:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,507,204
Активни 124
Страници 5,929
За един ден 1,302,066

Искате убежище в България? Попадате в затвор в Турция!

Българските власти вече залавят, връзват и сервират на Ердоган всички неудобни нему хора. В разрез със закон и морал!
Петьо Цеков
От гледна точка на историята едва ли има кой знае какво значение точно кой българин е предал през декември 1872 г. на турските правоохранителни органи онзи опасен престъпник, турски поданик, който тайно и подмолно е искал да направи преврат срещу султана. Предател вероятно е имало и той е знаел, че праща Левски към бесилото.

От гледна точка на настоящето обаче е много важно да се знае точно кои българи предадоха на заптиетата Абдуллах Бююк и по този начин обрекоха един човек на тъжен край - ако не на бърза смърт, то поне на смърт след тежък престой в турските зандани. Тези, които оковаха Бююк и го връчиха като подарък на Ердоган: са Бойко Борисов, Росен Плевнелиев, Маргарита Попова и Румяна Бъчварова. Техните имена влизат в историята редом до това на поп Кръстьо, Димитър Общи и други подобни исторически "герои".

Не, не бързайте - разбира се, че Бююк не е Левски. Не става дума за това. Не говоря и за срамното роболепие, което българската власт демонстрира към неосманиста Реджеп. И не, не става дума за един човек, става дума за десетки, които тази година са предадени против волята им на Турция по същата процедура. И за още десетки, които днес се издирват под дърво и камък в България, за да бъдат сервирани на Ердоган.Говоря за нарушение на конституциятаС един позорен акт куп български политици погазиха основния закон на републиката, законите и международните норми, които ние, като цивилизована страна, отдавна сме поели ангажимент да спазваме.

Всяка година администрацията на президента разпространява поредния доклад за дейността на подопечната Комисия по предоставяне на убежище. И всяка година в този доклад се припомня подписаният и от България през 1948 г. чл.14 от Всеобщата декларация за правата на човека, който гласи: "Всеки човек има право да търси и да получи убежище в друга страна, когато е преследван". Със и без повод президентството припомня Търновската конституция, в която пише: "Всякой роб, от какъвто пол, вяра и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на Българска територия". Смисълът на този текст е повторен и в действащата конституция - чл. 27, ал. 2 : "Република България дава убежище на чужденци, преследвани заради техните убеждения или дейност в защита на международно признати права и свободи".

И да, въпреки конституциятапрезидентството отказа политическо убежище на Бююк,който е преследван в Турция заради убежденията си. Той може да е гюленист, може да е ковчежник на нелегална организация, може да е марсианец, може да е убил човек дори (като Левски), но всичко това няма значение, тъй като той е преследван в родината си заради политическите си убеждения и не му е гарантирано правото на справедлив процес. Заради това искаше свобода от България! Росен Плевнелиев не му я даде! Президентството е отхвърлило молбата на Бююк в деня, в който Ердоган го поиска отново. Поиска го устно, не по официалния ред, без да предостави доказателства за предполагаемата му подривна дейност.

С указ №13 от 23 януари 2012 г. Плевнелиев възложи на вицепрезидента Маргарита Попова да упражнява правомощията по предоставяне на убежище по чл. 98, т. 10 от Конституцията на Република България. Т.е. подопечната на Маргарита Попова комисия не е дала убежище. Ако президентството смята да твърди, че е отказало убежище на Бююк, понеже той е криминален престъпник, а не политически, то хубаво е да прочете решенията и на Софийския градски съд, а после и на Софийския апелативен съд (което би трябвало да е окончателно), с които е отказано искането на Турция за екстрадиция на Бююк. Анадолска главна републиканска прокуратура в Истанбул търсеше Бююк за "създаване и управляване на терористична организация" и "пропаганда на терористична организация". Щом българският съд е преценил, че няма достатъчно доказателства, за да предаде човек за тези престъпления по турския НК, кой президент, вицепрезидент, премиер или министър смята, че може да опакова свободен човек и да го прати в турски зандан? И тъй като от президентството явно не се съобразяват с решенията на съда, ето какво пише в мотивите на САС, с което се потвърждава решението на СГС: "Първата инстанция говори за политическа насоченост на наказателния процес, воден срещу исканото лице", "исканото лице е било заловено по време на събрание, когато... В рамките на целта на събранието на организацията се разискват политически теми", "екстрадицията има за цел преследване и наказване на лицето на основание политическите му убеждения като член на движението "Г." И за да е ясно на Турция, на България и специално на политиците ни съдът е написал: "Престъплението, за което е поискана екстрадицията, е политическо". И на този човек е отказано политическо убежище в страната ни.

В нескопосаните си опитида облече с прилични законови дрешки обидното решениеза екстрадиция министър Румяна Бъчварова използва ни в клин, ни в ръкав Закона за чужденците. Този закон позволява на МВР при наложена принудителна административна мярка експулсиране без съдебно решение да заведе до границата лице и да го предаде. Бъчварова свърши това, след като бе абсолютно наясно с решението на САС за Бююк. Нещо повече - в интервю по bTV тя съобщава, че не е била наясно дали лицето е получило, или не е получило политическо убежище от президентството. Как предава на Турция човек, който може пък да е получил статут?

За да се изхлузи покрай съдебното решение, Бъчварова директно обвини Бююк, че няма актуални документи и не бил направил опит да получи такива. Което си е чиста лъжа - Бююк е подал молба за убежище в президентството и чака отговор. МВР обаче търси документи на Бююк в Държавната агенция по бежанците, а много добре знае, че той не е и не може да бъде бежанец.

Освен това - по силата на закона, когато МВР налага принудителна мярка експулсиране на някого, който няма документи, би трябвало да тече срок за обжалване. Такъв срок няма само ако лицето, което гоним, е заплаха за националната сигурност. И Бъчварова решава да се оплете още малко - набута Бююк в графата "заплаха". Защо го прави? Защото ако гражданин без документи е заплаха за националната сигурност, никакви срокове за обжалването на административното решение не важат - спипват го в "Младост", товарят го на камионетката и го пращат към Одрин. С какво Бююк е заплаха за нашата национална сигурност? Не е ясно. Къде са документите на ДАНС, които класифицират този човек като "заплаха"? Няма такива. И защо, ако е заплаха, МВР не го гони по този член от закона, а заради невалидни документи? За да е още по-тъпо, зам. главният секретар на МВР пуска слух, че Бююк е издирван от Интерпол. Ами не е, това лесно може да се провери.

И тъй като Бъчварова обича да се оплита като пате в кълчища, Бююк хем е заплаха за сигурността, хем е някакъв дребен проблем - гражданин без документи, който можел да пише исканията си до българската администрацията и от родината си, както и да обжалва екстрадирането си от Турция?!? Г-жо Бъчварова, никога, никъде и никой нормален човек не може да си помисли, чероб може да подаде молба за политическо убежище,докато гние в затвора в собствената си страна. Това е сигурно. Както е сигурно, че българският съд не даде Бююк на Турция заради липсата на "гаранции за справедлив съдебен процес".

На всичкото отгоре, когато МВР предава човек в чужбина, на място трябва да има оправомощени служители от администрацията на омбудсмана, представители на национални или международни неправителствени организации и журналисти. Къде са били те? Нямало е такива. Според МВР изричният запис в закона с нищо не ги задължавал. Затова пък в Одрин е имало десетки турски журналисти, които са чакали Бююк, за да снимат предаването на "предателя". И Румяна Бъчварова дори била много учудена от тази сценка, щото нямало никакви договорки с турската страна.

Разбира се, няма как Бъчварова да е решила ей така да предаде Бююк. Сигурен съм, че президентството не е решило на своя глава да отхвърли искането за политическо убежище. Ясно е като бял ден, че зад това решение се криеедин човек и той е Бойко Методиев БорисовКогато на 24 август Борисов престъпи прага на Ердоган в Турция, сигурно ще се чувства горд - изпълнил е заръката и на този Началник. Сигурно е, че Борисов има стройно обяснение за подобно слузесто поведение - вероятно смята, че като предаде 1, спасява България от 100 000 бежанци. Това е странното - като човек, който е бил във всякакви интересни бизнеси, Борисов сигурно е наясно, че това поведение на Турция граничи с рекетьорското. А да се поддаваме на рекет, не е хубава позиция. САЩ не връщат Гюлен, Гърция започна нормална процедура за турските пилоти, които избягаха след преврата - само ние действаме бързо и беззаконно.

Ако имаше малко самоуважение, Борисов нямаше да се държи като тъпата страна на Бермудския триъгълник, нито щеше да се плаши от 1000, 5000 или 100 000 бежанци. (Проблемът не е в броя на бежанците. Проблемът е, че държавата на Борисов няма капацитет да ги приеме, да отсее искащите подслон от ислямистите и затова пуска всички на Лъвов мост). Ако имаше самочувствието на европейски лидер, Борисов щеше да остави случая "Бююк" там, където му е мястото - на съдебната система, а не да го решава като криминален бос - тайно, на маса, без официално искане на Турция дори.

Четирима български политици заблудиха един турчин, че България е сигурно място за търсещите свобода и справедливост. Нормално, той не е познавал достатъчно държавата ни, лидерите ни, нравите ни. Хубавата новина е, че ние добре знаем това. Освен това знаем, че утре ще трябва да затваряме училищата, които посочи Ердоган. Знаем, че след това ще трябва да подкрепяме онези български партии, които посочи Ердоган. И така ще бъде, докато политиката ни е алъш-вериш като на Капалъ чарши.
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Имаме сделка!
 Опакован и доставен на Ердоган - това е съдбата на Бююк (на снимката). Още 31 турски граждани имат тази съдба през последните месеци. Други 36 се издирват, за да бъдат доставени на Турция.
99
17097
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
99
 Видими 
11 Август 2016 19:34
За статията

Това е голям позор за България! Ако Мефодиевич стане държавно шаро баро, слугинажа към началствата ще достигне до нови висоти.
11 Август 2016 19:36
Петьо Цеков твърди , че въпросният Бююк е подал Молба за убежище в Президентството на Република България. Може ли да посочи дата и регистрационен номер на документа...
11 Август 2016 19:37
За автора! И за СЕГА
11 Август 2016 19:37
дубъл
11 Август 2016 19:43
Въпросният Бююк кога и как е пресякъл българската граница. Легално или като нарушител...
11 Август 2016 19:43
Оф топик.Викали на подводницата "Варшавянка" "Черната дупка" - регистрирали наличието по ливсата на всякакъв шум. След всички коментари през последните няколко седмици има и у нас една "Черна дупка" - липсва ДПС.
11 Август 2016 19:49
Бат Боко е веуик, веуикият Бат Боко.....
11 Август 2016 19:49
На 27 юли тази година вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала да предостави убежище на турския гражданин Абдулах Бююк. Това става ясно от отговор на администрацията на президентството до "Капитал".
Той е подал молбата си за защита на 24 февруари 2016 г.

По информация на "Капитал" в нея Бююк е посочил, че в Турция се чувства политически неудобен и преследван.

От президентството отговарят, че е поискано становището на ДАНС. В крана сметка Комисията по предоставяне на убежище, която подпомага работата на вицепрезидента при изпълнение на възложеното й правомощие, е разгледала досието на молителя и е дала становище убежище да не бъде предоставено, тъй като не са били налице основанията за това.

По конституция президентът предоставя само една от трите форми на закрила, а останалите две ( международна закрила и временна закрил) са в правомощията на Държавната агенция за бежанците.

Комисията за предоставяне на убежище се ръководи от Лиляна Станкова-Пройчева. Тя отказа да коментира казуса пред "Капитал" с обяснението, че е в отпуск.

"Капитал" научи, че Бююк е поискал закрила и от Държавната агенция за бежанците, но не се е явил за регистрация и процедурата е била прекратена.
11 Август 2016 19:50
Ужас!!!
11 Август 2016 19:51
Може ли да посочи дата и регистрационен номер на документа...


На Щуравия въпрос: питай не Цеков а Маргаритата Попова, тя му е отказала.

Чудя се на Козяк какво ли мислят по въпроса. Щото аз заключавам че още сме турски вилает.
11 Август 2016 19:54
Бююк - новиот Левски!
11 Август 2016 19:56
На Щуравия въпрос: питай не Цеков а Маргаритата Попова, тя му е отказала.

Ми Цеков може да цитира въпросната Молба и да я покаже. Щом е твърдо убеден, че има такава...
11 Август 2016 20:04
Позор наистина.

А ислямистките нелегално влезли мигранти нямат проблеми у нас.
11 Август 2016 20:12
11 Август 2016 20:14
Със сигурност в дъното е ТОЙ! Утре ше цъфне по неговата телевизия и ще ти обясни как е спасил държавата от бежанци. Нищо, че ти си минават и се разхождат като на парад у нас. И цяла държава знае кои са каналджиите
11 Август 2016 20:18
А партиите (партийте), оглушително мълчат!
11 Август 2016 20:21
Единственото обяснение, което ми хрумва, Хамел, е, че и те биха я свършили все като НЕГО. Е, сигурно поне процедурите биха изпипали по-грамотно, все пак нямат Неговата професионална практика
11 Август 2016 20:24
Единственото обяснение, което ми хрумва, Хамел, е, че и те биха я свършили все като НЕГО.
Да. Аз съм убеден в това! Щото знаят, че електоралната маса разсъждава така: "Ай ся, за един гаджалин да си създаваме главоболия!"
11 Август 2016 20:27
А партиите (партийте), оглушително мълчат!
Ами те партийците сега са отпускари. Пък и кой от тях би могъл да очаква такъв умопомрачителен гаф и скандал, та да може да реагира на момента. Трябва им време, за да се опомнят и да измислят как да вземат отношение без да бъдат замесени в скандала. Все пак става дума за нарушение на закони и конституция. Може да се срути кочината ако не внимават.
11 Август 2016 20:29
Със сигурност в дъното е ТОЙ! Утре ше цъфне по неговата телевизия и ще ти обясни как е спасил държавата от бежанци.

Аз го написах още отзарана:
"А един от тях на име Каяфа, който беше първосвещеник през тази година, им каза: Вие нищо не знаете,
нито вземате предвид, че за нас е по-добре един човек да умре за народа, отколкото да загине целият народ."

Апропо - тук не става дума за турчин, българин, руснак, или бимбилистанец. Тук иде реч за нарушаване на закона, Конституцията, Европейската конвенция за защита правата на човека, и накрая за Всеобщата декларация за правата на човека - все основополагащи документи, по които България е страна!!!
Срам ме е
11 Август 2016 20:34
роб може да подаде молба за политическо убежище

Може, ама не е подал таквази Молба.
Освен това не е роб, а бизнесмен...
11 Август 2016 20:36
А партиите (партийте), оглушително мълчат!

И добре си правят...
Ако, недай боже се обадят, огънят ще се насочи към тях и вече никой няма да задава въпросите за това кой е сгомнил работата.
Офчара и щурака почват да плюят БСП-то и работата е уредена.
Така че най-добре е да си мълчат...
11 Август 2016 20:43
Статията е манипулативна и представлява гледната точка на автора. Има си хора, които получават заплати за да решват този казус, преценявайки висички факти, събития и последствия от едно или друго решение. Времето ще покаже.
11 Август 2016 20:48
Петьо, редакцията,
11 Август 2016 20:51
Има си хора, които получават заплати за да решват този казус
Преди хората, които получават заплати, има Конституция. Тези заплати се получават, за да се спазва Конституцията.
11 Август 2016 20:54
всяка статия, без изключение, представлява гледната точка на авторите си.
11 Август 2016 20:54
Всеки втори сульо в България е конституционалист.
11 Август 2016 20:58
Абе, къде е Батко НАТО, да ни защити от намесата на Турция във вътрешните ни работи?

11 Август 2016 20:58
Боже Господи! Бъзможно ли е това да случи в една нормална държава, членка на ЕС в 21 век????

"Опазихме, защитихме, закриляхме" един убиец, терорист, злодей и то след като бяха предоставени д о к а з а т е л с т в а, че търсеното лице е наистина такова.
Изумен съм, потресен от мълчанието на партии, интелектуалци, правозащитници, независими и с морал и принципи хора, личности и организации, журналисти и почтени хора.
11 Август 2016 20:59
Вожда е готов на всеки да се наведе. Избори наближават. В Турция има много избирателни секции.
От сега съм убеден, че всички действителни бюлетини ще са кандидата за ГРОБ.

А относно действията на българското правителство- Срам, позор ......
Държат се така все едно сме васали на турския султан
11 Август 2016 21:01
Авторът изказва съмнение, че турският съд е справедлив.
Не виждам аргументи на които почива това съмнение.
11 Август 2016 21:02
Сал щурчо на амбразурата
11 Август 2016 21:03
И Овчаря
11 Август 2016 21:04
Авторът изказва съмнение, че турският съд е справедлив.
Всъщност, не си схванал
Говоря за нарушение на конституцият. С един позорен акт куп български политици погазиха основния закон на републиката, законите и международните норми, които ние, като цивилизована страна, отдавна сме поели ангажимент да спазваме.
11 Август 2016 21:05
Мдам, права си.
11 Август 2016 21:05
Асол
11 Авг 2016 21:03
Мнения: 25,218
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
И Овчаря

Моме, да не съм ти зачислен на отчет?
11 Август 2016 21:08
Всъщност, не си схванал

Говоря за нарушение на конституцият.

Напротив, даже съм коментирал.
Всеки втори сульо се изживява като конституционалист, без да е чел Конституцията.
Иначе щеше барем да спомене некой член от нея, който мисли, че е нарушен.
Казала манолова, че е нарушена конституцията и жабите закрякали след нея.
11 Август 2016 21:09
Всеки втори сульо се изживява като конституционалист, без да е чел Конституцията.
Ми земи я прочети, не бъди всеки втори. Малко щи е скучна, няма картинки, но пробвай пък.
11 Август 2016 21:09
Авторът изказва съмнение, че турският съд е справедлив.
Не виждам аргументи на които почива това съмнение.


Овчаря

Само ти схвана, че след арестуването и уволнението на няколко хиляди прокурори и съдии турската съдебна система стана най-демократичната в света.
11 Август 2016 21:10
Ми земи я прочети, не бъди всеки втори.

Изучавал съм я, когато му е било времето и затова ми е смешен жабешкия хор.
11 Август 2016 21:10
Казала манолова, че е нарушена конституцията и жабите закрякали след нея.

Хор "Бодра смяна"...
11 Август 2016 21:12
Изучавал съм я, когато му е било времето


Така като си изучил финансите ли?

Пък и в синхрон ква...пардон, пеете
11 Август 2016 21:13
Само ти схвана, че след арестуването и уволнението на няколко хиляди прокурори и съдии турската съдебна система стана най-демократичната в света.

На Бююк е повдигнато обвинение през септември 2015 г.
Тогава тези няколко хиляди прокурори не са били уволнени.
11 Август 2016 21:13
Авторът изказва съмнение, че турският съд е справедлив.
Не виждам аргументи на които почива това съмнение.
къв съд бе, овчерю, предали са го на турското мвр, да оди у кауша. на съд се отива, като се съберат доказателства. а заптиетата колко време ще ги събират и имат ли ограничения - знаеш ли или не?

отделно, че го предадохме на единствената държава в европа, отменила конвенцията за правата на човека.

ама ти си лянкай. и на овците го прочети. на глас. поне два пъти. и ги гледай кимат ли с разбиране. ако не - още два.

партньорщини.
11 Август 2016 21:15
а, и освен правата на човека, се кани и смъртно наказание да въведе. пак единствена. да не забравиш и тва да натъртиш на хайванчетата.
11 Август 2016 21:16
Изучавал съм я, когато му е било времето
Не им обръщай внимание. Ти си я изучавал, а тея интелигенти само са я чели. Нещо друго да си очаквал от тях.
11 Август 2016 21:16
къв съд бе, овчерю, предали са го на турското мвр, да оди у кауша. на съд се отива, като се съберат доказателства.

На Бююк е била наложена обезпечителна мярка от турски съд, която той е нарушил и е избягал в България.
Да се оправя там с родното си правосъдие и да не замесва Бълтария.
11 Август 2016 21:17
Страхотна статия

Бойко Борисов, Росен Плевнелиев и Румяна Бъчварова подлежат на съдебно преследване. Ако обикновен човечец наруши четири съдебни решения, няколко нормативни акта, конституцията и донесе такива морални вреди за България, сигурно ще го бутнат в панделата за 10-ятка още на първото заседание на съда.
11 Август 2016 21:18
тея интелигенти само са я чели

Съмнява ме да са я чели. Това не им пречи да повтарят като папагали, че е нарушена конституцията.
11 Август 2016 21:18
Бойко Борисов, Росен Плевнелиев и Румяна Бъчварова подлежат на съдебно преследване.

Верно ли?
Въйй!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД