:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ спечели с малко и за малко

БСП пропиля устрема от президентските избори. Следващият кабинет ще е най-малко трипартиен
Предварителни резултати според социологическите агенции
България проведе най-непредсказуемите избори за Народно събрание в посткомунистическата си история, които на практика няма да променят нищо. ГЕРБ спечели изборите, но с най-малката разлика пред БСП досега - около 4%. БСП не успя да реализира възхода си след президентските избори. В парламента влизат със сигурност ДПС, "Обединените патриоти" и "Воля". "Реформаторският блок-Глас народен" е на ръба. Квадратчето "Не подкрепям никого" бе предпочетено от 2.8-2.9%.

За да бъде формирано правителство, ще е нужна поне трипартийна коалиция. ГЕРБ ще се нуждае от помощта на "Обединените патриоти" и на "Воля" или Реформаторския блок, ако влезе. Това означава, че следващото правителство ще бъде почти същото като кабинета "Борисов-2". В същата ситуация е и БСП, ако ГЕРБ не успее да състави кабинет и ако соцлидерът Корнелия Нинова удържи на думата си да не се коалира с ДПС и с партията на Бойко Борисов.

Правителството и парламентът не би трябвало да имат дълъг живот, ако лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов удържи властта и спази обещанието си партията му да пребивава в парламента само с една цел - да промени Изборния кодекс според резултатите от референдума. Според него след това парламентът трябва да се саморазпусне, за да се проведат избори според волята на народа. На проведения миналата година референдум с огромно мнозинство бяха подкрепени идеите за мажоритарни избори, намаляване на партийната субсидия на 1 лв. и задължително гласуване. "Ние ще настояваме за това, колкото и да се правят другите, че референдум не е имало и 2.5 млн. българи не са гласували за това. Да са мислили преди това", заяви нееднократно Борисов по време на кампанията.

Цял ден основните социологически агенции даваха разнопосочни резултати, от които ставаше ясно, че има спор за първото място - между ГЕРБ и БСП, че върви битка за третото място - между "Обединените патриоти" и ДПС, както и за петото място - между "Воля" и "Реформаторски блок-Глас народен". До последно не бе ясно колко партии влизат в 44-тото НС - 5 или 6.

"Алфа рисърч" прогнозира 32.2% за ГЕРБ срещу 28% за БСП, 9.7% за ДПС, Обединените патриоти - 9.5%, "Воля" 5.1% и 4% за "Реформаторския блок-Глас народен". "Галъп" даде сходни резултати: ГЕРБ печели с 32.8%, а БСП остава с 28.4%. Трета в класирането на "Галъп" е коалицията на "Обединените патриоти" - 8.8%, а ДПС са четвърти със 7.8%. Според "Галъп" "Воля" влиза с 4.6%, но Реформаторският блок остава под чертата. И двете агенции направиха уговорките, че резултатът на "Реформаторски блок-Глас народен" е най-спорен и до последния момент няма да е ясно дали те са в парламента. "Обединените патриоти" и "Воля" определиха резултата си като разочароващ.

Вотът между двете спорещи партии ДПС и ДОСТ показа категорична победа на партията на Ахмед Доган. За това допринесе както ограничението на секциите в Турция до 35, така и указанието на ЦИК декларациите, че няма да се гласува на друго място, да се попълват само пред член на СИК.

Според прогнозата на социолозите в следващия парламент ГЕРБ ще има 86-88 депутати, 75-77 ще са депутатите на БСП, а Патриотите вземат 25-27 места - колкото и ДПС. "Воля" ще има 13-15, а ако влязат Реформаторите, ще имат 10-11 депутатски места.

През целия ден избирателната активност не надвиши активността от последните два парламентарни вота - през 2013 и 2014 г., и в края на изборния ден финишира около 50%.

Към 17 часа зад граница бяха гласували 75 хил. души, от които в Турция упражниха правото си на глас 23 700 гласа. Изборният процес в една от секциите в Бурса бе спрян за около 10 минути, след като гневни избиратели нахлуха в секцията и повалиха полицай, който се грижеше за реда. Гласовете от чужбина биха могли да променят най-вече резултата на ДПС, ДОСТ, "Реформаторския блок" и "Да, България", която според "Галъп" има 3.9%. Един процент при тази избирателна активност е около 35 000 гласа.

Сигналите за нередности бяха 2 пъти повече от обичайните, констатира главният прокурор Сотир Цацаров.





52
12733
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
52
 Видими 
26 Март 2017 22:05
Второто място е "един вид победа" !!
26 Март 2017 22:09
все още сме на прогнози.
26 Март 2017 22:09
и първите три са безинтересни.
26 Март 2017 22:12
Ъ, за малко.
Той все по малко управлява, сдава властта в името на народа и народът пак го избира.
Това трябва да се изучава в университетите.

БСП пропиля устрема от президентските избори.


Ама какъв устрем! Просто попадна на и предложи качествен човек. Хората избраха човека.
БСП опита да продължи в същия дух, предлагайки Елена Йончева, Иво Христов и Тома Томов, но не й мина номерът.
26 Март 2017 22:32
Разликата ще се увеличи, тъй като тепърва с броенето са се заели МишоК и Ко. Но е за добро - Нинова демонстрира, че власт не бива да получава. За политически борби, за скандали, за напереност - равна е на Борисов. Но и в друго е равна - липса на държавнически разум. Липса на основа, липса на аналитичен ум. Така че изборът между двамата е труден... Още повече между групировките им /Цветанов, Цачева - Добрев, Зарков/...
А аз много се съмнявам, че само 3% са гласували против всички. Отделно е интересно колко НАИСТИНА ще са негласувалите - наистина противници на системата и статуквото...
-----------------
Сайтът на Генек
26 Март 2017 22:35
ФАРС !!!
26 Март 2017 22:43
mercury 6 Март 2017 22:12
БСП опита да продължи в същия дух, предлагайки Елена Йончева, Иво Христов и Тома Томов, но не й мина номерът.
26 Март 2017 22:49
БСП пропиля устрема от президентските избори.


Глупости. БСП се представи добре, особно като се вземе предвид насипното състояние в което бяха изпаднали сред края на недомислената коалиция стояща зад Орешарски и странната пасивност на Миков продължила къде година. Щеше да е още по-добре ако бяха спечелили, но крайният резултат щеше да е същия - те няма с кого да се коалират, докато ГенБок се е коалирал (явно или неявно) с почти всеки от представените в парламента освен с БСП.

Дано Нинова използва времето до следващите избори пълноценно и разчисти максимално ръководството от излишна инертна тежест, както и от енергични комбинатори действащи само за своя интерес.
26 Март 2017 22:50
Всъщност резултата е доста добър за БСП, удвоиха си гласоподавателите от миналите избори. Ако Бойко пак състави кабинет следващата победа на БСП им е в кърпа вързана! Но ако БСП тръгне да се напъва да съставя кабинет, то тогава може наистина да си пропилеят успеха. СДС тата отиват на изчезване, добре е че Местан със старите муцуни от СДС не влязоха, а ако и новите муцуни от РБ то не влезнат в парламента ще е още по - добре!
26 Март 2017 22:55
Не се знае дали на БСП ще им бъде вързана в кърпа победата на следващите избори, защото тогава могат да се формират нови политически сили.
26 Март 2017 22:58
ГЕРБ спечели с малко и за малко

Борисов, кога върна мандата, че упущих този момент?
26 Март 2017 22:59
Ама какъв устрем! Просто попадна на и предложи качествен човек. Хората избраха човека.
26 Март 2017 23:01
БСП пропиля устрема от президентските избори.


БСП взе повече гласове, отколкото ген. Радев на първия тур - това са фактите!
26 Март 2017 23:20
*
26 Март 2017 23:32
Изчисленията кой какво спечелил са на база ГЛАСУВАЛИ. Но - процентът на отказалите да играят по правилата на тая система е между 47 и 51. Тоест - половината българи са ПРОТИВ всички!
А резултатите трябва да се гледат и анализират през имащите право на глас. И тогава се оказва, че да управляват искат хора с по 16, 14, 5,4,2 % обществено доверие...
Много е удобно да се говори, че по закон гласовете на отказалите да признаят статуквото не се броят. Но тия гласове ги има. И ще се чуят... Но не с 'Осанна!"...
---------------------
Сайтът на Генек
26 Март 2017 23:41
А аз много се съмнявам, че само 3% са гласували против всички. Отделно е интересно колко НАИСТИНА ще са негласувалите - наистина противници на системата и статуквото...

Всъщност дали има поне един политик или депутат дето го е еня за това колко са гласували против всички? Що се отнася до не гласувалите, не може еднозначно да се приема, че те са противници на системата и статуквото. Може и със същата убеденост да се каже и че са поддръжници на системата и статуквото, не им пречи, доволни са и затова не си правят труда да ходят да гласуват. Това може и да са и такива хора дето винаги са съгласни с властта които и да са я избрали, па има и такава приказка, че мълчанието означава знак за съгласие.
26 Март 2017 23:42
че за Тиквата гласуват простаците като него, истината е, че ГЕРБ се покрепят от съвременната номенклатурчици, които опоскаха каквото можаха от социализма и сега крадат от милиардните заеми и разните еврофондове. А това става по-лесно когато министър-председател е една неграмотна мутра.

И двете твърдения са верни!
26 Март 2017 23:47
ГЕРБ + ПАТРИОТИ = мнозинство

резултатът от тези избори е липсата на неудобни, а патриотите с по-малка тежест. бсп с 40 или 80 депутати все тая. не пеят в хора. кое му е краткото?
26 Март 2017 23:56
БСП взе повече гласове, отколкото ген. Радев на първия тур - това са фактите!
Повече - колко повече? За Радев бяха 974 хил. гласа. За БСП сега колко са?

Виж, ако искаш да кажеш, че
ГЕРБ взе повече гласове, отколкото Радев на първия тур - това са фактите!
това пò може :-)

Ако пък не щеш да ги сравняваш с Радев, сравнявай ги с Цачева - гласовете за нея на първи тур бяха 841 хил.
26 Март 2017 23:59
Впрочем мога да ти кажа и как така загубихте избори, които почти бяхте спечелили.

Имате си там една госпожа, на която демокрацията ѝ е отнела почти всичко. Същата, дето се зарече да не допуска трети път грешки в начина на коалиране с ДПС :-)

На всеки един избирател, който тя привлече да гласува за БСП по този начин, се падат поне трима, които благодарение на нейните приказки гласуваха за ГЕРБ.
27 Март 2017 00:03
Толкоз за тая вечер.Пресконференциите са отменени.Всички чакат резултатите.

4 партиен парламент с пълен паритет.

цирка продължава и утре, предполагам че ще има жалби на охарчили се дребосъци- значи до петък сме в ревизия.Лека.
27 Март 2017 00:48
А бе, "победителят" поне един мандат ще завърши ли?!? Ни кмет, ни премиер- като запари на дупето, хвърля оставка и плаши с НЕстабилност.... и после се връща за още по кратък мандат...

Трети път стомна нещо?
27 Март 2017 00:55
Не е истина, че за Тиквата гласуват простаците като него, истината е, че ГЕРБ се покрепят от съвременната номенклатурчици, които опоскаха каквото можаха от социализма и сега крадат от милиардните заеми и разните еврофондове.

32 % от гласувалите днес имат достъп до фондовете на ЕС?
Май търсим под вола теле?!?
27 Март 2017 00:59
*
27 Март 2017 01:04
*
27 Март 2017 01:12
Не мога да не отбележа приноса на Курнелката в бесепарската трагедия с издЪнката си "Демокрацията ни отне много" - оценям го на - 4 % от потенциалния вот.

Това го казах още тогава.
27 Март 2017 01:13
София. При обработени 16.79% СИК протоколи в РИК ГЕРБ е първа политическа сила с 33.18% от гласовете на предсрочните парламентарни избори. Това показва справка на сайта на Централната избирателна комисия. Втора е БСП с 27.45%. Трети се нареждат от Коалиция "Обединени патриоти - НФСБ,ВМРО АТАКА" с 9.66%, следвани от ДПС с 6.4%. "Воля" получава 4.09% от гласовете. Малко под 4%-та бариера е КП "Да, България" с 3.63%, следвани от КП "Реформаторски блок - Глас народен" с 3.15%, Нова република с 3.09%. КП "Обединение ДОСТ" има 2.01% от гласовете.
2.79% от избирателите са отбелязали квадратчето "Не подкрепям никого".
27 Март 2017 01:14
ГЕРБ ПАТРИОТИ = мнозинство

Това искам да го видя.
Борисов пред Меркел и обяснява как българските националисти са добри, за разлика от немските, френските, холандските ..... които са лоши

32 % от гласувалите днес имат достъп до фондовете на ЕС?

От края на месеца намаляват с колко
За България и не питам, там мое е и наполовина
27 Март 2017 01:16
Защо се казва "спечели"? Печели ако имат над 50%. С по-малко от 50% може да не успят да съберат поддръжка и да ЗАГУБЯТ, като вторите съставят кабинет.
Правилното е - имат най-много гласове.
27 Март 2017 01:17
Това го казах още тогава.

Извинявай, Сократе, не съм попадал на такъв твой пост.
Радвам се, че мислим по подобен начин.
Изглежда, не напразно сме адаши.....
27 Март 2017 02:03
За съжаление сериозните анализи за феномена ГЕРБ не се правят в официланите медии.

Ето един анализ, но в "несериозна" медия:

http://www.glasove.com/categories/komentari/news/omertata-na-parite-ili-zashto-gerb-ne-mogat-da-bydat-pobedeni-na-izbori

27 Март 2017 03:35
27 Март 2017 07:00
БСП пропиля устрема от президентските избори. Следващият кабинет ще е най-малко трипартиен

Първото твърдение е вярно.
Обаче второто е под съмнение.
Изглежа ГЕРБ и ПФ дори сами могат да направят правителство.
27 Март 2017 08:01
В същата ситуация е и БСП, ако ГЕРБ не успее да състави кабинет и ако соцлидерът Корнелия Нинова удържи на думата си да не се коалира с ДПС и с партията на Бойко Борисов.

КорНелито каза само, че няма да прави коалиция с Герб. Втора точка в декларацията, която прочете, гласеше, че ако се стигне до тях, ще направят опит за правителство с всички налични патриотични формации в парламента. А, както знаем, Доган беше обявен за патриот номер едно в републиката.
Когато и да са следващите избори, то, надявам се, да са след достатъчно време така, че Кирил Добрев да няма право да е повече депутат (12 години си въведоха за макс), а КорНито да не е начело на БСП, заради изтеклите й два мандата начело на БСП. Те тогава "левицата" може и да привлече още някое друго нещо, което да гласува за нея.
27 Март 2017 08:19
За съжаление сериозните анализи за феномена ГЕРБ не се правят в официланите медии.


Аз мисля, че ГЕРБ печелят и ще печелят изборите, защото от другата страна няма нищо достатъчно добро като алтернатива.
В крайна сметка, демокрацията изисква конкуренция на качествени платформи на управление, а не евтини трикове, като размер на пенсии, известни личности и пр.
И тъй като откриваеми от избирателя такива явно няма, той си гласува за старото изпитано и разпознаваемо статукво. Дори и да не му харесват "трътлите" от кабинета на Борисов. Но пък се стараят.
И е прав. А и узря - вече не се подвежда по БСП - СДС, ляво -дясно и пр., иска качество. Както стана с президентските избори.
27 Март 2017 08:20
Навсякъде по всички земни кълбета процентно глупавите са повече от умните. Та и у нас премина поредното им преброяване.
27 Март 2017 08:41
Изборите не са само право, но и отговорност!

Блестяща изборна победа на господин Пеев!
Неговите партии заеха първо, трето, четвърто и пето място, а традиционният му коалиционен партньор и съучастник - почетното второ място!

Нека поздравим и мъдрият български народ, който избра борбата с олигархията и корупцията, избра законовият ред и постави господин Борисов начело!
Този дето каза, че съдебната реформа е за "след Цацаров"!
Този дето играе карти с Вальо Златев.
Този дето дава обществените поръчки и активите на КТБ на господин Пеев.

Народа избра демокрасия, проспелитет и стабилнос!
Глас народен - глас Божи!
27 Март 2017 08:46
ГЕРБ + ПАТРИОТИ = мнозинство
Ама програмите им хич не съвпадат. Ще се ритат известно време и ще се разделят. Патриотите яко критикуват Боцата. Това не са предишните патриоти. Там е Сидеров, който му е ял попарата.
27 Март 2017 09:22
В тесен кръг Бойко ги е псувал като хамалин, своите активисти. Това споделят самите те по избирателните комисии.
Заклинанието му било : "Братя, сестри,братовчеди, чичовци , баби, лели - всички да изкарате на барикадата, иначе Бойко хвърля пешкира и всички калинки и службари, които са нависнали навсякъде в държавата и по общините "ще ходите на Майната си ! "
27 Март 2017 09:35
Така като гледам, едва ли ще има кабинет без вал. симео. и каракач. ... и ще започне едно роене на 30-на годишни разпоретини по всички етажи на властта, че едвам ще се разминават по софийските улици. А и гербавите калинки нещо малко застаряха... ще има подмяна, мдам.....
27 Март 2017 09:37
Много ви се иска май БСП да беше победила, но дано не се случва! Имам познат работещ в министерството на икономиката, който казва :" Боже, ами те сегашните (временното правителство) са в пъти по-зле от Гербаджиите , разни доценти, декани и всякакви, но за нищо не стават! Първата работа на новия министър била да си купи нов 42" телевизор за кабинета!"
27 Март 2017 09:43
***
27 Март 2017 10:07
Е и аз съм от тези 50% негласували.И не приемам упреци от рода на ,,щом не си гласувал,значи си съгласен'' или ,,щом не си гласувал нямаш право да плюеш''.Не гласувах,защото не мога да си пусна гласа за ,, по-малкото зло''.Това е все едно БХ да каже :аз ще ти ударя 20 тояги на голо, а Корнелия Нинова 10 , и аз да избера тоя дето ще ме бие по-малко.Относно резултатите,дори и БСП да бяха първи, с тези влизащи партии ,едва ли щяха да могат да направят коалиция. Не че БХ ще успее се. Онези ,,автентично десните'' ,се доказаха за пореден път фирмени идиоти. Доган показа на Местан ,че има още много хляб да изяде,но не с мас ,а с бяло сладко. Ситуацията е Боце 3 ,ама за по-кратко и от втората част.
27 Март 2017 10:16
Чалгата трайно завзе страната.
27 Март 2017 10:42
БСП много се беше забила в дясно, и сега ще и е много трудно да върне тия като мен, където вчера просто нямаше за кой да гласуват!
Сега трябва да слушат много Иво Христов, за да се върнат пълно на ляво.
27 Март 2017 10:47
А бе, някой дали си спомня, участието на изборите беше и си остана ЗАДЪЛЖИТЕЛНО?

27 Март 2017 10:54
министерството на икономиката, ... :" Боже, ами те сегашните (временното правителство) са в пъти по-зле от Гербаджиите

Кви гербаджии?!? Там се вихреше лукчо иконом...
27 Март 2017 11:47
*
27 Март 2017 13:59
Както десницата,така и левицата не можаха да се обединят за тези избори. Въпреки че БСП удвои резултата си,като цяло АБВ и движение 21 само напразно си загубиха гласовете - те не влизат в Парламента. Жалко,много жалко...! Общо резултата щеше да бъде по-висок от ГЕРБ. Това да им е за урок и на леви и на десни.
27 Март 2017 14:14
Просто попадна на и предложи качествен човек. Хората избраха човека.

Този човек се оказа мъж на жена си и полегна на герберастията....
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД