:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 369
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Да бъдеш или да стреляш

Столичната публика радушно приема Ибсеновата „Хеда Габлер”
Снимки: Архив на театъра
Живея в духовна празнота, изплаква неудовлетворението си Хеда Габлер.
Режисьор: Крис Шарков

Участват: Ивайло Драгиев, Ина Добрева и други



Пиесата, която донесе на Крис Шарков номинация за "Икар" 2017 за най-добър режисьор, бе представена преди дни пред софийска публика. В Младежки театър "Николай Бинев" имахме възможност да видим неговата версия на "Хеда Габлер" от Хенрик Ибсен, заглавие от афиша на Драматично-куклен театър "Иван Димов" - Хасково.

От първата сцена още става ясно, че действието е ситуирано тук и сега, в условията на технологичния и забързан XXI век. Юрген Тесман (Благой Бойчев), съпругът на Хеда (Ина Добрева), работи на лаптопа си, докато половинката му разгрява край него по спортен екип. Съобщението за наближаващата кончина на лелята пристига като есемес. "Фейсбук" и Инстаграм играят немаловажна роля в живота на егоцентричните, изтъкани от суетност герои. При това нелишени от познания по фъншуй. Осъвременяването обаче е само външно, защото, както се уверяват зрителите, в сърцевината си драматургичният материал не се нуждае от актуализация. Така по-отчетливо се прокарва идеята за разкъсването на човека между неистовата му потребност да общува със себеподобни и невъзможността да бъде истински свързан с другите. "Искам поне веднъж да имам власт над нечия съдба", изповядва не без цинизъм в началото Хеда Габлер. И накрая пак тя, преди да бъде натиснат спусъкът и кръгът да се затвори, произнася пред Съдия Брак (Васил Читанов) финалната си реплика: "Няма да понеса да съм под твоя власт".

Усещането за студенина, отчужденост, липса на съпричастност носи и сценографията, дело на Ралица Тонева. Големите огледални стени в баснословно скъпата къща "удвояват" персонажите в съзвучие с огромните им амбиции, с напомпаното им самочувствие. Внушават също и контраста между изначалната идея за дома като крепост и крехкостта на семейните взаимоотношения. Цветята навред са само за парлама. Донякъде са поредната демонстрация от страна на господарката, че притежава вкус към естествената, възвишена в простотата си красота в противовес на кичозното изкуство.

Другите двама герои, участващи в заформилия се своеобразен любовен петоъгълник, са копнеещата да бъде припозната като муза Теа Елвстед (Биляна Георгиева) и писателят футурист Айлерт Льовборг. В ролята е Ивайло Драгиев, познат на филмовата аудитория с участието си в лентите "Дзифт" и Tilt. Заедно с Благой Бойчев и Васил Читанов той е номиниран за "Икар" 2017 за поддържаща мъжка роля. Като се има предвид, че в същата категория попада и Ивайло Христов за изключителното си превъплъщение в образа на Чеховия Лебедев в пиесата "Иванов" (Младежки театър), предстои да станем свидетели на оспорвана битка.

 ------
1154
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД