:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Албанците заплашват с нова криза Македония

Тирана и албанските партии в Скопие поискаха коренна промяна на македонската конституция
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски спечели с малко предсрочните парламентарни избори миналия месец и сега ще трябва да разчита на една от албанските формации, за да може отново да управлява.
Трите основни албански партии в Македония публикуваха обща декларация със седем искания, което може да хвърли страната в нова политическа криза, предупреждават анализатори и експерти, съобщиха македонски медии. В първата и втората точка се поставят искания за промяна на конституцията, на държавните символи на страната, въвеждането на албански език като втори официален език и пълна равноправност между албанците и македонците. Исканията са отправени от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети, движението "Беса" на Билал Хасан и на Зиадин Села от Албанския алианс. Трите партии се позовават на Охридския договор от 2001 г., за да оправдаят исканията си за промяна на конституцията. Това споразумение обаче не предвижда подобни промени, отбелязват македонски медии. В декларациите на тримата лидери има и още един призив - Македония да приеме резолюция на македонския парламент, в която да се осъди геноцидът над албанците в Македония през 1912 - 1956 г.

Документът на трите политически формации напълно съвпада с посланията, които бяха отправени при техните консултации - на два пъти в Тирана с албанския премиер Еди Рама. Подобни искания бяха отправени и по време на среща с косовския президент Хашим Тачи в Прищина преди дни. От документа става ясно, че албанските партии открито призовават техен представител да поеме МВР, а техни представители да участват в работните групи, които преговарят с Гърция за спора за името и с България за договора за приятелство. Техни представители обаче и в момента участват в работните групи, отбелязва БГНЕС.

Македонският президент Георге Иванов заяви в новогодишното си обръщение, че категорично се противопоставя на превръщането на страната в двунационална и обявяването на албанския език за втори национален език в страната. Иванов призова в страната да бъде извършено ново преброяване, за да се разбере "кои са и колко са". Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски от своя страна заяви, че не може да има равноправност между македонците, които са 65%, и албанците, които са 25%. До вчера нямаше никаква реакция от страна на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) на Зоран Заев по отношение на исканията на албанските партии. В същото време в социалните мрежи цари масово възмущение от исканията на албанските политици в Македония.





ПОДКРЕПА

Албанският премиер Еди Рама открито подкрепи декларацията на тримата албански лидери в Македония. Според Рама "става въпрос за историческа обща платформа" за преговорите при съставяне на новото македонско правителство. В личния си профил във "Фейсбук" Рама написа, че "това е историческа крачка и че албанците не преговарят за министерски кресла".

62
5778
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
62
 Видими 
08 Януари 2017 18:32
Ето кое ще накара гламавите да зарежат македонизма.
08 Януари 2017 18:36
Оставете тъпите антични титовисти да си трошат сами главите! Да не съм чул някой български политик да им помага!!!! В Скопие живеят най яростните антибългари в сравнение с всички съседни държави.
08 Януари 2017 18:39
Албанците нали си имат държава? Да си ходят там!
Българите от Беломорието как се прибраха в България?
08 Януари 2017 18:43
Дано планираната криза на Балканите ни подмине. Защото ние сме очарователно безпомощни и нямаме никакъв шанс да спечелим нещо. Надявам се само да се отървем да не изгубим нищо.
08 Януари 2017 20:02
"Поделете я со албанците Македония, защото ке я загубите целата ! " - Сухар, 1991 г.
08 Януари 2017 21:20
Македонци,
раздайте го по кримски - поискате с референдум да станете субект на РФ! Да ги видим тогава албанците язикот рускиот могат пи бръжке го научат ?
08 Януари 2017 22:11
ТОТО, а Македония да не би да е само Скопие?
08 Януари 2017 23:24
Ей го на - почна се; има ли учудени? Че ще ги асимилират беше ясно още поне от 2001 когато от януари 2001 избухнаха сериозни въоръжени стълкновения между силите сигурност на Македония и т.нар Освободителна Народна Армия - ОНА. Конфликта завършва с Охридския договор някъде през август - септември същата година. Имам приятел (хм) грък, който командваше една от умиротворителните роти, които бяха пратени там по онова време. Той ми е разправял доста интересни неща от кухнята.
Едно обаче е ясно - по-тъпо племе от македонското с лупа да търси човек няма как да намери. Тези са готови да ги надупят албанците, само и само да не признаят българската си принадлежност. Защото от целия си опит на балканите мога да кажа едно нещо със сигурност - албанец или косовар като чуят за българи и ги втриса. Така и не можах да разбера точно къде в историята са го отнесли, защото са ми разказвали най-различни версии. Но вкоренения страх си е факт, в който съм се убедил от първо лице. Не е за чудене че яростната антибългарска кампания се разпалва не само от сърбоманите, които я поддържат по-скоро заради спорта, отколкото за някакви други цели (нека припомним че македония е единствената бивша югославска република откъснала се от Югославия без бой, защото тия тикви никой ги не ще за нищо), но също и от албанските партии, които отдавна да проумели че това е правилния начин на действие. Divide et impera.
Всеки, който е пътувал през македония е видял че общини като Тетово, Гостивар, Струга и Кичево отдавна за загубени - там е пълно с албански цигани, спасили се от косовския конфликт през 1999. А тия са като раково заболяване, умиране има отърване няма. Само българите ги церят и те знаейки това, поддържат антибългарщината с всички сили.
Но както и да е, жалко за държавата им или поне това, което си мислят за държава. Жалко и за малкото останали свестни хорица там. Надявам се че конфликта който предстои със 100% сигурност няма да има сериозни отражения у нас, като оставим настрана неизбежната бежанска криза. Ако има някакви остатъци от здрав разум у нашите (хм) политици, може дори да се извлекат някакви ползи, но това е друга тема.
Инак дупе да им е яко
На нас впрочем също.
09 Януари 2017 00:54
Реших още малко да поразсъждавам по темата, защото ни касае доста.
Предвид менталиката на горепосочените косоварски бежанци, въпрос на време е да опитат да обявят независимост по вече изпитания косовски сценарии. Интересно ми е дали ще посмеят да опитат да предизвикат конфликт, както опитаха през май 2015, когато група косоварски главорези нападнаха полицайски участък в Куманово, убиха няколко полицая и раниха над 30 други. Отне доста време и ресурси да се потуши конфликта и арестуват някои от участниците (един от основните организатори обаче успя да избяга).
Нека да проследим замесените играчи : на регионално ниво освен Македония, това са Сърбия, Гърция, Косово Турция и България; на европейско - основно Германия ; на световно - естествено Русия и САЩ а също и някои арабски държави, които заедно с турция имат ислямски мераци за региона.
Сърбия е ясна - политиката и е стриктно против косоварите по всякакъв възможен начин. Твърдо застават зад легитимното македонско правителство, дето го няма никакво в момента.
Гърция - традиционен съюзник на Сърбия. Те според мен застават зад Македония, не защото ги обичат, нито защото им харесват името, а поради съвсем прагматични причини - там имат основни бизнес интереси. Не на последно място има интерконектор със Сърбия, минаващ близо до Скопие и няма по никакъв начин да позволят нестабилност на този енергиен коридор.
Косово - тия са ясни, дай им да се бият да се правят на независими мъченици после. Нямат обаче никакви ресурси, освен за празни приказки и неподкрепени с нищо лозунги за солидарност с "братовчедите си от македония" с които инак не могат да се понасят.
Турция е интересна - от една страна си имат сума разправии с Ислямска държава, кюрдски терористи и милиони бежанци. Имат обаче и солидни бизнес интереси в Косово, където приватизират каквото могат, а също така и турски фирми са подизпълнители на европейски проекти делегирани на (хм) държавата Косово във вид на помощ. Инвестициите са сериозни, но с фискалната част се занимава Германия, която има сериозно банково присъствие в Косово. Турция би подкрепила албанските сепаратисти, защото може да разшири бизнеса си и да изкара някой лев отгоре за да подпомогне с каквото може куцата си икономика, която има нужда от това.
За България няма да коментирам, защото се дразня от простотията.
За Германия вече споменах, само ще добавя, че се нямат много със Сърбия и ще гледат да им се противопоставят, защото не ги щат в Европа; значи пасивна подкрепа за албанските сепаратисти, като още един аргумент за нестабилност в региона, ерго Сърбия в ЕС няма да стане.
Русия не е това, което беше през 1999, когато проспаха резолюция 1244 и после бомбардираха сърбите по този повод. Сега ще са твърдо зад макетата заради Сърбия.
САЩ също не са това, което бяха през 1999, когато си бяха сериозен играч в региона. Товарищ Тръмп се изказва доста остро срещу НАТО и то в разходната част на американския бюджет за НАТО. Дори имаше и изказване за закриване на базата Бондстийл в Косово, която е следващата най-голяма след Рамщайн и най-голямата на Балканите, но е рожба на гусин Клинтън, чиито клан се канеше да стане основен играч в тази част на Балканите. Свидетелство за това са освен Бондстиил, който е построен на земя взета на концесия до 2099 година, също и новото посолството в Скопие, което прилича на средновековна крепост, предназначена да удържа тежки конфликтни ситуации. Но дъртата кукумявка не я избраха и сега администрацията в тези учреждения треска ги тресе, защото Тръмп е див като кантонерски петел и непредсказуем, което значи че може да им разкове кочинките. По принцип те подкрепят албанските сепаратисти, но в момента не съм сигурен че на тях може да се разчита.
Огромни средства в региона текат от арабския полуостров - както от ИД, така и от Катар, Оман и разни други. Тези средства за маскирани като NGOта и подпомагат ислямизирането на региона. Това всъщност е най-сериозната подкрепа за албанските сепаратисти, защото е реална.
Предстоят интересни времена !
09 Януари 2017 08:39
България, Македония и Сърбия трябва/ше да се поддържат и помагат с каквото могат. Един език говорим.
Да, ама не.
Постоянно се дърлим и зъбим един на друг.
Балканска работа. Затова и турците ни владяха 500 години.
09 Януари 2017 08:49
Докато македонците се бореха с "лошавите бугари", размахваха пищов в курника и диреха какво е родил вола, пропуснаха да видят каква змия си отгледаха в пазвата. Може да вдигнат още някой паметник на бившето си вселенско величие по този повод. Ние няма да им го съборим, щото не сме миленковци. Ще го гледаме с тях. И ще ни е мъчно. За тях.
09 Януари 2017 09:25
До Кифла: Разбира се, че не само Скопие е Македония. Българската идея е изгубена, Любчо Георгиевски, който и беше представител е маргинал. Населението приема за меродавна теорията на античките титовисти-югословени. Така че има ли смисъл да им помагаме и имаме за наши?
09 Януари 2017 09:32
Новата война на Балканите изглежда неизбежна.

Мирослав Додик, президент на Република Сръбска :

Босна да се закрие !


Милорад Додик: Босна и Херцеговина няма да просъществува като държава

Белград. Босна и Херцеговина като държава няма шансове за успех, изходът от тази ситуация е да се раздели на независими държави. Това каза в навечерието на отбелязването на Деня на републиката президентът на Република Сръбска Милорад Додик в интервю за телевизия RTS.
„Изходът е в разпада, мирния разпад, това е Босна – страна, която няма шансове да просъществува. Смята, че дошли отстрани идеалисти се опитват да създадат някаква концепция за държавност. Защо Босна и Херцеговина трябва да съществува? Защо?“, пита той.


http://www.focus-news.net/news/2017/01/09/2351948/milorad-dodik-bosna-i-hertsegovina-nyama-da-prosashtestvuva-kato-darzhava.html



09 Януари 2017 09:56
До ЗИП: Разбира се, че Босна е измислена държава. Но се боя, че сърбите не са си извлекли поуки от разпада на Югославия? За да вземат сръбската част на Босна, трябва да са готови на преначертаване на границите си също. Западните Покрайнини - на нас, части от Воеводина на Унгария, Санджак на Босна....Та така!
09 Януари 2017 10:01
Този път мисля са си взели поука.

Ще вземат само това, което е тяхно и само ако си договорят реална подкрепа от Русия във вид на войски и оръжие.

А и най-вероятно всичко ще бъде мирно и тихо ако има сделка между Тръмп и Путин.

Явно ви е убягнало от вниманието, но Тръмп имаше няколко откровени просръбски изявления и дори официално се извини заради събитията от 1999г....



09 Януари 2017 10:18
За Сърбия ФИРОМ е само разменна монета. Отколешната руска идея за южносръбска Македония се провали за пореден път (пет пъти в рамките на 100 години). Александромакедонистите проиграха единствения си естествен съюзник в лицето на България. Да си взимаме, което е наше и което многократно сме си извоювали с оръжие, като Струмица, Стражин, Страцин и Крива паланка. Със сърбите можем да се спогодим, като подкрепим исканията им за северно Косово. Може да си приберат и югосърбоманите от Скопие, стига да могат да си го позволят. А ние да се пазим да не ни въвлекат пак в балкански кризи, организирани от други и за чужди интереси.
09 Януари 2017 10:31
interceptor 2017-01-09 00:54:35


За България няма да коментирам, защото се дразня от простотията.


Всъщност България се опитва да работи по модела на финансиране на НПО през посолството. Имаме няколко финансирани проекта. Проблем обаче има, тъй като официалното правителство работи с нежелание с нас, а предпочита например Турция Бяха направени няколко опита за по-активно включване на Македония - напр. чрез процеса в ЮИ Европа. Същата работа - македонците се дърпат. Тях ги е страх, че ще ги асимилираме. Нашата изходна позиция е, че те са българи, а те се считат за различни (македонци). И тая нагласа не е само в правителството, но е навлязла дълбоко в съзнанието на обикновения гражданин. Към това спомагат процесите на отродяване чрез реформа на езика и приемането на тая странна диалектна форма за официална, промяната на окончанията на имената (Бояновски става Бояноски - изпада "в", претенцията за Македонска патриаршия (все още непризната)... Тия процеси са отглас на стари сърбомански идеи или съвсем нови кретении от Скопие. А днешна Сърбия не е точно същата, както ни стои в главите. За нас е по-лесно да имаме соработка със сърбите: например има три пъти повече като брой инициативи на двустранно ниво между България и Сърбия в сравнение с това между България и Македония, макар и с не чак толкова голям обем има и бизнес отношения... Македонците умират от яд като гледат, че ние и сърбите дружим.

И тогава следва въпросът дали ще приемем Македония за равноправен трети партньор. Ако да, тогава забравяме, че Македония е била българска или че ще опитваме да българизираме (явно вече зорлем) една територия, населени с различни от нас хора. Ако не, понеже не се отричаме от претенциите си, тогава Македония става албанска. Ето как се стигна до това положение.

Забрави за международните играчи. Тук те могат да приемат или не фактите. А за война не става дума. Това е преди всичко наш въпрос за решаване: между сърби, македонци и българи.

ПП. Гърците и румънците, разбира се, също биха искали да се включат. Но са твърде различни. Езикът в случая означава принадлежност.
09 Януари 2017 10:31
Проблема е, че дори в Струмишко "пробългарските идеи" май не са преобладаващи.

Разбира се ако имаме добри дипломати и добри отношения и с Вашингтон и с Москва всичко е възможно....
09 Януари 2017 10:42
interceptor, за двете мнения
09 Януари 2017 10:51
Колкото повече крещим "Много сте тъпи че не се смятате българи", толкова повече ги убеждаваме да не се смятат българи.
09 Януари 2017 11:12
Пропорционалната изборна система прави така, че албанците да управляват и там/третата по големина партия/.

Така както и в България ДПС управлява - открито или скрито като в момента.
09 Януари 2017 11:45
Хм. Новината е представена по различен начин тук:

Representatives of Macedonia's ethnic Albanian parties on Saturday in Skopje signed a joint declaration that will serve as a platform for their furture participation in any government that is formed following the December 11 general election.

After weeks of discussion with each other and with Albania's Prime Minister Edi Rama and Foreign Minister, Ditmir Bushati, three of the four parties have agreed on seven conditions that they will put to the main Macedonian parties as conditions for joining a new coalition government.

The election in December ended inconclusively after the ruling VMRO DPMNE party won 51 of the 120 seats and the main opposition Social Democrats, SDSM, won 49.

Each bloc needs at least 61 seats to form a majority, which is why both sides are eyeing the 20 seats won by the four Albanian parties.

- See more at: http://www.balkaninsight.com/en/article/albanianians-parties-in-macedonia-seven-conditions-for-the-new-government-01-07-2017#sthash.5VpvUWdB.dpuf

09 Януари 2017 12:26
След като човек прочете коментарите под статията веднага разбира защо македонците не искат да са българи. Как ще искаш да имаш общо с хора, от които струи толкова омраза към теб?
09 Януари 2017 12:26
След като човек прочете коментарите под статията веднага разбира защо македонците не искат да са българи. Как ще искаш да имаш общо с хора, от които струи толкова омраза към теб?
09 Януари 2017 12:30
Ильо 09 Яну 2017 12:26 .. След като човек прочете коментарите под статията веднага разбира защо македонците не искат да са българи. Как ще искаш да имаш общо с хора, от които струи толкова омраза към теб?
Aбсолютно се култивира омраза към нас, българите и към България!
Примерите са не един и два .. Ильо 09 Яну 2017 12:26
09 Януари 2017 12:53
Judguk 08 Януари 2017 18:32
Ето кое ще накара гламавите да зарежат македонизма.
Лъжете се. НИЩО не може да ги накара да зарежат македонизма. По-скоро ще се албанизират отколкото българизират. Крайно време е да приемем реалностите.
09 Януари 2017 14:06
Нещото , което най-много отблъсква македонците от българите е надменността на последните и с нищо непокритите претенции към македонската земя, македонската история и култура. Българите имат проблем не само с реалността, т.е. не могат да разберат мисленето, чувствата и желанията на другите хора, но и имат гигантска диспропорция между знанията си и демонстрираното самочуствие.
Имам новина за вас - Македония и македонците НЕ ВИ ПРИНАДЛЕЖАТ !!! Македония принадлежи на македонския народ, а какъв е той това само македонците имат право да определят.
В подобни мигове на изпитание за македонците може да се види същността на българското общество, и за съжаление тя е твърде мизерна. Това не е държане на възрастни, разумни хора, на истински роднини и ближни. Цялот българско общество се държи като изживяващ несподелена любов охвърлен тинейджър, заслепен от омраза и желаниe за отмъщение, дефинирано на кратко с българската пословица ( но не и "мъдрост" ) "Я не сакам на мене да ми е добре, я сакам на Вуте да му е зле !".
Хубаво би било, ако България (българските политици) не иска и не може да помогне на Македония, да не й пречи да си решава проблемите както намери за добре самата тя.
09 Януари 2017 14:09
Призъртащ 09 Яну 2017 14:06 Нещото , което най-много отблъсква македонците от българите е надменността на последните и с нищо непокритите претенции към македонската земя, македонската история и култура.
Конкретни примери, за да се избегне съмнението за тъпо, неадекватно бръщолевене, ще може ли?

Да се виждат ясно .."непокритите претенции към .. македонската история и култура .." ?

Щото на мене, кой знае защо, ми се струва обратното - с нищо непокрити претенции към българската история и култура!

Поздрави
09 Януари 2017 14:13
Положението не е толкова елементарно. В продължение на много десетилетия хората край Вардаро са били подложени на сръбска асимилация. Дори насилствено. Много хора от политиците им са завършили образование в бивша Югославия. В училище са учили история и език различен от нашия официален. И въпреки това много от тях се чувстват българи. В един момент Милен от Айтос отива им казва "Вие сте българи, историята която сте учили е измислена, езика ви е измислен. Почвайте да учите нашата". Макар до някъде да е прав, това няма как да стане на момента. Поставете се на тяхно място. Според мен с натиск, обиди и омраза няма да се получи. А точно такава ни е политиката. Би станало с търпение и умна политика, която ние нямаме. Много македонски студенти учат в БГ, туристи идват, бизнес се развива. Много качествени хора са дали на БГ и един от тях беше казал нещо подобно "Со кротце, со благце и со малко кьотек душата ке им изкарам" и е бил прав, ама кой да го слуша.
09 Януари 2017 14:32
Призъртащ
Нещото , което най-много отблъсква македонците от българите е надменността на последните и с нищо непокритите претенции към македонската земя, македонската история и култура.


Можеш ли да дефинираш какво е македонска история? Тя е свършила през 148 г. пр. Хр. Новата история на Македония започва от 1991 г., след като държавата бе призната за легитимен субект от България.

Всяко лице или събитие във времевата рамка от 2139 г. няма нищо общо с македонската история. Да направим разчет за управлението на земята от съответните държави:

- 492 г. е имало древна Македония
- 478 г. е част от средновековна България
- 171 г. е част от Византия
- 72 г. е част от средновековна Сърбия
- 511 г. е част от Османската империя
- 78 години е част от Сърбия, Сърбо-хърватско кралство и Югославия
- 26 г. е държава Македония

Ние нямаме никакво намерение да крадем историята на османците или сърбите. Нито пък историята на древна Македония.
09 Януари 2017 14:52
Кире, Илинденското въстание част от българската история ли е и ако ДА защо на 2 август нито една официална медия не го спомена поне в централните новини?
Много неприятен факт лично за мене, който съм от пиринско. А то е много по-голямо по мащаб, организация и жертви от априлското въстание.
09 Януари 2017 15:28
sim4o
09 Яну 2017 14:09
Мнения: 4,199
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Призъртащ 09 Яну 2017 14:06 Нещото , което най-много отблъсква македонците от българите е надменността на последните и с нищо непокритите претенции към македонската земя, македонската история и култура.
Конкретни примери, за да се избегне съмнението за тъпо, неадекватно бръщолевене, ще може ли?

Да се виждат ясно .."непокритите претенции към .. македонската история и култура .." ?

Щото на мене, кой знае защо, ми се струва обратното - с нищо непокрити претенции към българската история и култура!

Поздрави


Ами много просто - не може пришълците от Азия да претендират за нещо, което не е съградено от тях ! В Македония НЯМА нищо от езика, културата или каквото и да е от наследството на оригиналните българи. Всичко е продукт на съвсем други хора. По-опростено с две изречения не можах да го опиша.
09 Януари 2017 15:30
Ильо, официално - НЕ. Значи, че областта Македония не е била част от България.

Празнуването тук е свързано с народността.
09 Януари 2017 15:36
Призъртащ
Нещото , което най-много отблъсква македонците от българите е надменността на последните и с нищо непокритите претенции към македонската земя, македонската история и култура.


Можеш ли да дефинираш какво е македонска история? Тя е свършила през 148 г. пр. Хр. Новата история на Македония започва от 1991 г., след като държавата бе призната за легитимен субект от България.

Всяко лице или събитие във времевата рамка от 2139 г. няма нищо общо с македонската история. Да направим разчет за управлението на земята от съответните държави:

- 492 г. е имало древна Македония
- 478 г. е част от средновековна България
- 171 г. е част от Византия
- 72 г. е част от средновековна Сърбия
- 511 г. е част от Османската империя
- 78 години е част от Сърбия, Сърбо-хърватско кралство и Югославия
- 26 г. е държава Македония

Ние нямаме никакво намерение да крадем историята на османците или сърбите. Нито пък историята на древна Македония.


Македонска история е историята на македонската земя и на народа й. Периодизацията на тази история не означава край или начало на друга, нова история. Когато изчезва македонската държава през 148 пр.н.е. македонският народ продължава да съществува тук по времето на римската империя, нейното източно продължение, България, Сърбия и Османската империя.
Разчетът Ви по години е грешен, Македония НЕ е била 5 века част от България, това е тотален абсурд.
Последното изречене също не е вярно, напротив от много отдавна в българската история върви процес на "тракизация" на историята на древна Македония, един вид да се заличи каквото може од македонската история и да се представи като тракийска, т.е. принадлежаща по право на България.
09 Януари 2017 15:58
Призъртащ 09 Яну 2017 15:28 ... В Македония НЯМА нищо от езика, културата или каквото и да е от наследството на оригиналните българи
Кой знае защо, ей това по-горе ми се струва неверно .. демек - тъпа лъжа!
Аз поне се сещам за 3 БЪЛГАРСКИ ПЕСНИ .. дето са и в Македония!
Поздрави
09 Януари 2017 15:59
Македонска история е историята на македонската земя и на народа й. Периодизацията на тази история не означава край или начало на друга, нова история. Когато изчезва македонската държава през 148 пр.н.е. македонският народ продължава да съществува тук по времето на римската империя, нейното източно продължение, България, Сърбия и Османската империя. Разчетът Ви по години е грешен, Македония НЕ е била 5 века част от България, това е тотален абсурд. Последното изречене също не е вярно, напротив от много отдавна в българската история върви процес на "тракизация" на историята на древна Македония, един вид да се заличи каквото може од македонската история и да се представи като тракийска, т.е. принадлежаща по право на България.


Следват два въпроса:

1. Значи ли това, че народът на Македония говори език като в древна Македония? Т.е. южнославянски от българската група.
2. Как именно се доказва, че областта Македония не е била част от България? Наистина, територията дълги периоди е била ту в България, ту във Византия. Преобладаващо обаче е била в България и със сигурност в периода VІІІ-ХІ век, голяма част от ХІІІ век и първите 30 години на ХІV век. Това е лесно за проверка; между другото точно заради това, скопските историчари посегнаха на Самуил, но не успяха да вържат контиюнитета на Самуиловата държава с древна Македония. Освен това има достатъчно налични византийски и сърбски (!) източници, които говорят за Самуил като български цар. Така скопските историчари станаха за посмесище.

Но има нещо друго интересно и важно: видимо е, че за по-малко от 20 години управление е възможна подмяната на народностното мислене и усещането за принадлежност. Пример е съвременна Македония. Да припомним, че по време на преброяването през 1991 г. умишлено бе премахната графата "българин", тъй като неофоциалните сондажи сочеха, че 70% от населението би се определило като българи. Имаше жалба от македонски граждани по тоя въпрос към Съвета на Европа (неуважено). Днес при напълно неконтролирано заявление за принадлежност не повече от 10% от населението в Македония би се определило за българи. Значи види се, че държавната пропаганда дава ефект. А такива примери има и в Румъния и на много други места и напълно различни етнически или национални групи.

Кое те кара да мислиш, че хората в Македония са запазили каква да е приемственост с древна Македония на Филип и Александър?

Иначе си напълно прав, че "тракизацията" у нас е не само дразнеща, тя е невярна и контрапродуктивна. Страхът от Русия води до това. Също както вие бягате от българите, тук бягаме от руснаците. С измислени истории.

09 Януари 2017 16:05
sim4o
09 Яну 2017 15:58
Мнения: 4,200
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Призъртащ 09 Яну 2017 15:28 ... В Македония НЯМА нищо от езика, културата или каквото и да е от наследството на оригиналните българи
Кой знае защо, ей това по-горе ми се струва неверно .. демек - тъпа лъжа!
Аз поне се сещам за 3 БЪЛГАРСКИ ПЕСНИ .. дето са и в Македония!
Поздрави


Само за информация, езикът на оригиналните българи, създали държавата България, извесни в науката като "прабългари", НЕ е славянски. А македонския е част от славянските езици. Т.е. няма никаква допирна точка. Та ако някой лъже нещо, то не съм аз ....
09 Януари 2017 16:05
Кире 09 Яну 2017 15:30 Ильо, официално - НЕ. Значи, че областта Македония не е била част от България.
Тоест КАК Македония, да не е била никога част от България?

Ми ей какви области са били с название "Македония" .. Имаме например значи, царство на Лизимах, с название "Македония" .. столица - Лизимахея на Галиполския полуостров .. обхваща земи от Балканския полуостров и части от Мала Азия ..
Тема "Македония" - от нея произхожда Македонската Династия..
Столица- Адрианопол .. друг главен град - Филипополис (днешен Пловдив) ..
И ТАЗИ територия не е влизала и не влиза в българските земи или що? Пловдив , в момента български ли е или не?

(снимка: натиснете тук)
09 Януари 2017 16:07
Ето "Зайди, зайди ясно слънце" ... могат да се дадат и още примери..
Българска песен - изпълнявана от македонски певец!

https://www.youtube.com/watch?v=LKRaXPYSzKY

Като се лъже , да не е така тъпо , че да се опровергава за секунди!

Поздрави
09 Януари 2017 16:29
Ильо, официално - НЕ. Значи, че областта Македония не е била част от България.

Кире, не те разбрах. Не е част от България или тогава не е била част от свободна България?
За да знам дали да ти задавам въпрос за Априлското приятелю.
09 Януари 2017 16:48

Следват два въпроса:

1. Значи ли това, че народът на Македония говори език като в древна Македония? Т.е. южнославянски от българската група.
2. Как именно се доказва, че областта Македония не е била част от България? Наистина, територията дълги периоди е била ту в България, ту във Византия. Преобладаващо обаче е била в България и със сигурност в периода VІІІ-ХІ век, голяма част от ХІІІ век и първите 30 години на ХІV век. Това е лесно за проверка; между другото точно заради това, скопските историчари посегнаха на Самуил, но не успяха да вържат контиюнитета на Самуиловата държава с древна Македония. Освен това има достатъчно налични византийски и сърбски (!) източници, които говорят за Самуил като български цар. Така скопските историчари станаха за посмесище.

Но има нещо друго интересно и важно: видимо е, че за по-малко от 20 години управление е възможна подмяната на народностното мислене и усещането за принадлежност. Пример е съвременна Македония. Да припомним, че по време на преброяването през 1991 г. умишлено бе премахната графата "българин", тъй като неофоциалните сондажи сочеха, че 70% от населението би се определило като българи. Имаше жалба от македонски граждани по тоя въпрос към Съвета на Европа (неуважено). Днес при напълно неконтролирано заявление за принадлежност не повече от 10% от населението в Македония би се определило за българи. Значи види се, че държавната пропаганда дава ефект. А такива примери има и в Румъния и на много други места и напълно различни етнически или национални групи.

Кое те кара да мислиш, че хората в Македония са запазили каква да е приемственост с древна Македония на Филип и Александър?

Иначе си напълно прав, че "тракизацията" у нас е не само дразнеща, тя е невярна и контрапродуктивна. Страхът от Русия води до това. Също както вие бягате от българите, тук бягаме от руснаците. С измислени истории.


Почвам отзад напред - никой от никого не бяга. Но е крайно неприятно натрапването на чужда идентичност. Това дали се разбира достатъчно добре ? аз мисля че не и това е един от корените на проблема за отношенията българи - македонци.
Македония като област има историческа, културна и т.н. приемственост с държавата на Филип и Александър, първо защото самата област никъде не се е местила, стои здраво закотвена тук вече няколко хилядолетия. Второ народът й не е изселван, нико унищожен, нито напълно асимилиран. Доказателства много, най-очевидното от които е външността на македонците - тя не е средноевропеска или северноевропейска, нито кавказака или анадолска, тя е средиземноморска, както в древните времена. Ако на друго не вярвате, поне на очите си вярвате, нали ?
Това, което пишете за преброяванията са пълни глупости - неофициално (според тайни български източници ) може и
120% да са искали да се пишат българи, но реално процентът е същият като първото свободно преброяване след втората световна война. Но Вижте за България това може да се каже с пълан сила, защото по БНТ обявиха през 1991 че в Санданско и Петричко 30% са се писали македонци, но после данните бяха фалшифицирани.
А как се доказва, че Македония е била част от България ? Първо, Македония НИКОГА не е била цялата в България, никога ! Второ, единствено сигурно е, че Македония частично е била в рамките на България по времето на Борис I и Симеон, Калоян и Иван Асен II. Никак не е сигурно че е била българска дори при Петър I . И разбира се Самуил, стожерът на българщината в Македония (според модерната пропаганда). Само че, в истояита много янсо пише, че той е арменец,, кога и как се е появил в Македония. И след като е бил самостоятелен владетел на част от Македония, македонските историци имат право да пишат за него не по-малко от българските. Всъщност кой няма право да пише по исторически теми ?
И последно - твърдението "южнославянски от българската група." е абсолютен оксимирон, достоен за перото на Шекспир. Да не говорим че т.нар. "българска група славяни" е пълна измислица и долнопробана лъжа на съвременната българска история, обслужваща единствено дневнополитически нелицеприятни цели.
09 Януари 2017 16:54
*
09 Януари 2017 16:54
Да не говорим че т.нар. "българска група славяни" е пълна измислица и долнопробана лъжа на съвременната българска история,
Toест .. ние, българите .. не сме славяни ??

Или що?

П.П
"Зайде, зайди" .. изпълнена от македонец я чухме, нали? .. ето и "Сестра брата кани" - българска песен ...

https://www.youtube.com/watch?v=XgWkU4t9kdg освен тези, и доста други песни са популярни на територията на БЮРМ ..
09 Януари 2017 16:59
Нека отново обърнем внимание на нашите македонски приятели (с извинение), че техните албански братя (без извинение) им готвят криза във владата.
09 Януари 2017 17:11
Toест .. ние, българите .. не сме славяни ??

Или що?

П.П
"Зайде, зайди" .. изпълнена от македонец я чухме, нали? .. ето и "Сестра брата кани" - българска песен ...

https://www.youtube.com/watch?v=XgWkU4t9kdg освен тези, и доста други песни са популярни на територията на БЮРМ ..


Вие сте, но оригиналните българи не са. А от кога и как не сте оригинални българи е много добър въпрос, кой в България не се коментира, защото току виж че всички ви хипотези за "българският характер" на Македония вземат да рухнат, и не само те , а и много митове от собствената ви история.
Лепенето на етикети не прави песните такива или онакива, а мястото на техният призход, езика и мелодията.
Текстът и мелодията на "Зайди, зайди ясно сонце" са авторски на Александар Сариевски, така че спестете си дебелите лъжи !
09 Януари 2017 17:42
Текстът е авторски на Сариевски ама друг път:

Стихови на Сариевски:

Зајди, зајди, јасно сонце,
Зајди, помрачи се,
И ти, јасна ле месечино,
Бегај, удави се.
Црнеј, горо, црнеј, сестро,
Двајца (двата) да црнееме,
Ти за твоите лисја ле, горо,
Јас за мој`та младост.
Твоите лисја, горо сестро,
Пак ќе ти се вратат,
(А) мој`та младост, горо ле (сестро),
Нема да се врати.

А сега на Л. Каравелов:

"Слънце ярко, слънце светло,
зайди, помрачи се;
а ти, ясна месечинко,
бягай, удави се!..."

"Черней, горо, черней, сестро,
двама да чернейме,
ти за твойте листи, горо,
аз за първо либе..."

"...твойте листи, горо-ле сестро,
пак щът да покарат,
мойта младост, горо-ле сестро
не ще се повърне."

Абе творец...
09 Януари 2017 17:48
interceptor 08 Януари 2017

Вие сте, но оригиналните българи не са.
Момко, какво според теб означава оригиналните българи ?
09 Януари 2017 17:57
Почвам отзад напред - никой от никого не бяга. Но е крайно неприятно натрапването на чужда идентичност. Това дали се разбира достатъчно добре ? аз мисля че не и това е един от корените на проблема за отношенията българи - македонци.
Македония като област има историческа, културна и т.н. приемственост с държавата на Филип и Александър, първо защото самата област никъде не се е местила, стои здраво закотвена тук вече няколко хилядолетия. Второ народът й не е изселван, нико унищожен, нито напълно асимилиран.


Т.е. да разбираме, че днешните македонци са идентични на ония при Филип и Александър? Глупости! Е, след това твърдение не може да искаш равно отношение.

И кои са македонците, според кое разпределение?

Първо, Македония НИКОГА не е била цялата в България, никога !


Ти какво разбираш под област Македония? Римското делене? Кое по-точно: Натисни тук

А сега виж къде се намира тема Македония според византийците (1045 г.): Натисни тук

А дали това съвпада с българското разбиране за Македония? Със сръбското или румънското? Да проверим твоето разбиране: къде се намира Кюстендил? А Драч, а Дурас, а Шкодра? Те в Македония ли са? Коя Македония?

Според византийското определението винаги части от Македония са били български. Нещо повече: излиза, че съвременна Македония е в тема България.

09 Януари 2017 17:59
Призъртащ 09 Яну 2017 16:54 Очевидно не разбрахте написаното по-горе. Българите по произход НЕ са славяни, а тюрки ! Следователно .... ? Има ли някаква химическа резкция между ушите Ви, че ме мързи да пиша нахалос ?
Aбсолютно нахалос се пишат тъпи лъжи ..
Щото отваряме Битослкия надпис и четем "Български Цар" .. и всичкото бръщолевене, отричащо как Охрид е бил българска престолнина олекват ..
Както олекват и всички недоказани тъпи бръщолевения, дето българите били тюрки?
Ми ей това - последното за тюрките, на базата на какво доказателство се твърди?

(снимка: натиснете тук)
09 Януари 2017 18:00
А сега виж къде се намира тема Македония според византийците
Тема Македония е около Пловдив!
Нека тъпоумниците да докажат, че Пловдив не е в България ..

То бива, бива нагло невежество .. ама ...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД