:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 581
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Общини налагат до 500 лв. глоба за хранене на улични животни

Санкциите обаче често падат в съда
Общините значително се разминават в строгостта на налаганите от тях санкции за нарушаване на местните разпоредби. Докато Столичният инспекторат събира съвсем символичните 10 лв. за заледен тротоар, Стара Загора направо пипа с желязна ръка. Наскоро в града беше наложена 100 лв. санкция на възрастна жена за проявено хуманно отношение към бездомните кучета и котки в нарушение на общинска наредба от 2009 г. Глобата, с която общинският инспекторат наказа Ваня Вангелова, всъщност е по-голяма от половината й пенсия. Пенсионерката беше санкционирана след сигнал от страна на недоволни съседи, които я обвиняват, че събира около жилищния блок безпризорните животни, а те, от своя страна, мърсят пространствата и разнасят зарази. Жената обаче твърди, че ще продължи да се грижи за четириногите бездомници, тъй като смята, че така изпълнява хуманния си дълг.

Общинският инспекторат в Стара Загора не е единственият, който следи за забраната за хранене на безстопанствените кучета и котки на обществени места. Санкциите са изписани в наредбите на много общини, приети през 2012 г. с надеждата, че така ще се овладее популацията на безстопанствените животни. Преди време община Бургас също глоби с 50 лева възрастна жена, която дава храна на бездомните четириноги. Пенсионерката обаче обжалва санкцията с мотива, че не замърсява района, тъй като сипва храната за опашатите в специални съдове, които след това прибира и мие. Районният съд-Бургас не само отсъди, че гражданката е невинна, но и се произнесе, че грижата й към четириногите е в съответствие със Закона за защита на животните.

Подобен необичаен казус влезе преди време и във Варненския административен съд, а общинският съвет беше осъден за разпоредбата, която забранява хранене на безстопанствени кучета и котки на обществени места. Съдът отмени и действащата забрана за отглеждане на повече от две домашни животни в апартаменти, дворове и парцели, тъй като и този текст е в противоречие на Закона за защита на животните.

Сред най-строгите санкции по отношение на милостивите граждани има Пловдивската община. Местната наредба за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и котки предвижда санкции от 100 до 200 лева при първо нарушение, а при повторно - от 250 до 500 лв. По информация на фондация "Четири лапи" в момента опашатите бездомници в града под тепетата наброяват 10 000, като котките преобладават. Според Йорданка Цонева, експерт в отдел "Екология" на община Пловдив, действащите от 2012 г. текстове на наредбата имат преди всичко превантивна роля. Затова местният инспекторат се ограничава да издава предимно констативни протоколи, писмени предупреждения и указания на гражданите. В резултат на това около 200 души са насочени за включване в проект за зоодоброволци. "Все още не знаем колко акта са издадени до момента, но ако има такива, те са за замърсяване на междублоковите пространства с храна и котешки изпражнения, не толкова за хранене на животните", разяснява Йорданка Цонева.

ПРИОРИТЕТИ

Столичният инспекторат пък е вперил поглед най-вече в кучетата. От началото на годината инспекторите са направили 86 проверки с констативни протоколи на собствениците на четириногите. Еколозите са проверявали дали домашните любимци имат ветеринарен паспорт, платена такса и дали са регистрирани в кметството. Инспектирани са били най-вече в парковете, детските площадки, училищата и детските заведения на територията на цяла София. Няма съставени актове, има само една глоба за непочистване на изпражнения в минималния размер, сочи справка в Столичния инспекторат. Че нарушителят не е един обаче, стана ясно веднага със стопяването на снега.
93
7370
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
93
 Видими 
19 Февруари 2017 20:09
Общините смятат че гладните кучета няма да бъдат агресивни.
19 Февруари 2017 20:17
Районният съд-Бургас не само отсъди, че гражданката е невинна, но и се произнесе, че грижата й към четириногите е в съответствие със Закона за защита на животните.

Районният съд-Бургас
19 Февруари 2017 20:22
Районният съд-Бургас не само отсъди, че гражданката е невинна, но и се произнесе, че грижата й към четириногите е в съответствие със Закона за защита на животните.
19 Февруари 2017 21:29
Ако се чисти след животните, какъв е проблемът?
И не би било никак зле общините да почнат да следят дали и как се чистят други отпадъци в междублоковите пространства и по улиците, които не са останали от животните.
20 Февруари 2017 05:57
Уличните животни не бива да бъдат хранени, а превъзпитавани, защото да се прави секс на улицата, пред очите на малките деца, е непристойно и неприлично.
20 Февруари 2017 08:00
Псета и вълци вият във общината, старци се молят богу горещо, жените плачат, пищят децата.
20 Февруари 2017 08:45
Алоу,общинските умници,животните на улицата също не могат да живеят без храна,както и общинарите...Направете им държавни хотели,както на нелегалните скакалци...Тогава няма да ги хранят хората.
20 Февруари 2017 09:03
Задължение на общините е да НЯМА бездомни животни. Така че, преди да глобява, всяка община да си изпълни задълженията. Щом има, обаче, те трябва да бъдат хранени, за да не са агресивни и болни.
20 Февруари 2017 09:06
През лятото един приятел, който кара едно камионче към комуналните ми разказва, как някъде към осем вечерта, след работно време, шефът му се обажда за да го накара, да хванат някакво куче, за което са сигнализирали че е вероятно заразно болно. Макар и с неудоволствие, човекът с още един от фирмата отива, но кучето се съпротивлявало и докато го хванат, някой от седящите по пейките взел че извикал полиция. Полицията дошла и закарала престъпниците да дават обяснение, а кучето си останало по живо по здраво, да разнася незнайната зараза - може да е било бясно, пука ли му на някой.

И кво се получава. Държавата първо ги разкарва извън работно време да свършат още некоя работа, а после полицията ги плаши с разни работи. Тва нещо силно ми напомня за това, как Меркел първо ги кани арабите да идват в Германия, а после Алтмайер ги гони от Германия. Що разкарвате хората, бе? Те си имат и друга работа? Що ги тормозите?
20 Февруари 2017 09:10
kramar
20 Фев 2017 09:03

Задължение на общините е да НЯМА бездомни животни. Така че, преди да глобява, всяка община да си изпълни задълженията. Щом има, обаче, те трябва да бъдат хранени, за да не са агресивни и болни.


И обезпаразитявани на всеки три месеца, за сметка на данъкоплатеца. Щото иначе разнасят опасни паразити, лечението от които на хората след това е много по-скъпо от едни пестин лева глоба - операцията от кучешка тения, до колкото знам е десет бона. Плюс инвалидизация за цял живот. А в някои случи даже смърт. При тоя страх на хората да идат в болница, може и повечето да си умират.
20 Февруари 2017 09:13
reporter
19 Фев 2017 21:29

Ако се чисти след животните, какъв е проблемът?
И не би било никак зле общините да почнат да следят дали и как се чистят други отпадъци в междублоковите пространства и по улиците, които не са останали от животните.


И ако може да им се плаща на работниците още по-малко. Щото данъкоплатецът няма пари. Повече работа за по-малко пари - е тва е идеалът на пазарната икономика. Дето го е рекъл и Мечо Пух "Колкото повече, толкова повече!" Е - верно, че после умрял от свръхдоза.
20 Февруари 2017 10:24
Пенсионерката беше санкционирана след сигнал от страна на недоволни съседи, които я обвиняват, че събира около жилищния блок безпризорните животни, а те, от своя страна, мърсят пространствата и разнасят зарази.


Браво на заралийските общинари.
А съдът в Бургас е като ония "съдове", в които ненормалницата хрантути помиярите.
20 Февруари 2017 10:30
Питам се, комбинацията от голямо количество щастливи улични кучета и голямо количество пясъчници с катерушки за дечица веселушки, кво ли може да означава?

https://www.youtube.com/watch?v=5VBn10JDEu8
20 Февруари 2017 10:31
Щом има, обаче, те трябва да бъдат хранени, за да не са агресивни и болни.


Крамар , няма такъв вариант, скитащо куче да бъде ОК със здравето и да не нанася вреди на хората. Няма!
Аз гледам ловно куче и знам. Външното обезпаразитяване с Фронтлайн струва 17 лв. на месец, вътрешното е по-евтино , но то трае точно 24 часа ! На 25 -е час от обезпаразитяване с хапче, уличното куче отново непременно се е нагълтало с ларви от улицата.
Разберете го най-сетне и го запомнете !
20 Февруари 2017 10:31
Мани бабката. Дайте да научим стопаните на кучета да слагат намордник, да водят на повод и да си носят метла лопатка и пликче, когато разхождат "любимците" си. Защото още не сме прочели новина: "Собственик на куче беше глобен за непочистено ако"
20 Февруари 2017 10:34
Ако е за лелчето до Младежкия- на никой не пречеше освен на кривите макета "ситуирани" там, дето като не се съдят в родата съдят съседите.Макар че понякога си мълча когато във форума почнат да се втеляват на тема котки, помня и времето когато плъховете в Бургас търчаха посред бял ден по центъра. Тъй че котаците са си част от регулиращата се градска екология- Митю Фафлата се е престарал в тормоза над женицата.
20 Февруари 2017 10:43
20 Февруари 2017 10:44
havamal
20 Фев 2017 10:31

Мани бабката. Дайте да научим стопаните на кучета да слагат намордник, да водят на повод и да си носят метла лопатка и пликче, когато разхождат "любимците" си. Защото още не сме прочели новина: "Собственик на куче беше глобен за непочистено ако"


Аа, на стопаните на кучетата ще им искаме даже и намордник? Е, измисли им и още нещо! А па през тва врме, общината на воля да си развъжда улични кучета, които на воля да си акат, да си разнасят зарази и да си апят, когото им скимне. Е на тва нещо му се вика евро-анадолски ценности. Докато не махнете уличните кучета, на собствениците не можете да им кажете "копче". Особено за намордника, щото като мине някой през града с куче на каишка и с намродник, и една глутница улични кучета му нападнат кучето, поне да може и то да хапе.
20 Февруари 2017 10:45
май и един квартален помияр се нареждаше с котараците.
20 Февруари 2017 11:12
20 Февруари 2017 12:02
Хе хе - да ги осъждат. А дано, ама надали! Докато кръстоските на договете и питбулите се разхождат регламентирано от държавната протекция, собствениците са легитимни да повдигат въпроса, че първо трябва да бъдат махнати свободно расождащите се помияри. Държавата умишлено е наложила кучешки терор, вкл. и на собствениците на кучета.
20 Февруари 2017 12:42
Човекът - единственият хищник-лицемер - владетел на планетата.
20 Февруари 2017 13:08
*
20 Февруари 2017 13:21
Миналото лято котката ми бега, за да се запознава с разни котараци с цел да си начеше крастата. Цела седмица се занимавах да я търся ф различни часове от денонощието и покрай тези занимания установих, че уличните котки имат мноо богат социален живот и култура на хранене, базирана върху режима на изпразване на кофите и местните crazy cat ladies . Не знам с кво ги хранят, но котките са толкова свръхдебели, че не им се виждат краката.
20 Февруари 2017 13:26
*
20 Февруари 2017 13:27
затлъстяват.Трябва да е от ГМО колбасите дето нагъват.
20 Февруари 2017 13:28
Хм. Дебела улична котка в България никога не съм виждал.

Аз само такива виждам в последно време из София.
20 Февруари 2017 13:32
*
20 Февруари 2017 13:33
Зависи какъв феод са си заплюли.Любимец ми е един риж- взел е под охрана рибния на Гладстон.Точно петнайсет минути преди отварянето вече е залепил нос на витрината и изобщо не обръща внимание на минаващите. Една дама вече се търкаля- станала е рекламно лице на ЗООмагазин. Но и поелата шефство над аптека или един търкалящ се уличник завоювал фризьорски салон , както и прайд от 7-8 пред кинкалерията в центъра са с наднормено. Единствените спортисти са на пристанището.Предполагам- трябва да бягат бързо да се отърват от преследващите ги мутирали плъшища от зърнените магазии.
20 Февруари 2017 13:35
*
20 Февруари 2017 13:36
Аз мога да твърдя, че нито по центъра, нито по Лозенец съм видял дебела котка.

Може би не гледаш достатъчно. Само на "Милин камък" съм засичал неколко масивни кюфтета с глави като на петокласник.
20 Февруари 2017 13:36
Хм. Дебела улична котка в България никога не съм виждал.

Аз съм виждала много дебели. И ми каза жената, дето ги хранеше, че са дебели от глисти, щото не са обезпаразитени, нямала пари да ги обезпаразитява. Каза, че котките, като прихванат глисти, и стават много дебели.

А за умниците от общината - забранено храненето, забранено убиването, и какво правим с гладни и озверели кучета по улицата, след като и нож не можем да им извадим?
20 Февруари 2017 13:37
20 Февруари 2017 13:38
*
20 Февруари 2017 13:40
*
20 Февруари 2017 13:41
Ако някъде в София има дебели и кротки котки

не съм споменал "кротки", само дебели. Вероятно Майкъл е прав по отношение на въглехидратите.
20 Февруари 2017 13:44
20 Февруари 2017 13:50
20 Февруари 2017 13:52
В България подавляващият брой са "улична превъзходна" без стопани , а ако някъде се мяркат такива с "глава на петокласник" , то това явно са домашни любимци , имащи неблагоразумието да си подадат мустаците навън...

на теория може да е така, но личният ми опит на терен не го потвърждава.
Не твърдя, че всички софийски котки са такива, а че наблюденията ми върху две-три популации ме доведоха до извода, че обектите приличат на космати бойлери с опашки.
20 Февруари 2017 14:06
*
20 Февруари 2017 14:21
Justinian2
20 Фев 2017 13:37
Ако някъде в София има дебели и кротки котки , то това е ендемична зона с някакви добри хора.


Имаш предвид престъпници. Щото общината не дава да бъдат хранени. В софийския случай, тва ще да е Фандъкова. Нея я е назначил Бойко Борисов. Предполагам а не руските хакери. Но може би точно в тоя район да има добри хора китайци, поради което популацията на котките да е по-ниска и хрнителната база да им се явява изобилна.
20 Февруари 2017 14:35
20 Февруари 2017 15:16
*
20 Февруари 2017 15:41
Не е изключено и да сте китайци. Прав ли съм?
20 Февруари 2017 15:48
*
20 Февруари 2017 15:58
MichaelL
20 Фев 2017 15:48

бгман, да ти кажа, в една друга тема ме впечатли с мненията си.


Сега лошо ли се изказвам? Питам принципно - може да се опитвате да провокирате хората да ви хранят добитъка. Не е изключено, нали така?
20 Февруари 2017 16:30
*
20 Февруари 2017 16:36
Котките са супер, аз имам три. Извънредно нагли животни, но не разнасят болести, само чорапи.
20 Февруари 2017 17:08
Котките са супер, аз имам три. Извънредно нагли животни, но не разнасят болести, само чорапи.
не е съвсем така това за болестите, не разнасят, ако няма откъде да прихванат. ако ги пуснеш да ловят мишки, можеш спокойно да се обзаведеш с всички интересни болести, пренасяни от мишоците. азбучен пример е чумата.
20 Февруари 2017 17:17
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД