:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,579,534
Активни 131
Страници 3,758
За един ден 1,302,066

Кадрова криза в образованието - пенсионират се двойно повече учители

Парите за обезщетения не стигат, училищата ще трябва да поемат сами полагаемите се допълнителни заплати
Образованието е изправено пред бюджетни трудности и тежка кадрова криза заради ударното пенсиониране на учители. От началото на годината до момента в пенсия са излезли 7700 педагози и се очаква до края на годината броят им да стигне 10 000 при първоначални очаквания, че системата ще напуснат два пъти по-малко педагогически кадри. Ако тенденцията се запази и догодина, в образованието ще възникне остър глад за кадри. Заради ударното пенсиониране не стига и бюджетът за изплащане на обезщетения при пенсиониране, включително за полагаемите се 2 допълнителни заплати от август тази година. Това показа проверка на "Сега" след сигнали от училища за проблеми с изплащането на обезщетенията.

Както "Сега" писа, просветното министерство очакваше тази година да се пенсионират около 4500-5000 души. Това представлява около 5% от педагозите, като е отчетено, че пенсионирането в сектора става и при по-ниска възраст от обичайното. Според разчетите на МОН при нормална възрастова структура на пенсиониране от системата би следвало да се пенсионират около 2.5-3% от учителите. "Ние заложихме 5%, близо до нивото от миналата година, като над това предвидихме и допълнителен финансов резерв. Реалността обаче надхвърли двойно прогнозите", коментира главният секретар на МОН Красимир Вълчев. Той изтъкна, че по този начин системата за 1 година са напуснали 4 пъти повече кадри от нивото, което може да се очаква при нормално излизане в пенсия. Ако догодина тенденцията остане без промяна, образованието може да е изправено пред остър глад за кадри, особено в по-малките населени места. Показателно за ускорените темпове на пенсиониране е разминаването с общата прогноза на МОН за очаквано пенсиониране на 45 000 учители, но за следващите 10 години. И тази година около 1000 позиции останаха незаети към началото на учебната година.

Ударното напускане на системата отваря дупка в бюджета на министерството по програмата, по която на училищата се възстановяват изплатените средства за обезщетенията на учителите при пенсиониране. Миналата година общият бюджет на програмата е стигнал около 25 млн. лв., а само за първите три транша на тази година министерството вече е изразходвало 36 млн. лв. и очаква разходите да достигнат около 46 млн. лв. за цялата година. МОН не е спряло да работи по осигуряването на допълнителни суми през преструктуриране на бюджета и икономии, но продължава да има забавяне и общ недостиг. Така вероятно училищата ще трябва да поемат сами за сметка на общия си бюджет полагаемите се 2 допълнителни заплати при пенсиониране, които влязоха в сила от август. Дотогава учителите, работили продължително време в едно училище, имаха право на 8 възнаграждения при пенсиониране, а от август обезщетението скочи на 10 заплати.

Досега разходите за обезщетенията се покриваха 100% от националната програма за оптимизация на училищната мрежа, но това не следва по задължение от законодателството, а е по воля на кабинета. Програмата не бе актуализирана след приемането на новия училищен закон и в нея си остана записано, че държавата възстановява на училищата разходи за не повече от 8 заплати. Така при общия недостиг училищата следва да доплатят 2-те заплати над това за сметка на общия делегиран бюджет. Някои директори побързаха да пенсионират педагозите преди 1 август именно заради този проблем.

И след тази дата училищните шефове не желаят да рискуват с изплащане на пълните обезщетения и се стига до абсурдни ситуации. Има училища, които плащат половината от обезщетението сега и обещават да доплатят другата половина догодина. Експерти разясниха, че това не е редно и учителите са в правото си да искат да им бъде изплатена цяла сума. Парите са дължими към момента на излизане в пенсия.ОТЛИВ

Според експерти масовото напускане и недостигът на пари са вследствие на припокриването на две реформи - пенсионната и образователната. Допринася и взетото решение за масово освобождаване на директори в пенсионна възраст. При тях се изплащат по-високи обезщетения заради по-високите възнаграждения и натрупаните невзети отпуски. С директорите на много места са пенсионирани и придобилите възрастта педагози.29
8980
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
25 Септември 2016 18:36
Така е като не се мисли. На две магарета сламата не могат да разделят. Не само в това министерство.
25 Септември 2016 18:52
Има доста хора, които искат да станат учители, но ги спира високата цена на магистратурата за учителска правоспособност. МОН да помисли как да спонсорира желаещите да станат учители.
25 Септември 2016 19:25
Има доста хора, които искат да станат учители, но ги спира високата цена на магистратурата за учителска правоспособност.


Аз познавам хора, дето бяха учители и си смениха професиите, ама такъв, дето работи нещо друго и иска да стане учител, не съм виждал.
25 Септември 2016 20:56
Има доста хора, които искат да станат учители...

С огромно уважение и признателност към учителите ми, както и към сегашните учители, ти уважаеми нямаш представа за какво говориш. Тези които искат да станат учители днес, обикновено за нищо друго не стават, пак с извинение. Причината е не само в мизерното заплащане, и в куп други неща.
25 Септември 2016 21:31
Оно дЕца нЕма, за учители се кахърим!
25 Септември 2016 21:40
Интересно, става ли се учител само с желание? Сещам се за една некадърна блондинка, която Боко представи така: "Вярно, че не разбира от просвета, ама има желание". И сега успешно съсипва просветата...
-----------------------------------------------
Сайтът на Генек
25 Септември 2016 21:42
Не се пенсионират по желание, а насила ги пенсионират.
Не разбирам що го правят като нямат кадри. Сега ще ги наемат на граждански договори
25 Септември 2016 22:07
Аз продължавам да се питам и отговор не намирам, вече 27 години. Защо България беше избрана за такъв експеримент !? Може би ние сме държава на кръстопът с най- плодородната земя и която не ЦЕНИМ !
25 Септември 2016 22:45
Не разбирам, защо са толкова изненадани от министерството. Нали преди дни ни казаха, че средната възраст на учителите е 59 години. Значи половината са под тази възраст, половината над. Имаме 90 000 учители, значи 45 хилки са над 59 години. Ако са сравнително нормално разпределени по възраст, то имаме по около 10 000 на 59, 9 000 на 60, 8 000 на 61, 7 000 на 62, 6 000 на 63 и 5 000 на 64. Казаха ни, че едва 5% от всички учители са мъже (които се пенсионират по-късно). Къде е изненадата? Какво са смятали? Нали след около 10 години, тия 45 хилки може физически да не са на планетата Земя. На колко се пенсионират жените ... някаде на 61-62 ако не им достига стаж.
25 Септември 2016 22:47
Ние първо себе си и тези около нас не ценим. Погледни писанията в този форум, в който са уж най-, най-, най-...
25 Септември 2016 23:53
Учителски син съм, сам съм пробвал, и то по инженермата си специалност, и знам колко трудно е да бъдеш Даскал. Почти като бог. Такъв беше моят в отделенията, питайте Калин Донков. Но още по моето следвна педагогические науки бяха за мацки и мързеливци. Влизаше се лесно, изкарваше се още по-лесно, особено мъжете. Тогава всички искаха инженерство, медицина, производствен профил физика, химия, математика. Мината е заложена в миналото още, а сега е минно поле. Няма път, няма спасение отвсякъде. Язък, че толкова министърчета са от моето у-ще. Че май и Цецка, освен че ми беше и малко колежка, докато изкара 8 месеца, че да влезе с предимство на репетето. Тя в две предприятия събира 8 месеца трудов производствен стаж, и хоп-юрист, че и парторг.Така сме я докарали с кадрите, които уж репават всичко. Решават я, ама в своя полза все.А са били добри деца, със сигурност. И сега им се радва цял целокупен народ. Ликуй, народе!
26 Септември 2016 00:21
zzz07, що за малоумни емотиконки?!? Една позната завъеши художествената академия, мота се няколко години, лъгаха я разни галерии и агенти, аранжираше цветя икво ли още не... Взе заем, изкара учителска правоспособност, гледах я онзи ден даже и класна е станала. Работи си и продължава с аранжировките. Но ти си плувай, плувай си викам
26 Септември 2016 00:34
Видимо трябват иновативни образователни подходи. Например домашно образование Или директно от улицата.

Абе сериозно, това толкова ли е важно - задължението да се ходи на училище? Малко съм объркан (верно под влияние на разни сайтове с иновативни подходи): та, казват, че образованието е право, а не задължение.
26 Септември 2016 00:38
Как е, как е, парите следват ли ученика?
26 Септември 2016 01:15
Тъй ще да е тя. До пълната УкОпация от гугълист-сахиб-ибрикчиите... До пълен разпад.
26 Септември 2016 01:25
Защо България беше избрана за такъв експеримент !? Може би ние сме държава на кръстопът с най- плодородната земя и която не ЦЕНИМ !
И аз съм мислил. Кръстопътища много, плодородни и красиви земи- също. Заради населението е всичко. Тук са сигурни, че ще им се получи. Нема как народ от ибрикчии да си опази земята.
26 Септември 2016 02:35
"Народ от ибрикчии"-Да,бе!
Щот 'сички други народи са по-добри от нашия,земи едни немци или французи,примерно-героически "отстояват"националната си независимост и достойнство,кеф ти у Кьолн,кеф ти у Париж!
26 Септември 2016 09:21
В момента не знам как е с висше педагогическо, но такова не трябва да има.
Дстатъчно е който иска да става педагог да усвой 2-3 предмета свързани с педагогиката след дипломирането по основното висше образовение.
26 Септември 2016 09:22
Това с учителската правоспособност е идиотизъм. По-ефективно е да има интензивен курс за около месец за психология на децата и методи на преподаване.
В Дания например въобще не се изисква подобно нещо.

26 Септември 2016 09:35
Според експерти масовото напускане и недостигът на пари са вследствие на припокриването на две реформи


Какви реформи? Какво точно са реформирали тия в образователната система? Айде в пенсионната система, че изкараха служителите на частните пенсионни фондове на жълтите павета - успяха, но това ли въпросните "експерти" наричат реформи?

Когато средната заплата на учител стане 60% от средноевропейската по обещанието на това което имаме като Недоразумение в плана 2020 (при средна учителска заплата за ЕС около 35 хиляди евро на година 60% са около 1700 евро на месец бруто) тогава можем да говорим за някаква реформа. В момента все още имаме разпад.

In the case of starting secondary school teachers, Bulgaria has the lowest monthly wage level (€230), while Germany has the highest (€2,835 – a 12-fold difference). Endof- career secondary school teachers in Bulgaria receive the lowest wage (€360), while teachers in Austria receive the highest monthly wage (€4,741), due also to the high wage differential between end career and start of career wages in Austria.


Източници:
Натисни тук
Натисни тук
Натисни тук
26 Септември 2016 09:43
Масово новите учители са неграмотни...
26 Септември 2016 10:10
Ами чувам от познати учители, че новата 'риформа" ги засипва с нови дебилизми, и че писмените отчети и програми стават повече, голямо писане падало. Нищо чудно, че няма много млади ентусиасти. Ама то млади ентусиасти има само за области със заплати над 1000-1500лв и ненатоварваща работа- нещо с проекти, дето "много се забавлявали, докато ги правят".
26 Септември 2016 11:24
Захо да не внасяме уçители от Македония? Нали стават масово български граждани. И ако останат свободни места - защо не от Сирия?
26 Септември 2016 12:07
И кой се чуди от тази "новина"? ...
По нашенско са само шепа хора онези, които се опитват да подкарат някак си промяната. Като се говори за "Образование" наистина малцина знаят за какво става въпрос, къде сме (ние българите) и къде желаят да стигнат. От останалите едните нехаят и тикат по навик децата си в грозни училища, другите се правят на важни, говорят глупости и се смеят на ония - малкото луди глави (като онези от http://www.novoobrazovanie.org).
България от никого не е избирана за какъвто и да експеримент, уважаеми. Ние просто предпочитаме да плямпаме по форумите, отколкото да се погрижим (да действаме демек), че да помръднем нещо в желаната посока... То първо формулирането на "желаната посока" е една такава мъка, че
26 Септември 2016 14:14
това не е редно и учителите са в правото си да искат да им бъде изплатена цяла сума.

Тези учители да не са обзети от мания за величие и да се мислят за милиционери!
26 Септември 2016 14:53
В момента не знам как е с висше педагогическо, но такова не трябва да има.
Дстатъчно е който иска да става педагог да усвой 2-3 предмета свързани с педагогиката след дипломирането по основното висше образовение.И после се чудим защо образованието ни на нищо не прилича! Ей го бай ни Драган цял рИформатор!!! А като ти трябват кадри Драгане, и като дойдат едни млади хорица неграмотни като тия от махалите и като нито могат да си напишат името правилно, нито дисциплината която са изучавали им е понятна и все едно им иде като от Марс? "Ама аз това трябва ли да го зная?!" - цитат.
Още от 1907-1909 г. у нас така е тръгнало - за даскал става всеки който е готов да работи за без пари. Такава е била логиката на управляващите.
26 Септември 2016 15:59
но ги спира високата цена на магистратурата за учителска правоспособност.


Не е необходима за всички позиции - ясно е, че ако не си магистър не може да си началник в учебно заведение, но за много от другитеп озиции може и само с бакалавърско ниво.

Не разбирам, защо са толкова изненадани от министерството.


Ами май ще се окаже, че това ударно освобождаване е резултат от дейността на инспекторатите по места. И май причината е в парите - освободиха сума ти учители от детските градини и училищата така, че да не им изплатят новото гласувано възнаграждение (увеличиха се броя на заплатите, които трябва да се дават при пенсиониране). Една съседка се оплака че на малкото и дете в четвърта група са махнали учителката 3 седмици преди крайното тържество, защото иначе трябвало да и се платят тези повече заплати.

Защо България беше избрана за такъв експеримент


Никой не иска образовано общество, защото то не взема заеми (т.е. не е лесно манипулируемо с този инструмент), вярва на рекламите (можеш да му продадеш всички боклуци замо защото някоя "светска икона" е в рекламата), а и лесно се прогнозират реакциите и със сегашните средства за социално инженерство.
Вярно, за да се прокара такава реформа е необходимо и съответното количество "политици", ама ние по тези земи сме си ги имали винаги.

26 Септември 2016 19:00
В Министерството защо се правят на ощипана Янка? Всяка година им се сервира информация описваща учителите отгоре до долу, включая и тяхното ЕГН, което директно означава - тяхната възраст! Толкова ли не могат да си направят една статистика колко от хората наближават пенсионна възраст? За какво трошат маса народна пара за специален софтуер, ако не могат да си обобщят една елементарна справка?! Да беше нещо по желание, пък то полагаемо право, което се придобива само при ред условия (повтарям, данните за които Министерството получава ежегодно!).
27 Септември 2016 23:19
Ако в София са пенсионирали имащите право на това учители, то това не се случи в Русе и русенско. Тук масово си работят пенсионери, дори се назначават такива, въпреки младите кандидати. Безработните обикалят училищата с документите си напразно, защото местата са формално обявени, а се назначават тези, които са били освободени принудително в края на учебните занятия, за да си спестят бюджет. Има ли го някъде това, по кой Кодекс ти се връчва заявление с нарочен текст, че желаеш да бъдеш назначен до края на учебните занятия. След това пак отначало с папката с документи обикаляш като луд и незнаеш, защо не са те предпочели, защото интервюта няма, критерии за подбора също. Приемат се на работа хора със странни специалности -например информатика и ИТ и история. Нали се сещате, колко ще е компетентен и адекватен историка с току-що сдобилата се специалност информатика и ИТ в часовете пред този с голям опит и стаж!
Но какво от това ....той е предпочетен сещате се защо нали? Ако се направи справка за тазгодишните назначения, че и миналогодишните, че и 7-8 години назад в Русенско е все едно и също. Чудя се защо не приемат документите в РУО /риформираното РИО/ на кандидатите за работни места, както беше едно време и си ги разпределят по училищата, така поне ще спестяват ходенето на учителите, а и хартия ще се спестявя...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД