:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

„Когато въздържаността престане да бъде добродетел”

Обявяването на независимостта и цялото съществуване на Република Тексас е продиктувано от незаобиколимия стремеж на нейните граждани към свобода и сигурност
Независимостта на Република Тексас е обявена официално с подписването на нарочна декларация (долу вляво; вж. и Извори) в неголяма сграда (горе вляво; над входа й има надпис "Тук бе родена една нация") във Вашингтон (на р. Бразос; днес това уточнение се добавя винаги към името на столицата на Република Тексас за да се отличава тя от Вашингтон на Потомак, съвременната столица на САЩ) на 2 март 1836 г. Сградата, в която е обявена независимостта на Тексас е възстановена точно по сигурни свидетелства в Държавния исторически резерват "Вашингтон на Бразос"-Тексас, създаден на мястото на несъществуващото днес селище. Независимостта на Тексас е закрепена и официално със сключването на Договорите от Веласко (вж. основният текст), подписани на 14 май 1836 г. в тексаското пристанище Веласко (днес е част от градчето Фрийпорт) от ген. Антонио Лопес де Санта Ана, за Република Мексико, и временният президент на Република Тексас Дейвид Бърнет (официално е на този пост от 17 март до 22 октомври 1836 г.). Договорите от Веласко са два - официално оповестен (в средата; начална страница) и таен (вдясно; начална страница). Всички представени документи са от Тексаската държавна библиотека и архив-Остин
Американският юг (южните части на Съединените американски щати) напоследък твърде често се споменава във връзка с желанието на значителна част от неговите обитатели за добиване на независимост. Тези стремления се основават предимно на очакванията за стопански разцвет и определена икономическа изгода за населението на Юга, но в тях могат да се забележат и отчетливи исторически основания. В началото на тази година имахме и съвсем основателен повод да се обърнем към събитията от преди точно 170 години - на 10 януари 1847 г. американски отряд влиза победоносно в Лос Анджелис, партизанската столица на Калифорния, а на 6 февруари е напълно потушено въстанието на мексиканците в Американския юг; обръщаме се към тези събития, които в бъдеще може да се окажат пророчески, макар и с малко закъснение поради претрупаността на историческия календар, поради несъмнената им поучителност.

* * *

Стремлението на САЩ още от самото му създаване към разширяване към топлите морета и в топлите географски ширини трябва да възприемаме като съвсем обяснимо; въпреки, че самото образуване на федерацията всъщност "върви" сравнително плавно и равномерно от изток на запад - т. нар. Бостънско чаепитие от 1773 г. и Първият континентален конгрес във Филаделфия от 1774 г. са все събития, които се разиграват по западното крайбрежие на Атлантическия океан. И това не трябва да е чудно - Северът (северните щати на САЩ) има суров умерен и умереноконтинентален климат с продължителни снежни зими; и днес е ясно изразено предпочитанието за обитаване именно на земите на Юга - Калифорния и Тексас са най-населените части на САЩ.

Към края на първата четвърт на ХIХ в. мексиканските щати Коауила и Техас (от чийто части по-сетне ще се образува съвременният американски щат Тексас) са крайно нарядко населени. През 1825 г. законодателните събрания на тези два щата приемат закон, който осигурява на всички преселници от САЩ възможност да получат обширни земеделски участъци по крайно ниски цени - при това разсрочено и с освобождаване от данъци за срок от десет години. Преселниците от САЩ, подмамени от изгодните условия за живот в Мексико, се увеличават бързо и десетина години по-късно върху тази земя, която ще отвоюва през 1836 г. независимост от Мексико - с площ малко повече от 1 млн. кв. км., живеят вече 70 хиляди души; на практика се получава, че Мексико само кани преселниците, които десетина години по-късно ще отмъкнат милион квадратни километра мексиканска земя - сигурен съм, че това звучи познато крайно поучително ...

През 1829 г. обаче по предложение на мексиканския президент Висенте Гереро (1 април-17 декември 1829) е приет закон, който отменя робството; а именно чрез използването на негри-роби преселниците от САЩ обработват изгодно получените от Мексико земи. Година по-късно, през 1830 г., мексиканските законодатели се усещат, че сами са пуснали вълка в собствената си кошара и забраняват напълно прииждането на нови преселници от САЩ в граничните щати. Чувствайки се изолирани, имигрантите от САЩ в част от мексиканските щати Коауила и Техас се разбунтуват; решението за спиране на преселничеството от САЩ е непосредственият повод за Войната за независимост на Тексас.

На 2 октомври 1835 г. един отряд от тексаски опълченци обсажда града Сан Антонио де Бехар, отбраняван от многочислени мексикански войскови сили; на 11 декември мексиканският гарнизон, поради глада, се предава с богатото си въоръжение, състоящо се от оръдия и леко стрелково оръжие. Впрочем, смята се, че за ранните победи на тексасци значителен принос имат използваните от тях ловни пушки, които на далечно разстояние се оказват много по-точни от остарелите мексикански мушкети.

В резултат на победата при Сан Антонио де Бехар въстаническата войска, към която се присъединяват и значителен брой доброволци-авантюристи от вътрешността на САЩ, прогонва мексиканските военни отряди от земите на щата Техас. На 2 март във Вашингтон на Бразос е обявена Декларацията за независимостта на Тексас (вж. Извори и Изображение).

За предотвратяване на надвисналата опасност към въстаниците е изпратена 6-хилядна мексиканска войска, начело с президента ген. Антонио Лопес де Санта Ана, която на 23 февруари 1836 г. влиза отново в Сан Антонио де Бехар; под контрола на въстаниците остава само католическата мисия Аламо, в чийто каменни сгради те се укрепяват. След кратка обсада, на 6 март мексиканската войска предприема щурм към въстаническите укрепления с използване и на конни отряди. Въстаниците отбиват две атаки на мексиканската войска, но третата ги принуждава да отстъпят към две каменни сгради - едната административна, а другата на часовнята. В крайна сметка, битката при Аламо - най-известната във Войната за независимостта на Тексас, завършва с победата на мексиканската войска. Броят на защитниците на Аламо е неизвестен, но според очевидци загиват между 182 и 257 тексасци, а оцеляват едва двама - чернокожият роб Джо и дезертьора от мексиканската войска Бригидо Гереро, който успява да убеди ген. Санта Ана, че е бил затворник на въстаниците; жените и децата на тексасци са разпитани лично от генерала и по-сетне освободени.

В края на март и в началото на април е създадена редовна тексаска войска; превъзбудени от превземането на Аламо, тексасци масово се присъединяват към нея. На 21 април тексаската войска напада мексиканските редовни части при р. Сан Хасинто с бойни викове "Помни Аламо", като разбива мексиканската войска и пленява ген. Санта Ана; битката при Сан Хасинто е решаващото сражение във Войната за независимостта на Тексас.

На 14 май официалните представители на Тексас и ген. Санта Ана подписват Договорите от Веласко (вж. Изображението), които най-общо, предвиждат прекратяване на военните действия, изтегляне на мексиканската войска южно от Рио Гранде, връщане на отнетото мексиканско имущество и обмен на военопленници; ген. Санта Ана получава възможност да се върне Мексико - обаче тази договореност е нарушена от тексасци.

Правителството на Мексико не ратифицира Договорите от Веласко, като независимостта на Тексас остава с непълно международно признаване. Правно Тексас и Мексико са в състояние на война чак до анексията на Тексас от САЩ на 29 декември 1845 г. (вж. Извори).



Извори



"Когато правителството престане да защитава живота, свободата и собствеността на гражданите, от които получава своята легитимност и [от които] е издигнато за повишаването на тяхното благосъстояние, и така да бъде гарант за ползването на безценните и неотменни права, [същото това правителство] се превръща в инструмент за потисничество в ръцете на лоши управници ...

Народите, както и гражданите са отговорни за своите действия пред общественото мнение. Изявлението, като израз на нашите тежнения, е следователно подчинено на един безпристрастен свят и [е] в подкрепа на предприетите рисковани и неизбежни стъпки, за обслужването на нашите политически взаимоотношения с народа на Мексико и за заемането на независима позиция между народите по света ...

Тези, както и други несправедливости, бяха търпеливо понасяни от хората в Тексас, докато се достигна времето, когато въздържаността престава да бъде добродетел. Тогава взехме оръжия в защита на националната конституция. Ние призовахме нашите мексикански братя за съдействие. Нашият апел беше напразен. Въпреки, че изминаха месеци все още няма отзвук от Вътрешното [министерство на Република Мексико]. Следователно, ние сме принудени да направим нерадостното заключение, че мексиканският народ мълчаливо се съгласява с унищожаването на неговата свобода и заместването й с военно управление; че не е годен да бъде свободен и не е способен на самоуправление.

Следователно, необходимостта от самосъхранение постановява нашето вечно политическо разделение [с народа на Мексико] ..."

Из Декларация за независимостта на Република Тексас, 2 март 1836 г., Вашингтон на Бразос



"Същевременно Тексас, с окончателното решение на Конгреса [на 28 февруари 1845 г.; гражданите на Тексас приемат решението за присъединяване към САЩ и гласуват новата конституци на щата на 13 октомври 1845 г.; президентът Полк подписва официалните документи за анексията на Тексас на 29 декември 1845 г.], стана неразривна част от нашия Съюз. Конгресът на Тексас със свое решение от 19 декември 1836 г. обяви за [югозападна] граница на тази република [р.] Рио дел Норте ... която днес се явява външна граница и на САЩ ..."

Из Военно послание към Конгреса на САЩ, направено от президента Джеймс Полк (1845-1849), 11 май 1846 г.

Преводите са направени нарочно за нуждите на този текст





Следващ текст по темата:

Златната република

37
18518
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
15 Март 2017 19:42
Чаепитие ! Инав ис инав!
15 Март 2017 19:56
остарелите мексикански мушкети

Туй от некое руско Уики ли е копирано.
Щото туй оръжие на български е известно като мускет...
15 Март 2017 20:22
А за маорите кога ше пише Петрински?!
15 Март 2017 20:32
Предисторията...
Американските заселници започват да се придвижват на запад, все още част от испанските територии и част от територията на американското правителство. Когато Мексико получава контрола над тези територии, преселението на запад е преустановено. Новите заселници и Мексиканското правителство имат сложни отношения, най-вече поради факта, че в Мексико робството е забранено, а заселниците водят със себе си роби.
Мексиканското правителство подписва договор с евреина Саломон, според който договор се допускат наематели на мексиканските земи – при няколко условия. Католици, без роби, до 2 000 семейства.
Навлизат десетки хиляди, които започват да се разпореждат с чуждата територия. Почти няма католици, робите са представени като слуги с подписани 99-годишни договори, а след като броявт на семействата минава 10 000, броенето им е безсмислено...
И скоро решават да се отделят от Мексико и присъединят към САЩ. Това е все едно да пуснеш наемател, а той да обяви жилището за свое. Така се стига до Аламо, с по-късно – до война. Кратка война между набиращата сила американска държава и Мексико, в която побеждава по-силният, модерно въоръжен и агресивен северен съсед.
След което грамадна част от Мексико е обявена за “свободни щати” на САЩ.
Котка -
Компанията -
-----------------
Сайтът на Генек



15 Март 2017 21:03
Бе направо си е Мускат...отонел
15 Март 2017 21:18
Чудех се, след като например нещата с Калифорния са доста по-напечени, като за какво Петрински сега пък зачеква Тексас. Но си отговорих като стигнах до ето това му изречение:
на практика се получава, че Мексико само кани преселниците, които десетина години по-късно ще отмъкнат милион квадратни километра мексиканска земя - сигурен съм, че това звучи познато крайно поучително ...
15 Март 2017 21:28
Мукат, мускет - все тая, карай да върви

А сериозно, на български са приети и двете форми. И мушкет, и мускет (отонел ).
15 Март 2017 21:32
като за какво Петрински сега пък зачеква Тексас


Може би защото историята с Тексас е преди тая с Калифорния?
15 Март 2017 21:40
Съжалявам, не приемам провокации от редовни в този форум с по-висок ценз. Позволявам си да давам идея на г-н Петрински, че може би е по-интересно за България да отиде на ул. 'Ф.Ж. Кюри' и да види как изглежда оградата на германското посолство. Ако не знаете там има две табелки. До тази на ГФР се мъдри и тази на свободната държава Бавария. После да напише за разликите в говора на Меркел и босовете на свободната държава. Пък ако може да намекне пак нещо както в тази си статия?
15 Март 2017 22:02
J_J 15 Март 2017 21:40
Каква провокация, само предположих, че Петрински ще я кара хронологически.Не съм имала никакво намерение нито да провокирам, нито да засягам някого.Теб пък - най-малко.
За Петрински не знам, но аз съм ходила до посолството на ФРГ преди години. И защо има табели и на ФРГ и на Бавария не разбирам ...
Не знам нито дума немски, за съжаление
15 Март 2017 22:07
И е верно, че съм дръпната, но никога без повод.Такива сме баш родопчани и по баба и по дядо. Не бива да ни се връзва кусур.
15 Март 2017 22:44
Понеже г-н Петрински не е обяснил, пак да се повторя, защо е открил темата 'Тексас', си позволявам още малко информация, за да може наистина всеки да разсъждава пълноценно тук. Тексас е динственият щат на САЩ, който се е присъединил доброволно след като е бил вече международно призната държава. Десет години Тексас води войни сам с Мексико, без при това САЩ да се намесват на нечия страна. Е, имало е доброволци както днес руснаци в Донбас, ама както Русия си играе с Донбас днес, така и тогавашните САЩ са се правели на незамесени. А знаете ли защо? Ами имало е босове на Тексас, които са планирали независим Тексас чак до Тихия океан. А това, естествено, че президентите от източното крайбрежие не е устройвало. Защо направих паралел с Бавария? Ами на немски тя е ферайнщат, т.е. и тя е свободно присъединила се. Даже е станало нещо като с евроколхоза, защото Бавария първо се присъединява само към митническия съюз на Бисмарк. Абе хубаво е да си имаш свободно присъединила се територия защото тя винаги ти е коректив. Ама ние, като имаме само насилствено отнети територии, явно не можем ни със САщ ни с Германия да общуваме като независими.
15 Март 2017 23:14
ние, като имаме само насилствено отнети територии


Да, това е трагичната истина. И не знам дали можем да направим нещо смислено по тоя въпрос оттук нататък
16 Март 2017 00:06
Нито дума за Апахите или Апачите! Защо така? Ами те са местните тракийци!
16 Март 2017 00:15
Иван Петрински
16 Март 2017 00:15
Генек
Мика
Компанията
16 Март 2017 07:32
"Американският юг (южните части на Съединените американски щати) напоследък твърде често се споменава във връзка с желанието на значителна част от неговите обитатели за добиване на независимост."

Значителна -- колко да е значителна?
20-30% имат ли?
Или, да се излъже в още с първото изречение и после малко исторически факти.
Общо взето темата за "отделяне" на Калифорния и Тексас, е приоритет само скучаещи русофили.

16 Март 2017 08:02
То хубаво, че има подобни текстове във вестника, обаче доста по-подробни и точни са в уикипедията, при това преведени на български. Та не разбирам какво усилие е положил авторът, ама хайде, поне провокира лингвистичен анализ на мускет.
16 Март 2017 09:05
... Ами на немски тя е ферайнщат, т.е. и тя е свободно присъединила се...
- СЕГА да продължим историята... Бавария (Bayern, Bavaria (lat.), Баерн на спортговор ) си е независима държава (кралство) - чак до 1918 год. Присъединена е насилствено към Германската империя (Das deutsche Kaiserreich). След 1918 e Freistaat Bayern като алюзия (намек) за нявгашната самостоятелна държава и независимост. Език - баварски диалект. Самочувствие - че нямат нищо общо с прусаците (германците , Hesse, Sachse, Hanseate; die Schlawiner, etc..... ;-) ) Също като тексасците - доброзорно присъединени към по-големия брат....
16 Март 2017 10:55
Значителна -- колко да е значителна?
20-30% имат ли?

Изглежда имат…

https://web.archive.org/web/20090419013203/http://www.rasmussenreports.com/public_content/politics/states_general/texas/in_texas_31_say_state_has_right_to_secede_from_u_s_but_75_opt_to_stay

Thirty-one percent (31%) of Texas voters say that their state has the right to secede from the United States and form an independent country.
However, the latest Rasmussen Reports poll in the state finds that if the matter was put to a vote, it wouldn’t even be close. Three-fourths (75%) of Lone Star State voters would opt to remain in the United States. Only 18% would vote to secede, and seven percent (7%) are not sure what they'd choose.

http://www.publicpolicypolling.com/pdf/2015/PPP_Release_TX_81616.pdf

Q10
Would you support or oppose Texas seceding
from the United States if Hillary Clinton is
elected President?
40%
Would support
.................................................
48%
Would oppose
.................................................
12%
Not sure
16 Март 2017 13:23
Абе тоя Петрински да не е завършил ВТУ?
16 Март 2017 22:07
Калифорния и Тексас са най-населените части на САЩ.

Друг път. Естествено, че Ню Йорк, Ню Джърси и Масачузетс са поне пет пъти по-гъсто населени. Няма ли кой да хвърля по едно око на писанията на този невежа, преди публикуването им?
16 Март 2017 22:32
Damage_case, разбирам, че имаш проблем с разбирането на написан текст, но с изпускане на нервите проблемът ти няма да се реши. Не знам на каква възраст си, но трябва да знаеш, че има образователни платформи, които свободно можеш да използваш.

Изразът "най-населени", използван от Петрински, се отнася до броя на населението и по никакъв начин не се отнася до площта, на което това население е разположено.
Изразът "най-гъсто населени", използван от теб и приписван пак от теб на Петрински, означава наличие на брой жители на единица площ.
Двата израза НЕ са тъждествени!

И наистина двата щата Калифорния и Тексас са НАЙ-НАСЕЛЕНИТЕ щати на САЩ, т. е. имат най-голямо население - 39 млн. и 24 млн. (по спомени).

Най-малкото, което можеш да направиш е ТИ да не ни демонстрираш невежеството си.
16 Март 2017 22:34
Fafner 16 Март 2017 10:55, благодаря за линка.
16 Март 2017 23:31
Мика
16 Мар 2017 22:32


За ултрасите на Петрински (вие определено сте лидер на женската фракция), които жадно попиват тъпотиите му, такива незначителни детайли очевидно нямат значение, но лично на мен "Тексас е най-населената част на САЩ" ми звучи като нещо излязло от устата на "бакшиш", а не на проф., пък бил той и измислен като Петрински.
16 Март 2017 23:35
За ултрасите на Петрински


Мика и kotka са комай некви алтер ега петрински, не ли, м?
17 Март 2017 00:02
SgtTroy
16 Мар 2017 23:35


Kotka-та е ясен, но ако и "Мика"е негово транссексуално превъплъщение, то работата е дебела. Нормън Бейтс от "Психо" пасти да яде. А Хичкок - "чаепитие".
17 Март 2017 22:16
вие определено сте лидер на женската фракция

Благодаря ти, Damage_case, винаги съм имала влечение към лидерството

"Мика"е негово транссексуално превъплъщение

Понякога трябва да се ползва Речника на чуждите думи в българския език. За качествата ми на 100%-това жена трябва да питаш моя съпруг
17 Март 2017 22:20
Damage_case, всички имаме голям късмет, че българският език не се развива според това как на тебе ти "звучи".

И би ли ми изпратил телефон или адрес на твоята таксиметрова компания, явно там са доста ерудирани. Винаги само тях ще ползвам
18 Март 2017 01:45
Мика и kotka са комай некви алтер ега петрински, не ли, м?

Изчезва Иродиада, появява се Мика .... семейна история
18 Март 2017 06:59
трябва да питаш моя съпруг


Не бих искал да занимавам с нищо странично този и без това със сигурност достатъчно стресиран клетник. Представям си в какво перманентно "Аламо" живее....
18 Март 2017 13:05
О, туземеца-манипулатор се появи.Беше ми домъчняло за витиеватите ти лупинги
Ти не се занимавай с моето семейство. Гледай си твоето (ако го имаш, де ).
18 Март 2017 13:06
Damage_case, питай го все пак.Тъкмо ще ти разкаже какво слънчице съм
18 Март 2017 13:48
kotka
генек
Петрински
18 Март 2017 14:26
Забравих
котка
Петрински, давай така до обявяването на независимостта на Калифорния и Тексас
19 Март 2017 11:36
Тов.Кошка
Тов.Петрински
КомПартията

19 Март 2017 14:13
Петрински хубаво ни замисля.Изобщо ще видим на тия избори.Кърджали и без това отдавна не го водим част от България
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД