:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

На Четвърти километър няма нито тех, нито парк

Пет години и "бюджет" от 83 млн. лв. бележат един предизвестен провал
В "София тех парк" всичко е ясно, защото има табели. Стига да има на кого да указват къде е лабораторията или инкубаторът...
Хроника на един предизвестен провал. Така, с пълно основание, може да бъде наречена историята на мероприятието "София тех парк". Тя започна преди около 5 години. Досега погълна десетки милиони левове от еврофондовете, иначе предназначени за подобряване на конкурентоспособността на български фирми. Още около 40 милиона лева, пак от еврофондовете и от парите за бизнеса, са предвидени в сегашния програмен период за "надграждане" на проекта.

Резултатът е, че на Четвърти километър в София, на мястото на някогашните казарми, в момента няма нито тех, нито парк. Нищо че за петте години бяха направени цели 11 промени в ръководството на държавното дружество. Нищо че бяха заявявани амбициозни цели за създаване на суперлаборатории, за привличане на стартапи, за интеграция на науката и бизнеса. Проектът не просто буксува, но дори и компании, влезли в началото в него, се оттеглят. Други влязоха в остър сблъсък с ръководството на парка



заради високите наеми, липсата на инфраструктура и наглите чиновници



Всъщност целият проект досега търпи пълен провал в първоначалния си замисъл, а работата на управата на дружеството, изглежда, може да се върши от произволно избрана агенция за недвижими имоти.

Мрачно време, глухи павирани алеи и полупразни сгради. Това не е декор на пустеещ град от Киноцентъра в Бояна, а сърцето на бизнес начинанието "София тех парк" - почти в центъра на София. Зданията са големи, модерни и лъскави. Но хора няма - само тук-там по някой охранител или жена, която се занимава с поддръжката. Във вторник тази седмица в тех парка имаше две събития - едното в сградата за конференции "Джон Атанасов" и още едно - в лабораторната сграда в другия край на парка. Те бяха широко разгласени - ще присъстват бившият президент Росен Плевнелиев, най-големият апологет на парка, посланичката на Великобритания Ема Хопкинс, служебният министър на икономиката Теодор Седларски, който ще избере този момент, за да обяви поредна смяна на управата на парка. Предполага се, че заради работещите в парка, пък и заради гостите на събитията, той би трябвало да бъка от хора. Но не би. Като капак, асансьорът на пластмасовата пасарелка над "Цариградско шосе", погълнала над 300 хиляди лева, не може да бъде повикан. Копчето не работи.

Така изглеждаше "София тех парк" само дни след като Ивайло Пенчев, шефът на "Уолтопия", една от най-успешните български компании, публикува остро открито писмо до министерството, медиите и разбира се - до ръководството на компанията. В него той в рязък тон описва ситуацията - чувства се подведен, че е инвестирал в идея, която така и не се е състояла. А отгоре на всичко от министерството заплашват да го глобят заради недовършената му сграда, нищо че самите чиновници са забавили с три месеца правото на строеж. Пенчев



описва без цензура какво е било обещано



И какво се е случило в действителност.

"По някое време се оказа, че всъщност не можем да си купим паркоместа във вашия паркинг, щото не знам си какво и се наложи да променим проекта си и да добавим още паркинг под и над земята. Това наложи да си купим право на строеж върху още декар и нещо, само че на ВАС ви отне 3 месеца да ни го продадете", пише Пенчев в отвореното си писмо. И настоява, че паркът е празен, а е трябвало да бъде друго - поне в това години наред уверяваха политици, експерти и президентът, който откровено лобираше за проекта.

Моментът с отстъпеното право на строеж трябва да бъде запомнен - защото това всъщност са приходите на компанията, която администрира повече от 260 декара почти в идеалния център на София - мечта за всеки брокер. Неслучайно и оплакванията на излъгалите се наематели са сходни - високи наеми, които далеч надхвърлят обещаваните до 6 евро на квадратен метър. По данни на "Капитал" напускащи парка компании е трябвало да плащат дори над 10 евро на квадрат. А това, на фона на далеч по-евтиното предлагане и на замисъла на технопарка, е не само нахално, а направо нагло. И няма нищо общо с идеята да се подкрепят високотехнологични стартап компании.

Всъщност поредица български правителства се опитват "да осребрят" златния терен, освободен от армията. На това място по времето на тройната коалиция и кабинета "Станишев"



трябваше да изникне "софийското Сити",



проектирано от световноизвестни архитекти. Световноизвестни архитекти наистина участваха в конкурса, получиха тлъсти хонорари за идейните си проекти - и толкова. Останаха само снимки на братя Станишеви - Сергей и архитекта Георгий, с добре изглеждащи макети.

Смяната на властта и преминаването на Росен Плевнелиев от качеството му на строителен министър в качеството на президент доведе до идеята за създаването на високотехнологичен парк някъде в 2010 г., а две години по-късно бе създадена и самата компания "София тех парк". Тя и до ден днешен е под шапката на Министерството на икономиката. От години насам работи на празни обороти, тъй като близо две години след "раждането" й все още липсваше идеен проект точно какво ще се случва в терена. Избраната локация месеци наред също бе критикувана - имаше риск от огромни задръствания и проблеми с трафика в района - кръговото на Четвърти километър е традиционно натоварено, а в комбинация с близката зала "Арена Армеец" ситуацията заплашваше да стане неуправляема. Но тъй като тех паркът е полупразен, засега опасенията не се оправдават.

Парите за парка бяха осигурени от програма "Конкурентоспособност" 2007-2013, после и от наследника й - "Иновации и конкурентоспособност" - общо 83 млн. лв. Част от бизнеса определи като безумие влагането на толкова много пари в бетон. И досега фирми роптаят защо инфраструктурен проект, какъвто е "София тех парк" трябва да изяжда цели 83 млн. лв. от единствената програма, която е насочена изцяло към компаниите.

Разочарованата "Уолтопия" всъщност бе сред първите "новодомци" в "София тех парк". В края на 2015 г. от министерството на икономиката съобщиха, че към нея ще се присъединят и софтуерната фирма Haemimont и германската компания за полупроводници ZMDI. Заваляха и търгове от самата компания - шапки за виртуална реалност, хуманоидни роботи, които разпознават образи и сензорни ръкавици оборудваха лабораторията за изкуствен интелект в "София тех парк". За тях бе пусната поръчка с бюджет от 735 хил. лв. без ДДС, които - разбира се, пак идват от програма "Конкурентоспособност". Сред останалите хай тек стоки бяха и електронни



гривни за прихващане на жестове, дрони, шапки с електроди,



инфрачервени камери, миниатюрни роботи... Дали е открит изкуствен интелект, още не е ясно. Но със сигурност не са открити достатъчно фирми, които да запълнят свободните места в тех парка. През седмицата в защита на "Уолтопия" се обяви и шефът на друга българска компания - "Хиполенд" - Мариан Колев. Плаха защита дойде и от просветния министър Николай Денков, според когото паркът работи на минимум, но друго не можело и да бъде, защото "наука без пари не се прави".

"Това не е търговска фирма и няма за цел да генерира печалба. Дружеството е предназначено да създава иновации, а не да продава домати на пазара. Инвестицията в такива паркове обикновено се връща за период между 7 и 10 години. "София тех парк" е открит официално през декември 2015 г., докато Силициевата долина е основана през 1938 г., а Кеймбридж парк е от 1970 година.", заяви в понеделник изпълнителният директор на компанията Иван Симеонов пред bTV. Часове по-късно той бе уволнен. Неговата справка показва, че в т.нар. инкубатор вече има над 30 фирми, а от офисите за новостартиращи предприятия били заети 75%. Имало и 18 инвестиционни намерения, за които знаем от опит, че може завинаги да останат такива.

Както повелява традицията, новият стопанин на Министерството на икономиката Теодор Седларски смени цялата управа на дружеството. Причината за това обаче не бил конфликтът с "Уолтопия", а пропуски в работата на дружеството. Решението тлеело отдавна, просто сега явно е дошъл моментът за това. Всъщност това е поредната - 11-та смяна, която се прави в Съвета на директорите. Сега на борда се качват още по-млади хора, чиято средна възраст е около 30 години, близки до министъра. Дали липсата на управленски опит е предимство, или недостатък - въпрос на време да се разбере.

Засега на Четвърти километър все още няма тех. Да имаше поне парк...
15
5531
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
15 Март 2017 19:32
Тъй като е видно, че блестящият проект няма грам добавена стойност, демек устойчивост се пита в задачката - кой ще връща европарите!?
15 Март 2017 19:58
"Ше се измирише ве, брат'чед !"....
15 Март 2017 20:09

Мрачно време

Дори само това достатъчно е за дисциплинарно уволнение на ръководството!
Тъпнята, повторена при това - "почти в идеалния център на града", дори не се нуждае от коментар.
15 Март 2017 20:10
Бутафория?
15 Март 2017 20:22
Хубаво си е казано "София тех парк" - първо тех. Ама ние нали сме си с гъза нагоре , почнахме от парка.
15 Март 2017 20:23
Ама има един кабинет на 200 квадрата разпрострял празни приказки...
-----------------
Сайтът на Генек



15 Март 2017 21:32
От Четвъртия километър нормално се бяга както дявол от тамян, а те - ТЕХ Парк ще ми строят... - Бреееей, направо за четвъртия километър са отците-основатели...
15 Март 2017 22:08

И днес ли има ЧРД-скъпи-ивайло?

През седмицата в защита на "Уолтопия" се обяви и шефът на друга българска компания - "Хиполенд" - Мариан Колев.

Колкото хиляди пъти да повторите името на "Хиполенд", няма да промените факта, че шефът й се изока не като шеф на фирмата си, а като волейболен деятел по повод ползването на волейболната зала мини-армеец или каквато там беше от детския отбор на ЦСКА.

Също толкова умилителна беше и подобната статия в Медиапул:
"Валят открити писма в подкрепа на "Уолтопия" срещу "София Тех Парк"
Отваряш чадъра, влизаш, вътре - пак сал един Мариан Колев, собственик на "Хиполенд", и то пак във волейболната му битност.
Обаче макар и сам, вали в множествено число.

Хранилката София Лийз Парк (по точното определение на колегата well_well_) е ясна.
Ясна е вече и смешната уолтопична постановка, която трябваше да даде повод на новия министър на икономиката да бие шута на протежетата на Лукарски и да назначи свои, които да не претендират нищо от катераческия Айнранд, който високотехнологично продължава да си прибира наемите.

Сит поп, сита попадия, дигай невясто.
15 Март 2017 22:29
Николай Денков, според когото паркът работи на минимум, но друго не можело и да бъде, защото "наука без пари не се прави".

Да пита БАН-аджите, как правят тия фокуси.

А "Св. Наум" е наблизо - там има професори, доценти, академици, няколко Наполеона и Бил Гейтс-ове. Ще препълнят Парка.
15 Март 2017 22:51
Най-"хубавото" в цялата история е, че никой не носи отговорност и за два лева. С две думи - "пито - платено". Да не забравяме, че този проект е осигурил висок стандарт на живот на избрани хора за години напред.
И още колко подобни истории ни чакат, докато не се променят принципите на финансиране по оперативните програми.
15 Март 2017 22:58
от няколко дена се каня да питам - who/what the f*ck is Уолтопия?
Всяка втора статия от горещи е свързана с, какво е казал управителя на Уолтопия. Не казвам, че е лошо, ама нещо ми липсва представянето на новите лица ...
16 Март 2017 01:11
Герберастия, сэр...
16 Март 2017 04:32
Може би трябва да прочетем, че нещо не е много наред и с успешния бизнесмен/ инвеститор? Глоба във Великобритания, оплаквания от всеки втори служител за лоши условия на труд, работа по 10-12 часа, обиди и тормоз.
Лошото е, че държавата се опитва да създава измислена икономика и да толерира мошениците. Тя трябваше да осигури терен и комуникации, а фирмите да си строят сградите/ заводите. А тя намерила фирми, които не могат да платят 6 евро на квадрат??????? А не щат ли да им плащаме, че са се настанили там???? С тяхното "ниво" им подхожда да наемат някой гараж! Не мога да разбера кого лъжем, че правим нещо?! И 100 директора да сменят инвеститорите няма да дойдат!
16 Март 2017 09:28
от няколко дена се каня да питам - who/what the f*ck is Уолтопия?
Всяка втора статия от горещи е свързана с, какво е казал управителя на Уолтопия
Правят стени за катерене. Има ги в някои молове в София. Ако това е най-успешната фирма у нас, кавал свири, майка плаче.
Ние си имахме Техно-парк, това беше кампуса на БАН. Там можеха да се построят една две сгради за инкубатори на startup фирми и толкова. БАН дава помещения на далече по-ниски цени. Точно такъв е Тех и бизнес парка в Будапеща, той е в кампуса на Техническия университет там. Забележете, че повечето паркове са едновременно и Тех и бизнес на едно място, само у нас те са на на 2 места и са на километри разделени. На Хиполенд например мястото муе в бизнес парка, ане в Теж парка.
а това място по времето на тройната коалиция и кабинета "Станишев"
трябваше да изникне "софийското Сити",
Вижте, в това имаше повече смисъл. Там щяха да бъдат административни сгради, обслужващи населението с паркинги. Сега където и отидеш в КАТ, в Здравната каса, в НАП, и др. няма къде да паркираш колата си.
"София тех парк" е открит официално през декември 2015 г., докато Силициевата долина е основана през 1938 г., а Кеймбридж парк е от 1970 година.", заяви в понеделник изпълнителният директор на компанията Иван Симеонов пред bTV.
Той спомена и София-Антиполис до Париж, ама той не е до Париж, а на 40 км от Ница, точно насреща, до морето е селището Антиб, чието старо древно гръцко име е Анттиполис. Тех-бизнес парка е свързано с университета в Ница, имато на университета е Universite de Nice-Sophia-Antipolis. Там имаме също Тех и бизнес парк. Аз ходих веднъж там, когато бях в Университета в Ница.
20 Март 2017 09:49
На Четвърти километър няма нито тех, нито парк


Нали има психиатрия? Айде виновните вътре за проверка! Начело с Чейлю!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД