:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 322
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Заради бежанците България ще получи техника и още 100 граничари от ЕС

Премиерът Борисов представил на канцлера Меркел списък с желания
България е връчила списък с искания на Германия, съобщи на пресконференция вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Миналата събота премиерът Борисов се срещна с германския канцлер Меркел, а Бъчварова с немския си колега Томас де Мезиер. От думите й стана ясно, че тя е присъствала и на срещата с Меркел.

България иска да влезе в Шенген и еврозоната, както и да получи допълнително техника от страните от Европейския съюз, за да гарантира по-добре сигурността на външните граници на съюза. Засега София е получила положителен отговор само за присъединяването й към Шенгенската информационна система (ШИС). Това ще й позволи да получи данни за издирвани лица или такива, на които е отказана виза. В момента МВР има достъп само до данните за издирвани коли в Шенген. Досега не се даваше достъп до ШИС на България, тъй като има опасения от изтичане на информация за издирвани лица.

Българската делегация е подчертала, че Гърция е получила 10 пъти повече пари от България за бежанците. Затова българската страна е настояла да бъде подпомогната с дарение на техника, която може веднага да бъде включена в борбата с мигрантите, а не с финансиране, за което ще са нужни дълги процедури. Бъчварова е настояла и за допълнително изпращане на сили на "Фронтекс". В момента тук има 101 души от европейската гранична служба. София е поискала общо 300, но според Бъчварова ще бъдат изпратени най-много още стотина души с техника.

Исканията трябва да бъдат обсъдени на предстоящите две заседания на Европейския съвет през септември.

Министър Бъчварова предложи нова версия за посредническата роля на Борисов между Турция и ЕС. Премиерът проявил самоинициатива да влезе в ролята на посредник за разрешаване на мигрантската криза. "Не става дума за посредничество, защото това не е по желание на турската страна, а е инициатива на българското правителство, отправена към Германия, да се намери начин да се продължат разговорите, за да се потърси възможност за поетапно изпълнение на това споразумение", заяви Бъчварова. Тя се опита да промени публичното впечатление от срещите на Борисов в петък в Истанбул, че България ще бъде използвана от Турция като маша.

БСП иска изслушване на премиера Бойко Борисов в Народното събрание и свикване на Консултативния съвет за национална сигурност, обяви лидерът на партията Корнелия Нинова. Нинова обвини Борисов, че еднолично и внезапно е променил позицията на страната към Турция и се е превърнал в "куриер и говорител" на президента Реджеп Ердоган. Според нея южната ни съседка рекетира лидерите на ЕС, а българският министър-председател станал "говорител на този рекет". "Кое наложи така рязко и еднолично, без мандат нито от парламента, нито с решение на МС да се смени позицията на България, за която през март 2016 г. Борисов заяви, че трябва да има облекчение за визите, когато се види желанието на Турция да изпълни споразумението по реадмисия?", попита тя. В БСП не разбрали и каква е била позицията на Борисов на срещата в Берлин с Ангела Меркел.

От своя страна Бъчварова повтори страховете на Борисов, че ако споразумението между ЕС и Турция не влезе в сила през октомври, България е заплашена от сериозен бежански натиск.

"Ситуацията с миграционната криза в България е снижение на бежанския натиск в сравнение с миналата година от около 20 до 30%. Въпреки това има промяна в характера и особеностите на ситуацията тази година. Променя се структурата на бежанския поток, доминират мигрантите, които идват от Афганистан и Ирак и значително намалява потокът от Сирия. Това променя възможностите ние като държава да реагираме на исканията им за получаване на статут в България", обясни Бъчварова. Оказва се, че поради липса на споразумения за реадмисия с Ирак и Афганистан влизащите в страната чужденци от тези държави не може да бъдат върнати там. Те трябва да бъдат върнати в страната, от която са влезли - Турция.

Подписаното на 1 юни споразумение с Анкара за реадмисия на лица от трети държави обаче не се изпълнява, обясни вътрешният министър. Така тя опроверга премиера Борисов, който заяви миналата седмица, че вече сме върнали 24 души на Турция. Оказа се, че това не са мигранти, а турски граждани, които са задържани за трафик. Те обаче са върнати по линия на стар договор от 1967 г. Анкара е отказала да изпълнява двустранното споразумение от тази година, тъй като го е обвързала със споразумението с ЕС за визова либерализация и финансова помощ.

"Турската страна казва, че няма да изпълни това споразумение в момента, защото то не е одобрено от правителството й, защото е част от общото споразумение с ЕС", каза Бъчварова.

Според нея има опасност, ако се концентрират мерките само в държавите на първа линия, България да се превърне в буфер, което няма да реши трайно и устойчиво проблемите и в Европа. "Предложението ни към Германия и европейските ни партньори е общите решения да бъдат добре обмислени, да не ощетяват и да не създават рискове на граничните държави. За да се случи това, се изисква много силна европейска солидарност от държавите от Централна Европа, поемане на ангажименти по релокация", каза Бъчварова. Затова и България е отказала предложението на Турция да се подготви отделно двустранно споразумение за реадмисия извън това с ЕС. "Тази възможност за нас лично остава теоретична, защото изисква по-дълги преговори и защото има опасност да извади България от политическия съюз, който имаме с Европа", каза Бъчварова.



РЕЖИМ

Част от бежанския лагер в Харманли ще бъде превърнат в център от затворен тип. Така ще бъде ограничено движението на част от мигрантите. Вече е изработен план как да стане това. Мерките са взети, след като вчера стана масово сбиване между афганистанци и сирийци. Те ще бъдат разделени в бежанския център. "Ще засилим охраната и ще променим леко организацията, за да не допускаме в бъдеще появата на такива конфликти. Ще ги разделим на отделни националности, защото например разликата в поведението на сирийците и афганистанците е много голяма", обясни Бъчварова.
11
4092
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
29 Август 2016 20:06
И танте Меркел казала- считайте въпроса за уреден, ще видим
29 Август 2016 20:13
Това да не е последното желание? (Balıkçı ve Goldfish)
29 Август 2016 20:22
Меркел към Баце:
-Виж къде ме клъвна петела
29 Август 2016 20:36
Големият ми син, навремето, беше писал "Писмо до дядо КоледЪТ"
29 Август 2016 20:53
Оказва се, че поради липса на споразумения за реадмисия с Ирак и Афганистан влизащите в страната чужденци от тези държави не може да бъдат върнати там. Те трябва да бъдат върнати в страната, от която са влезли - Турция. Подписаното на 1 юни споразумение с Анкара за реадмисия на лица от трети държави обаче не се изпълнява, обясни вътрешният министър.

Това е единствената важна информация. Тези от Ирак и Афганистан остават тук със сигурност. Поне да не се гъзурчим на турците - няма смисъл просто.
30 Август 2016 00:25
Значи Светиня Му пак е излъгал миналата седмица за върнатите 27 "мигранти" в Турция! И "до кога все така ще я караме?" След всичките гюбеци пред султана получаваме един кукиш и "вечно наши" афганистанци и иракчани!
И понеже трябва пара за свирката - хайде пак юруш за Шенген и ойрото... Точно сега! Пълен дебилизъм! Това лице ще затрие остатъците от държава!
Твърде е вероятно да лъжат и за това, че не са искали пари от Мути. Обяснението е железарка! Понеже на гърците давали 10 пъти повече кинти, България поискала техника... А корабче плава ли? И намерили с кого да се сравняват. - а колко са влезлите по море мигранти в Гърция бе, аланкоолу? Ако толкова влязат у нас, "държавата" просто ще престане да съществува...
Гюбеци, лъжи и безхаберие!
30 Август 2016 02:07
И какво като ги виждат и хващат по-успешно - нали остават тук!? Контрата е у нас докато не спрем да ги пускаме и им разрешаваме да остават.
30 Август 2016 07:26
Власт без дрехи,наведена,пумпал,,,,само към Русия плюе.
30 Август 2016 08:47
Той продължава да вярва, че нещата се оправят по методите на посредничество между скарани банди, тъй като скараните банди и мрежи са неговата референтна група. Първо отиваме при Ердоган и му намигаме с едното око дълго и убедително, след това отиваме при Меркел и ѝ намигаме с другото око дълго и убедително, след това се връщаме в София и намигаме на Путин с двете очи дълго и убедително. В резултат на което Путин не ни обръща никакво внимание, защото има други грижи…


https://sindbadsi.wordpress.com/2016/08/30/%d0%b2%d0%b0%d1%86%d0%b5%d0%b2-%d1%80%d1%8a%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%81%d0%bf-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%b0%d0%bb%d0%b8/
30 Август 2016 11:53
За 7 години във властта Баце не направи нищо, за да защити страната. Вместо да се присъедини към Вишеградската четворка и да защити границите Баце предпочете да се мазни на Меркел и да създава заплахи за националната сигурност на страната. Вместо да изгради заградителните съоръжения по границата Баце предпочете да краде парите на данъкоплатците, докато другите страни изградиха тези съоръжения за нула време. Вместо да защитава интересите на България Баце предпочита да защитава интересите и да се превръща в пощенски гълъб на диктатора и неоосманист с териториални претенции към България Ердоган. Сигурно дори и магистралите в Южна България ги строи, за да може Ердоган да ги получи наготово, след като осъществи амбициите си да я присъедини благодарение на дебилната политика на Баце. България е на път да бъде унищожена от този индивид, а той премиер, че и за президент, като че ли се гласи. Не става за премиер. А още по-малко за държавен глава. Единственото, което заслужава Баце е съд за държавна измяна. И пак ще му е малко.
30 Август 2016 13:19
За Империите сме вилает, за Наместника сме паж, Онуй си мисли, че е лъв, а Туй си мисли, че е хой
~~~~~~~
За да бъде осъден който и да е, са нужни поне 10 почтени съдии за втора и трета инстанция, радостното е че сигурно ги има нейде във вселената .
~~~~~~~
От изворът : http://bnr.bg/horizont/post/100731370/vacev-rakovodstvoto-na-bsp-iska-koalicia-s-gerb-a-ne-pobeda-na-izborite-za-prezident
Наскоро станахме свидетели на крупна геополитическа победа по български. Това е победа на геополитическото мислене по гравитачен способ. Той се свежда до това, че нещата се стръскват, ние се надяваме нещата да се стръскват.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД