:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Реакторите за "Белене" тръгват към България

Реакторите за АЕЦ "Белене" тръгват към България, става ясно от разпространено вчера съобщение на Ижорските заводи. Те са част от групата Обединени машиностроителни заводи (ОМЗ), които изработиха оборудването от замразения проект за Втора атомна и работят по договор с изпълнителя на строежа "Атомстройекспорт". Самият договор за оборудването е сключен през 2008 г.

От 20 януари 2017 г. от цеховете на Ижорските заводи в морското пристанище на Санкт Петербург за България се товарят един корпус на реактор, два компенсатора на налягането, осем хидроакумулатора на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, 16 хидроакумулатора на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора. Още един корпус на реактор, както и два комплекта тръбни възли на главния циркулационен тръбопровод и две приспособления за центровка ще бъдат предадени на българския клиент в отделна партида в рамките на 2017 г. и в съответствие с графика, съгласуван от "Атомстройекспорт" и НЕК, се уточнява в съобщението. От момента на приключване на изработването му оборудването се е намирало на отговорно съхранение в предприятието. То бе инспектирано от български специалисти в края на 2016 г.

Преди дни служебният министър на енергетиката Николай Павлов каза, че първите партиди с оборудването ще пристигнат на площадката на АЕЦ "Белене" в края на март - началото на април. Транспортът на съоръженията ще е изцяло за сметка на "Атомстройекспорт", тъй като това е било част от сключения договор с "Атомстройекспорт". Заради спирането на строежа и на плащанията НЕК бе осъдена да плати 1.17 млрд. лв. на руската страна. Преводът на парите бе извършен в началото на декември 2016 г., припомни Медиапул.

Оборудването ще се съхранява край Белене, докато бъдещото редовно правителство реши окончателно дали ще достроява прекратения през март 2012 г. ядрен проект, или ще търси купувач на произведеното оборудване. Сред политическите сили у нас засега надделяват намеренията за рестарт на проекта.
4
1321
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
12 Февруари 2017 19:39
Интервю с инж. Илчо Костов, Част II
КОЙ скри негодния строеж на АЕЦ Белене, за да плати 1,2 милиарда на руснаците?
https://bivol.bg/belene-nec-ase-2.html

Руснаците са заблудили НЕК за АЕЦ Белене. Площадката е била негодна
https://bivol.bg/belene-obsledvane-puknatini.html
12 Февруари 2017 19:54
54321, площадката на АЕЦ "Белене" е сертифицирана от компетентните български институции, а проектът на централата е одобрен от МААЕ и ЕК. Всеки лаик и некомпетентен самозванец може да си говори и пише глупости, нали сме демокрация. Заради такъв (БХ ) централата, която ще се построи, се оскъпи поне 2 пъти, а сметките, за съжаление, ще платим ние, българските данъкоплатци.
12 Февруари 2017 22:53
Руснак писал арбитражното решение за Белене
Министри на ГЕРБ и Каролев захлебили като свидетели и консултанти по делото?
https://bivol.bg/nec-ase-belene-christie.html
12 Февруари 2017 23:54
Тука очаквах много повече тролско виене, тръшкане и люти антихибридни клетви... Платата сериозно е намаляла.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД