:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 367
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Радев сложи реформите на прицел

Генералът настоява за промяна на съдебната система и изборното законодателство
Снимка: БГНЕС
Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва пред парламента като президент и вицепрезидент на републиката. В последвалата реч Радев даде да се разбере, че след седмица ще разпусне Народното събрание, ще насрочи извънредни парламентарни избори и ще определи състава на служебното правителство.
Необходимостта да бъдат продължени и задълбочени започнатите досега реформи, особено политическата и съдебната, бе акцентът в речта на новоизбрания държавен глава Румен Радев пред Народното събрание вчера. Преди това той и вицепрезидентът му Илияна Йотова положиха задължителната по конституция клетва. Официално двамата встъпват в длъжност на 22 януари.

В словото си Радев очерта като основен проблем растящото отчуждение между гражданите и политическата класа. "Свикнахме да гласуваме, но мнозина не виждат смисъл да го правят. Имаме многопартийна система, но партиите са повече от идеите за България", посочи той. Признак за негативните тенденции в политиката, според него, са появата на "бизнес партии, лабораторни политически проекти, чуждопоклоннически формации". И предупреди: "Ерозията на демокрацията е ескалиращ проблем". Част от решението, смята Радев, е парламентът да се съобрази с резултатите от националния референдум от 6 ноември 2016 г., който показа, че българите искат повече личности в парламента и намаляване на държавните субсидии за партиите. "Реформата на Изборния кодекс трябва да е такава, че да не създаде повече проблеми, отколкото се опитва да реши", каза президентът. Което според него означава да се даде възможност на гражданите да избират между личности, но така, че да не бъдат оставени без представителство в парламента. Както и да не се лишават партиите от "разумно финансиране". Така Радев косвено разкритикува предложените от ГЕРБ законови промени, които създават възможност част от мандатите в НС да останат незапълнени и ликвидират напълно държавните субсидии за политическите сили.

Новият президент бе категоричен, че приоритет на следващия парламент трябва да бъде и продължаването на съдебната реформа. "Липсата на справедливост е структурен проблем в българското общество", изтъкна Радев. Очакванията за промяна тук са фокусирани върху съдебната система както от страна на българските граждани, така и от чуждестранните ни партньори. По думите на държавния глава съдебната реформа не бива да се ограничава само до структурната промяна на съдебната власт, но и да включва усъвършенстване на процесуалните закони, увеличаване на броя на магистратите и др. мерки. Същата теза застъпва от години и главният прокурор Сотир Цацаров. В края на 2015 г. при ремонта на конституцията Цацаров твърдеше, че са необходими нови текстове в Наказателно-процесуалния кодекс, Гражданския процесуален кодекс и Административно-процесуалния кодекс.

Радев бе категоричен, че извършените досега реформи в областта на здравеопазването и образованието не са сработили. И препоръча по-строг контрол и по-малко бюрокрация в здравната система и взаимодействие между държавата, бизнеса и академичната общност за разрешаването на проблемите на образованието и науката. Наблегна на нуждата от мерки срещу бедността и демографската криза. "В пустинята на прехода не бива да оставяме най-слабите и най-бедните", заяви той.

По отношение на президентските правомощия Радев обяви, че няма амбиция да търси тяхното разширяване. Но се закани да не допуска тяхното орязване или обезсилване. Той обеща да отстоява надпартийността на институцията и да стимулира диалога при търсенето на общи решения за проблемите на страната.

Президентът заяви, че членството на България в НАТО и ЕС не бива да се поставя под въпрос. Но изтъкна, че ефективното ни участие в евроатлантическите структури изисква осъзнаване и отстояване на националния интерес. "Външната ни политика трябва да се замисля у нас и да се отстоява навън, а не обратното", каза Радев. Той наблегна върху необходимостта да се намери общо европейско решение на мигрантската криза, включващо ревизия на Дъблинското споразумение, което според Радев отрежда на страни като България ролята на буфери срещу имигрантите. А за кризата с Русия заради Украйна подчерта, че решението трябва да се изработи чрез механизмите на ЕС. "Студената война е част от миналото", бе категоричен президентът.

-------ПОД ЛУПА

Румен Радев има намерение да следи под лупа сделката за новите изтребители и "действията на отговорните институции" (Министерството на отбраната). "След дълго протакане най-сетне можем да се похвалим с приети инвестиционни проекти и гарантирано финансиране за превъоръжаването на част от българската армия. Ще следя отблизо действията на отговорните институции, защото в този сложен процес и от избора на новото въоръжение ще зависят за десетилетия напред отбранителните ни способности", заяви той. Състоянието на бойната авиация бе повод Радев да подаде оставка на два пъти като шеф на ВВС.
СНИМКА: БГНЕС
Румен Радев и Илияна Йотова дойдоха в парламента, за да положат клетва като президент и вицепрезидент.
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Гроздан Караджов се възмути, че Радев срича речта си, и настоя за импийчмънт заради арогантното поведение на генерала в парламента.
24
3116
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
19 Януари 2017 19:54
работохолик. Браво.
19 Януари 2017 20:18
Бънди. Ал Бънди.
19 Януари 2017 20:33
Бънди. Ал Бънди.

С Вицето
http://cdn5.thr.com/sites/default/files/2015/09/THR_Modern_Family_2.jpg
19 Януари 2017 20:53
Генералът настоява...

Уважаема редакция!
Такова подзаглавие е позор. До вчера беше нормално, вече не е.
Въпросната личност е Президент на републиката.
Следователно:
Президентът настоява...
19 Януари 2017 20:59
Уважаема редакция!
Такова подзаглавие е позор. До вчера беше нормално, вече не е.
Въпросната личност е Президент на републиката.


Е проявете разбиране де.
До фчера беха на къса сиджимка.
Що банове се наложиха покрай Нящото ...... ще свикнат.
19 Януари 2017 20:59
Заради тези подхвърляния че сричал речта си, изслушах целия запис и никъде не чух да срича. И е нормално да е развълнуван в такъв момент, а шумът в залата, неизключените мобилни устройства - е, доста неприятни бяха. Но речта му беше много точна и се радвам че гласувах за него.
Радвам се и че някои 'обидени' депутати скоро ще си отидат и дано не ги видим и чуем повече.
19 Януари 2017 21:21
Част от решението, смята Радев, е парламентът да се съобрази с резултатите от националния референдум от 6 ноември 2016 г

Генералът си рита трудовата книжка...
19 Януари 2017 21:24
Той е пенсионер бе
19 Януари 2017 21:27
Уфф верно, че бил пенционер...
20 Януари 2017 00:06
Ха дано, ама надали.
20 Януари 2017 00:15
Радев сложи реформите на прицел

Не се притеснявайте, няма да стреля.
20 Януари 2017 02:14
Радев не сричаше, ами от смисъла на казаното от новия президент Гроздьо е вдигнал кръвно 260 и е взел да чува на пресекулки... И на кадрото му личи, че все едно е глътнал отчетите на фондация "Втора победа", заедно с кайметата... Сега ще сънува "лабораторни партии" цяла седмица, а после цял живот депутатската банка...
Владко ефенди пък явно се е засегнал на "чуждестранни интереси" и "се сети" за величието на м(у)юфтията... Вай, вай, вай! Ужаст! Ще има да го рендосват гавазите на султана без овлажняване... Съвсем ще извиси наратива и ще подсмърча около събранието.
Ефенди... ти си знаеш!
20 Януари 2017 08:21
Лявоумен празнодумец - общи приказки и нещонезначещи заклинания!
Това ще правим, онова ще действам и прочие глупости на едро...
Не го виждам тоя нещастник между трите "грации" наоколо му.
20 Януари 2017 09:01
"Външната ни политика трябва да се замисля у нас и да се отстоява навън, а не обратното", каза Радев.
20 Януари 2017 09:32
Още от времето на Ж.Желев се видя, че от президента нищо не зависи - той си приказва, връща закони и т.н., но накрая нещата продължават. Ако искаме да има истинска отговорност за управлението на държавата, трябва да станем президентска република, сега е колективна безотговорност!
20 Януари 2017 09:52
"Гроздан Караджов се възмути, че Радев срича речта си, и настоя за импийчмънт заради арогантното поведение на генерала в парламента."


Караджов има на-малко право да приказва, защото зад него и партийката му стоят една шепа хора. Освен това, ако има елементарна политическа култура трябва да е чувал, че на всеки новоизбран президент, парламент, кмет и т.н. поне от политическа куртоазия се дават 100 дни спокойствие, за да покаже основните политики, които ще следва. Ама аз, го разбирам, защото след 100 дни г-н Караджов, ще бъде в политическото небитие, та сега бърза да нищоговори.
20 Януари 2017 10:39
Вече е известно името на първото назначение в служебния кабинет на Радев - ген. Стефан Янев, бивш военен аташе в САЩ, ще е новият министър на отбраната. Т.е. една американска подлога назначава друга американска подлога за Министър на отбраната. Та, какви реформи щял да прави Радев, моля ?
20 Януари 2017 11:35
"Т.е. една американска подлога назначава друга американска подлога за Министър на отбраната. Та, какви реформи щял да прави Радев, моля ?
"
Centur, хубав човек си, как ти даде душата да избълваш таквиз обиди? Чакай малко, сопри се.
Други пък го наричат "руска подлога". Айде, разберете се, уеднаквете линията, стиснете си ръцете.
20 Януари 2017 12:07
Буболечо 19 Януари 2017 20:53
Генералът настоява...

Уважаема редакция!
Такова подзаглавие е позор. До вчера беше нормално, вече не е.
Въпросната личност е Президент на републиката.
Следователно:
Президентът настоява...

Натовския сватбен генерал встъпва в длъжност на 22.01.2017 г.
20 Януари 2017 13:28

А в софийските трамваи покрай площад "Македония" се шепне, че служебен премиер ще е наш форумец.
20 Януари 2017 13:53
Все пак щеше да е по-добре този новоизлюпен държавен глава поне веднъж да беше си прочел речта, която му бяха написали предварително, а не да я срича като първолак. Но както е тръгнало гафовете на р.рад тепърва предстоят.
20 Януари 2017 14:22
Но както е тръгнало гафовете на р.рад тепърва предстоят.


Абе в интерес на истината тоя път беше по уверен
Речта си беше боза в стил Корни. . Ама от Корни какво очакваш.
20 Януари 2017 15:44
Бас ловя, че ще станем клиенти на Русия за оръжие :-)
Нема НАТО нема МАТО.
20 Януари 2017 15:52
Бас ловя, че ще станем клиенти на Русия


http://www.marica.bg/%E1%E0%ED%EA%E5%F0-%F1%F2%E0%ED%E0-%F8%E5%F4-%ED%E0-%E5%ED%E5%F0%E3%EE%F0%E0%E7%EF%F0%E5%E4%E5%EB%E8%F2%E5%EB%ED%EE-%E4%F0%F3%E6%E5%F1%F2%E2%EE-news455557.html

както и да сменяш патрона все оставаш клиент.Няма разлика в сметката само от смяната на Големия брат.Но като сме решили че Путин си няма друга работа и ще ни дондурка, само щото пак се кълнем в любов- глас народен.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД