:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 85
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бизнесът масово бойкотира преговорите за осигуровките

СНИМКА: БГНЕС
Президентът на КНСБ Пламен Димитров и председателят на управителния съвет на АИКБ Васил Велев разговарят по време на заседание на тристранката. Синдикати и работодатели са на противоположни позиции за определянето на минималните осигурителни прагове.
Работодателите от над 60 икономически дейности подкрепят бойкота срещу вдигането на осигурителните прагове и отказват да преговарят със синдикалните браншови организации. Това съобщи шефът на АИКБ Васил Велев на последното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, проведено през миналата седмица.

"Има и такива дейности, на които им е все едно. Например Асоциацията на българските авиокомпании. Там всичко е на светло, праговете са много под реалните заплати, но те се солидаризират с останалите, защото, ако се договорят, ще вдигнат летвата и за други дейности", заяви Велев.

Вече е ясно, че през 2017 г. минималните осигурителни прагове ще останат на тазгодишните нива. "Бих защитавал позицията, че правителството трябва да е модератор, но вие не искате да си говорите и какъв избор остава за нас", каза финансовият министър Владислав Горанов. Той вече обяви, че при липсата на споразумения нивата ще се запазят. Според Горанов трябва да започне диалог за определянето на минималните доходи, за да "не изпаднем в същата ситуация след 12 месеца".

Работодателите обаче искат и замразяване на минималната заплата за 2017 г. в тазгодишния й размер от 420 лв. Плановете на кабинета са тя да скочи на 460 лв. "Този размер не е обсъждан с нас и ние сме категорично против него.Той е определен под натиска на синдикатите", коментира Велев. Синдикатите искат минимални заплати по категории персонал. Бизнесът иска да се определят заплати по сектори, като се вземат предвид инфлацията, производителността на труда, БВП и др. Според Велев минималната заплата трябва да е между 30 и 40% от средната за страната, а в момента тя е 55%. Според него с ръста от 460 лв. заплатата ще се е увеличила с 35% за последните три години "при валутен борд, при 2-3% ръст в икономиката, толкова и в производителността".

"Ако слушахме доводите на работодателите от години наред как черният бизнес ще се появи в огромни количества, ще уволним работниците, безработицата ще стане трицифрено число, щяхме да стоим още на 85 лв. минимална заплата", заяви Ася Гонева от КНСБ.

СПОР

Заседанието на тристранката започна с настояване на четирите национално представителни организации - АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП - за отстраняване от съвета на петата организация - тази на Мирослав Найденов - Съюз за стопанска инициатива. Вицепремиерът Томислав Дончев обеща среща с всички бизнес организации и с експертите, които са участвали в процедурата за признаването на ССИ за национална организация. Социалният министър Зорница Русинова посочи, че по време на самата процедура не е имало никакви възражения от страна на работодателите. "Министър Русинова лъже. Имаме 4 писма до МТСП с изходящи номера, в които възразяваме още при провеждането на процедурата", коментира Велев.





10
2758
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
09 Октомври 2016 19:19
Според Велев минималната заплата трябва да е между 30 и 40% от средната за страната, а в момента тя е 55%.


Много хора ще се съгласят с него.
09 Октомври 2016 20:37
Ама как да се откажем от робовладелството!?
09 Октомври 2016 20:44
и леве, че нема кадри
и не вижда връзка между двете
това не са предприемачи, а цигани с трето отделение
иначе щяха да имат поне дотолкова акъл да снадят връзките
09 Октомври 2016 20:45
Само мързеливци и некадърници работят на минималната заплата.Държавата иска да смуче повече осигуровки,а мнозинството работници искат гарантиран мизерен доход,защото са неспособни да се докажат на трудовия пазар.
09 Октомври 2016 20:59
Само мързеливци и некадърници работят на минималната заплата.

е го доказателството
09 Октомври 2016 21:29
kaily


Извинявай,сгреших.За минимална работят най-добрите и квалифицирани работници в света......в твоя свят.
09 Октомври 2016 21:32
не си сгрешил, който е останал в България да работи за говеда, си е мързелив и прост
09 Октомври 2016 22:25
който е останал в България да работи зас говеда, си е мързелив и прост мазохист
09 Октомври 2016 23:56
Заседанието на тристранката започна с настояване на четирите национално представителни организации - АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП - за отстраняване от съвета на петата организация - тази на Мирослав Найденов - Съюз за стопанска инициатива.

И в природата е така.Няма как чакала да бъде приет сред глутницата вълци...
10 Октомври 2016 10:05
И кои са левите партии които ще защитят интересите на работещите, че не мога да се сетя
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД