66 001 тона отпадъци и 32 720 тона рециклирани.

Със Закона за управление на отпадъците са определени отчисления за депонирането, които всяка година се увеличават, за да стимулират общините да намаляват количествата, които постъпват в депата. До 1 януари 2018 г. най-малко 40% от общото тегло отпадъци трябва да се предават за рециклиране.

 Депото не заработи.
 Свлачището тръгна.
 Земята се разцепи.
 И по пътя си личи...
7
4098
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
24 Юли 2016 19:11
Като поставяне на проблем добре. Но защо ли си мисля, че ако на снимката имаше известен ленторез - тоя материал нямаше да се роди даже...
-------------------
Сайтът на Генек
24 Юли 2016 21:11
Дребна работа. Ти виж по магистрала Тракия какви вълни има. Мечта за всеки сървист и зъболекар!
24 Юли 2016 21:31
Лека-полека на някои ще им светне, че само с адвукачи и меринджеи нищо не става. Колко от тия 28 мильона са влезли в джебовете на калинки и колко са похарчени за инженер-геолози и хидрогеолози?!
24 Юли 2016 21:48
колко са похарчени за инженер-геолози и хидрогеолози
ако са похарчени - да си отговарят. ако не са - да отговарят калинките по веригата. но аз лично не вервам, песимист съм.
24 Юли 2016 22:22
rover,
25 Юли 2016 09:29
От една страна: да си бяха избрали място без свлачище, укрепването на свлачища е дейност скъпа и не винаги ефективна. От друга страна, България има премного територии заети от налични или потенциални свлачища- условията са такива.
25 Юли 2016 17:40
А сега - какво?! Ще си замълчим срамежливо.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД