:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 249
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Премиерът спеши трима министри да приложат отмяната на ДДС за дарените храни

Мая Манолова
Служебният премиер Огнян Герджиков даде двуседмичен срок на трима свои министри да изготвят нормативната база, за да заработи механизмът на отпадане на ДДС върху дарените храни. Мярката влезе в сила от 1 януари, но три министерства мотаят подзаконовите уредби, с което хиляди тонове храна продължава да се изхвърля от търговските вериги, вместо да попадне в Българска хранителна банка.

Министърът на финансите трябва да отрази законовата разпоредба в правилника за прилагане на ЗДДС. Ангажиментът на министерството на земеделието е да одобри списъка с групите храни, както и минималните и максималните срокове, в които е допустимо храни да бъдат дарявани. Този списък вече е изготвен от експертите на Агенцията по безопасност на храните, но трябва да се съгласува с финансовото министерство и НАП.

Критериите за определяне на нуждаещите се лица и списък с организациите, които да доставят храната, трябва да бъдат изработени от социалния министър. За целта също трябва съгласуване с финансовото министерство за избягване на двойното финансиране, защото част от нуждаещите се вече получават помощи от Фонда за бедни.

Днес и утре омбудсманът Мая Манолова е поканила на среща експерти от трите министерства, както и самите министри, за да стиковат действията си. Идеята е механизмът за отпадане на ДДС върху дарените храни да заработи още преди изборите на 26 март. Както е известно, за една година в страната се разхищават над 670 хил. тона храна. Ако се спаси половината от това количество, то ще е достатъчно да храни два пъти на ден 1.5 млн. бедни българи в продължение на цяла година, казват от Българска хранителна банка.
757
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД