:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 245
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕК заплаши да блокира парите по ОП "Наука и образование"

Одит на Брюксел откри сериозни проблеми в процедурите и управлението на програмата
СНИМКА: БГНЕС
Николай Денков и Меглена Кунева изоставиха добрия тон след писмото от ЕК.
Скандалите около оперативната програма "Наука и образование" логично стигнаха до Брюксел. В силно критично писмо Европейската комисия предупреди, че може да спре междинните плащания по вече започнали проекти заради сериозни проблеми, свързани със системите за управление и контрол на програмата, както и със самите конкурсни сесии.

Писмото е във връзка с одит на програмата, извършен между 24 и 28 октомври м.г. В него са посочени редица проблеми с три приоритетни оси, по които се предоставят пари за образование и учене през целия живот. Тук влизат и поддържането на рейтинговата система на вузовете, студентските практики и стипендии, проектът "Твоя час" за извънкласни дейности с внушителния бюджет от 140 млн. лв., ограмотяване на възрастни, обучение на деца в неравностойно положение и пр.

Сред забележките е липсата на ясно разделение на функциите на този, който осигурява парите - управляващия орган в структурата на просветното министерство, и на този, който изпълнява проектите - отново част от МОН. Европейските одитори са установили още липса на прозрачност при оценяването на проектните предложения, лоша организация на звената, които управляват проектите, липсващо конкурсно начало при избора на външни експерти. Някои операции са определени като недопустими, защото не отговарят на изискванията. При една процедура пък няма адекватна оценка на индикаторите за потенциални измами.

Проблеми са установени при 8 от 16 проверени операции, като тяхната стойност е 96.36% от цялата сума на проверените схеми. Това е и 15.29% от цялата отпусната сума за оперативната програма. От ЕК предупреждават, че докато не получат уверения, че националните власти са предприели мерки по отстраняване на проблемите, няма да обработват бъдещи постъпки за междинни плащания по програмата, а крайният срок за плащане е прекъснат.

Новината за предварителното писмо на ЕК, с което скоро трябва да дойде и официален доклад от ЕК, изтече вчера рано сутринта и предизвика извънредна пресконференция на служебния министър проф. Николай Денков. Той бе крайно лаконичен и не пожела да разясни в подробности какво пише в писмото. Вместо това от екипа му раздадоха на медиите копия на английски език, защото още нямали официален превод на български.

"Не съм изненадан от констатациите и критичния тон на писмото. Те са логично следствие от начина, по който беше управлявана програмата през последната година. Още през април 2016 г. предупредих публично, че промяната в подхода ще доведе до проблеми", коментира Денков, който подаде оставка като зам.-министър през април м.г. заради несъгласие с управлението на програмата. Според него за голяма част от проблемите персонална вина носи шефът на управляващия орган (Главна дирекция "Структурни фондове" в МОН) Цветана Герджикова, на която той светкавично поиска оставката. Герджикова е стар кадър на МОН, назначена през 2007 г. по времето на Даниел Вълчев. Уволнена е от първото правителство на ГЕРБ по времето на Сергей Игнатов и върната обратно при Тодор Танев (по информации на "Капитал" - по настояване на движение "България на гражданите"). На въпрос не носи ли отговорност и бившият шеф на управляващия орган (2013-2016) Иван Модев, който в момента е началник на кабинета му, Денков коментира: "В понеделник ще говоря и за него. Познавам неговата работа и неговите възгледи". На 13 февруари той ще представи и план за разрешаване на проблемите.

От ЕК дават редица предписания на българските власти. Очакват да се спазва принципът на разделение на функциите при управляващия орган по отношение на бенефециентите, както и да се подобрят процедурите в няколко аспекта - по отношение на вида на поканите за представяне на предложения, подбора на операциите, проверката дали крайните получатели на помощта са действително съществуващи и отговарят на условията, оценката на административния капацитет на бенефициентите и др. От МОН следва да оценят законността и редовността на вече избраните проектни предложения и да се наложат необходимите финансови корекции за нередностите, свързани с обсъжданите процедури. Друг възможен вариант е ръководството на програмата да реши да приложи една и съща по размер корекция на всички одобрени операции.ЗАЩИТА

"Силно съм изненадана от некоректния прочит на писмото на ЕК и опитите за прехвърляне на отговорност", коментира Меглена Кунева. Тя припомня, че от август 2014 г. до април 2016 г. за оперативната програма отговаря проф. Николай Денков, а за оперативното й ръководство - г-н Иван Модев. "Това са хората, които в най-дълъг период от време и почти без прекъсване са носели водеща отговорност за управлението на програмата", посочва бившият министър. Според нея не е коректно да се говори за спиране на средства, защото одитът е предварителен и е стандартна практика за нови програми. Тя уверява, че е утвърдила план с мерки, в който са адресирани всички бележки на европейските одитори. Според Кунева не програмата е причина за разрива й с Денков. "Проф. Денков напусна, защото не беше съгласен с моя подход да има отделен заместник-министър, който да отговаря за оперативната програма, и друг, който да координира висшето образование и науката", посочва тя.

ДЕРЕДЖЕ

Сключените договори по НОИР в началото на 3-тата година от програмния период са едва 116 на обща стойност 324 млн. лв., което е 24% от бюджета на програмата. Разплатените към 31 януари т.г. средства пък са само 39 млн. лв., или 2.8% от бюджета й.
27
3763
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
10 Февруари 2017 19:33
Не разбирам защо се иска оставката на Цв. Герджикова. Та тя е на този пост само от два месеца.
Най-пряката отговорност за цитираните в статията нередности се носи от Иван Модев – от 2013 г. до декември 2016 г. несменяем директор на Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми” в МОН и настоящ началник на политическия кабинет на министъра на образованието.
Същият е виден кадър на БСП. Преди да стане държавен чиновник беше член на Националния съвет на партията. На парламентарните избори през 2005 г. кандидат за депутат от БСП в 25-ти МИР - София. Баща му, Тодор Модев, повече от 20 години бе зам. председател на софийското БСП.
Очаквам сега и кака Корни да атакува едновременно ГЕРБ и Кунева заради дивотиите на червената „подводница“ в МОН.
10 Февруари 2017 19:53
Верно излезе - дойдат ли на власт бесепарите и ЕК спира фондовете
10 Февруари 2017 21:18
Верно излезе - дойдат ли на власт бесепарите и ЕК спира фондовете

Все едно кон с капаци да вижда настрани - "бесепарите" нямат нищо общо с проверения период....
10 Февруари 2017 21:22
Мадам ЙЕС има немалка заслуга за случилото се, понеже подходи към образованието също като към централите....
10 Февруари 2017 21:32
Soren
10 Фев 2017 19:33


За разлика от теб, аз знам за какво става дума и Модев, който не е от никаква моя партия, не е основен виновник за събитията. Ако изобщо имаш елементарно понятие от целия процес, никога нямаше да пишеш подобни постинги! Става дума за системен одит (всички програми минаха по този път предишния програмен период и всички тогава са имали проблеми по същите причини, но тази е нова за България!!!), каквото и да не ти говори това! Системният одит, също така допуска преглед на съществуващи схеми, в този конкретен случай пускани по времето на тошкото ти танев!!! Защо си упражнявате партийните и ненам какви пристрастия върху теми, от които нищо не разбирате!?

Забележка: Не познавам Модев

П. П. Айде от мен да мине да ти дам и едно жокерче. Модев може и да е бил директор на въпросната дирекция, но важното е кой е бил ръководител на управляващия орган. Принципно е министърът, който може да делегира правомощия или на ресорен зам. министър или на директор на дирекция, тва са двата варианта обикновено! Ако не го е направил, последните двама са статисти. Зацепи ли?
10 Февруари 2017 21:43
На въпрос не носи ли отговорност и бившият шеф на управляващия орган (2013-2016) Иван Модев, който в момента е началник на кабинета му, Денков коментира: "В понеделник ще говоря и за него. Познавам неговата работа и неговите възгледи". На 13 февруари той ще представи и план за разрешаване на проблемите.

"Силно съм изненадана от некоректния прочит на писмото на ЕК и опитите за прехвърляне на отговорност", коментира Меглена Кунева. Тя припомня, че от август 2014 г. до април 2016 г. за оперативната програма отговаря проф. Николай Денков, а за оперативното й ръководство - г-н Иван Модев. "Това са хората, които в най-дълъг период от време и почти без прекъсване са носели водеща отговорност за управлението на програмата", посочва бившият министър
.

Очевидно невинни няма. Най-добре е всички вкупом да се изметат от министерството.
Почвам да си мисля, че подходът на Ердоган съвсем не е лош!
10 Февруари 2017 21:46
Тя припомня, че от август 2014 г. до април 2016 г. за оперативната програма отговаря проф. Николай Денков, а за оперативното й ръководство - г-н Иван Модев.


За това има две възможности. Зам.министърът е бил ръководител на управляващия орган, Модев е бил на принципа на участието, да го има в чековете. Втори вариант- Модев е бил ръководител на управляващия орган, а Денков е съгласувал - т.е е знаел. От цялата история става ясно, че г-жа Кунева най-малкото е делегирала правомощия на един от двамата, най-вероятно по препоръка на Брюкселя. Но, ако не ме лъже паметта Тошко Танев си беше сам ръководител на управляващия орган
10 Февруари 2017 22:05
Верно излезе - дойдат ли на власт бесепарите и ЕК спира фондовете
ва е добра изпълнителка . Как се е случило да пропусне това.
Или се е надявала да го реши тоя проблем
Е , оставила им е работа , да поработят.Баце колко бакии им оправя.
Д а видим как ще го направят.
10 Февруари 2017 22:08
.Баце колко бакии им оправя.


Може ли една дребна молбица? Аре да не ми обясняваш как Баце оправя бакии за еврпопейските пари, а? Баце в тази област само е мазал и правил зулуми - нищо повече! Ако пущиш петела, той по-малко вреди може да причини
10 Февруари 2017 22:13
рорик днеска е в некъф тотален екшън. рорик

рорик, дами и господа. ето защо този форум е способен да ми оправи настроението

рорик, не позволявай на некви си факти или мисли да замъгляват цялостната ти картина. бори се с таквиз вредни явления с всички сили
10 Февруари 2017 22:14
И Ванката Модев и Кольо Денков са виновни за програмата. Мисля, че Кольо ще е първия служебен министър, който скоро ще бъде сменен.
10 Февруари 2017 22:52
Лично Меги е била РУО
10 Февруари 2017 23:01
Лично Меги е била РУО


И какво от това кой е бил.

Факт е че требе да се работи.
Но ми е интересно тази програма е от 2012г . Работили са не един и двама по нея.
10 Февруари 2017 23:15
Но ми е интересно тази програма е от 2012г .


Спри се! Просто се спри, ако не ти е ясно питай, но не пиши с такъв мерак! Такава програма няма през 2012 г! Такава програма вече има в новия програмен период, а той е 2014-2020 г.!

През 2012 г. се прави работна група за разработване на концепция за подобна програма и то ако Господ/Брюксел одобри. К-о-н-ц-е-п-ц-и-я
10 Февруари 2017 23:24
Факт е че требе да се работи.
което е факт, е факт. даже и петелът работи. през повечето време.

е, поне 50% от него.

а бе факт си е.
10 Февруари 2017 23:26
Спри се! Просто се спри, ако не ти е ясно питай,


Ми това правя . Питам.

10 Февруари 2017 23:47
Ми това правя . Питам.
и отговор не искам, нъл тъй? щото с него, отговора де, даже и да нахраниш пителя не можеш
10 Февруари 2017 23:56
Верно излезе - дойдат ли на власт бесепарите и ЕК спира фондовете

И ги пуска като дойдат кои?
11 Февруари 2017 11:49
баце е с връзки, като падне от власт- дзвъни един телефон и фондовете спират.
Уникално е колко не-остри хора има в тая държава.Не-мислещи, и не-искащи да мислят
11 Февруари 2017 12:01
Закривайте смело БАН, всички добри ученици - марш във Великобритания! Не ни трябват европейски пари.

11 Февруари 2017 16:02
ЕС, ЕК, дъра-дъра-сто-чадъра... и глупости на търкалета.
Но като теглим чертата се вижда: за глупостите на Баце не Му спират парите, но когато Баце падне, ги спират на следващите за наказание за Неговите глупости.
ПП
България не трябва да е част от ЕС.
11 Февруари 2017 17:27
Абе имаше ена далавера, дето мадамYes одобри ли, разреши ли, не знам, ама едни големи пари се набутаха на наши бенефициенти посредством едно изненадващо увеличение на общата сума на една процедура. Та те, наште, наблъскаха едни печеливши проекти за по 499 995 лв при макс. 500 000 и все от едни и същи или свързани консултанти. Ама копи-пейст и луба-дуба колкото искаш. Наздраве за печелившите. Който играи, пичели
11 Февруари 2017 23:03
Разплащане с пари от бюджета е върховна глупост.
От къде ще ги вземат, от недостигащите за осигуряване на базовите дейности?
И за какво, за на свинче звънче?

А това на са правилните въпроси.
Един интересен въпрос е примерно каква е ползата от т.н. текпарк. Де се наляха много, много милиони.
Резултат - никакъв. Е май правиха неква "анлантическа среща", некво ойромероприятие с обща насоченост и .... май е тва.

12 Февруари 2017 05:56
Ако се разрови човек по-навътре, няма начин да не забележи, че сегашното министър е от същото котило кат предишната и от по-предишното - Таневото. Не че има някаква разлика по същество, де.
И в случая с тази част от ОП има лични интереси. Хората писаха по въпроса, но истината напоследък обитава само в маргинални сайтчета.
Ако това ви успокоява, не само в България е тази медийна действителност.
12 Февруари 2017 06:02
П.П. и пак по същество:
Никой не коментира тез глупости - центрове за компетентност и за високи постижения и какво седи зад това.
Никой не коментира абсолютното безсмислие на строежите на нова инфраструктура, което дефакто е в основата на "конфликта". България има предостатъчна инфраструктура, коята се разпада - ако някой не ми вярва, да посети някой и друг голям университет и да се разходи на едно място, намиращо се на бул. "Шипченски проход", да види колк народ е остал да се шири из инфраструктурата, кви заплати зема и що се цани за даскал. Тогава защо маса пари трябва да отидат по нови инфраструктури и qui bono от тоз безсмислен харчлък.
12 Февруари 2017 10:38
тази програма си е сбъркана от самото начало - 2012 - ха познайте кой е беше тогава начело на МОН...

онзи сороски наместник състави първоначалната комисия , в която набута десетки НПО-та , а имаше само няколко учени,
в резултат, за наука останаха жалката част от парите , а в тандем с европейските чиновници , които хабер си нямат какво е
дереджето на науката в България, и тези малко пари ще бъдат усвоени от ловки аферисти, включително от научните среди,


не само с нищо няма да подпомогнат истинската наука (дано има поне някакви смислени изключения)
ами косвено ще засилят разрухата
12 Февруари 2017 19:57
Никой не коментира абсолютното безсмислие на строежите на нова инфраструктура

Безсмислие .... за някои си е съвсем смислено. Общо-взето е невъзможно или трудно де се крадне, поради публичния характер на системата и многото проверки.
Затова требе минат парите през часна фирма. Затова нова инфраструктора и доставки. Това са неколко фирмички, "представители", много от тях с генезис около или в НДСВ . Същите точат и здравната каса и то яко с доставка на апаратура и консумативи. Ама там поради търговско-дружествения характер на болниците е по-лесно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД