:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 337
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Управляващите заговориха открито за подновяване на проекта "Белене"

Всички дължими на руснаците пари ще бъдат платени до средата на идната година
СНИМКА: Министерство на енергетиката
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева и руският първи заместник-министър на правосъдието Сергей Герасимов по време на срещата във Варна в петък. Според официалното съобщение "сред приоритетните области в двустранните отношения с Русия бяха отбелязани търговско-икономическото, инвестиционното и регионалното сътрудничество, както и сътрудничеството по линия на малките и средните предприятия, енергетика, туризъм, строителство, селско стопанство, информационно-комуникационни технологии, транспорт, корабостроене и кораборемонт, наука и образование.
България ще плати цялата сума за спрения проект за АЕЦ "Белене", за която бе осъдена от Международния арбитраж в Женева през юни, до средата на идната година. Тогава вероятно ще бъде обявена приватизационна процедура за проекта. Междувременно се готвят различни варианти за подновяване на строежа на централата. Това става ясно от коментар на вицепремиера Томислав Дончев пред Медиапул. Така за първи път управляващите открито заговориха за ново начало на проекта. В събота бе съобщено, че първата вноска на страната ни по осъдителната присъда в размер на 400 милиона евро ще бъде направена до края на годината. От руска страна бе изразено убеждението, че това може да стане в най-скоро време.

Плащането на първоначалната сума ще бъде направено чрез безлихвен държавен кредит за Националната електрическа компания (НЕК). Дали парите ще се отпуснат от бюджетния излишък или от другаде и какви ще са условията на заема, ще се уточнява при обсъждането на държавния бюджет за догодина в парламента. Остатъкът до размера на присъдените от арбитража в Женева 620 млн. евро на руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) за произведеното ядрено оборудване се планира да бъдат платени до средата на 2017 г., за когато се готви да бъде обявена приватизационната процедура за ядрения проект, казва Томислав Дончев.

В събота руският зам.-министър на правосъдието Сергей Герасимов обяви пред ТАСС, че е постигната договореност България да плати за поръчаното, но неплатено оборудване за втора атомна 400 милиона евро, а остатъкът да бъде погасен на няколко транша. Тази договореност е била постигната по време на работна среща на българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество във Варна в петък. В официалното съобщение от българска страна тогава нямаше и дума за "Белене". Едва след съобщението на руската информационна агенция министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която е участвала в срещата заедно със зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева, призна в събота, че дългът за "Белене" е бил основна тема на срещата. Тя отново подчерта, че България оспорва начислената лихва от над 80 милиона евро. Междувременно като дълг на страната ни се трупат по 167 000 евро на ден.

"Има площадка, има произведено оборудване, има разрешително от ЕК, много зряла техническа документация. "Белене" е един от най-готовите ядрени проекти в света и ако на база тези дадености се намери икономическа логика за подобно ядрено съоръжение, то ще се случи", каза Томислав Дончев. Според него освен приватизация на проекта се разиграват "междинни варианти, подварианти и хибридни възможности за действие при евентуален провал на продажбата на активите на АЕЦ "Белене", като сред тях остава продажбата на двата реактора на друга страна". Не е изключено според инвеститорския интерес и изтъргуването на единия от реакторите и инсталирането у нас само на другия, стана ясно от думите на Дончев.



ПО СПЕШНОСТ



"Трябва да платим част от сумата за ядрените реактори. Говорих вече с някои колеги от Народното събрание, ще предложим да се вземе решение в парламента да платим около 800 млн. лв.", каза вчера премиерът Бойко Борисов в с. Венец, където присъства на традиционния събор. Той допълни, че след като бъде направено плащането, ще бъде поканена руската страна, нейните компании, да се спрат лихвите и да се помисли заедно и в добронамерен тон да се намери решение как тази огромна загуба в бюджета да се превърне в актив, а не в пасив. Ден по-рано, в събота, Борисов съобщи в русенското с. Басарбово, че парламентът ще обсъжда проблема във вторник или в сряда. И се ожали, че това плащане "изяло" парите за едно от най-натоварените и смъртоносни шосета в страната - Русе - Бяла.

28
3847
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
18 Септември 2016 19:43
Е, напляскахме ги руснаците.
18 Септември 2016 19:45
Да би мирно седяло, не би неустойки видяло.
18 Септември 2016 19:53
Загубата си е актив и се пише отляво.
18 Септември 2016 19:55
абе нямаше ли референдум по въпроса?
18 Септември 2016 20:05
Към вечна дружба върви работата. Манрико ще се отрече от Боко още три пъти.
18 Септември 2016 20:29
Преговорите между две мафии винаги са интересни
За икономически смисъл не се говори...
Борбата е за комисионни
18 Септември 2016 21:00
Всички дължими на руснаците пари ще бъдат платени до средата на идната година

Което според решението на Арбитражния съд е: Плаша народът 620 млн.евра и още 61 милиона евра лихва/ по 167,000 евра дневно лихва от 15 юни 2016 до окончателното изплащане/..Значи,едно тупване на премиера в гърдите,
че е спрял Белене,струва на народа 61,000,000 евра.На народеца 122 милиона лева струва тоз бабаитски жест-удряне в гърдите пред света.Другото удряне-ЮП,само от загубени транзитни такси е загуба по 420 млн.евра годишно,плюс купуване на газ от Турция с чужди транзитни такси,с по-високи с 30% газ...Обща загуба около 1 милиард евра годишно.Третото байганьовско блъскане в гърдите.спирането на Бургас-Александропулос.../който знае да каже...Бил ненормален.Дане би повечето хора да са такива,че той ни е премиер?
18 Септември 2016 21:08
Управляващите заговориха открито за подновяване на проекта "Белене"

Такъв проект няма вече.Имаше.Не може да се подновява,а да се почва отначало-преговори,договори...Тогава ще се разбере правилото-най-доброто е първото предложение на президента Путин....Преди Борисов да спре проекта,предлоежението на руската страна бе:С направените до момента разходи,т.е. сегашните,България става собственик на 51% от работещата АЕЦ,Русия със собствени средства достроява централата и я пуска в експлоатация.Сега-парите похарчени,ама няма нашата централа...Та ще подновявали?Олигофренията си.
18 Септември 2016 21:13
Трябва повече да се чете датзибао - тата на Мао. Особено оня за мърдането когато усетиш , и т.н.
Сигурен съм ,че след това грешки няма да има.
18 Септември 2016 21:30
Пак са ни пожалили, или поне на мен така ми изглежда. Иначе, ако нашите VIP тъпунглерчета от властта е крайно време да разберат, че не бива да се седи между два ата дето са се заритали. Никакъв рестарт няма смисъл да се прави, докато не се разбере ние ли си решаваме или някой друг вместо нас. Иначе ще ни трябва Белене и още как, ама тука се лутат едни атлантици, дето забравят, че както днес имаме излишък, така след 10-тина години българският дападжия (демек всеки двама от трима) ще трябва да плаща на чужди, за да си зареди безценното - колата.
18 Септември 2016 23:49
Центърът на тежестта на г-жа Теменужка я навежда все по-напред, май...
Иначе "стратегията" е ясна - тоягите, солта, тра-ла-ла и накрая Той ще плати. Престъпна безотговорност.
18 Септември 2016 23:51
предлоежението на руската страна бе:С направените до момента разходи,т.е. сегашните,България става собственик на 51% от работещата АЕЦ,Русия със собствени средства достроява централата и я пуска в експлоатация.


дрън дрън ярини
А останалите 4 млрд евро (до 6.3 , надути според руската "инфлация" ) - откъде идват, може би от дарения??
или от заеми към АДто- но с незнайно какви параметри, (всъщност неофициално споменато - на "сладка" 8+ % лихва... За сравнение Дянков следната година емитира евро-облигации на 4.2% ! )

и върху тия 6.3 млрд са необходими още 2-3 за околната инфраструктура, и всичко това ако е в срок и в бюджет- (а то никога не е) - за да може хипотетичният АЕЦ Белене да вади ток на цена около 20-25 ст/Кчас ( т.е. До потребителя на 30-35 стотинки)


това е цялата сметка!

Пс.
АЕЦ Белене можеше правителството на Станишев да го направи - до 2009 г , когато имаше стабилност, комфорт и кумулативен бюджетен излишък от 9 млрд лв... но те го опапкаха за други неща, и вместо Белене изгониха партньора РВЕ и си направиха заменки на гори, ББР, ВЕИ-та за свои депутати на гарантирани цени и десен плосък данък
19 Септември 2016 03:38
енергийните дървени филисоФе - некое друго експертно кУментарче ? де гиди празноглавци зомбирани...
19 Септември 2016 04:13
"каза вчера премиерът Бойко Борисов в с. Венец, където присъства на традиционния събор."
Само аз ли напипвам какво става?Не става въпрос за това че тиквата "напляскал " руснаците.
Ако става въпрос за село Венец в шуменско,мисля ,ако си спомням правилно,че точно в това село имаше "събития"по време на възродителния процес,кратуната е участвала в тези събития,най-вероятно ако не в самото село,то недалеч.
Та.кратуната сега отива на помен за загинали и ранени турчиля,той на България ли служи или на Ерсоколя?Що ли питам,то отдавна е ясно.
19 Септември 2016 08:53
https://www.youtube.com/watch?v=QSE2grkfYOk
19 Септември 2016 09:27
Значи,едно тупване на премиера в гърдите,
че е спрял Белене,струва на народа 61,000,000 евра.


Е, ами то на хибридна война като на хибридна война: за ценой не постоим...

...мърлячи
19 Септември 2016 10:24
Knight Лонгин, , но недей да се абиш. Безсмислено е. Бетонните глави едно си знаят едно си баят- България е осъдена да плати не заради поръчано оборудване, от Станишевото правителство, а защото ББ е спрял проекта. А, както знаеш- "тя е бронирана здраво ...и бронебойни патрони няма открити".
19 Септември 2016 11:16
Има площадка, има произведено оборудване, има разрешително от ЕК, много зряла техническа документация. "Белене" е един от най-готовите ядрени проекти в света и ако на база тези дадености се намери икономическа логика за подобно ядрено съоръжение, то ще се случи", каза Томислав Дончев.

Че това не беше ли един гьол? Или Дончев иска да каже, че Б.Б. е грешал?



Говорих вече с някои колеги от Народното събрание, ще предложим да се вземе решение в парламента да платим около 800 млн. лв.",


Това звучи малко като "Поговорихме с другарите и решихме...."
Като става дума за пенсии или пътища - аз дадох. Като става дума за милиард изплащане, поради тъпота - ще предложим в парламента да платим...
Абсолютна к..ва е Б.Б.
19 Септември 2016 11:18
БЕЗ
ДЪРЖАВНИ
ГАРАНЦИИ
И
ДЪЛГОСРОЧЕН
ДОГОВОР
ЗА
ИЗКУПУВАНЕ
НА
ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО.
19 Септември 2016 11:22
Междувременно се готвят различни варианти за подновяване на строежа на централата. Това става ясно от коментар на вицепремиера Томислав Дончев пред Медиапул.


Е що ручахме жабетата, както е казал шопът ?

Остава само да ни кажат на кого Боко ще изпрати чека за покриване на нашите загуби.
19 Септември 2016 11:47
Управляващите нямат специалисти, но форума е пълен с тях.
Руска инфлация оскъпявала проекта???
Щели да платят, но до някъде???
След като платят главницата, щели да се пазарят да не плащат лихвата???

С банка и решение на съд не се спори. Ще трябва да платят ВСИЧКО дължимо.
19 Септември 2016 12:05
БЕЗ
ДЪРЖАВНИ
ГАРАНЦИИ
И
ДЪЛГОСРОЧЕН
ДОГОВОР
ЗА
ИЗКУПУВАНЕ
НА
ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО.


За тецовете които харизаха на САЩ може. За техните си ВЕИ-та може. За държавния АЕЦ не може. Обаче за частния АЕЦ на когото ще продадат без пари това в което са вложени милиарди - съм сигурен, че отново ще може.
Към подобни създания като горното, ако се обърна както заслужават, вероятно ще бъда наказан, правилата установени във форума влизат в конфликт с истината и реалностите в 50% от случаите. Да го запитам къде беше и защо не протестира когато заробваха държавата и народа с неизгодни за тях клаузи. Защо не се възмущава и не пртестира, макар те да са в сила и благодарение на тях само от ВЕИ-тата от джоба на българите излизат годишно по 600 млн лева да им пълнят мазните гуши. И защо се обажда сега когато никой не го пита.
19 Септември 2016 12:43
Ако мурзилките върнат парите ограбени от България, то всички чисти българи (не роми, не турци, не русофили) трябва да станат милионери!
19 Септември 2016 12:57
Касапина
Oraсle
19 Септември 2016 11:18
19 Септември 2016 13:00
19 Септември 2016 15:29
Досегашният период ще им се зачита като работа в нелегални условия?
19 Септември 2016 15:39
Междувременно се готвят различни варианти за подновяване на строежа на централата.

И солта, и тоягите, и парите...
19 Септември 2016 17:14
БЕЗ
ДЪРЖАВНИ
ГАРАНЦИИ
И
ДЪЛГОСРОЧЕН
ДОГОВОР
ЗА
ИЗКУПУВАНЕ
НА
ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО.

Също като при маришките ТЕЦ-ове 1 и 3, иначе съм съгласен с написаното от теб.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД