:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,327,903
Активни 165
Страници 15,505
За един ден 1,302,066

Министерствата бързо и сигурно затъват в дългове

50% от дългосрочните капиталови инвестиции за последните 8 години у нас са с европейски средства
Въведените със закон ограничения за размера на новите задължения, които министрите имат право да поемат през годината, не работят. Министерствата масово не се вместват в лимитите, определени от Народното събрание, и трупат нови ангажименти за разходи, които подкопават и бюджетите им за следващи години. Това става с благословия на кабинета и е поредният пример за широките правомощия на правителството за размествания в изпълнението на държавния бюджет без одобрението на Народното събрание. Това показва отчетът за изпълнението на държавния бюджет за 2015 г., който е внесен в парламента и ще бъде обсъден от депутатите в следващите дни.

Лимитите за нови задължения и ангажименти за разходи бяха въведени с новия закон за публичните финанси и за пръв път бяха приложени през 2014 г. Данните за приключилата 2015 г. показват, че това е разходното перо, което на хартия е ограничено по волята на Народното събрание, но лесно се променя по решение на изпълнителната власт. Така лимитите при редица министерства са надхвърлени, а в списъка с нарушителите са ведомства, които традиционно не се вместват в бюджетите си. МВР например е поело през 2015 г. ангажименти за нови разходи в размер на 169 млн. лв. при одобрени от парламента 90.4 млн. лв. В крайна сметка след актуализацията на бюджета вътрешното министерство е приключило годината с разходи от 1.25 млрд. лв. при първоначално заложени 1.03 млрд. лв. Много над определения лимит от парламента е и военното министерство, което е натрупало ангажименти за разходи в размер на 353.5 млн. лв. при позволени 109 млн. лв. По окончателни сметки МРРБ е с поети ангажименти за разходи в размер на 357.9 млн. лв. при лимит от 254.5 млн. лв., а транспортното министерство е натрупало 239.5 млн. лв. ангажименти при 193 млн. лв. лимит.

По регламент министерствата нямат право да надхвърлят тези лимити без актуализация на бюджета, освен ако правителството не им го е позволило. Случаите, в които се дава подобно разрешение, през 2016 г. дори бяха разширени. Също толкова пожелателни са и лимитите за разходите за персонал - възнаграждения и осигуровки, които се залагат в Закона за бюджета. Те могат да се променят и без одобрение на Народното събрание, по едноличната воля на правителството, при гласуване на постановлението за изпълнение на държавния бюджет. През 2015 г. разходите за заплати бяха вписани в Закона за държавния бюджет. Това ограничение също не бе спазено, но поне корекцията стана видима и мина през гласуване в Народното събрание. Най-големите преразходи и тук бяха при силовите ведомства. При актуализацията се наложи те да получат допълнително 168 млн. лв. за заплати и осигуровки - 120 млн. лв. за МВР и 48 млн. за МО.РАВНОСМЕТКА

По окончателни данни на МФ близо 50% от всички дългосрочни капиталови инвестиции в България, направени през последните 8 години, са дошли по линия на еврофондовете, става ясно от отчета на бюджета. Делът на европейското финансиране рязко е нараствал - от 11.6% през 2008 г. до 77% през 2015 г. Така според иконометричния модел СИБИЛА около 95% от генерирания растеж през периода 2007-2015 г. се дължи на изпълнението на оперативните програми. Силната зависимост на икономиката от еврофондовете стана обект на критики, макар властта да отрича да вижда сериозен проблем.
11
4578
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
09 Октомври 2016 19:29
Парите за министерствата не стигат, а в същото време правим едни санирания, скъпи и некачествени, с държавни пари. То примери колкото щеш, няма пари за поддръжка на пътищата, а строим магистрали.Ако речем всички да съдим държавата (и общините) за всяка повреда, причинена от дупка на пътя и за ускореното износване в резултат на състоянието на пътищата, целият бюджет на ЕС нема да стигне за обезщетенията. Дедо Тошо стореше по две километра магистрала на година, а поддържаше съществуващите пътища. Ама явно не е имал време да обясни всички тънкости на Ученика.
09 Октомври 2016 20:14
Отдавна предупреждавахме за това - лошите времена за България тепърва предстоят.
След разпродажбата на всичко построено по времето на Живков и след влизането ни в ЕС скърпването на бюджета става невъзможно.
Затова преди 3 години се опитаха да гътнат Валутния Борд за да може да лапнат още малко пари от скътаните спестявания чрез педизвикване на нова хиперинфлация.
Сега навлизаме в мини гръцки вариант - трябва да вземем нов по-голям заем за да обслужим стария и за да плащаме огромните заплати на бюрократичната машина и служителите, които поддържат Тиквата последните години.
09 Октомври 2016 23:41
браво на редакцията - оня ден писах по статията за растежа колко е измислен и се дължи на външно финансиране
10 Октомври 2016 06:35
Парите за министерствата не стигат, а в същото време правим едни санирания, скъпи и некачествени, с държавни пари. То примери колкото щеш, няма пари за поддръжка на пътищата, а строим магистрали.Ако речем всички да съдим държавата (и общините) за всяка повреда, причинена от дупка на пътя и за ускореното износване в резултат на състоянието на пътищата, целият бюджет на ЕС нема да стигне за обезщетенията. Дедо Тошо стореше по две километра магистрала на година, а поддържаше съществуващите пътища. Ама явно не е имал време да обясни всички тънкости на Ученика.

Той ученика може и да знае, но проблема е друг. Трябва да се търси работа на строителните фирми и да се дават пари на кметовете. Докато бай ти Тошо мислеше, че държавата е негова и ще векува и за това работеше с мисъл и отговорност за бъдещето, то тези гледат да се налапат бързо, защото може да ги изритат. И въобще не им пука дали един път или мост ще оцелее 5 или 10 години или дори само две. От поддръжка се печели малко. Трябва всичко да се разкапе тотално, че да вкараме проект за милиони. О тез милиони се почва по веригата разпределението: проектанти, строители, контрольори и т.н. За това проектите трябва да са възможно най-скъпи.
10 Октомври 2016 07:16
Значи, сега /по-точно догодина/ Тиквоний I, като подаде оставка, ще може спокойно да реве "Видехте ли? По мое време имаше пари и давахме, при .... няма! Гласувайте за менЕ и ще има пари и магистрали, тангенти, саниране и т.н. /репертоара си го знаем/" .

Прост ли?! По-голям тарикат от този банкянски селяк няма и няма да се роди!
10 Октомври 2016 12:36
Ами предизборно е, всеки да се свие по-скромно...
10 Октомври 2016 13:19
WSP
09 Окт 2016 20:14

След разпродажбата на всичко построено по времето на Живков и след влизането ни в ЕС скърпването на бюджета става невъзможно.
Затова преди 3 години се опитаха да гътнат Валутния Борд за да може да лапнат още малко пари от скътаните спестявания чрез педизвикване на нова хиперинфлация.


Всичко построено по времето на Живков бе разпродадено по нареждане на МВФ. Сега същият МВФ дава предизборно добра оценка за досега управлявалите България. Или поне не чух, да излезе и да се разграничи от това управление на България в тоя така подходящ предизборен момент. Нито пък чух да се разграничи МВФ от управлявалите преди всеки досега проведени какви ли не избори - вече дваесе години, не чух. И следователно, не ми ги разправяй тия врели-некипели, че МВФ било добро, а тия (йесмени), дето изпъляват така съвестно неговите директиви, били те лоши.

Инфлацията е заложена поради напечатаните левове, тъкмо по методиката на МВФ. Левовете са напечатани поради инфлацията на еврата, както и поради надценяването на еврото при фиксирания валутен курс. От това надценяване на еврото, всяко евро, влизайки в България получава повече отколкото му се полага и всеки работил в ЕС иде на българския пазар, като на Черен петък. Но инфлация на българския пазар не се получава, защото търговските банки (които не са български) са наложили високи лихви и чрез тях издърпват левовете в своите трезори. Сега тия трезори са препълнени с левове и пукат по шевовете. Ако банките ги пуснат на пазара, инфлацията ще е страшна. Ако същевременно, чрез подставени агенти изкупят стоките от българския пазар още с първото изпускане на левовата пара, магазините ще се опразнят и следващите траншове левове, дето избълват от банките ще могат да направят направо чудеса.

В ИМЕТО НА МВФ И СВЕТОВНАТА БАНКА, ЗА ЩАСТИЕТО НА АРИСТОКРАТИЧНИТЕ НАРОДИ БЪДЕТЕ ГОТОВИ!
10 Октомври 2016 17:51
Защо продължава да не се обръща внимание на структурата на разходите на министерствата? Основните разходи на финансови средства са за заплати на персонала и за издръжка на отделните структури. За капиталови разходи не остава почти нищо. Бюрократичния апарат се грижи основно за собственото си възпроизводство. Не се стимулират инвестициите и предприемачеството, като генератори на растежа. Средствата от държавния бюджет често се изразходват нецелесъобразно и неефективно. По този начин се губят условията за устойчиво развитие и не се генерира финансова стабилност в средносрочен и дългосрочен план. Остава да се надяваме, че от отговорните фактори в държавата ще се видят предупредителните сигнали и ще се поеме по верния фарватер за да не се стигне до момента, в който моряците казват- дъното е по - близко от брега.
11 Октомври 2016 13:10
ихтиандър
10 Окт 2016 17:51
Остава да се надяваме, че от отговорните фактори в държавата ще се видят предупредителните сигнали и ще се поеме по верния фарватер за да не се стигне до момента, в който моряците казват- дъното е по - близко от брега.


Надявай се. А през това време, България потъва по график. Нали сам си обяснил, кво се случва - надстройката прави струва, тя да оцелее, въпреки че с управлението си утрепа базата, която я носи. Тоя принцип е глобален. България е част от базата, на надстройката която е в западния свят. Нищо, че промишленото производство е прехвълено основно на запад. И надстройката, с разните му субсидии, политики и финансови катаклизми трепе България. Вождовете на българското племе слушкат, кво им казват от метрополията. И се надяват, народа само да се надява, докато слушка и изпълнява.
11 Октомври 2016 13:15
надстройката прави струва, тя да оцелее, въпреки че с управлението си утрепа базата, която я носи.


И като я доутрепе, какво прави?
11 Октомври 2016 19:22
posledna
11 Окт 2016 13:15


надстройката прави струва, тя да оцелее, въпреки че с управлението си утрепа базата, която я носи.


И като я доутрепе, какво прави?


Защо продаде ти куцото магаре, а мен остави да гилам по капли?

Значи трябва да се подредят приоритетите от които се състои цялата система. Главната база не е производството на човешката икономика, а е природата. Най-вече дивата природа с многобройните животински видове. Вкл. обработваемата земя. За да се появи човекът е било нужно първо да се появят цветните растения и пчелите. Това е станало преди 150 млн. години. По това време изобщо не е имало плацентни бозайници. Но след като се появило това ноу-хау на природата, т.е. пчели-цветни растения, еволюцията била пришпорена и започнали да се появяват нови растителни видове. Тези видове станали базата за появата на нови животински видове - висши. Това били бозайниците. По някое време се появили и първите хора, което е станало да речем преди не повече от два и половина млн. години.

Защо бях по-подробен отколкото игзлглежда че изисква темата? Защото с появата на човечеството се развили производителните сили и разделението на труда, съответно разнообразието от стоки. При размяната им възникнали парите и стойността. Но какво е стойност? Разделението на труда не почва с появата на човечеството. Животинските видове са именно разделение на труда. Различните организми представляват също стойност. И тая стойност е много по-голяма от стойността на човешката надстройка (по отношение на живата природа, цялото човечество е надстройка), защото стойността е тъждествена на времето. И Маркс съвсем правилно говори за същото, а и през всички епохи, работната заплата се отнасяла за определено време.

Колко е стойността на всичко създадено от човека спрямо живата природа. Смятаме времето от появата на първите организми, спрямо това от появата на първите хора. 2 500 000 спрямо 3 500 000 000. Т.е. 2,5 спрямо 3 500 .

Т.е. приблизително 1400 пъти е по-голяма стойността на живата природа спрямо човешката цивилизация с всичките й детайли.

Какво става ако човешката популация нараства в геометрична прогресия, при която всяко следващо удвояване на човечеството става за все по-малко време? А пък причината поради която това става е до голяма степен и системата на обществена организация, при която обществото крепи елита на власт и дискриминира непрекъснато пораждащия се от самото общество конкурентен елит. За да компенсира недостига си на качества, елитът на власт използва повече от ресурсите на базата. А тия ресурси са именно свободните неусвоени природни ресурси. Те се усвояват първо от човешката база, след това се трансформират в усвояем за надстройката вид. Към надстройката се насочва породения от самото общество реален елит. Но елитът на власт се измества нагоре, което означава, че освен че расте, човешката йерархическа пирамида става прекалено висока. За да има на какво да се крепи, трябва и човешката база да расте. А тя расте като изяжда в буквалния смисъл природата.

Това е трансформация на света. Живата природа се преобразува в човечество с прилежащата й икономика. Но човечеството за да го има, трябва да я има и базата - живата природа. Живата природа, трябва да бъде много повече от човечеството. Щото е база. Ако върхушката пресече растежа на човешката цивилизация, това означава, да се свие базата на икономиката. Но надстройката на икономиката си остава голяма, и даже продължава да расте. При всички случи имаме деградирал елит, който трябва да слезе от магарето. Той не става за магаре, а също така няма и място за всички хора, на планетата Земя. Но той има един ресурс, който е натрупан, по времето на изобилните години на развитие. Тоя ресурс е овеществена сила на труда на обществената база, която е като оръжие в ръцете на елита на власт. Една част е военно оръжие, което също е много и ще бъде използвано. А базата няма да бъде изтрепана цялата.

И като дойде часът на истината, тия които са оцелели за последната битка ще извадят оръжията. Едни ще имат истински оръжия, и ще бъдат на правилното място в правилното време. Други ще бъдат прецакани. Ще изглежда горе долу така:

https://www.youtube.com/watch?v=9aPhLF7yfU8

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД