:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 323
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Космосът отдавна влезе в бита ни

Изкуствено мляко за бебета
Още от 1946 г. НАСА работи на развитие, научни изследвания, лицензиране или предоставяне на технологии, известни като spin-off, които са станали търговски или продукти за ежедневна употреба. През последните 40 години НАСА е патентовала повече от 2000 технологии, които са влезнали в бита. Тези технологии са намерили своето място в областта на здравето и медицината, в отдих, обществената сигурност, транспорта, околната среда и селското стопанство, както и в IT сектора и индустрията. Ето някои от тях:



1. Обогатеното изкуствено мляко за бебета

През 1980 г. НАСА в сътрудничество с корпорацията Martin Marietta е извършвала тестване на някои видове микроводорасли като източник на храна, кислород и обезвреждане на отпадъци по време на дългите космически полети. По време на изследванията учените открили, че микроводораслите не само са полезни за астронавтите, но и за всички хора на земята - като хранителни добавки. Така се стига до откриването на омега-3 мастните киселини, които са важна част в майчината кърма - тя съдържа DHА (докозахексаенова киселина), която е най-важната ненаситена омега-3 мастна киселина

Днес омега-3 мастните киселини са неразделна част от почти 90 процента от изкуственото мляко за бебета, което се продава в САЩ, и 65 процента от млякото в останалите страни по света.



2. Мемори пяната

Мемори пяната е факт от 1966 г., когато НАСА сключва договор с авиационния инженер Чарлз Йост да усъвършенства самолетни седалки, като ги защити от счупване и вибрации. Както и да разработи технология за абсорбиране на енергията - за да се увеличат шансовете за оцеляване на пилотите. Йост създал "мемори" пяната, която има изключителни високоеластични свойства. Днес мемори пяната се използва не само в седалките на самолетите, велосипедите, състезателните автомобили, но и в матраците, болничните легла и мн. други.



3. Скритите зъбни протези

Отделът за керамични изследвания и компанията Ceradyne заедно разработват вид прозрачна керамика, която се е оказала много полезна в областта на електрооптиката, при устройствата за насочване на ракети, както и при уредите за нощно виждане. Впоследствие се оказало, че този материал е идеален и за .... за невидими ортодонтски протези за зъби. Те са естетически привлекателни, но и също толкова твърди и ефективни като металните или пластмасовите.



4. Космическо одеяло

Космическото одеяло е разработено през 1964 г. от американската космическа програма. То се състои от тънък пластмасов лист, покрит с отразяваща метална материя. Одеялото намалява загубата на топлината на тялото. То е изключително компактно, затова е подходящо за оказване на първа помощ.



5. Стъкло, което не се драска

През 1980 година двама учени от Jet Propulsion Laboratory на НАСА - Джеймс Б. Стивънс и Чарлз Г. Милър, разработили технология, която поглъща вредното лъчение на лазерите и предпазва очите. Тази технология се прилага в шлемовете на астронавтите, маските за заваряване, слънчевите очила и ски очилата. Освен това стъклата на тези маски са устойчиви на надраскване.

 Материята, която помни.
 Прозрачни протези
 За съжаление, най-често може да видите тези одеяла при терористичен акт в западноевропейска държава.
 Дори в очилата има космическа връзка.
720
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД