:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бивш селски кмет е осъден за измама с пeнсионни фондове

Бившият кмет на кюстендилското село Опицвет Стефчо Алексов вече е осъден условно за измамата с незаконното прехвърляне на съселяните му от един в друг частен пенсионен фонд. Апелативната прокуратура е осъдила Алексов за съставяне на официални документи с неверни обстоятелства условно с три години изпитателен срок, съобщиха от институцията.

Селският кметски наместник се е признал за виновен, че без знанието и съгласието на шестима свои съселяни е подал от тяхно име заявления за смяна на пенсионния им фонд, където се осигуряват за втора пенсия. Престъплението е извършено в края на 2013 г., а за него се разбра след репортаж на "Господари на ефира", в който Алексов чистосърдечно си призна, че е разписал заявленията за прехвърляне на партидите. Това е възможно, защото по селата кметът е и нотариус, а заявленията за смяна на фонда се подписват задължително с нотариална заверка. По закон прехвърлянето на партидите за втора пенсия от едно пенсионно дружество в друго става само със заявление от осигуреното лице. До миналата година имаше и такса от 20 лв., но тя бе отменена от началото на тази година.

Сигналите за незаконно прехвърляне на парите за втора пенсия от един в друг фонд се появяват периодично, но жалбите в Комисията за финансов надзор от осигурените лица не са много. Например за 2013 г. са подадени 33 сигнала, за 2012 г. - 27. През 2011 г. са получени значително повече - 68 сигнала.

СТАТИСТИКА

За първите три месеца на тази година близо 54 хил., родени след 1959 г., са сменили пенсионния си фонд. Спрямо края на м.г. те се увеличават с повече от 6%. Регулаторът е отказал да прехвърли 6700 души заради грешки при заявленията им. Отказите също се увеличават - т.г. са 11%, при 9 процента м.г.
1262
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД