:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 227
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Равносметка

Какво направи Барак Обама за 8 години в Белия дом?

Първият чернокож държавен глава на САЩ промени външната политика, опита се да вдигне на крака затъналата в дълбока рецесия икономика и даде старт на спорна здравна реформа
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Резултатите от работата на Барак Обама след 8-те години в Белия дом тепърва ще бъдат оценявани.
Барак Обама влезе в Белия дом като нещо ново в американската история. Той не беше избран заради своя опит, нито пък заради това, че е лидер на партия или движение. Не беше губернатор, генерал или дългогодишен сенатор. Той не стана президент и случайно заради смъртта по време на мандата на своя предшественик. Обама беше избран само заради самия себе си - заради посланията, личността и това, което символизираше. За 48 кратки месеца той успя да се издигне от мъглявината на законодателната власт и да стане първият демократ за повече от три десетилетия, спечелил над половината от гласовете на избирателите. Вестоносецът и посланието бяха неразделни; той предложи себе си като пример за надежда и промяна. Обама беше огледало, в което милиони хора виждаха отразени своите идеали: толерантност, сътрудничество, равенство, справедливост.

След два много трудни и бурни мандата - период на икономическа криза и геополитически катаклизми - не е лесно да си спомним как младият кандидат прикова вниманието на света просто защото е Обама. Все още само кандидат за Белия дом, той събра тълпа от около 200 000 души в Германия. Напълни футболен стадион за речта си, с която прие номинацията на Демократическата партия, градски парк - за изказването си след изборната победа, и разбира се, националния парк във Вашингтон за церемонията по встъпването си в длъжност. През октомври 2009 г. Нобеловият комитет го обяви за носител на най-престижния приз - Нобелова награда за мир - преди да е имал достатъчно време да постигне големи успехи. "Изключително рядко един човек успява да привлече световното внимание до степента, която постигна Обама, и да даде на народа си надежда за по-добро бъдеще", се казваше в съобщението по повод наградата.



Нобелова награда за мир просто за това, че си Обама



В известна степен няма накъде човек повече да се изкачва. Най-висшата позиция в американския живот смирява по някакъв начин тези, които са я заели. Обама напуска Белия дом като обикновен простосмъртен, с постижения и побеляла коса. Постиженията му са доста повече от тези, които враговете му са готови да признаят.

Поемайки президентския пост в разгара на икономическия срив, Обама мобилизира огромни федерални ресурси, за да направи рекордни инвестиции в образователни инициативи, изследвания на околната среда, индустриална модернизация и придобилата най-голяма популярност здравна реформа. Той наля пари във важни медицински и научни проучвания, както и за алтернативна енергия, на която се възлагат големи надежди. Промени американската външна политика, което обезпокои много експерти, но пък резултатите предстои да бъдат оценявани в следващите години.

Дори самият Обама изглеждаше запленен от собствената си магия и започна да говори не за реални победи на политическата сцена, а за ефимерни цели във възвишените си речи. "Това е нашият момент", каза той в нощта, в която спечели изборите. "Това е нашето време - да се хванем на работа и да създадем възможности за нашите деца; да възстановим просперитета и да насърчаваме мира; да си върнем американската мечта и отново да затвърдим фундаменталната истина, че сме единни." В определени моменти от двата си мандата Обама



не можеше да скрие разочарованието си, че не всяка негова мечта се е сбъднала



През 8-те години в Белия дом той използва всички инструменти, с които разполага държавният глава, за да направи промени в закони, правила, укази и др. Обама обаче не можа да промени същността на политиката.

Световната икономика се сриваше, докато Обама полагаше президентската клетва за втория си мандат през януари 2009 г. Страната бе обхваната от смятаната за най-дълбока рецесия в САЩ от 30-те години на ХХ век. Икономиката се сви с над 8%. Безработицата се удвои - от 5% на 10% - нетна загуба на около 8 млн. работни места. Средната стойност на жилищата падна с до 30%. Натрупаното богатство на американците намаля почти с една четвърт; загубите в резултат на срива на стойността на ценните книжа възлизат на около 15 трилиона долара.

По време на кампанията си Обама говореше за "смелостта на надеждата", но постепенно речите му започнаха да акцентират върху страха. Страх, че кредитирането ще доведе до замразяване на капиталовите пазари; страх, че заради инвестициите поточните линии ще работят на празен ход. Страхът, че дори нещо по-лошо може да се спотайва, тъй като потребителите може да се откажат да харчат парите си.

Новата администрация на Обама незабавно се зае да изготвя най-мащабния законопроект за стимулиране на икономиката, приеман някога от Конгреса, на стойност 800 трилиона долара. Голяма част от парите отидоха за данъчни облекчения, застраховки за безработица и за други дейности, чрез които пряко бяха налети свежи пари в джобовете на американците. Вашингтон се надяваше, че тези средства ще бъдат похарчени или пък инвестирани. Новият президент се възползва от шанса да налее милиарди в приоритетни дейности, които при нормални условия биха получили доста по-малки суми. Законът за стимулирането на икономиката беше пълен с рекордно високи суми за възобновяема енергия, съвременна електропреносна мрежа, компютризиране на здравните картони, високоскоростни железници, нови мостове и пътища. Обама също така насочи милиарди към основни научни изследвания с надеждата да посее семената за открития, които ще доведат до следваща вълна американски иновации.

Извънредната ситуация в икономиката позволи на Обама да изпълни доста от обещанията, дадени по време на кампанията, при това още в първите седмици от мандата си. Според отдела, отговарящ за бюджета в Конгреса, икономиката на страната е отчела ръст в САЩ между 1% и 4% през 2010 г., но в следващите години ефектът не е бил толкова силен. Това не е лошо постижение от историческа гледна точка, но Обама не искаше да се хвали;

възстановяването на икономиката не стана толкова бързо, колкото той си представяше,



но мерките помогнаха за трудното излизане от дълбоката рецесия



Автомобилната индустрия също беше изправена пред бедствие. В началото на кризата през октомври 2007 г. продажбите на коли и на леки камиони се колебаеха около 16 млн. годишно. В края на мандата на Буш обаче производството се срина. Двама от тримата най-големи автомобилостроители в САЩ - "Дженерал мотърс" и "Крайслер" - бяха на ръба на фалита, а "Форд" се оказа изправен пред риска да бъде повлечен от тях. Обама действа категорично, за да подкрепи индустрията. Той одобри отпускането на спасителните фондове, за да се засили растежът и да се предприемат реформи.

В първите си месеци в Белия дом Обама продължи и непопулярен пакет за банковата индустрия, чието изготвяне течеше още по време на мандата на Буш. Повечето мерки проработиха: вместо множество фалити американците се сдобиха с по-добра и силна финансова система. Милиони американци обаче смятат, че безразсъдните брокери от "Уолстрийт" са причинили финансовата криза, както и че се измъкнаха от тежките последствия благодарение на политическите си връзки.

Идва ред и на "Обамакеър" - изключително амбициозната, но все още проблемна здравна реформа на президента. Законът за достъпно здравеопазване премина през Конгреса без одобрението на нито един републиканец. С него Обама се опита да спази обещанието си, че демократите ще направят нещо за бъдещите поколения: медицински застраховки за всички.



Бъдещето на "Обамакеър" е неясно,



а и избраният за президент Доналд Тръмп изрази неодобрението си към реформата.

По отношение на външната политика само времето ще покаже ефекта от решенията на Обама. Отварянето на САЩ към Куба изглеждаше закъсняло заради рухването на комунистическия режим в закъсалите икономики на Хавана и Каракас. Внимателният му подход към Китай запази отношенията със страната стабилни. С някои свои действия Обама оставя САЩ в по-силни позиции в Азия и Тихия океан, отколкото, когато встъпи в длъжност.

Какво е положението с Близкия изток? Обама изпълни обещанието си да изтегли американските войски от Ирак и в голяма степен ограничи участието на САЩ в Афганистан. Историята обаче ще покаже дали са били основателни високите залози по отношение на Иран. В най-добрия случай в следващите 5, 10 или 20 години прагматични лидери ще трябва да вземат властта от Техеран до Анкара, от Кайро до Риад, като уталожат сунитско-шиитския конфликт в полза на регионалния мир. Обама тръгна по този път, тъй като много силно вярва в прагматизма - може би прекалено силно. Най-лошият възможен сценарий е регионална конфигурация, в която иранските шиитски моли и сунитските шейхове в Саудитска Арабия трупат ядрени оръжия заради продължаващото векове наред религиозно съперничество.

Осем години след като Обама пое управлението на САЩ, хората все още не са единодушни за постиженията му. Подобни дебати са полезни. Те са част от историята и двигател на свободното общество, а влиянието на Обама ще бъде осъждано и преразглеждано в продължение на години.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Обама полага клетва през 2009 г. Той влезе в Белия дом не заради опита си в политиката и държавните дела, а заради личната си харизма.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Безпрецедентната здравна реформа на Обама, придобила известност като "Обамакеър", раздели американското общество.
36
3052
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
11 Януари 2017 19:47
Новата администрация на Обама незабавно се зае да изготвя най-мащабния законопроект за стимулиране на икономиката, приеман някога от Конгреса, на стойност 800 трилиона долара.

Майкааааааааа...
11 Януари 2017 19:47
Колеги, ако още не сте прочели статията, не си губете времето. Не си струва.
11 Януари 2017 20:10
Барак Обама влезе в Белия дом като нещо ново


и излезе като поредното разочарование. Помня преди 8 години президенстската надпревара и ислните му речи, че даже и аз му повярвах, че носи пормяна със себе си. Нищо подобно! Оказа се също толкова посредствен колкото и онова недоразумение Буш джуниър.
11 Януари 2017 20:13
След туй кажете, че не съм прав да твърдя, че няма нищо по-примитивно от робовладелската пропаганда.
11 Януари 2017 20:16
Апропо, статията е от 22 декември, сиреч 3-седмична сухоежбина, авторът й се казва не фон Дейл, а фон Дрели (David Von Drehle), и наистина не си заслужава четенето.
Но ако някой настоява, по-добре да я прочете в оригинал:
http://time.com/4616866/barack-obama-administration-look-back-history-achievements/?iid=sr-link1
11 Януари 2017 20:21
Нищо!
Но никой не се пита защо в Централна и Южна Африка не е имало империи...
---------------------------
Сайтът на Генек
11 Януари 2017 20:31
Но никой не се пита защо в Централна и Южна Африка не е имало империи...
Пушки, вируси и стомана.
11 Януари 2017 20:33
Пушки, вируси и стомана.

И математика и география и трудови навици и обществено развитие и дърводелство и въжарство и още хиляда различни неща. Ацтеките не са имали пушки и стомана, но са имали империя.
11 Януари 2017 20:36
Пушки, вируси и стомана.

Хубава книжка!
11 Януари 2017 20:38
На задкулисието им трябваше статист и послушко в Белият Дом. Такъв си и сложиха.
На Бойко му трябваше статист и послушко и сложи Плевнелиев.
11 Януари 2017 20:41
Това беше първият щатски президент който етнически,конфесионално не беше свързан с Европа . Силно комплексиран,лошо възпитан страхлив,,случаен човек. Единственият световен политик който не успя да постигне нищо в директни разговори с Путин. А Путин е известен като изключително открит, диалогичен и компромисен политик, тактичен и уважаващ опонентите си. Путин няколко пъти вади Обонго от външнополитически провали и резили. Но...очевидно благородството и мъжкото,открито поведение не е присъщо за хора като отиващия си щатски президент.
11 Януари 2017 21:24
Това беше първият щатски президент който етнически,конфесионално не беше свързан с Европа . Силно комплексиран,лошо възпитан страхлив,,случаен човек.

Данил,
Пробутаха го, защото хората които направиха финансовата криза 2007, са знаели предварително за последиците и са взели мерки, за да притъпят протестите. Нищо не е случайно. Ето, имате си и президент...
Тук си е практика да пробутват от миноритата, през частните училища, prep school- ове, частни елитни колежи. Казват му "affirmative action". Някаква лудост.
Стигна се дотам, че Georgetown University, реши, че ще приема с предимство черни, защото виждаш ли, преди 150 години са продали някакви негри роби, за да си оправят финансите. Справка: NY Times...
11 Януари 2017 21:47
Казват му "affirmative action". Някаква лудост.


Affirmative action- процесът на даване на предимство на кандидат от слабо представено малцинство е изключително важен и успешен механизъм за подпомагане на образованието и интегрирането на малцинствата и би бил изключително успешен в България за справянето с циганският проблем. Но никой няма топките да го приложи.
11 Януари 2017 21:49
интегрирането на малцинствата и би бил изключително успешен в България за справянето с циганският проблем. Но никой няма топките да го приложи.

В България няма малцинства. Трябва да го знаеш. В US е друго. Взели са земята на индианците, вкарали са роби негри, та си имат.
11 Януари 2017 21:54
Е щом казваш, нивото на образованието сред циганите, пардон, ромите е на задоволително високо за теб ниво.
11 Януари 2017 22:00
Е щом казваш, нивото на образованието сред циганите, пардон, ромите е на задоволително високо за теб ниво.

Има ли разлика към тях и към арменци и евреи? Няма. Всеки може и трябва да посещава училище. Не искат... Може би трябва и малко насилие? Не ли?
Нещо като Строителни войски...Трудово възпитателни училища? Все пак строителните войски са от времето на Александър Стамболийски. Не са комунистическа измишльотина.
11 Януари 2017 22:11
Бъч,не знаех за тези неща. Ако развия тезата,то тогава Обама,а след него и демократическата партия имат основно привърженици сред етническите,сексуални и религиозни общества,а също неуспели мигранти,наркомани и пр.придънни слоеве . Зад тях се крие финансово спекулативният капитал .
А Тръмп и републиканците консолидират белите,хетеросексуални американци които създават реални продукти и разчитат на своя труд,способности и предприемчивост.
11 Януари 2017 22:31
законопроект за стимулиране на икономиката, приеман някога от Конгреса, на стойност 800 трилиона долара.

ама тия трилиони кой ги дава?
11 Януари 2017 22:52
Пушки, вируси и стомана.

Хубава книжка


11 Януари 2017 22:57
Мдаа. Никогда еще россияне не жили так плохо, как при Обаме...
11 Януари 2017 23:32
Ех, цврчак, опитваш се да свириш на скъсана струна.
11 Януари 2017 23:49
ама тия трилиони кой ги дава?


Дават ги некадърните преводачи и редактори, които хем са съкратили, хем са превели с ушите си или с някои други свои телесни части статията.

Obama’s new administration went immediately to work on the largest economic-stimulus bill ever enacted by Congress-about $8oo billion.


За справка:

A billion is a number with two distinct definitions:

1,000,000,000, i.e. one thousand million as defined on the short scale. This is now generally the meaning in both British and American English
11 Януари 2017 23:49
Има ли разлика към тях и към арменци и евреи?


Има, разликата е, че арменците и евреите са много по-добре образовани от циганите. Факт. В същото време и сериозен проблем за България.

Ти виждаш решението в Строителни войски и Трудово възпитателни училища. Аз считам за по-добър подход affirmative action.

Да, не би трябвало да има етническо, расово и друго разделяне. Въпроса е как да решим проблема, нашите възгледи се разминават в това кое е по-доброто решение. 45 години Строителни войски не свършиха работа. Очевидно. Затова аз съм за affirmative action.
11 Януари 2017 23:50
ама тия трилиони кой ги дава?


Че как кой, братския китайски народ.
12 Януари 2017 00:04
45 години Строителни войски не свършиха работа. Очевидно. Затова аз съм за affirmative action.

Явно, не ги знаеш нещата. За турци си имаше привилегии по социализма. Специално за висше образование. За циганите не съм сигурен.
Строителни войски свършиха много добра работа. Циганите излизаха с професия и грамотни.
А "affirmative action" е една глупост която разделя хората. Това, че пробутват някой от малцинствата през prep-school и частни колежи, не означава, че затворите не са пълни не пропорционално с негри и латино. Кухните за бедни обслужват също главно негри. Има си и генетични причини, а има и социални причини.
12 Януари 2017 00:19
z-men запази си мнението за собствена ширпотреба. Affirmative action - изключително глупава инициатива, тотално вредна за страна като България, но напълно в соросоиден стил. И цигани и турци имаха изкуствено създадена интелигенция и елит и резултатите са налице. Да назначаваш неквалифицирани на ръководен пост е не по-
12 Януари 2017 05:43
В статията липсват безобразията и лъжите, катастрофата в Близкия изток и разрастването на тероризма, както и преместването му в Европа. Отговорността на САЩ за емигрантския поток, които залива Стария континент. Не се виждат и дълговете на САЩ и бедността. Както и че икономическата криза, която тръгна от там, изобщо не е решена. Може би авторът счита, че не е редно да вади на умряло куче нож? Или има политически пристрастия, които му пречат да види и оцени провалите на Обама и компания? За всеки президент може да се каже и нещо добро, като се вземе предвид, че е имал добри намерения. Но адът е постлан точно с такива! Износът на демокрация беше чудовищен провал с огромни жертви и създаде огромни опасности пред света. Бяхме на ръба двете големи сили да се сблъскат и цяло чудо е, че избегнахме Третата световна и тя се ограничи само в медиите и службите им. А Обама всъщност загуби и уважението на САЩ като световен хегемон, който може да въздава ред и справедливост. И върна Русия в определянето на световния ред.
12 Януари 2017 07:47
Малий, колко пропуски в чутовните блага от мандатите на Обамича...

Да напомним за най важното отроче пръкнало се под крилото му... Ислямска държава.

А преди това беше Арабската пролет, бурно спонсорирана и подкрепена от администрацията МУ... след нея (пролетта де), Северна Африка и Близкия изток станаха разграден двор който възроди тероризма и провокира миграция в сериозни мащаби, точно толкова големи колкото да накарат Европа да се изправи на палци...

За Нобеловата награда за мир е хубаво автора да погледне статистиката от бомбомятанията на САЩ през последната година от мандата МУ... впечатляваща е.

Путин го накара да изглежда слаб и безпомощен. А санкциите не подействаха. Не по начина по който администрацията МУ го уверяваше. В Близкият изток има нов играч. И той вече не се съобразява с Обамич. До към 2008-ма Путин сам се натискаше да съдейства и сътрудничи. После сам усети, че така няма да стане. И си взе своето.

Оказа се, че Обамич подслушва васалите си. Дори най верните. Но Меркел за това е пудел, да се направи на обидена за 5 сек. Иначе важни са руските тролове, дето облучвали с хибридна война.

Обамич на вътрешен терен- ох, толкова успехи има там. Американското общество никога не е било по разделено. За пръв път от половин век, доходите на децата, са по малки от тези на родителите им. Външният дълг на САЩ расте с минути. Не може да се изпише. Расовото разделение е по силно от всякога. Средната класа изчезва. Бедните се увеличават, а благата продължават да се концентрират в съвсем тесен и ограничен кръг. УСА армията е в колапс- достатъчно е да споменем няколко проекта като Ф-35, Zumwalt-class destroyer, RAH-66 Comanche и един доста скъп проект нови фрегати ако не се лъжа, които се оказаха нефелни още като ги пуснаха на вода... не мога да се сетя в момента... генералите масово недоволстват, не един и двама влязоха в директен конфликт с Обонго, а той ги уволняваше...

Въобще, ГРУ могат да го впишат със златни букви във ведомостите...
12 Януари 2017 10:03
Бъдещето на "Обамакеър" е неясно, а и избраният за президент Доналд Тръмп изрази неодобрението си към реформата.

Защото се оказа пълен провал, затова. Разходите за лечение на неосигурените дотогава пациенти бяха поети от частните застрахователи, които ги прехвърлиха върху всичките си клиенти в резултат на което цената на здравните осигуровки нарастна.
Много по-разумно щеше да бъде да се създаде държавен здравен фонд за лечение на неосигурени дотогава хора, който да работи без печалба и хората да се лекуват само от вноските, които се събират в този фонд. Така щеше и да е по-справедливо към клиентите на другите здравни фондове, които сега нямаше да плащат допълнителните разходи.
12 Януари 2017 10:07
Външният дълг на САЩ расте с минути. Не може да се изпише. Расовото разделение е по силно от всякога. Средната класа изчезва. Бедните се увеличават, а благата продължават да се концентрират в съвсем тесен и ограничен кръг. УСА армията е в колапс





12 Януари 2017 10:10
Affirmative action- процесът на даване на предимство на кандидат от слабо представено малцинство е изключително важен и успешен механизъм за подпомагане на образованието и интегрирането на малцинствата и би бил изключително успешен в България за справянето с циганският проблем. Но никой няма топките да го приложи.

Хайде няма нужда от такива глупости. За циганетата има два варианта: настаняване в приемни семейства или пансиони с цел откъсване от гетата. Задължително образование.
Отнемане на децата на родители, които не работят и чакат на помощи или не дават децата си на училище. А не да плащат на семействата им да се размножават.
12 Януари 2017 11:39
Амазон,
търсих, търсих във всички исторически карти и атласи и не можах да открия в Африка империята на ацтеките. А за инките ме е страх да търся...
-------------------
Сайтът на Генек
12 Януари 2017 13:00
ама тия трилиони кой ги дава?


Дават ги некадърните преводачи и редактори, които хем са

Е добре де, ама тия милиарди кой ги дава се пак? Държавата ли, която не се меси не се меси в икономиката като една истинска неолиберална държава, или оня 1% с доброволни дарения?
12 Януари 2017 14:41
На Бойко му трябваше статист и послушко и сложи Плевнелиев.
..................................................


На задкулисието в премиерска държава му трябваше "Бат Бойко" и си сложи точно такъв.
Плев го туриха от същото това задкулисие по нареждане на Вашингтон за баланс между вътрешните кланове.
А Бат Бойко само си приписа заслугите или по-скоро го оставиха да си ги припише, да не му изчезне скорпостижно така старателно отглежданата харизма на народния герой, трибун, юнак, джедай, нинджа и център-нападател.


по статията - явно посредствеността тотално е превзела западните медийни рупори, анализите им са на прогимназиално ниво.
12 Януари 2017 19:55
Свобода за Ленарт Пелтиер!
12 Януари 2017 22:36
Какво направи ли? Башка международните престъпления, в собствената си страна озлоби до крайност планктона срещу нектона. Ще има сериозни океанотресения. На сухо.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД