:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Гафове на МОН може да блокират 350 млн. лв. за наука

Вицепремиерът Томислав Дончев поиска да бъде спрян конкурса за изграждане на научни центрове
СНИМКА: БГНЕС
Вицепремиерът по еврофондовете писа в сряда на колежката си Меглена Кунева с искане да се спрат конкурсите за научни центрове.
Дългоочакваното усвояване на 350 млн. лв. за българската наука от ОП "Наука и образование" може да бъде спряно броени дни преди финала на процедурите по набирането на кандидати за изграждането на два вида научни центрове - за върхови постижения и за компетентност. Причината е, че просветното министерство е променило съществено насоките за кандидатстване 24 дни преди крайния срок за подаване на проектите, който изтича на 23 януари. Това опорочава процедурата и поставя потенциалните кандидати в неравнопоставеност, пише вицепремиерът по еврофондовете в оставка Томислав Дончев до колегата си и просветен министър Меглена Кунева в официално писмо, с което "Сега" разполага. В него Дончев препоръчва стопиране на процедурите за неопределено време - докато се отстранят грешките, и повторното им стартиране "максимално бързо".

От МС потвърдиха за наличието на подобно писмо, но коментираха, че то не било проблемно и необичайно и е в рамките на нормалната кореспонденция с МОН, т.е. не означава директно, че процедурите за наука ще бъдат спрени. От екипа на Кунева обаче реагираха изненадано и до редакционното приключване на броя не успяха да дадат коментар. Според запознати един от вариантите за излизане от ситуацията е срокът да бъде удължен, ако никой не подаде оферта до края на днешния ден. Междувременно това ще позволи да се коригират условията според препоръките на Томислав Дончев.

Писмото на Дончев е провокирано от сигнал на 15 учени от БАН, ТУ-София и СУ, изпратен на 28 декември до него и до просветния министър. В него се моли за удължаване на срока за кандидатстване по процедурата за центровете за върхови постижения заради сериозни съмнения за злоупотреба с планираните средства. Учените описват куп нередности, допуснати от управляващия орган на програмата, които според тях видимо толерират дадени организации. Според тях периодично се правят концептуални промени за подготовка на проектните предложения, дават се разяснения, противоречащи на първоначалните указания, което налага драстични промени в подготвените вече проектни предложения и др. От научната общност недоумяват как е възможно дни преди финала за подаване на проектите управляващият орган да не е представил всички документи за кандидатстване и да твърди, че предстоят изменения в насоките за кандидатстване.

Екипът на Томислав Дончев е направил анализ на промените в условията. "Въз основа на това считаме, че насоките за кандидатстване по двете процедури са били изменени съществено, при това по незаконосъобразен ред, което води до опорочаване на провеждането им", е категоричното мнение на експертите. Те посочват, че на 30 декември управляващият орган под формата на таблица с въпроси и отговори на практика е извършил промяна на насоките за кандидатстване, без обаче да са налице условията, при които това е допустимо - за увеличаване на финансовия ресурс, за удължаване на срока за представяне на проектите и ако има промени в правото на ЕС и/или българското законодателство.

В писмото си от 18 януари т.г. вицепремиерът Дончев е категоричен, че с таблицата, която от МОН претендират, че е само за "отстраняване на явни фактически и технически грешки", всъщност се извършват "съществени промени в процедурата" за центровете за върхови постижения. На всичкото отгоре те не са отразени към днешна дата в самите приложения, т.е. не е направена същинска промяна на документите. Приведени са и 4 конкретни доказателства. В една от таблиците например съотношението задължения - собствен капитал, на което трябва да отговарят кандидатите, е променено от "е било по-голямо" на "не е било по-голямо", което по същество променя допустимите кандидати, както и възможностите за партньорства по процедурата, пишат от МС. За сериозно изменение, макар и по-благоприятно за кандидатите, може да се смята и промяната на процента на максимално допустимите разходи за публичност и визуализация, който е увеличен от 0.5 на 1%. Същото важи и за премахването на изискването проектите да бъдат преведени от заклет преводач. За съществена промяна се смята и фактът, че кандидатите трябва да опишат функциите на научния екип "за изпълнение", а не "за управление" на проекта, както е било първоначално.

В заключение Дончев посочва, че таблицата за отстраняване на явни фактически и технически грешки е била видима в ИСУН само от 30 декември до 3 януари, като само 2 от тези дни са били работни, т.е. не може да се каже кой кандидат коя информация е видял. От екипа на вицепремиера са категорични, че промените крият "сериозен риск от нарушаване на основните принципи на равнопоставеност", публичност и прозрачност, поради което препоръката към МОН е да прекрати процедурите за изграждане на научни центрове. Съветът е те да се обявят наново във възможно най-кратки срокове след изчистване на така наречените фактически и технически грешки.
90
3241
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
90
 Видими 
19 Януари 2017 19:45

Важното е , че казва правилно "Консултативен съвет".

19 Януари 2017 19:48
Щракаме на заглавието и получаваме "Гафове на МОН може да блокират 350 млн. лв. за наука". Тва не е ли за бан? Не настоявам, просто питам
19 Януари 2017 20:02
За да го докарат до импийчмънт, ще трябва пак да станат депутати.
За Гроздан и МИтоди съвсем не съм сигурен, че ще им се случи.
Остава им да надуят пак вувузелите...
19 Януари 2017 20:08
Борисов даде да се разбере, че е недоволен, тъй като ГЕРБ демонстрирали "европейска култура как се сдава властта"


Дори и най-такованият от сицилианците у нас си е...твърде семпъл /прозд му викат у маалата/Защо ли?Ами,четете и мислете.Днес бе етап от сдаване на президентската власт,която НЕ е на ГЕРБ.А Той вика,че партията му сдавала властта,президентската!?Алоу,ние знаем,че ти го направи президент и го водеше на каишка.Ама поне не си признавай бе чиляк.
19 Януари 2017 20:20
Правилно! Аз съм за импичмънт!
Г-н Караджов да постъпи като мъж и незабавно да инициира юридически легитимен импичмънт, а не да се изниже сега като prъdnя из гащи!
19 Януари 2017 20:24
Правилно им бяха казали "Циркаджии". А иначе, мигновена реакция като истински боен пилот.
19 Януари 2017 20:26
новия президент да каже на депутатите: "Имате още една седмица".
19 Януари 2017 20:32
При мен все още излиза статията за МОН... Някой друг вижда тази за импийчмънт, ако ползва линка от заглавието?
19 Януари 2017 20:34
Просто щракнете върху СЕГА с червените букви на заглавната страница
19 Януари 2017 20:37
Репликата на Радев за живота на НС подсказа, че той възнамерява да разпусне парламента след седмица.

Стига бе!
19 Януари 2017 20:40
Асол
19 Яну 2017 20:34
Просто щракнете върху СЕГА с червените букви на заглавната страница

Благодаря!
19 Януари 2017 20:41
Спомнете си колко пъти се случва от "съдбоносната" 97-ма - група платени серсеми да променят избора на 6 милиона избиратели.


Веднъж 97 година. Пикаещият протест не смени властта. Местан пристана на Баце
19 Януари 2017 20:48
Нищо не сме казали в залата, просто се засмяхме


Ми Радев пък не се засмя, просто ви напомни, че сте тленни.
19 Януари 2017 20:52
На кого му пука, какво говорят тези безлични, безгласни нищоправци?
19 Януари 2017 20:57
За да го докарат до импийчмънт, ще трябва пак да станат депутати.
За Гроздан и МИтоди съвсем не съм сигурен, че ще им се случи.

Ми да се напнат и да го изхвърлят на бунището на историята в рамките на тази седмица. Кво се офлянкват?
Тоя не е техен президент и могат да си правят с него каквото си поискат. А най-паче могат да го хулят и да си дърдорят каквото си поискат...
19 Януари 2017 21:00
Гроздан ди е Гриздан един депутатски гамен,а Валерито ми се струва ,че ще види Парламент през крив макарон,по голям селямдур не съм виждал,очевидно е недоволството на партньорите му,жалко ще разбие хубавит блок.
19 Януари 2017 21:04
Добре им го каза, все едно народът им го каза!
Нека и занапред слуша какво казват хората и изобщо да не му пука от такива кресльовци!
Тези пишман политици, дето са, както се казва - един файтон - нека си лаят, те друго не могат!
И дано не им се дава повече трибуна не спроти мястото им в обществото!
19 Януари 2017 21:08
Не им е лесно на депутатите.
Имаха някаква надеждица до днес, но...
Това е като да кажеш на болния колко му остава.
Е, днес разбраха кога им е леталния изход от Парламента.
А, както знаем, агонията е гадна гледка!
На която ще сме свидетели.
За съжаление!

19 Януари 2017 21:08
очевидно е недоволството на партньорите му,жалко ще разбие хубавит блок.
За мен е дълбока загадка защо Сидеров и Каракачанов стоят в общ блок с тоя урунгел !? Без него могат да си вдигнат резултата поне с 5-10 %. Много хора няма да гласуват за Патриотите само заради този злобен парапитек.
19 Януари 2017 21:10
*
19 Януари 2017 21:13
Самият Радев бе споменал като възможна дата 2 април, която се предпочита и от ГЕРБ. БСП обаче настоява за 26 март.

Седмична заплата не е за пренебрегване! Както обичат да казват хората от една гилдия - " Шамар да е, аванта да е". Не импийчмънт, ами и отгоре! Нали Караджов!
19 Януари 2017 21:18
Най-ядосан бе съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който обяви, че след "20-минутна реч, изпълнена с глупотевини и празнословия, е нормално да има реакция".

Хи-хи...
19 Януари 2017 21:19
Supertramp,

Абсолютно си прав,Рунгела е един бургаски селяндур
19 Януари 2017 21:21
За мен е дълбока загадка защо Сидеров и Каракачанов стоят в общ блок с тоя урунгел !?
заради работническите спални, където СКАТ е кабеларката. Алфа няма покритие.А Каракачанов е с един Кючук Париж и наемите на имотите.Дори не сещам за тяхна медия.Бизнес.
19 Януари 2017 21:22
Фуражка, ко да го праиш. Учили са го да изпълнява заповеди, не да мисли.
19 Януари 2017 21:27
По кой член на Конституцията?
----------------
Сайтът на Генек
19 Януари 2017 21:36


Абсолютно си прав,Рунгела е един бургаски селяндур
Хайде, хайде... не е ли от Ямбол или ямболско. Всъщност няма особено значение, но в Бургас дори и селяндурите са малко граждани


19 Януари 2017 21:40
Това показа един неуравновесен характер
лицето се е изпуснало, при това шумно. точно за военен летец да кажеш това...
19 Януари 2017 21:47
Много суховата реч. Ако се заменят думите "ЕС" и "НАТО" със "СИВ" и "Варшавски Договор" ще е реч от Априлския пленум на БКП.
Няма го Дертлиев да ти направи реч от която да ти настръхнат косите.
Добре че се намери един президент да го награди с орден по смъртно.

19 Януари 2017 21:47
Защо коментарите тук излизат и под статията "Гафовете на МОН..."
19 Януари 2017 21:57


Защо коментарите тук излизат и под статията "Гафовете на МОН..."
Ами за да оправдаят никнейм-а ти А това - за речта, вярно ли?


19 Януари 2017 22:42
Браво на президента!
Показа характер и ги отсече от раз - да ходят да се бъзикат с бабите си, а не с него.
Много по-добре, отколкото като този преди него, дето се подхилваше и гънеше като мека китка, та чак да те е срам, че ти е президент.
Що се отнася до слабостите на речта му - Радев, все пак, не е хуманитар.
19 Януари 2017 22:46
Ами да искат!
Да видим, как точно ще си подредят мисълта!
Тъкмо Радев да направи своя партия и да ги измете директно от НС!

Айде, господа!
Чакаме импийч_мън_та
19 Януари 2017 23:08
Тия циркаджии са в оставка и им "остава още една седмица" престой в сградата на НС и само показват какви жалки отрепки са.
19 Януари 2017 23:14
В шоуто на Слави им се сторило че кака Корнелия му е писала речта.
19 Януари 2017 23:30
В шоуто на Слави


Тва някакъв интелектуален репер ли трябва да ни се явява?
19 Януари 2017 23:41
Отлична статия по темата, както винаги.

Най-новата статия на Кеворк Кеворкян: Тронното слово на Радев
http://www.blitz.bg/analizi-i-komentari/prvo-v-blits-nay-novata-statiya-na-kevork-kevorkyan-tronnoto-slovo-na-radev_news480997.html
19 Януари 2017 23:43
Раздразни ги, защото речта му беше по-скоро оценка-критика на състоянието на страната в момента.Нямаше гръмки обещания,нито мъгляви евроатлантически и други бози и с тази една седмица съвсем им дойде в повече.Вместо ЕТАЦ им напомни, че политиките трябва да се правят в страната и реализират навън а не обратното. Изобщо добро начало.
Лошото е че всички телевизии вестници и сайтове днес подемат и повтарят идиотизмите на никому неизвестния Караджов и недоволния, че му взимат копанката Симеонов.Не е хубаво преди да е встъпил в длъжност медиите да внушават такива идеи, все пак изборите ги спечели повече от категорично !
20 Януари 2017 01:04
Тва някакъв интелектуален репер ли трябва да ни се явява?

Toва си е чалга-репер, като референдума.
20 Януари 2017 04:04
Точно така - импийчмънт. След като "планът" на Щурчо за липса на кворум се провали
20 Януари 2017 07:22
Колеги, що под статията за гафовете на МОН - те да бяха само гореописаните, то самото МОН, хеле пък от Жолиофоба насам, си е гаф - сте удостоили с толкоз внимание лицето Гроздан Караджов. Ми образованието и науката са си по-важни от лицата и другите органи Караджов, мИтоди и останалите споменати в постингите. И президентът ви го каза вчера
20 Януари 2017 07:59
pisnami,

няма как в реч от априлския пленум да има "съсипано образование". "липса на справедливост", "вересия" и т,н, текстове от вчерашната реч.
общи приказки и Ентелектуално дуднене по време на реч на нарочен за враг, в случая на новия президент, е изискване явно за присъствие в определени групички.
сериозни нерви демонстрира новия президент в тези условия. изчете си встъпителното изявление, и "онова нещо" четеше заключителното си, а репликата към "тълпата", нищо друго предвид поведението, си беше казано абсолютно спокойно. даже известно разбиране прозираше в интонацията. нервните изблици бяха на други...

ПП много удобно се пропуска изявлението на вицепрезидента онзи ден, че президентската институция, поради нечии действия, е съдействала на модела "КОЙ". неща не от априлския пленум, който твърде добре помнят. може им е бил в приемния изпит. за където са.
20 Януари 2017 08:02
Безполезната де путатска сбирщина ако не Конституцията, барем календара познава ли?!
Ами толкова им остава - седмица. По закон е така, не заради нечий кеф. След което всичкото маргинал реформатори, патриоти и автентични незнам какви си занапред ще гледат НС само на снимка.
20 Януари 2017 08:17
Лявоумният празнодумец и нищоправищник още от началото започна с грандиозен гаф!
А на теб колко време ти остава, чехълчо?
20 Януари 2017 08:26
NATURAL
19 Яну 2017 21:22Мнения: 3,322
От: Bulgaria
Фуражка, ко да го праиш. Учили са го да изпълнява заповеди, не да мисли.


Натурален каскет!
20 Януари 2017 08:27
Вчера и Дългото от Учиндол се включи в хора на плювачите. Имах такова усещане и специално пуснах предаването. Президент Радев явно е голяма заплаха за статуквото, щом е този неистов плач.
20 Януари 2017 08:40
Ма кой е тоя Гроздан?Следващия парламент ще го гледа по телвизията.Няма по големи простаци от РБ и ГЕРБ.Простаци на квадрат и некадърници.И тоя Гроздан да си затваря посраната уста щото Президента Радев беше доста възпитан ако народа нахлуе в Парламента Гроздан ще му се случи нещо дето нема да го боли много ама ще го е срам до живот.
20 Януари 2017 09:00
Започна последното отброяване.След него няма връщане назад.
http://www.youtube.com/watch?v=jWI_V_L_PkA
20 Януари 2017 09:07
Тик-так, тик-так, ... вече по-малко от седмица
20 Януари 2017 09:11
Чуха една мъжка приказка търтейте от парламента и не могат да спрат да жужат от паника.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД