:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 295
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Болници не могат да плащат заплатите на медиците си

В Пловдив и Враца зрее недоволство сред лекарите заради липса на пари
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
По-рано тази година лекари протестираха в София срещу недомислените реформи в здравеопазването.
Заради големи дългове пловдивската общинска болница "Св. Мина" не може да превежда заплатите на персонала си и вчера медиците излязоха на протест, съобщиха местни медии. Този месец персоналът ще получи едва 60 на сто от възнагражденията си. Проблеми с възнагражденията има и в областната болница във Враца.

"Не мога да ги спра. Когато станах управител, наследих дългове за над 3 млн. лв. Съкратихме всички възможни разходи, но имаме много запори от кредитори. Миналия месец общината ни отпусна 1 млн. лв., но те не стигнаха за покриването на всички задължения. И тези, на които не успяхме да платим, просто полудяха. Взимат си парите направо от сметките, по които ни плаща здравната каса", обясни миналата седмица управителят на "Св. Мина" д-р Галина Карауланова. Тя иска от градската управа спешен нов транш от 1 млн. лв. Ако исканите средства не бъдат отпуснати, е възможно лечебното заведение да преустанови дейността си, предупреди Карауланова.

Общинската болница в Пловдив от години има проблеми с дълговете си. През януари тя отново беше пред фалит, заплатите бяха спрени, а след това беше сменен и управителят.

Проблем с изплащането на заплатите има и в областната болница на Враца, съобщи "Дарик". Преди седмица медиците са получили само половината от основните трудови възнаграждения. Няма и фиксирана дата, на която ще се преведат останалите пари, което доведе до брожения в болницата. "Искаме някой да излезе и да ни каже: Болницата е в такова и такова положение, заради това през следващите три или пет месеца ще получавате заплатите си така и така. И вече всеки да си прецени дали това го устройва или не", коментираха медици.

"Избягвам да давам коментари, защото не искам да се нагнетява повече напрежение нито във фирмите, нито сред лекарите. Не очаквах това, което видях в болницата. Това, което мога да кажа, е, че имаше запор от НАП, което означава, че са плащани заплати, без да са внасяни осигуровки. И това е една от причините за създалата се ситуация. Другия месец ще има заплати", обеща директорът на болницата Орлин Цветков.

ЗАДЪЛЖЕНИЯ

Данните на здравното министерство сочат, че дълговете на болниците растат. 413.7 млн. лв. са задълженията на държавните болници в края на май, а преди година са били 355.4 млн. лв. Ръстът при общинските болници е по-голям. В края на юни техните дългове са били 95.3 млн., при 56 млн. лв. преди малко повече от година. Обяснението на директори е в твърдите лимити, налагани от здравната каса.
2
1418
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
03 Август 2016 06:51
И тези, на които не успяхме да платим, просто полудяха. Взимат си парите направо от сметките, по които ни плаща здравната каса", обясни миналата седмица управителят на "Св. Мина" д-р Галина Карауланова.


"Избягвам да давам коментари, защото не искам да се нагнетява повече напрежение нито във фирмите, нито сред лекарите. Не очаквах това, което видях в болницата. Това, което мога да кажа, е, че имаше запор от НАП, което означава, че са плащани заплати, без да са внасяни осигуровки. И това е една от причините за създалата се ситуация. Другия месец ще има заплати", обеща директорът на болницата Орлин Цветков.


Непрекъснато се говори, най-вече лекари, как здравеопазването било недофинансирано. Но пък като се субсидира, изведнъж парите почват да изчезват - не се плащат застраховки, някакви хора - не става ясно кои - си взимали парите от сметкита на болницата....Това със сметките пък хич не ми става ясно как се получава, ако няма нареждане от титуляра.
03 Август 2016 07:07
Държавата е пред закриване... 500 милиона дългове само при болниците - лекарите бягат кой където намери. После Горанов се бие в гърдите, че има излишък. БДЖ отдавна е дала фира. НЕК и там с огромни дългове. Земеделците от Родопите бягат в гръцко...

Но пък иначе фанфарите свирят ли свирят.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД