:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пловдив решава във вторник иска ли акции от панаира



Общинският съвет в Пловдив ще заседава във вторник дали да приеме 20% от държавните акции в "Международен панаир Пловдив" АД. По предложение на икономическия министър Божидар Лукарски в сряда правителството одобри на общините Пловдив и Варна да бъдат прехвърлени безвъзмездно остатъчните държавни дялове. Пловдив ще получи 20.63%, а морската столица - 29%.

Според кабинета така ще се подобри работата на панаира и ще се привлекат повече инвеститори. По неофициална информация става въпрос за активи с цена около 130 - 140 млн .лв. и най-вече за терен от 350 декара в центъра на Пловдив. Според пловдивския кмет Иван Тотев обаче оценката на държавния дял в панаира е 70 млн. лв. По думите му общината няма никакво пряко участие в дружеството и дейността му, в последните години не е получавала и дивиденти. Цитиран от podtepetata.com той казва, че администрацията е имала информация за намеренията на правителството да преразпределя държавни дялове от панаира, но това не е минало през местния парламент, както би следвало да стане. От Министерството на икономиката отказаха коментар. Уточниха само, че кметът е запознат със случая и вече е насрочена дата за гласуване на предложението.

Първоначално идеята бе държавният дял в панаира да се продаде през борсата, но явно ресорният министър Божидар Лукарски се е отказал от този вариант и е решил директно да дари имота. Това обаче предизвика негодувание сред част от пловдивските съветници, които го определиха като "кражба" и опит за прокарване на частни интереси. Със същата цел - привличане на инвестиции, преди 10 г. 49% от панаира бе прехвърлен от правителството на смесена компания между община Пловдив и фирми на близкия до БСП бизнесмен Георги Гергов. По-късно с увеличение на капитала Гергов придоби мажоритарен дял.

751
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД