:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 342
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БСП ще реже печалбите на банки и едри фермери

СНИМКА: БГНЕС
Корнелия Нинова започна да обещава на едро.
С наближаването на изборите кампанията на БСП става все по-агресивна, а демагогията й - все по-шумна. Партията е за връщане на държавата навсякъде, обяви вчера председателката Корнелия Нинова по bTV. От думите й се разбра, че ако столетницата се върне във властта, ще задължи банките да опрощават лихви по кредити, ще сложи таван на субсидиите за едрите фермери и ще зачеркне приватизацията и концесиите.

Нинова обясни, че банките ще бъдат заставени да опрощават лихвите по жилищни заеми за млади семейства, като за целта НС ще приеме закон. Не на шега тя коментира, че банките имат големи печалби и това нямало да ги затрудни. Странното е, че въпросното предложение не фигурира в предизборната платформа на БСП, а се лансира само по медии и пред избиратели. Вероятно защото икономистите и юристите в партията все пак си дават сметка, че няма как държавата да нарежда на частни предприятия да подаряват лихви и да печелят по-малко. Дори хипотетично да допуснем, че тази мярка влезе в сила, може да се окаже, че никой не иска да кредитира млади семейства за покупка на жилища, или пък че таксите и комисионите на банките растат.

Нинова убедено декларира, че тезата за повече държава не е социализъм и не е популизъм. "Понеже държавата се оттегляше от всичко, затова стигнахме дотук - вижте ни образованието, вижте ни здравеопазването", изтъкна лидерката на социалистите, без да осъзнава, че изпада в противоречие. Точно в тези две сфери държавата никога не се е оттегляла и присъствието й е задушаващо силно, а здравната каса се е превърнала в синоним на порочен държавен монопол.

Нинова обяви приватизацията и концесиите за вредни и обеща да брани държавната и общинската собственост с приемането на нов закон. "БСП никога не е приватизирала предприятия и индустрия", отсече Нинова, без да й мигне окото. Всъщност правителства с участието на БСП са участвали в раздържавянето, като имат в досиетата си и добри, и порочни сделки. Примерно преди да падне от власт, кабинетът "Орешарски" продаде ИПК "Родина" на фирма с участието на банкера Цветан Василев и майката на депутата Делян Пеевски.

Червената лидерка декларира, че няма нищо общо с модела "Кой", който през годините се олицетворявал от различни хора, и че партията й се е борила и ще се бори с "паралелната държава". Зрителите на bТV научиха още, че през 2009 г. БСП e преизчислила пенсиите и те се били увеличили "няколко пъти". Сега партията пак планира индексиране, което щяло да струва "само" 800 млн. лева годишно на бюджета. Нинова не каза как ще осигури парите, но обеща тържествено, че БСП няма да взима заеми, за да плаща увеличенията.

Напористата социалистка се закани и на едрия агробизнес. С гневен тон тя изтъкна, че 80% от земеделските субсидии се взимат от 20% от земеделските производители. "Ние ще сложим таван на субсидията и разликата ще се дава на малките", зарече се Нинова. Всъщност порочното съотношение, за която тя говори, се формира още в първите години, в които България започна да получава милиарди от ЕС за селското си стопанство, и БСП с участието си във властта има сериозен принос за деформациите. А за новия програмен период - 2014-2020 г. вече са заложени нови правила за агросубсидиите, които ограничават концентрацията на помощите у малко на брой едри фермери. Правилата са дълго договаряни, педантично разписани и одобрени от ЕК и не могат да бъдат променяни.

17
1580
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
28 Февруари 2017 21:10
С две ръце подкрепям премахването на концесиите (срещу 0.2 - 2% такса, както беше до сега) на добива на полезни изкопаеми, съдържащи: мед, злато, цинк, олово, редки метали, на минерали като бентонит, например. Откъдето и да го погледнеш, това си беше и е пладнешки грабеж на невъзстановимите природни богатства на страната ни: флотация на рудата (тук остават само замърсените с утайки реки, киселинни дъждове и унищожена природа) и евентуално получаване на електролитна мед и слитъци олово и цинк, които се изнасят като суровини. Ако бяхме страна от третия свят, ОК, но европейска държава - суровинен придатък на Канада, Германия и дори Турция? По-добре не!
28 Февруари 2017 21:13
Боже, какви циркаджии, Божкей ...
28 Февруари 2017 21:23
Щом и Бончева е започнала да рекламира БСП, нещата съвсем отиват на И-Г.
28 Февруари 2017 21:38
а дано ама надали
28 Февруари 2017 21:41
Госпожата осъзнава ли, че докато сме във валутен борд (еврозоната е същото), ние практически нямаме държавен (правителствен) сектор в икономиката? Да е чул някъде г-жата да иска премахването на валутния борд и връщането на плаващия курс на лева? Аз не съм...
28 Февруари 2017 23:01
КорНИ нищо не казва, кога ще маха данъка върху лихвите по депозитите на физическите лица.
Забравила е това обещание,та затова я подсещам.
01 Март 2017 01:39
Каката съвсем пощръкля!

А цацата кълве ли кълве....
01 Март 2017 08:39
За да отреже печалбите на банките, трябва да въведе данък върху Таксите , с които облагат вложителите. Със сигурност хазната ще събере повече отколкото СЕГА с този данък върху лихвите.
01 Март 2017 08:49
Не е ли редно да следваме унгарския опит - данък печалба за банките. Приходът в хазната ще е много добър, като се има предвид, че банДите изнасят над МИЛИАРД лева печалби. Не е ли редно да се помисли и за пропорционален данък върху печалбите на юридическите лица. Там печалбите също са колосални и плоския данък им дава възможност за това. Що се отнася до концесиите, БГ МАТЯЛА е ЗА развалянето им или за концесионна такса както е в нормалните държава, та даже и в банановите републики, а не подаръци за всеки. Има и още за много неща да се помисли.
01 Март 2017 09:28
БСП ще реже печалбите на банки и едри фермери


Чудесни намерения, и за концесиите също...
01 Март 2017 09:38
"БСП никога не е приватизирала предприятия и индустрия", отсече Нинова, без да й мигне окото.

Хайде бе?!?! А първата вълна на масовата приватизация, стартирала при кабинета Виденов с идеолог тогавашния икономически министър Румен Гечев?
Бе г-жа Лъжа много добре й пасва!
01 Март 2017 09:44
"Понеже държавата се оттегляше от всичко, затова стигнахме дотук - вижте ни образованието, вижте ни здравеопазването"

Както правилно отбелязва авторът, точно в тези изцяло доминирани от държавата сектори е пълен абсурд. Като добавил и ВиК секторът, участието на държавата в икономиката придобива трагични измерения. Докато в сектори, където държавата я няма, като ИТ, нещата си вървят добре.
Г-жа Лъжа.
01 Март 2017 09:49
Така е kаily, а дано, ама надали! Големи и хубави обещания и накрая нищо. Ако управляват, пак коалиционните партньори ще са виновни. Вижте Тръмп какво прави. Може да са "популистки" обещанията му, но ги изпълнява.

01 Март 2017 09:49
01 Март 2017 12:09
Не е нужно да ги реже печалбите на банките, а само да ги облага със същата ставка, с която на облагат банката-"майка" на опериращана в България нейна "дъщеря"! Това ще бъде справедливо!
01 Март 2017 12:34
Партията е за връщане на държавата навсякъде, обяви вчера председателката Корнелия Нинова по bTV.

Нищо ново не казва Мадам Лай.
Борислав Гуцанов: Държавата ще помогне навсякъде, където е необходимо
публикувано на 20.06.14 в 10:07

01 Март 2017 13:52
Кампанията на БКП е такъв цирк, трябва да си напъклно малоумент за да вярваш на такива неща. Веселото е че разни, с самочувствие на интелектуални колоси, ще гласуват за тази партия въпреки че знаят че всичко това са купчини от конски ябълки, но да им е сладко.
Корни не иска да се появи с екипа си експерти на дебат, защото ще трябва да се срещне очи в очи с хора, които не само лаят и подпръ_кват, а с хора които са свършили маса работа.
Освен това , в БКП теченията са толквоа силни че няма как да излезе с набор бъдещи министри, без да си навлече шамари по вътрешнопартиен ред, тва е толкова ясно
И още нещо - Корни играе напълкно вабанк - ако загуби сега изборите червените вълци ще я разкъсат в рамките на една година. Така че тя хвърля всичко в боя, за едната победа ще обещае всичко.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД