:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Инспектори тръгват на лов за коли замърсители

Автомобилите бълват 65% от въглеродния оксид във въздуха
СНИМКА: БГНЕС
В началото на тази година КАТ проведе масови проверки за наличие на винетки. Засега не се е чуло да са правени акции срещу замърсяващи въздуха автомобили.
Акция срещу колите замърсители на въздуха започва днес на един от главните входове на София. За това съобщиха вчера организаторите от две неправителствени организации - "Диабет тип 2" и асоциация "Коалиция за климата - България". Заедно с инспектори от столичната "Пътна полиция" и изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ) те ще спират коли за проверка на отработените газове.

Двата екипа ще са на бул. "Ботевградско шосе" и в двете посоки и чрез газанализатори ще измерват отделяните газове. Неизправните превозни средства с превишения на допустимите норми ще бъдат спирани от движение, предупредиха организаторите. Автомобилът няма да може да се движи, докато не се отстрани нарушението - или по-просто казано, докато колата не спре да пуши като комин. Ще бъдат спирани и леки, и товарни автомобили. Акциите ще станат редовни, заявиха организаторите.

"Искахме да ангажираме институции за това да се проверяват емисиите на колите, защото това не се прави. Време е отговорните ведомства да направят нещо за решаването на проблема и да намалят вредните последствия за здравето ни. Целта е да насочим и общественото внимание към замърсяването на въздуха с вредни емисии от транспорта в столицата", обясни пред в. "Сега" Деница Иванова от "Диабет тип 2". Тя припомни, че тези емисии са една от основните причини за високите нива на замърсяване на въздуха в градовете. Приносът на автомобилите във високите количества на въглеродния оксид е 65%.

Според наредбата на ДАИ за техническата изправност на автомобилите емисиите им би трябвало да се следят при редовните технически прегледи и при установяване на нарушение - т.е. превишение, да се спират от движение до отстраняването на проблема. За сметка на многото акции на КАТ по Закона за движение по пътищата и на ДАИ по Закона за превозите обаче досега не се чуло за нито една акция против замърсяването на въздуха. Причината според организаторите на проверките е в това, че апаратурата е много стара и една проверка отнемала около 30 минути. За да има ефект, инициаторите ще настояват и да бъдат купени повече нови газанализатори.



ФАКТИ

Наскоро СЗО обяви, че въздухът у нас е опасен за здравето на хората. Според данните България е на второ място по брой смъртни случаи на глава от населението заради мръсен въздух. Смъртността при заболявания като рак на белия дроб, удар, исхемична болест на сърцето, респираторни инфекции и хронична обструктивна белодробна болест заради мръсен въздух е 118 на 100 хиляди души. Житeлитe нa гoлeми градове - Coфия, Cтapa Зaгopa и Pyce, ca излoжeни нa нacитeн c пpaxoви чacтици въздyx. София е на първо място и в класацията на Европейската агенция по околна среда за най-замърсена столица в Европа.
27
3065
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
06 Октомври 2016 20:01
Причината според организаторите на проверките е в това, че апаратурата е много стара и една проверка отнемала около 30 минути.
Ехааа...Какви колони ще се образуват на ботевграскотооо.. И как ще споменават майките на катаджиитеее
06 Октомври 2016 20:08
Какви ще са критериите по които ще се избира кои автомобили ще се спират за половинчасовата проверка, визуални или гадателски? А нещо като разписани норми от-до за различни вредни газове, които могат да излизат от ауспусите има ли? Трабантите какво ще ги правим? А Вартбурзите?
06 Октомври 2016 20:13
Е да ама след като катализаторите служат за извличане на ценни метали, няма как да стане!
06 Октомври 2016 20:19
то в България има ли кола дето да не е с избучен дпф или катализатор?
06 Октомври 2016 20:21
А пушещите автобуси от градски транспорт и фирмените превозвачи, кога?
06 Октомври 2016 20:22
Дръжте в жабката някой лев ! Колко ли? Ще се изясни, пазарна исономика сме.
06 Октомври 2016 20:23
а печките на дърва и въглища в София га ще ги проверяват?? Защото лека -полека доста хора преминаха на дърва и въглища
06 Октомври 2016 20:27
Първо да оправят контрола върху горивата,щото караме с най скапаното гориво в Европа (дпф-а при дизела се скапва за нула време)Второ да узаптят крадците на катализатори и чак тогава да се правим на европейци.Иначе пак слагаме каруцата пред коня!
06 Октомври 2016 20:36
а бе, очевидно нещо съм пропуснал от сегашните модерни мурдарови времена, ама кога окисът стана оксид?
06 Октомври 2016 20:45
а печките на дърва и въглища в София га ще ги проверяват?

И много си прав, дойдели сезона на печките въздуха замирисва на изгорела гума, пластмаси и черчивета на стари прозорци.
06 Октомври 2016 20:51
За това съобщиха вчера организаторите от две неправителствени организации - "Диабет тип 2" и асоциация "Коалиция за климата - България".




"Искахме да ангажираме институции за това да се проверяват емисиите на колите, защото това не се прави.


Има технически прегледи за целта! ДАИ да си гледат работата! А не да висят на Ботевградско, като ..........има там едни другарки......!
06 Октомври 2016 21:08
Натисни тук http://climatebg.org/zapochvat-proverki-na-vrednite-emisii-ot-avtomobilite/
06 Октомври 2016 21:30
КАТ, освен с глупости, с какво друго се занимава?
sorry е много прав!
06 Октомври 2016 21:53
Мизерията. Мизерията трябва да се преодолее най-напред. Иначе не е нужна апаратура. Видимият дим от ауспуха е достатъчно основание за спиране на МПС-то. Но след като повечето хора нямат доходи за нови автомобили? Дори професорите в СУ не могат да си позволят нов автомобил, ако не работят по проекти.
06 Октомври 2016 22:00
Дори професорите в СУ не могат да си позволят нов автомобил, ако не работят по проекти.


Дори?
Не вярвам
07 Октомври 2016 08:20
При положение , че поне половината автомобили няма да влязат в изискванията не е ясно каква е целта на занятието освен отчет на дейност. Само трабанти и вартбурзи със сигурност ще минат теста защото никой не им е махал катализатора , а изискванията са за конкретен модел автомобил.
07 Октомври 2016 09:09
В София по "Ботевградско шосе" всеки софийски цървул кара сравнително нова кола.
Нека се разходят по провинцията , особено с циганския Северозапад, където не само карат разпадащи се таралясници, ами не са и чували за шофьорски курсове !
ГО също е ексзотика по тия краища на татковината.
07 Октомври 2016 09:19
sorry
06 Октомври 2016 20:19
то в България има ли кола дето да не е с избучен дпф или катализатор?

Айде сега. В България се продават по около 40 хил нови автомобила и, понеже 99% от тях са на лизинг, то катализаторите са си им на място.
От друга страна все повече хора (беднотия, кво да правиш) минават на газ. Така че личните автомобили не са най-големия проблем тук.
07 Октомври 2016 09:29
За мръсния въздух са виновни "стратезите", които спряха 4 блока в Козлодуй, а оставиха тецове да компенсират отчасти това недопроизводство. Там да ходят да мерят.
07 Октомври 2016 09:32
А, и поскъпването на тока по тази причина върна хората на отопление с дърва като в първобитния строй. Прави са по-горните постове с това мнение.
07 Октомври 2016 10:09
Предлагам им да застанат до някой светофар привечер без газоанализатор. На фарове се вижда чудесно какво става и от коя кола. В София не се диша.
07 Октомври 2016 12:05
особено с циганския Северозапад, където не само карат разпадащи се таралясници, ами не са и чували за шофьорски курсове !
ГО също е ексзотика по тия краища на татковината.


...............

ГО става съвсем екзотика, ако те блъснат с каруца, за което конят е виновен,а не циганина!!!
07 Октомври 2016 12:18
Така като са тръгнали да започнат от 30..40 тонните тирове на немски и австрийски спедиторски фирми, които зареждат редовно немските и австрийските супермаркети. Нека се изчисли колко СО2 и финни частици излизат от ауспусите на тези конквистадори на нови европейски пазари, докато прекарват стоките на 2000 км разстояние, а? А американските ТЕЦ Марици? Колко СО2 и вредни частици бълват те на ден в атмосферата.. Айде политици, смятайте сумирайте и да видим. Пречи ли ви, че българина кара таралясници на по 200 000 км без катализатор, но математиката при сравнение с емисиите от тировете и нерентабилните, но политически удобно дотирани с милиарди от бюджета ТЕЦ-ове нещо не се връзва.
07 Октомври 2016 12:27
Нека се разходят по провинцията , особено с циганския Северозапад, където не само карат разпадащи се таралясници, ами не са и чували за шофьорски курсове !


Хайде сега всички задружно да викнем "ние сме коренни обитатели на шопската територия и в нас тече синя кръв".. да се прегърнем.. да напсуваме цялата провинция навръх със Северозапада, където по нашето мнение важи друго законодателство и процедури по раздаване на свидетелствата за правоуправление на МПС.. и най- накрая в петък да правим безумни тройни изпреварвания по Петрохански проход като джигити, само за да си натъпчем неблагодарните нагли търбуси с висококачествени домашни хранителни продукти от Северозапада и да се надишаме с чист въздух отвъд Стара планина, след което да прелетим обратно до София, засичайки минимум 20..30 участника в пътното движение при рисковани изпреварвания и да продължим да псуваме прованса.

Хигиена.. дами и господа.. хигиена!
07 Октомври 2016 14:09
Ако някой, наистина се е загрижил за чистотата на въздуха - първо трябва да спре самолетите! Добавям и ТИР-овете! Аз едни 20 /двадесет/ литра, ги "мъча" две седмици, докато при возилата, които съм споменал - са тонове !!!
07 Октомври 2016 14:18
да започнат от 30..40 тонните тирове на немски и австрийски спедиторски фирми, които зареждат редовно немските и австрийските супермаркети. Нека се изчисли колко СО2 и финни частици излизат от ауспусите на тези конквистадори на нови европейски пазари, докато прекарват стоките на 2000 км разстояние, а?

Стандартните норми можеш да видиш Натисни тук

Да ти обобщя накратко, че за таралясник (лек автомобил!)от 1997 г. (минаващ в БГ за почти нова кола) нормата е 100 мг. СПЧ / км.
За тежкотоварен камион след 2008 г. нормата е 20 мг / 1 км.

При това таралясниците в БГ отдавна са преминали тези граници чрез прекомерно износване и превъртяни километражи, нулево или минимално техническо обслужване
("...бе, щом върви, кво да му пипаш?.....", "понтиране" на контрол на газовете при ГТП и всякакви горивоподобни бъркочи от всякакви лай.. , приготвени самостоятелно или закупени от "съвестни" търгаши на горива, работещи при нулев държавен контрол.

За камионите на транспортните фирми на веригите знам, че те трябва да са в отлично техническо състояние, за да си заслужат плакетката и да имат право да се движат и в Германия. Иначе ги грози отнемане на документите на машината.И после иди доказвай на немците, че си нямал сестра.....
Да не говорим, че никоя немска верига няма да търпи собствен или нает пушещ камион - дори само заради имиджа си.
Достатъчно е кратко любителско видео, изпратено до някой от телевизионните канали, за да спукат веригата от проверки, да не говорим колко клиенти ще предпочетат други вериги пред тази...... и щетата от димящия камион отива към десетки милиони загуба на веригата.

За такива случаи там хората биха казали: "Спестили са на грешното място, откъм грешния край ".

Така, че за инициативата за контрол на газовете на пътя:
Макар и закъсняла, по-добре късно, отколкото никога!
07 Октомври 2016 15:48
Статията е манипулативна и поради тази причина я определям като поръчкова. Не успях да намеря репорта на агенцията но намерих статистики за нивото на арсен NO2 и т.н. .... и съвсем БГ не беше на първо място....никъде не се казва как в Милано зимата им забраняват да вдигат температурата в жилищата над 22градуса, защото бойлерите им на пропан-бутан произвеждат CO2, който не се разнася при безветрие...естествено Милано не е столица и попада под наблюдение, въпреки че е с повече жители от София... Не че не съм за по-чиста среда, но съм и против манипулациите на хората...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД