:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 304
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Обща теория на гласоподаването

Интригата на тези избори не е какво да се прави, а кой да го прави
СНИМКА: БГНЕС
Бате Серго от "На всеки километър" обяви, че за пръв път обещанията на БСП били изпълними, с което призна, че досега са били фишеци за балами.
В четвъртък ЦИК официално обяви регистъра на партиите и коалициите, които твърдят, че знаят как да ни оправят и ако на 26 март гласуваме за тях, ще ни покажат. Общо 18 партии и 9 коалиции. Всъщност, партиите са 17, но в списъка няма №13 - може би по същите причини, по които и някои сгради нямат тринайсети етаж.

Ние, простите граждани, не сме социолози, политолози, антрополози, анализатори и синтезатори. Ние не можем да знаем всичко за всички и кой е прав и кой крив, но понеже искаме да направим добър избор, нека поставим нещата на здрава теоретична основа. Нека разгледаме кандидатите, да анализираме техните ценности и цели, да претеглим техните обещания и да преценим дали ще ни оправят, ако ги изберем.

Но преди това дайте да видим защо човек изобщо гласува или пък не гласува.Защо гласуваме?Защото просто харесваме някого (като бате Серго от "На всеки километър"); защото просто не харесваме опонента му; защото споделяме ценности и идеи (това е за по-умните); заради съсловен интерес (напр. защото сме работодатели); заради личен интерес (защото ще ме назначат началник на пощата); от страх (за работата си и други страхове); от стадно чувство (което си е вид страх дали ще се справиш сам, ако стадото те отхвърли); за пари (когато продаваш гласа си); от простотия (това е съвкупност от мотиви, при които общото е, че изразяват ината и проклетията на гласуващия, дори когато той осъзнава, че гласува против интереса си).

Защо не гласуваме? От отчаяние и маразъм (когато няма за кого); от протест (когато искаш да махнеш или не допуснеш някого до властта); по обективни причини (болест, смърт); от мързел и незаинтересованост (когато си на море и не ти се занимава); отново от простотия. Тези неща ги знаят всички, които се кандидатират, и затова го правят.

Така. Нашето нaучно изследване може да продължи с преглед на регистрираните партии и коалиции.

Но преди да ги разгледаме поотделно, нека ги разгледаме общо. Разнообразието е голямо. Колкото повече избор, толкова повече демокрация! Колкото повече коалиции, толкова повече внезапни съчетания - смели, новаторски, шокиращи! Как да не му е интересно да живее на човек, как да не му е мило да участва в политическия процес!В какво вярват, какво изповядват,за какво ще се борят кандидатите? Мило е, че вярват, изповядват и ще се борят горе-долу за едно и също - световен мир, права и свободи, толерантност, справедливост, икономически растеж, законност, смърт на мафията и корупцията (и от време на време на статуквото), нечувано образование и невиждана култура. За какво говорят всички? За повишаване на пенсиите и заплатите. За какво никой не говори? За намаляване на данъците, таксите и осигуровките, за премахване на топлинното счетоводство и SIM картите от асансьорите. Всички обединяват нацията и никой на никого не се противопоставя, с изключение на корупцията, мафията и статуквото, на които гневно се противопоставят всички.

Добре. Видяхме какво е общото между кандидатите и вече можем да подходим към нaучното разглеждане на всеки един поотделно. Но преди това ми се иска да се опитаме да ги класифицираме. В какви групи могат да се обособят регистрираните партии и коалиции?

Най-напред са големите. В нашия случай ГЕРБ и БСП. За будното гражданство те са т. нар. "статукво". Преди "статуквото" е било и друго, но от 6-7 години е това. Вещи политолози пророкуваха миналото лято, че може да се коалират помежду си, но на мен не ми се вярва.

На второ място идват... и тук ми е трудно да ги нарека: патериците, балансьорите, златните пръсти, парламентарно представените, изнудвачите, номадите... Хайде за удобство да им викаме средните. След срамния разпад на реформаторите в този списък останаха патриотите и ДПС.

На трето място са малките, които представляват някакъв интерес: Марешки (идещ да запълни мястото на Яне Янев и на Бареков), Радан Кънев, Татяна Дончева и може би Христо Иванов, макар че той не успя да се яви със своя организация.

И на четвърто място идват малките, които не представляват никакъв интерес. Тук има такива, които не само ние не сме ги чували, но сигурно не са се чували и те самите.

Ето. Мисля, че най-сетне дойде време да разгледаме кандидатите. Но преди това... Не, преди това няма да правим нищо друго, защото не остана време.

Въпреки че официалният старт на кампанията е чак на 24 февруари,големите вече се сдавиха като питбулиЗахапаха се така, сякаш искаха да покажат, че основната схватка е само между тях и нищо друго няма значение (от което средните и малките, разбира се, се вкиснаха). ГЕРБ даде баснословни обещания за благоденствие в конкретни цифри, БСП отговори със залп от бомбастични обещания, но в проценти и тенденции. ГЕРБ казаха, че обещанията на БСП са неизпълними, а пък Бате Серго от "На всеки километър" отговори, че за пръв път били изпълними, с което призна, че досега са били фишеци за балами.

Всъщност правилно е, когато разглеждаме големите играчи, да гледаме БСП не като партия, а като член в коалиция, от която този път отпаднаха двете цигански партии, но двете комунистически останаха: "Нова зора" (която иска закони за конфискация на имущество от приватизация и реституция, за възстановяване на смъртното наказание и за данък богатство при "стръмна скала") и Комунистическата партия на България (за която ние всички сме подложени на "огромни социални сътресения и непосилен гнет, породени от неистовите гърчове на световния капитал", живеем в строй, който "носи в утробата си и непрекъснато ражда насилие, терор, проституция и омраза" и "Бъдещето на всички е комунизмът!"). Толкоз за БСП и ГЕРБ. Ако искаме нещо по-различно от "статуквото", трябва да се огледаме сред останалите кандидати.

Партиите са ясни. Вижте ги в регистъра на ЦИК и се забавлявайте. При тях само ГЕРБ, ДПС и Марешки заслужават внимание. По-любопитни са коалициите, не на последно място и заради това, че сред тях са кандидатите, радващи се на най-голямо медийно внимание.

Реформаторският блок например няма нищо общо с това, което познаваме и което е описано на собствения му сайт. Сега се състои от Кунева, Лукарски, Ненчев и БНД на Свинаров, Шулева и Борислав Великов. Отсъства инициаторът и кръстник на РБ - ДСБ, както и партията на Касим Дал е изпаднала някъде по пътя, което лично мен ме поизненада. Изглежда името "Реформаторски блок" продължава да е същото, макар че процедурно е въпрос на щракване с пръсти отпадналите от първоначалния формат да им забранят да го ползват, ама сега няма време да ви разказвам. Характерното за тази формация е желанието й да пребъде във властта на крилете на Бойко Борисов. Това, което ги грози, е синдромът "Кабаиванов" - тогавашният шеф на СДС побърза да целуне пръстена преди избори и хората си казаха: "че защо да гласуваме за теб, а не директно за Бойко?".

Радан Кънев от самото начало пък играе опозиция на ГЕРБ, въпреки че на конгреса на ДСБ миналата година малко се олюля. Това е неговата роля и на изборите той ще я играе в коалиция с още двама. Четем, че първият от тях се казва "Съюз за Пловдив" (?!?), проверяваме: ааа, това е добрата стара Дани Каназирева. Тя винаги си има запазени гласове в Пловдив, които навремето предложи и на Кунева, но Кунева не я направи водач на листата и тя си ги взе обратно. Четем, че вторият е БДО (?!?!?!?!), проверяваме: оказва се някаква формация начело с г-н Господин Тонев, който сам се определя като християндемократ и консерватор, борещ се за социално пазарно стопанство. Дано не се разсърдят, ама не бях ги чувал.

През последните дни най-шумна в медиите е коалицията "Движение Да, България", която се състои от Зелените и от Розовите (ДЕОС). Формално, въпреки че я олицетворява, бившият правосъден министър на Борисов не е в нея, защото не успя да регистрира собствена партия. За съжаление, не знаем каква е политическата платформа на коалицията, извън, разбира се, програмите на съставляващите я партии за световен мир, любов, толерантност, грижа за природата, любезност и т.н.

После идват коалициите на ДОСТ (Опааа! Ето го Касим Дал къде бил отишъл!), Коалицията на недоволните, състояща се от Лупи и някакъв ХСС, който обаче не е баварският, а на г-н Гриша Господинов (художник). От името на това ХСС се яви и Жорж Ганчев за президент. Тук са и АБВ-21, патриотите (те се държат учудващо спокойно и адекватно), Коалиция "КОЙ" (не ме карайте да я описвам!) и разбира се, спомената вече БСП с присъдружните комунисти.Такава е картинкатаСега ние, простите граждани, трябва да решим за кого да гласуваме. Какви са изводите от нашето нaучно изследване? Изводите са, че очевидно в областта на политиката има да се прави само едно нещо и всички знаят кое е то - голям икономически растеж, благосъстояние, бейби бум, работни места, щедра социална политика, цветя и рози. По въпроса кое е добро за Рoдината няма разногласия. Тоест интригата не е КАКВО да се прави, а КОЙ да го прави (ако искате може и #КОЙ? да го прави). Каква, следователно, е поуката? Гласувайте за онзи, който според вас умее да прави най-добре онова, което има да се прави. Тоест не избирайте идеологически, естетически или емоционално, а избирайте технически.

Държавата е автобус, който пътува от точка А до точка Б. Няма къде другаде да иде. Назначете за шофьор онзи, който няма да източи цялата нафта и няма да обърне автобуса в канавката. И гледайте да не е такъв, който ще кара автобуса в лявата лента, тоест в насрещното движение. Или пък просто гласувайте за онзи, който ще ви направи началник на пощата. Засега №13 в списъка на ЦИК е свободен. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

СНИМКА: БГНЕС
Въпреки обещанията да не говори на едро Бойко Борисов също трябва да печели гласове.
 Иван Стамболов-Сула
30
3239
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
10 Февруари 2017 19:45
Зергей много се впряга.
10 Февруари 2017 20:14
Ето. Мисля, че най-сетне дойде време да разгледаме кандидатите.

При сегашната пропорционална система нема такъв шанс.
И бат Сали със 100 гласа мое да стане депутатин...
10 Февруари 2017 20:19
Ние, простите граждани, не сме социолози, политолози, антрополози, анализатори и синтезатори.

Затова се и разбирате !
А с "Бате Серго от На всеки километър" още веднъж демонстрираш доброто възпитание на един неостър субект !
10 Февруари 2017 21:03
Всъщност правилно е, когато разглеждаме големите играчи, да гледаме БСП не като партия, а като член в коалиция, от която този път отпаднаха двете цигански партии, но двете комунистически останаха

Без циганските и турските партии нема шанс за камунистите...
10 Февруари 2017 21:39
Коалиция "КОЙ" (не ме карайте да я описвам!) и разбира се, спомената вече БСП с присъдружните комунисти.
........
И гледайте да не е такъв, който ще кара автобуса в лявата лента, тоест в насрещното движение.

10 Февруари 2017 21:42
Защо гласуваме?

Хамлетовски въпрос.
Първосигналните отговри на Сулъо, дори не заслужават коментар.
Та аз ще кажа защо (няма) да гласувам. Не се наемам да обобщавам за други (не съм сульо).
Последните 27 години съм гласувал винаги (вкл. и на миналите президентско-референдумски). Първо, защото имаше за какво, после защото мислех, че един "гражданин" трябва да има активна позиция, която се изразява вкл. и чрез гласуване.
Е, видях, че файда няма. Аз гласувам, а на власт идват разни Съсита, Тикви, сламени човеци, командири., дедо Цар и прочее.
Няма лошо. Но някой да е забелязал някаква промяна? Някой от гореизброените да да го е грижа какво става?
Може би Моисей е бил прав да води евреите 40 години през пустинята, докато умре и последният, роден в робство.
Може би аз не съм човекът, който трябва да решава съдбините на България. Аз съм роден в робство.
За това този път съм пас. Да дойдат младите, да решат. Ако не са духнали вече, де.

ПС: Препрочетох творението. Та може би съм малко рязък към Сульо. Май мога да се причисля към отчаяните.
10 Февруари 2017 22:11
Нема да се пуашите.
Юще 13 годин преход из пущинаците и ша се опраим.
Нема начин...
10 Февруари 2017 22:20
Юще 13 годин преход из пущинаците и ша се опраим.

Тцъ. Изчислили са, че 40 г по времето на Моисей се равняват на 65 г. по наше време. НЗОК-то удължи продължителноастта на човешкия живот! Предполагам, чрез пръстовите отпечатъци.
10 Февруари 2017 22:26
този път хубав текст. браво на автора.
10 Февруари 2017 22:32
И аз като ZDRAN няма да гласувам, но по други причини - след като не живея в България, смятам че нямам право да влияя на избора на живеещите там!
Но, това не пречи да имам предпочитание: На фона на статуквените, най-вярвам на коалицията на Радан К. Той единствен (изключвам Х.Иванов защото той няма да има право) се озъби на сегашния фон! А комунизЪма трябва да бъде разрушен!
10 Февруари 2017 22:47
Мурано 10 Февруари 2017 22:32

Малка забележка, колега. zdran се изписва с малки букви. За мен има значение.
10 Февруари 2017 22:53
Аз съм роден в робство.
За родените в робство като нас, най- опасна ни се струва свободата! Цял живот някой ти казва как да живееш, кое е добро и кое е лошо, а после те пуска на свобода....ужаст, не знаеш да мислиш и оцеляваш сам! Също като животно родено и израсло в плен, това е нашата трагедия!
10 Февруари 2017 22:56
Дадено - zdran!
10 Февруари 2017 23:28
Лошото е, че когато каманяките са печеливши, идват хора като Луканов, Беров, Виденов, Станишев, Доган, Олигарски, #КОЙ и тогава всички сме губещи.
10 Февруари 2017 23:33
ЛЛошото е, че когато каманяките са печеливши, идват хора като Луканов, Беров, Виденов, Станишев, Доган, Олигарски, #КОЙ са печеливши,

Страхувам се, че не си видял още истината за "каманяките".
Този път ще дойде Гергов. Да им е честит.
10 Февруари 2017 23:51
За родените в робство като нас, най- опасна ни се струва свободата!


Нима?

„Свободата Санчо, е едно от най ценните блага,
с които Бог дарява хората.
С нея не могат да се сравнят нито съкровищата,
които крие земята, нито тези, които таи морето.
За свободата, както и за честта,
може и трябва да се жертва животът и обратно,
лишаването от свобода е най-голямото зло,
което може да сполети човека.
Казвам ти го, Санчо, защото ти видя пиршествата и изобилието,"

Не, увжаеми. Не на нас не ни се струва опасна свободата. Просто имам усещането, че на нас ни се иска "пиршествата и изобилието", for free, така да се каже.
Ами може би всеки трябва да си извърви пътя. Сам да се убеди, че безплатен обяд няма. Не знам. Други хора са го осъзнали.


PS: А може би, някои предпочитат пиршествата пред свободата. Видях ме го. Не само у нас. Ами може би свободата не е нужна? Може би бащицата решава всички въпроси?
Та за туй се чувствам излишен.

11 Февруари 2017 01:44
За това този път съм пас. Да дойдат младите, да решат. Ако не са духнали вече, де


Не "ако". Със сигурност духнаха - огромната част. Но пък за гласуване винаги са готови кои? Ами техните баби, прабаби, дядовци и прадядовци. Затова и комунизмът още шета из главите на не малка част от останалите на територията.
11 Февруари 2017 09:26

Държавата е автобус, който пътува от точка А до точка Б. Няма къде другаде да иде. Назначете за шофьор онзи, който няма да източи цялата нафта и няма да обърне автобуса в канавката

Е, ако е автобус, не го назначават пътниците. Те си седят мълчаливо на седалките, зяпат разсеяно през прозореца и скрито се молят автобусът да е технически изправен, а шофьорът да не е пиян, и да има шофьорска книжка.
11 Февруари 2017 11:02
Интригата на тези избори не е какво да се прави, а кой да го прави
ИВАН СТАМБОЛОВ-СУЛА

За първи път съм съгласен със заглавието на соросоидния автор. Просто пулът от посланици, които управляват територията са решили да почистят Борисов, поради некъдърност с взлом и са заложили на Нинова. Като начало й разрешиха да спечели президентските избори. Сега тече обработка на гласуващите да свикват, че ще имат премиер в пола. Ако после не е благодарна, ще й пратят вувузелите. Така, докато биороботите не се усетят, че всички политици са навързани като свински черва и не вземат да ги насметат.
11 Февруари 2017 12:49
Сула днес ми хареса, в т.ч. - с чувството си за хумор и леко само-осмиване. Но, авторе, както мъдро е казал народът ни - "..., а керванът си върви" ("бодро", към изчезването на нация и държава ).
11 Февруари 2017 13:21
Да гласувам? Животът ми мина между "Слава на БКП ! " иии .... Слави Трифонов.
11 Февруари 2017 17:46
Не е самоосмиване, а обикновено позьорство. В тази поза клечи откакто реши, че е надвишил нивото на тоалетната хартия.
11 Февруари 2017 19:48
suhar
11 Февруари 2017 21:18
13 елемент от менделеевата таблица е алуминият от които се правят самолетите
12 Февруари 2017 06:21

Ние, простите граждани, не сме

То, вярно, че не сме във възторг от екзерсисите, поднасяни ни системно кат/вместо завършени, цялостни, добре аргументирани, логически построени и истинни текстове, но чак такива откровения не са били необходими. Не за друго, а защото и без туй човекът е текстът си.
12 Февруари 2017 06:25
Аз съм роден в робство

На родените под иго им се препоръчва, преди да пишат каквото и да е, да прочетат с разбиране "Чичовци". Особено да наблегнат на Хаджи Смион и най-вече на господин Фратю и дискурсивните му и фъркателни практики.
12 Февруари 2017 09:28
Изборите в държава в преход трябва да са през 2 а не през 4 години. На избори в програмите на партиите трябва да са посочени и дати за изпълнение на обещанията. На 1та политическа сила трябва да се разреши да допълни депутатите си до 121 човека и да управлява самостоятелно. При разминаване на обещанията с датите за изпълнение - нови избори. Това липсва на гинюганевата конституция. 240 депутати може да станат 120.
12 Февруари 2017 11:31
Ех авторе! Този анализ отдавна съм го направил и не открих субект, който да заслужава гласа ми.
12 Февруари 2017 12:22
Затова и комунизмът още шета из главите на не малка част от останалите на територията.
ма Славо, къде го видя този комунизъм ма. Тук властва див капитлизъм, оцветен с глобализъм, либерализъм, монетаризъм и други такива диви изми. И БСП си е капиталостическа. Ако мислиш, че има голяма разлика между САЩ и България относно системата, дълбоко се лъжеш. И там, както у нас само някои големи градове по Източното и Западното крайбрежие са добре. И там, както у нас провинцията, демек Средния запад са яко западнали, като нашата провинция -безработица, беднотия. Защо масово се гласува за Тръмп, защото там животът е изключително труден, след като цялата индустрия от там беше изнесена. Недей гледа големите числа на заплатите. Ако тук можеш нашироко да живееш с 18 000 $USA на година , там въобще не можеш да живееш с такива пари. А там работа се намира само за такива пари, както у нас за 460 лв.
12 Февруари 2017 16:42
Die Hexe
11 Февруари 2017 17:46
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД