:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 346
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Вземането на отпечатъци в болниците е просто безсмислено

Здравното министерство побърза да отчете големи успехи, като направи абракадабра от числа
Снимка: БГНЕС
Тестовете на пръстовия отпечатък бяха дълги и протекоха по мед и масло. В реална среда системата моментално даде дефекти.


Едно от най-безсмислените упражнения, натрисани на продънената ни здравна система, е въвеждането на задължително чекиране в болниците с пръстов отпечатък. То нито е толкова лошо и в разрез с каквито и да било човешки права, както твърдят противниците му, нито е толкова добро и "внезапна смърт за крадците", както смятат защитниците на нововъведението. Т.нар. пръстова автентикация нито помага, нито пречи за каквото и да било. Основната й функция като че ли е да унижава пациентите, особено тежко болните.

В опит да докаже съмнителните достойнства на пръстовия отпечатък здравната каса се похвали със спад в разходите за декември. От НЗОК обявиха, че за последния месец на годината от болниците са заявени за плащане около 7% по-малко дейности спрямо ноември 2016 г., или 8 млн. лв. по-малко. Броят на хоспитализациите пък за същия период е с 25 890 пациенти по-малко. И уверено отдадоха намалението на пръстовата идентификация, т.е. болниците са спрели да отчитат мъртви души.



Манипулацията е толкова плитка, че чак е обидно



От касата не предоставят данни за декември 2015 г., а сравняват разходите за ноември 2016 г. с разходите на декември 2016 г. Тоест не сравняват еднакви величини, а ябълки с круши. През декември традиционно дейността на болниците намалява заради празниците в края на месеца. Тази година освен това НЗОК допълнително сама намали лимитите на лечебните заведения за декември в опит да закърпи бюджета си, който пак е на дефицит. За капак данните от сайта на самата каса сочат, че и през декември 2015 г. е имало намаление на платените пари спрямо ноември същата година. За последния месец на 2015 г. касата е платила на болниците 132 млн. лв., с 3 по-малко от ноември и което е по-важното - по-малко от 136-те милиона за декември 2016 г., с които НЗОК така лекомислено се похвали. А в края на 2015 г. отпечатъкът беше само в главата и устата на министър Петър Москов.

Освен че всъщност разходите излизат повече, а не по-малко, по-важното е, че вместо да покаже реален анализ на действието на отпечатъка, касата жонглира с числа и никой не може да види има ли полза от него, или не. Според генератора на идеята - Москов, това е най-евтиният и достъпен начин да се спре отчитането на мъртви души. Когато за вход в болница се ползва уникалният код, генериран от уникалния отпечатък на всеки, болниците не могат да отчетат този код, без собственикът на пръста да присъства и да се идентифицира на четец. За сравнение, предишният опит, от който също се очакваше да спре злоупотребите - чекирането с лична карта, бързо си намери майстора - оказа се, че системата приема и ксерокопия, т.е., за да се отчете пациент, той и личната му карта изобщо не е нужно да са в болницата - достатъчно е някой да е снимал някога документа му за самоличност.

Дори да приемем, че изискването за пръстова идентификация ще направи невъзможно отчитането на пациент, който не е в болницата, новата система е съвършено



безсилна да спре кражбите, които се практикуват при реално приети хора



Отпечатъкът не пречи по никакъв начин да се слагат ненужно стентове и стави и да се изписват конски дози химиотерапия. Тези злоупотреби ще си продължат, с тази разлика, че повече здрави хора ще бъдат подложени на ненужни операции и манипулации, част от които инвалидизиращи за цял живот.

От друга страна, системата струваше на НЗОК 400 000 лв., което не е кой знае колко пари. Снемането на частичен отпечатък (системата не сканира целия пръст) не е нарушение на ничии права, особено като се има предвид, че пациентът има право да откаже да бъде чекиран по този начин и да бъди приет за лечение само срещу лична карта. Подозренията, че това е хитър начин държавата да се сдобие с отпечатъците на всички ни, са смехотворни - информационните системи на МВР и НЗОК нямат връзка помежду си, скоро няма и да имат. На този фон стотици хиляди българи задействат айфоните и таблетите си с отпечатъка си и не дават вид да имат нещо против да предоставят съкровените си данни на "Епъл". Част от апокалиптичните репортажи от първите дни на задължителното чекиране в болниците също са нелепи - не е здравната каса виновна, че някои болници не желаят да си купят нормални компютри или да организират работата си така, че стотици спешни случаи да не минават през една-единствена регистратура.

Унизително е обаче възрастни и тежко болни хора да бъдат държани по един час, за да им вземат отпечатък, което е трудно, защото пръстите им треперят или са студени, или загрубели, а отзад на опашката да припадат други възрастни и тежко болни. Грозно е рецепционистки да тичат след носилки с полумъртви хора, за да им залепят пръста на лаптопа. Защото засега това единственият осезаем ефект от пръстовия отпечатък - поредното унижение за реално болните, които за пореден път са най-потърпевшите от мерките срещу нечии кражби.

Върховният административен съд отмени на първа инстанция задължителното чекиране с пръст, защото беше въведено с наредба, а не със закон, а според ВАС това трябва да се регламентира със закон. МЗ и НЗОК обжалваха и до решението на втора инстанция новата система остава в сила. А втората инстанция е доста вероятно услужливо да изчака изборите, преди да се произнесе. Хубавото е, че и решението няма кой знае какво значение - отпечатъкът в болниците не променя нищо. Важно е обаче безсмислените упражнения на гърба на болните да спрат дотук и заканите идентификацията да е задължителна и в аптеките и при личните лекари да си останат неизпълнени.
11
3861
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
11 Януари 2017 19:50

В общи линии - за статията

И още две неща:

Как отпечатъкът пречи на влезлия и чекирал се с отпечатък да си излезе от болницата 2 часа по-късно?
Влиза пациентът Х, казват му - това-така, онова-онака, айде три дена хоспитализация, ама, ако искаш и ти е по-удобно, ходи си след първия вкъщи и ела на третия да те прегледаме и изпишем?

Какво е отношението на отпечатъка към диспропорциите в ценообразуването на пътеките?
Докато има завишени цени за определени процедури и занижени за други, ще има печеливши болници, специализирали в първите - по съвпадение все частни, и губещи болници, към които се насочват вторите - пак по съвпадение, все държавни и общински.

Не сме чули и какво става с контрола над болниците, за които има сигнали за злоупотреби.
А ако сме чули, по-добре да не коментираме...
Щото не е само онази едната, за която се вдигна шум. А и освен оставки по ръководства друго не е ясно случва ли се.
11 Януари 2017 20:15
Как отпечатъкът пречи на влезлия и чекирал се с отпечатък да си излезе от болницата 2 часа по-късно?
Влиза пациентът Х, казват му - това-така, онова-онака, айде три дена хоспитализация, ама, ако искаш и ти е по-удобно, ходи си след първия вкъщи и ела на третия да те прегледаме и изпишем?

Нищо, ама съвсем нищо не пречи!!!
11 Януари 2017 20:29
Това с отпечатъка беше пълно безумие, за което е виновен Пепи - коката. Жалко, че почти никой не отказа да му снемат отпечатъка. Народ от овце, което го водят на заколение, а през това време доволно блее.
12 Януари 2017 01:12
Изключително забавна статия, предизвикваща предполагам смях у начинаещи хакери.

Много ми хареса сравнението с Тъч ИД на Епъл.
Само за справка:
Apple stated that fingerprint information is stored locally in a secure enclave on the Apple A7 and later chips, and is not stored in the cloud, making it very difficult for external access.

Бай дъ уей. Някой благоволи ли да обясни къде се пазят пръстовите отпечатъци на Здравната каца?

Интересно е също подминаването на факта, че освен че съдът отмени задължителното даване на отпечатъци, нареди и тази практика да бъде прекратена докато трае обжалването. Съдебно решение, което зам-министърът Шарков (предполагам с одобрението на министъра) отказа да изпълни нагло и публично.

12 Януари 2017 05:25
Подавам сигнал за ненужно поставен стент и за измама на пациент, че има инфаркт и умира, а всъщност е със стенокардия. Правят "проверка" и всичко е наред, защото виновните така казали.
Подавам сигнал, че в МБАЛ Бургас вечер и в почивни дни Спешното не работи, а пациентите се пренасочват към МЦ. Където хирурзите се водят на работа, но де факто са си в отделенията и отказват да слязат и да преглеждат. И някакви сестри скалъпват документи на хора, които са чакали с часове, но не са прегледани. Та със спукано ребро и без преглед ме пратиха в къщи да вземам обезболяващи без хирурга да провери дали нямам кръвоизлив. Заради което влязох в болницата, вместо в неделя сутринта чак в понеделник вечерта и можех да се гътна. Ама те "проверяващите" така "прочели" сигнала, че решили ,че доктора се е държал зле и трябва да се извини..?! След още два сигнала и заплахи накрая се направиха, че ще вземат мерки, ама надали.
Проверяващите прикриват злоупотребите! Както в частната клиника на репортажа по Нова, където изкараха пациентите луди и в деменция, защото казали, че не са им правени пластични операции..?! Ама а проверяващите всичко е наред. По документи! Това е мафия! С отпечатъци нищо няма да се промени!
12 Януари 2017 08:43
Хубавото е, че и решението няма кой знае какво значение - отпечатъкът в болниците не променя нищо.


Първосигнално човек се сеща, че ако това "няма кой знае какво значение", нямаше да продължава неистовия вой на гилдията срещу него !
Никога не е казвано, че с пръстовите отпечатъци ще се спрат всички далавери в здравните заведения.
А лайтмотива на "бялата мафия " е : "Няма как да ни спрете да крадем и да се обогатяваме незаконно. Затова не правете нищо в тая посока !"
Дълбок поклон на д-р Петър Москов, че в разрез с интересите на гилдията си, се застъпи за закона !
12 Януари 2017 08:56
Подозренията, че това е хитър начин държавата да се сдобие с отпечатъците на всички ни, са смехотворни - информационните системи на МВР и НЗОК нямат връзка помежду си, скоро няма и да имат.

Не бих се подписал под горното твърдение. Връзка между двете системи няма нужда да има. Достатъчно е периодично да се предават offline насъбраните отпечатъци на любопитковците от МВР.
12 Януари 2017 09:20
лайтмотива на "бялата мафия " е : "Няма как да ни спрете да крадем и да се обогатяваме незаконно. Затова не правете нищо в тая посока !"

Тя и червената е същичката.
12 Януари 2017 18:10
Родените след 1931 година имат лични карти и паспорти с биометрия, т.е. с отпечатък. Така че не разбрах с к'ви данни се злоупотребявало. Че те в МВР си ги имат данните. Не се съмнявам, че те се пращат и на разузнаванията на големия бял брат. Което впрочем е правилно, щото така се бори тероризмът. Като ти намерят парче от пръста на мястото на взрива, да знаят кой е. Това има смисъл, ако се държат отговорни близките. Примерно, както е в Израел.

И, разбира се, в здравеопазването пак ще си се краде. Както и навсякъде другаде.

Бъдете здрави!
13 Януари 2017 09:24
Едно е МВР да събира отпечатъци, друго е някаква частна фирма.

Та сегашното вземане на отпечатъци в болниците е не просто безмислено, ами опасно и си е направо престъпление.

Да не говорим, че целта уж е да се спрат кражбите от болниците, но не от тия на които им се взимат отпечатъците/т.е. пациентите/ ами от лекарите и болничната администрация. По-голяма голяма наглост няма. Едни го отнасят, а другите щракат с пръсти и продължават да измислят нови и нови начини за злоупотреба с публични средства. Щото са безнаказани.

Значи вместо да се въведе правилната организация и отчетност в болниците, да има реални наказания за злоупотреба.. то се наказват пациентите и се третират като престъпници - щото видите ли са се разболели и са влезли в болница.

Едно време при начет от 10 хил. лева се влизаше в затвора за 10 години, за 20 хил. - 20 години. Сега никой не е вкаран в затвора за злоупотреба на обществени средства. А болниците точно това правят, някои лекари - също, като лъжат за направени операции и манипулации които изобщо не са правени. Не десетки ами милиони, стотици милиони злоупотреби.

14 Януари 2017 16:45
Дори да приемем, че изискването за пръстова идентификация ще направи невъзможно отчитането на пациент, който не е в болницата, новата система е съвършено безсилна да спре кражбите, които се практикуват при реално приети хора
Отпечатъкът не пречи по никакъв начин да се слагат ненужно стентове и стави и да се изписват конски дози химиотерапия. Тези злоупотреби ще си продължат, с тази разлика, че повече здрави хора ще бъдат подложени на ненужни операции и манипулации, част от които инвалидизиращи за цял живот.

Не невъзможно, но ще го затрудни силно. Плачевният опит на Я. Здравкова да даде имитация (зер цитатът показва, че се касае за имитация ) на безстрастна статия и тоя път се провали. Само дето я налазиха и онези, дето обикновено и вдигат палче за оплювките срещу Москов.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД