:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,913,235
Активни 61
Страници 6,661
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Аболиционизъм и лекстремизъм

Европейската икономика се носи като кораб, на който пасажерите от всяка нация избират всеки свой капитан - който най-убедително обещава. Представете си, че най-яките избраници са един пастор и двамина фантазьори - всеки със своя утопична вяра, нито един вещ в навигацията. За кормчия е назначен дърт писар пияница, който отдавна в нищо не вярва. Понеже пасторът е най-гласовит, а неговите енориарши са най-много и най-яки, се слуша неговата воля, иначе шамар. Главен дълг на всеки пасажер е да тримири на строг пост и да срича светия закон. И корабът, воден със здрава ръка и празна глава, се носи право към рифа, наречениталианска банкова кризасамо защото обидния прякор винаги отнася най-хилавото от възможните момчета, иначе спокойно можеха да я кръстят германска банкова криза, френска банкова криза, испански банков колапс. Плува корабът и всеки вижда какво ще стане след месец, два или шест. Най-опитен в морските дела, британският боцман ще скочи през борда, избрал несигурно спасение с плуване със собствени сили през бурята, пред познатия уют на кораба, устремен към гибел - и само бог може да го спаси, ако внезапно прати попътен вятър, преди корабът да стигне скалата. А на палубата служат тежки литургии, още затягат постите, повтарят премъдрости от Писанието и слушат притчите на пастора: не е морално иняма вече да спасяваме давещите се,който се дави, ще го тласнем в дълбините, защото сам си е виновен. Спасителни пояси няма да хвърляме и никому няма да разрешим да ползва. Всички ще се вържем за палубата, а ако вземе корабът да потъва, ще гребем дружно с ръце да го измъкнем. Може да се удавим всички на 60%, може и само с 30% да се набълбукаме, само светия закон да не погазим. Всичко това може да ви се струва тежка глупост и пълна боза, но е чистият екстракт, квинтесенцията на днешната евроикономика.

Вярно, че е боза, но дотам са докарани финансите от политиците и маркетинговите похвати, с които се пробутват на избирателя празноглави, но атрактивни водачи. Все повече хора разбират, че ни налагат откровени глупости, но като всяко безумие, с претенции да са норми на морала и закона. Изправени пред очевиден провал, вече и политици, и цели правителства вдигат глас срещу брюкселското законодателство: започват да разбират, че е негодно, защото е невъзможно. Надига се и набира мощ единнов аболиционизъмАболиционистите (от лат. abolition, отмяна) са борците за премахване на робството и законите за крепостното право края на XVIII - началото на XIX век. Настоявали са за отмяна на поробващите закони, защото виждали, че душат и рушат стопанството. Икономическият разпад на старите империи, вълната на мизерия и недоволство, наложили аболицията. А икономически свободният човек станал движещ фактор за прогреса на индустрията и пазарното стопанство. Днешните аболиционисти искат отмяна на негодните регулации. За да оцелее банковата система на Европа, жизнено важно е

да се отмени Погребалната директива *)

С изключение на първата й част, която изисква банките сами да съставят "завещание", т.е. план за преструктуриране при неплатежоспособност. Дивотиите в тази директива съсипват и банките, и фирмите, препятстват кредита за нови, дребни и средни производители, а те, не глобалните корпорации на върха на хранителната верига, са истинският, жив двигател на стопанството. Не е възможно да заставиш спестителите в Италия или Франция да поемат загубата на цялата раздута и неефективна икономика, натрупана в банките като "лоши", т.е. необслужвани заеми. Не е Кипър да го "подстрижеш", това са десетки милиони губещи. Бунт ще стане - и то истински. Не е възможно банките да наберат допълнителен капитал за наложения нов буфер за покриване на загуби, т.нар. MREL. Няма откъде да вземат пари. За последните 6 г. банките в ЕС набраха нови 800 млрд. евро (!) капитал. Не стигал, трябвало три пъти по толкова, хленчат брюкселските гении. Само за банките в Италия били нужни "на първо време" 30-50 млрд. евро. Ако е вярно, то за Германия ще дотрябват 300 до 500 млрд. евро.Няма такъв капитал и никой няма да дадепари, които се задължава да жертва за банката, ако тръгне да фалира. Това е смисълът на новата гениална политика за спасяване на банки чрез завличане (bail-in) на вложителите наместо досегашното измъкване (bail-out) на банката от батака за сметка на фиска. Никой не ще да дава пари, които трезорът да завлече. Затова акциите на всички европейски банки се сриват. От началото на годината са загубили 30% от целия си капитал. Ами когато, все някога, стопанството се откъсне от дъното, колко капитал ще е нужен на банките, за да могат да кредитират растящата отново икономика? Не трилиони, квадрилион (1 с 15 нули) евро капитал ще трябва на банките, по акъла на авторите на погребални директиви. Глупостта експлодира в абсурд.На фирмите трябва помощ, не на банкитеИталианските, а и всички европейски банки нямат проблем с платежоспособността, а с доходността, анализира Филип Бодеро във в. "Файненшъл таймс". Така е. За да "топи" държавния дълг, политиката на отрицателни лихви съсипва финансите, не само банките - пенсионни, инвестиционни фондове, застрахователи са застрашени. Вместо да тика банките да покрият със завлечени от вложителите пари загубите в цялата икономика, включително държавния дълг, разумната държава би подкрепила фирмите, като поеме част от финансовия риск. Например, като купува или гарантира дълговете на индустрията по примера на TARP (програма за възстановяване на проблемни активи) на САЩ. И по-ловки, по-гъвкави начини са известни. Облекчените фирми ще си плащат заемите и вместо да потъва, финансовата система ще изплува. Това ще е

тежко поражение за лекстремистите,

властващите днес управници на Европа. Съчиних този термин, слепих lex (закон) с extremis (крайност), защото не е редно да наричаме провалилите се тъпи законодателни абсурди в Европа "неолиберализъм". В лекстремизма няма нищо либерално, той е тъпата вяра, че щом си се качил на върха на властта, изведнъж от пълен тъпак ставаш мъдър стратег и можеш да налагаш щенията си във вид на закон с претенции за морал. Няма да стане. Лекстремизмът ще бъде отменен - ако не става иначе, то след пълен провал.- - -

*) "Погребална директива" германските банкери наричат брюкселския декрет 2014/59/EU, озаглавен Bank Recovery and Resolution Directive (Директива за преобразуване и възстановяване на банките), съкратено BRRD. На немски това Be-er-er-de звучи като Beerdigung, "погребение". Това е доста правилен по смисъл превод на евфемизма resolution. С този термин във финансите се нарича затварянето и ликвидацията на банки, пр. държавният фонд на САЩ, който ликвидираше фалиралите спестовно-кредитни асоциации, се наричаше Resolution Trust Corporation.

17
7494
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
24 Юли 2016 19:55
Въпрос: Тогава къде са парите?

Друг въпрос: Нима вярвате че брюкселските зелки не са нечии марионетки, агенти за влияние? Нима не работят за нечии милиарден интерес? Жокер: Социалистът маоист Барозу го взеха на синекура в Голдман-Сакс (калсовия враг) защото е много умен ли, или защото е свършил работа в ЕС, докарала милиарди на Голдман-Сакс?
24 Юли 2016 20:48
Статията е добра образна констатация (примерът с кораба), но какво от това. Всеки по-поетично устроен мозък може да я съчини, от експерт се очаква да каже какво сетне да се прави.
24 Юли 2016 21:04
Доколкото разбрах, целият рев е, че карат банкерите сами да поемат отговорността и риска при управление на банките, а не да действат безразсъдно лежейки върху кълката, че ако фалират, данъкоплатците ще им платят масрафа.

Нали държавата е лош стопанин, нали не трябва да се меси в икономиката ? Или това не се отнася, когато трябва да поема загубите от лошото управление на частни субекти. Тогава е длъжна и е лоша, когато не натоварва населението да плаща за милиардите бонуси на банкерите.
24 Юли 2016 21:38
Аболиционист съм по отношение на заробените бедни държави в ЕС - нашата начело, и на демократизираните в Магреба и Близкия Изток.

Лексетремист не съм, съдейки по латинската дума закон в началото. Щото законите у нас...

А Хърсев утре ще го чета.
24 Юли 2016 22:17
И корабът, воден със здрава ръка и празна глава, се носи право към рифа,
`
Добро подобие на притча, но поуките май ги няма....
24 Юли 2016 22:23
А, прочетох го, хареса ми. Поуките ги няма, защото няма как да са политкоректни.

Ако беше жив Бийгъл, светла му памет, щеше да каже - системата! Системите и режимите навсякъде! Про-мя-на! Радикални промени.
24 Юли 2016 22:37
А Хърсев утре ще го чета.

а аз на кукуво лето
24 Юли 2016 23:10
Сарказмът в статията спрямо "гласовития пастор" е направо неприемлив, да не говорим че е и напълно неоснователен. Да припомним: пастор Йоахим Гаук е в момента президент на Федерална република Германия.
Финансовите, банковите и мигрантските афери ги забъркаха съвсем други хора. Тия точно банкови и финансови афери могат със сигурност да съборят Евросъюза, ако не се озъптят.


25 Юли 2016 06:45
Изводи няма, защото не ни трябват изводи. Трябват ни внушения. И вечната мантра добре сме си с ********* гледайте си кефа. На мястото на звездичките всеки да сложи каквото си ще.
25 Юли 2016 06:55
изведнъж от пълен тъпак ставаш мъдър стратег и можеш да налагаш щенията си във вид на закон с претенции за морал.
25 Юли 2016 07:54
Грешката на г-н Хърсев е че не допуска, че капитан, боцман, навигатор или дори кок (това е готвачът на кораба) могат целенасочено да водят кораба си към гибелта му, не само от празна глава.

Наивна детска грешка, на недостатъчно пораснали хора, които несъзнателно ектраполират своите мисли, надежди и чувства върху останалите. Има такива разрушителни хора, стремежът към разрушение винаги върви със саморазрушение, нелогично за нормалните хора, но е доста разпространено, такъв е всеки който кара рисково кола или мотор, и никакви увещания че може да загине не помагат, всички революционери са такива, не правят революции за да подобрят системата а защото разрушението ги опиянява, всички соросоиди ги влече разрушението, те разрушиха България, макар че рискуват и своята гибел.

Да г-н Хърсев, проумейте че човешките стремежи не са рационално мотивирани, а емоционално, емоция дълбоко от подсъзнанието, която после се обвива в рационално изглеждащи доводи. Наскоро четох проучване, човешкото съзнание взема решение 7 секунди след като подсъзнанието вече е взело решението. А до подсъзнанието си нямаме достъп, и ако някой го влече разрушението, няма лечение за такъв, гледай само да не те завлече.

Впрочем, разрушителните хора ги наричат още психопати - https://bg.wikipedia.org/wiki/Психопатия
25 Юли 2016 09:50
Не съм съгласна с г-н Хърсев, че катастрофите се правят от невежи! За всяка истински голяма катастрофа си трябва професионалист!
25 Юли 2016 10:36
Благодарение на такива икономически корифеи, като този съучастник в написването на "Ран-Ът", подмандатната ни територия се срива в небитието...
25 Юли 2016 11:07
ах, г-н Хърсев, вие сте си сбъркали професията - май е трябвало да станете прогимназиален учител по български (или немски) в провинцията.. - толкова Неизказана болка, мъка, пък дори и опит за поетична носталгия... Честният подход обаче би изисквал да отговорите най-сетне на въпроса колко ясни и критични материали написахте срещу Кунева, да речем, когато ни продаде евтинко на Европата (за една затворена атомна електроцентрала) ?!
колко критични материала написахте срещу Станишев или Бойко Борисов когато управляват грешно икономиката ни и банките ни, и водят кораба ни към рифа...
жалко е че с псевдоинтелектуалните си напъни тук - и продължавам да се чудя на какво отгоре вестник Сега продължава упорито да ви дава трибуна - само замъглявате допълнително и без туй вече доста поразмътените мозъци на бедния български гражданин ...
25 Юли 2016 22:09
...разумната държава би подкрепила фирмите, като поеме част от финансовия риск. Например, като купува или гарантира дълговете на индустрията...


Облекчените фирми ще си плащат заемите и вместо да потъва, финансовата система ще изплува.


А познайте какво изплува, когато народа поемa финансовия риск на "великите" ни предприемачи за да ги облекчи!
26 Юли 2016 16:04
Трагедия, представена като приятно, развлекателно четиво.
27 Юли 2016 10:01
Проблемът идва от там , че ще настане бунт и ако отново данъкоплатците /скрито указани като"фискът"/, пак платят сметката на банките, защото вече един път я платиха, но както виждаме това не доведе до нищо добро. За туй нека по-добре да си фалират, както всяко едно предприятие - може и се случва често в света на пазарната икономика - или за едни икономиката е по-пазарна, отколкото за други ,а? Банките си фалират от хиляди години, да не би сега да им е за първи път?Превърнаха се в свещени крави, колос на глинени крака, който постоянно ни заплашва ,че ще рухне върху нас и ще ни съсипе, но той и така ни съсипва. Е стига вече, явно системата не работи, ще трябва да се рестартира. И да, ще има жертви, но то и сега има , но не са толкова видими!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД