:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 332
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Томислав Дончев и Кристалина Георгиева отрекоха президентски кандидатури

Две от най-спряганите кандидатури на ГЕРБ за президентските избори - Томислав Дончев и Кристалина Георгиева, категорично отрекоха вчера, че ще се състезават на вота. "Няма да участвам. Казвал съм го много пъти", заяви Дончев пред БНР и припомни, че като вицепремиер е натоварен с организацията на изборите и не върви сам да е претендент. "В този политически цикъл нямам участие, не се предвижда и няма да се предвижда", каза и Георгиева пред БНТ. Българските политически нрави обаче сочат, че по избори категоричността е крехка. Преди 5 години Росен Плевнелиев до последно отхвърляше номинация, но се яви на вота и го спечели.

Дончев обясни, че претендентът на ГЕРБ ще е добре разпознаваема и известна фигура. Ако той и Георгиева наистина не участват, на този профил отговарят председателят на парламента Цецка Цачева и самият премиер Борисов. Това са и четирите най-обсъждани от политолозите имена като потенциални кандидати на ГЕРБ. Дончев не каза кога точно партията ще обяви претендента, но пък поряза мераците на Реформаторския блок за съвместно явяване. "От самото създаване ние сме участвали в избори самостоятелно", заяви той.

Според вицепремиера са възможни кибератаки, които да създават смут по време на вота, но се работело превантивно, за да не се допускат. Той обясни, че в началото на следващия месец ще се вземе решение как точно ще се организира гласуването в държавите с извънредно положение, като вниманието ще бъде насочено не само към Турция, но и към Франция. "Водещ фактор е възможността на гражданите свободно да упражнят правото на вот", заяви Дончев.
845
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД