:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдът отряза ЦИК за ограниченията при медийните пакети

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на ЦИК регионални и интернет медии да нямат право да кандидатстват за медийните пакети на стойност 40 000 лв., които държавата отпуска на партии без субсидия и на инициативни комитети, за да агитират на вота. Това съобщиха от ВАС за "Сега". Решението е окончателно. Жалбата срещу ЦИК бе подадена от Единната народна партия във вторник. В нея се казваше, че с действията си "ЦИК ограничава всички регионални медии - електронни и печатни, както и всички интернет сайтове, някои от които отдавна са надскочили "националния обхват" и са с международно разпространение, ако в ХХI век може да се използват такива понятия, характерни за миналия век".

На заседанието на съда вчера членът на ЦИК Мария Бойкинова изненадващо заяви, че сайтовете не предоставят медийна услуга, въпреки че в Изборния кодекс е записано точно обратното. Текстът гласи, че "онлайн новинарските услуги, създавани от електронните издания на вестници, списания, агенции и т.н., са вид медийна услуга". Но Бойкинова коментира, че сайтовете не могат да предоставят медийни услуги, тъй като върху тях липсва регулация. Регулация обаче липсва и върху печатните медии. Бойкинова настоя, че ЦИК не прави тълкувание на понятието "медийна услуга", а определя как да бъдат изразходвани средствата.

Решението на ВАС позволява отново на регионалните и интернет изданията да сключват договори с партии и инициативни комитети и изправя отново ЦИК пред проблема, с който комисията не се справи на миналите избори - как да опази публичните средства от изтичане в сайтове, свързани с представители на сдружения и политически сили. Както "Сега" многократно писа, по тази схема м.г. почти неизвестният до този момент сайт "Хаштаг" се оказа любим на много инициативни комитети и партии и успя да привлече около 150 000 лв., или над 10% от отпуснатите от държавата около 1 100 000 лв. за агитация. В резултат за тези избори ЦИК направи опит да отреже всички онлайн медии от процедурата.



----------ЛАВИНООБРАЗНО -----

Само за ден 7 пъти се увеличиха жалбите до Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) на граждани, чиито ЕГН-та са били незаконно използвани от партии и инициативни комитети, регистрирали се за участие в изборите и референдума. Това става ясно от отговори на комисията, изпратени до "Сега". До сряда вечер сигналите за кражба на ЕГН и адрес и за подправяне на подпис са достигнали 48. От комисията уточниха, че жалби за неправомерно използване на лични данни има срещу девет партии и коалиции и десет инициативни комитета. Партиите са Християнсоциален съюз, Българско национално обединение, издигнала Митьо Пищова и Радо Шишарката за изборите, Движение демократично действие, Българска социалдемокрация, ЕНП и ДОСТ. Коалициите са "Движение 21-НДСВ" и Обединение на българските националисти "Целокупна България". Сред инициативните комитети е и този на бившия кандидат от БСП за общински съветник в София Петър Кичашки.
1
2063
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
06 Октомври 2016 20:03
Празното/пълно квадратче Юлия Кулинска
7. Октомври 2016 , брой: 227 9 0
ЦИК отново забърка пълна каша с бюлетините за предстоящия вот. Въпреки заличаването на двама от мераклиите за "Дондуков" 2, те ще продължат да "съществуват" в изборните листи. Чрез квадратчетата с номерата си в тях. Странна измишльотина, която поражда оправдани съмнения, че изборите отново ще бъдат криминални и манипулирани. А броят на невалидните бюлетини отново ще предреши резултата... Че в Изборния кодекс има много недомислици, е факт. Ама то това не е случайно! Както не е случайно, че ЦИК го тълкува както дяволът чете Евангелието. Защото празните квадратчета на Витков и Кузов може да се окажат... пълни. В тях някой, уж неграмотен или пък "правилно" грамотен член на СИК, ще сложи "случайно" чавка или хиксче и хоп... бюлетинката става недействителна. Подобни акробатични изборни номерца вече бяха изпробвани на предишния президентски вот. Паметливите помнят, че сегашният държавен глава спечели с над 100 000 недействителни листи, които на първия тур пък бяха над 220 000.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД