:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,691,831
Активни 324
Страници 10,449
За един ден 1,302,066

Транспортният министър видя калпавия ремонт на Централна гара

СНИМКА: МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА
Служебният министър на транспорта Христо Алексиев видя сериозни течове в обновената Централна гара.
Служебният министър на транспорта Христо Алексиев направи вчера изненадваща проверка на Централната жп гара в София заедно с новоназначения от него директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) Красимир Папукчийски. Двамата "констатираха нередности" - установиха, че в наскоро ремонтираната гара има течове, навсякъде е мръсно, и заплашиха със санкции.

Алексиев е наредил ежедневни проверки и наблюдение при почистването на най-голямата гара в страната, допълниха от транспортното министерство. Той поискал пълна информация за почистващата фирма и е категоричен, че ако тя не започне да чисти гарата, ще бъдат наложени финансови санкции.

Освен лошата хигиена най-сетне са били "забелязани" течове. Некачествено изпълнение на ремонта се виждаше още в деня на откриване на Централна гара - преди около година, на 26 април. Сега министърът е разпоредил течовете да бъдат отстранени от изпълнителя на ремонта в гаранционните срокове.

Министър Алексиев е проверил и жп гара Подуяне, след което е заповядал спешен авариен ремонт и там поради лошото състояние на обекта, като е изискал обследване на течовете, осветлението и отоплението. След тези проверки в НКЖИ ще се организират спешни ремонтни бригади за поддръжка на малки гари.

Проектът за обновяването на Централна гара бе изпълнен по програма "Транспорт 2007-2013" и струваше близо 62 млн. лв. Изпълнител е "Обединение ГБС - Централна гара София", в което влизат фирмите "Главболгарстрой", "Водстрой 98" и "Промишлено строителство холдинг". Оценката на съответствието и строителният надзор са на "Обединение ТРТ", което е получило над 1 млн. лв. от общия бюджет по проекта.



ТРАДИЦИИ

Това не е първият случай, при който жп шефове се сблъскват с мръсотията и липсата на поддръжка във влакове, гари и перони. Точно преди две години в "Пътнически превози" признаха за слаб контрол и също "установиха нередности". Оказа се, че за хигиената във вагоните се грижат 400 души, през 2014 г. в нея са потънали над 4 млн. лв., но купетата и тоалетните си остават мръсни. Най-култовият пример с проверки по Централна гара във времето на прехода е министърът на транспорта и вицепремиер от периода 1992-1993 г. Нейчо Неев. На него се приписва знаменитата фраза: "Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер".



1489
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД