:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,536,370
Активни 129
Страници 11,161
За един ден 1,302,066

Догодина по-скъпите цигари ще поевтинеят

МФ прави обратен завой при акциза за пушачите. Хазартът остава самотен остров на необложените с данък награди
Таблица
Серия от любопитни завои в данъчното законодателство предлага финансовото министерство в навечерието на поредната предизборна кампания. Екипът на Владислав Горанов е направил лупинг за одобрената само преди година нова структура на акциза за цигарите и вече не държи по-високият ценови клас да поскъпва изпреварващо. Така по-скъпите цигари догодина ще поевтинеят спрямо сегашните нива.

Нови правила през 2017 г. ще има и в облагането на получените награди от игри - хазартът остава самотен остров на необложените печалби, за всички останали игри на случаен принцип ще се дължи 10% подоходен данък. За поредна година поскъпването на такса смет за гражданите се отлага. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане пакет с промени в данъчните закони за 2017 г.

Обратният завой за акциза на цигарите е пълен. Въпреки острите критики през миналата година МФ наложи нов ред за определяне на акциза, който доведе до изпреварващо спрямо първоначалните планове увеличение при по-скъпите цигари. От финансовото министерство тогава твърдяха, че целта на промените е да се избегне увеличение при евтините цигари. При тях обаче новите правила на практика не доведоха до никаква промяна за сметка на поскъпването на по-високия клас. 10 месеца по-късно финансовото министерство се отмята от наложения модел и възстановява режима, който важеше в закона преди това. Така цигари, които през 2017 г. трябваше да струват 5,30 лв., ще се продават на цена 5,16 лв. Марки, които през 2016 година са стрували 5,80 лв., през 2017 г. ще паднат на 5,58 лв., вместо да поскъпват допълнително на 6,10 лв., както бе предвидено. Цигари, продавани през 2016 г. на цена от 6,55 лв., ще паднат на 6,35 лв., вместо да поскъпват на 6,85 лв.

При по-евтините цигари ще продължи да има леко поскъпване, което не се влияе от лупингите на министерството и се дължи на прилагането на минимални акцизни нива за ЕС. Така марки, продавани в ценовия диапазон 4,10-4,52 лв., ще скочат на 4,27-4,70 лв.

Поредната промяна в цените на цигарите идва на фона на настъпило преструктуриране в собствеността на основен производител - "Булгартабак". В началото на годината дяловете си в "Булгартабак" продадоха депутатът от ДПС Делян Пеевски и италианският бизнесмен Едуардо Миролио. Според експерти и представителите на вносителите наложеното за 2016 г. ускорено поскъпване на скъпите цигари бе откровено и грубо лобиране именно в полза на български производители. От мотивите към предложената промяна в акциза за 2017 година не става ясно от какви постъпления се отказва хазната. Миналата година МФ твърдеше, че от по-бързото поскъпване на скъпите цигари в хазната ще влязат 119. 3 млн. лв. за периода 2016-2018 г.

Половинчата промяна в интерес на друг крупен бизнес - хазарта, ще има и в данъците на доходите на физическите лица. Според предложените промени от 2017 г. за всички игри, при които печалбите и наградите се определят на случаен принцип, ще се дължи 10% подоходен данък. Данък обаче отново няма да се дължи върху наградите и печалбите от хазарт. В момента и двете групи игри на случайността са освободени от облагане. Налагането на 10% данък върху нехазартни игри на случаен принцип ще удари телевизионни игри от типа на колелото на късмета, "Сделка или не" и т.н., макар да не е ясно дали ще засегне тв игрите на Националната лотария, където има участие в нехазартна игра на базата на закупен билет, издаден с лиценз по закона за хазарта. От МФ аргументират тази промяна с практиката в отделни страни в Европа, където освобождавали от данък само хазартни игри. За разлика от хазарта и игрите на случайността, които в момента са обложени, получаването на награди на база знания и личен принос на участниците задължително се облагат с данък.Снимка: Архив "Сега"
Финансовият министър Владислав Горанов прави неслучайни еквилибристики с акциза върху цигарите.

Граждани и фирми ще ползват данъчни облекчения по нови правила

До 500 лв. облекчение ще могат да получат хората, ако управляват доходите и разходите си по електронен път
През 2017 г. гражданите и фирмите ще ползват част от съществуващите в момента данъчни облекчения по нови правила. Промени ще има и в реда за подаване на декларациите в НАП. За пръв път компаниите и гражданите ще могат да отстраняват грешки в декларираното, без да рискуват да бъдат санкционирани с глоба. Това предвижда предложеният от финансовото министерство пакет с промени в данъчните закони за 2017 г., който е публикуван за обществено обсъждане.

Още от 2017 г. за фирмите влиза в сила изискване всички фирмени декларации по образец, предвидени в закона за корпоративното подоходно облагане, да се подават задължително по електронен път с електронен подпис. В момента 70% от юридическите лица подават документите по електронен път и данъчните очакват пълното преминаване към онлайн декларации да е облекчение и за бизнеса, и за инспекторите. Заради въвеждането на задължително изискване за подаване на документите по електронен път обаче отпада съществувалото досега данъчно облекчение за фирмите при онлайн деклариране. Досега компаниите имаха право на 1% отстъпка от дължимия корпоративен данък, но не повече от 1000 лв. при внесена онлайн в срок декларация и платени навреме задължения.

За гражданите подаването на годишните данъчни декларации по електронен път става задължително от 2018 г. За тази година редът остава без промяна, но и тук се въвежда горна граница от 1000 лв. за данъчното облекчение за по-ранно подаване на декларация по електронен път. Отстъпката за физически лица по закон е 5% върху данъка за довнасяне, ако са подали декларация до 31 март и са платили дължимата сума до 30 април, но според данъчните липсата на горен праг при отделни лица води до солидни данъчни облекчения.

Физическите лица ще могат да ползват и ново данъчно облекчение през 2018 г., т.е. за доходи, които ще придобият догодина. Те ще могат да си приспаднат до 1% от дължимия общ годишен данък, но не повече от 500 лв., ако са получавали 100% от доходите си по банков път и са използвали поне 80% от тях за разходи, платени отново през банка. Не е ясно как точно ще се контролира и доказва каква част от разходите са направени по банков път и експерти се опасяват, че това може да се превърне във вратичка за ползване на неполагаемо се данъчно облекчение. От 2017 г. стават необлагаеми още една група доходи - наградите, предоставени на ученици с изявени дарби за участие в национални и международни олимпиади, състезания и конкурси.

Още тази година и фирми, и граждани ще могат да се възползват и от друго административно облекчение - възможността да поправят допуснати грешки в годишните декларации. При установени неточности те ще могат да подадат нова декларация в срок до 30 септември. В момента няма възможност за отстраняване на грешки и декларирането на неверни данни при гражданите подлежи на глоба до 250 лв. За фирмите глобата е до 1000 лв.

Въвежда се нов краен срок за справките, предоставяни от предприятията и самоосигуряващите се лица на НАП за платени доходи от друга стопанска дейност, наеми и други доходи, като занапред това ще става най-късно до края на януари вместо до края на април, и то задължително на електронен носител.

Такса смет остава без промяна и през 2017 г.

2017 година ще бъде поредната, в която няма да се случи определянето на такса смет по по-справедлив ред, който не изхожда от данъчната оценка на имотите, а от количеството отпадъци. Тези текстове са част от закона за местните данъци и такси, одобрени още при кабинета на Пламен Орешарски, и трябваше да влязат в сила първо през 2015, после - през 2016 г. Промяната сега се отлага за трета поредна година, защото е непопулярна и по сметки и на общините, и на финансовото министерство би довела до ръст на таксата за граждани.

В момента такса смет масово се определя на база данъчна оценка на имотите или отчетна стойност за имотите на фирмите. При тази данъчна основа таксата натоварва неравномерно фирмите и бизнесът от години настоява за промяна, изтъквайки аргумента, че в момента таксата на практика представлява втори имотен данък.

Тази пролет финансовото министерство пусна за обсъждане проект с изменения на закона в тази част, така че да се уреди детайлно новият начин за определяне на такса смет, но документът така и не бе внесен в МС и НС. Промените не са част и от предложения в момента пакет с изменения в данъчното законодателство, т.е. няма да бъдат внесени от правителството и няма да влязат в сила от 2017 година. За подобно отлагане настоя преди време сдружението на общините. Според непридвижените от МФ към парламента промени таксата трябваше да се определя съобразно индивидуално измерено количество отпадъци, генерирани в имота, или спрямо броя ползватели на услугата.
4
3826
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
18 Септември 2016 19:41
Айде сега, собствеността на Булгартабак. Нали целта на акциза е да се пречи на вредния навик, а от такава гледна точка, много по-добре за здравето е да пушиш по-хубави цигари. Другата цел е фискална, и там също е по-доходно да се дере масовия пушач, а не малобройния елит, към който принадлежа и аз и който може да си позвори да пуши нормални цигари за 50 стотинки отгоре. А вие търсите под вола теле.
18 Септември 2016 20:35
Ама що така бе другари? Как може да намалявате цигарите? Че цената им се определя от пазара!
Вие мразите населението си и искате да пуши повече, така ли?
Нали щяхте либерално да легализирате марихуаната, че да я има евтина и навсякъде, и да има винаги евтин хероин, пък сега вие отново слагате прът в евроатлантическите ценности и ще карате населението да пуши тютюн!
Ще ме накарате така да не гласувам за ГЕРБ!
18 Септември 2016 22:44
Ми, Sobranie black russian си останаха на 10 кинта и без некролози по тях. Апелирам за намаляване на акциза върху кубинските пури и малцовото уиски. Не се издържа вече!
19 Септември 2016 10:34
Хазартът няма да се пипа - и на спортистите дават допинг и наркотици...
---------------------------------
Сайтът на Генек
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД