:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 492
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Суперпродукцията "Набуко" събира световни звезди

Ролята на Абигайл е емблематична за Габриела Мориджи.
29 ноември

Зала 1 на НДК



"Заповядайте на една от най-интересните опери на младия Верди, пресъздадена от невероятни артисти и професионален екип", е посланието, което световнопризнатият баритон Марцио Джоси отправя към българската публика в навечерието преди суперпродукцията "Набуко" в Зала 1 на НДК. Утре вечерта солистът от Ла Скала ще се превъплъти в Набуко, а на сцената ще му партнират италианското сопрано Габриела Мориджи и немското мецосопрано Силке Хартщанг. Габриела Моридж ще е в ролята на Абигайл, за която споделя: "Това е една от най-любимите ми опери на Верди, а аз пея в 16 негови произведения. Предизвикателство за мен е енергията на Абигайл, дъщеря на Набуко. Тя страда много, защото нейният баща предпочита сестра й Фенена, на всичкото отгоре и мъжа, в когото е влюбена, обича Фенена. Абигайл полудява от ревност и гняв и иска да отмъсти, но в края на операта разбира колко грешки е допуснала. Харесвам как Верди развива образа на тази жена, много драматично и въздействащо във вокално отношение".

На диригентския пулт утре ще е маестро Найден Тодоров. Той казва за мецосопраното Силке Хартщанг, че това е един от най-красивите женски гласове, които е чувал. Тъкмо тази звезда ще е в ролята на чувствителната и благородна Фенена, малката дъщеря на царя. В кратка видеовизитка Хартщанг изказва вълнението си, че ще пее за първи път в България.

Разкрива вълнението си да пее за първи път в България и допълва на български език с характерен немски акцент: "Изпращам най-сърдечни поздрави от Германия на хубава България. До скоро!".

"Набуко" е операта на Верди, в която композиторът се изявява и като театрал, който със силата на музиката развива оперния сюжет и преплита темите за борбата за свобода, любовта, агресията и възтържествуването на справедливостта. Декорите на сцената в Зала 1 на НДК пренасят зрителите пет века преди Христа и създават фона на драматичната история за любов и ревност в триъгълника на главните действащи лица Фенена-Измаел-Абигайл, преплетени с борбата за власт, от която зависи съдбата на целия еврейски народ.
816
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД