:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 553
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдът окончателно отмени пръстовия отпечатък в болниците

Най-вероятно ще се върне старата система - с лична карта
Петчленен състав на Върховния административен съд е отменил окончателно задължителното чекиране с пръстов отпечатък за достъп до лечение в болница, съобщи пред "Сега" източник от ВАС. Решението все още се разпространява неофициално, не е публикувано на сайта на съда и съответно още не са ясни мотивите. От здравната каса също не коментират решението, но най-вероятно на мястото на отменената система за пръстова идентификация ще се върне редът отпреди нея - в болница да се влиза след сканиране на личната карта на пациента.

Текстът в наредбата за достъп до медицинска помощ на здравното министерство, с която се въвеждаше пръстовият отпечатък, беше обявен за нищожен от тричленен състав на ВАС през ноември 2016 г. Основният мотив на съда беше, че въвеждането на регистрация чрез пръстова идентификация не е следствие от разпоредбите на Закона за здравното осигуряване, където пише само, че пациентите имат уникален идентификационен номер, но без да е уточнено какъв е той. Обявяването на пръстовия отпечатък за въпросния уникален номер е станало именно с наредбата за достъп до медицинска помощ, което според съда е дописване на закона. То не е в правомощията на МЗ, а на парламента, т.е. отпечатъкът е трябвало да се дефинира в закон, а не в наредба. Друг мотив на съда беше, че разпоредбата е в противоречие с европейски регламенти. "Въвеждането на пръстов идентификатор вместо на документ, който да съдържа информация за здравните данни на лицето и да осигурява достъп във виртуална среда до тях (електронна лична здравна карта или тя е съвместена с личната карта за самоличност), усложнява трансграничното легитимиране. Това противоречи на съюзното право, което цели унифициране на вида на идентификация с оглед придвижване, сигурност и получаване на медицинска помощ в държавите от ЕС", казва съдът.

Текстът беше оспорен в съда от федерация "Български пациентски форум", Центъра за защита правата в здравеопазването и Националното сдружение на частните болници. МЗ и здравната каса обжалваха решението на тричленния състав, след което петчленният реши, че отпечатъкът остава задължителен до окончателното произнасяне на ВАС. Последното заседание на съда беше на 16 март.

Задължителната автентификация в болница беше въведена през ноември миналата година по настояване на тогавашния здравен министър Петър Москов, който я наричаше "внезапна смърт на крадците". Чекирането доведе до хаос и опашки в някои болници, системата често се сриваше, а хора с треперещи или влажни ръце не можеха да дадат отпечатък. Първоначално от касата обявиха, че са спестили 8 млн. лв., тъй като болниците не могат да отчитат мъртви души, а след смяната на правителството със служебно НЗОК цитира данни, според които не са спестени никакви пари. Служебният здравен министър Илко Семерджиев обяви, че пръстовата автентификация трябва да бъде сменена от електронна здравна карта, а Москов даде НЗОК на прокурор, тъй като е платила 20 млн. лв. отчетени хоспитализации без отпечатък. От касата отговориха, че това са хора, които не са успели да дадат отпечатък именно заради хаоса в системата.

За софтуера за пръстовата идентификация НЗОК плати 400 000 лв. Четците за отпечатъци струваха 286 лв. бройката и бяха за сметка на болниците, като в големите лечебни заведения бяха нужни десетки такива устройства.
19
2581
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
28 Март 2017 19:55
Съдът добре. Сега Цацаратурата да попита Менгеле за милионите изхарчени за машинериите свалящи биометрични данни и за едни ваксини.
28 Март 2017 19:57
Супер!

Прокурор! Прокурор!
28 Март 2017 20:06
Парите нали вече са усвоени, съдът може да отхвърли недоразумението на недоразумението.
28 Март 2017 21:52
28 Март 2017 21:54
Супер!

Прокурор! Прокурор!

Ще чакаш, заети са с подкупите за 10 лв
28 Март 2017 22:23
Потвърдена е статистическата вероятност висшите магистрати да вземат разумно решение в интерес на обществото. Не е лошо някой съд да се пробва да определи дали е объркан невръстеник или алчен наглец министърът, който вместо здравна карта се опита не само да въведе отпечатъците в здравеопазването, но и да закупи негодни мешини за подобна дейност. Писна ми да плащам за глупости като гражданин на тази държава, но може би не съм прав, защото ако съм , изборите при тази избирателна система също следва да са безсмислени, наличието на прокурори и съдии при тази съдебна система - също. Колко хубаво би било да не съм прав.
28 Март 2017 22:29
.
28 Март 2017 23:35
А Москов няма ли да понесе някаква отговорност? Страшно е когато властта се даде на човек без задръжки(меко казано).
29 Март 2017 04:24
А изтормозените болни, принудени да предоставят пръстовите си отпечатъци, както и малцината още по-изтормозени, защото са отказали (има и такива, слава богу, в огруханата ни територия, не всички са "матр`ял", както и приетите по спешност в безсъзнание, без чието знание и разрешение са вземани пръстовите им отпечатъци, да заведат дела за преднамерено възпрепятстване на достъпа до здравеопазване на здравно осигурени граждани. Ако се наложи, до Страсбург да стигнат. Но да одрусат лично идеолога на пръстотията с друсаните очи, а не България, демек нас за пореден път. Както и надшефния му минпред, допуснал и лично носещ отговорност за същата пръстотия. Да си докара куфарите с мангизи от Ливан, където ги закара на борда на държавен самолет, и да се разплати за разсипничеството на подшефния си министър.

Ако не друго, край поне на тези им пръстотии!

© Врекидж,


http://frognews.bg/news_67332/
http://afera.bg/%D1%81%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D1%82-%D1%87%D0%B5-%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%8F-%D0%BF%D0%B0%D1%80.html
29 Март 2017 07:10
Пишещите по-горе или са мазохисти или проста бафкат защото така са им казали. Пръстовия отпечатък донякъде озапти лекарската мафия, на както винаги тя се оказа по-силна и наложи тоталната кражба от здравната каса. Жалкао за младити, които ще продължават да вървят по пътя на сина на другарката Корни.
29 Март 2017 07:38
Нищо не е озаптила..Нищо не пречеше днес да отидеш да си сложиш палчето,че си постъпил в болницата, след 3 дена да отидеш и пак да си го сложиш,че са те изписали
29 Март 2017 07:47
Сега всяка болница да съди Пепи белото.
29 Март 2017 09:22
Пишещите по-горе или са мазохисти или проста бафкат защото така са им казали. Пръстовия отпечатък донякъде озапти лекарската мафия, на както винаги тя се оказа по-силна и наложи тоталната кражба от здравната каса.

Или и двете.
Нищо не е озаптила. Нищо не пречеше днес да отидеш да си сложиш палчето,че си постъпил в болницата, след 3 дена да отидеш и пак да си го сложиш,че са те изписали

Щом искаш слагай си палчето, нищо не пречи да. Пръстовият отпечатък те озаптява да "лекуваш" в болницата хора, които не подозират, че са хоспитализирани и на тяхно име се източват пари от касата. И понеже те озаптява си върло против.
Давам пример. Отивам в "Пирогов" с направление за нещо дребно. Колегата ти ме поглежда, и ме отпраща с думите, че няма счупено и ще мине. После се обажда на теб, че има едно подходящо направление. Ти (без да си ме видял дори) прасваш една диагноза за скъпа операция (там измисляш си нещо) и по здравната каса ме препращаш в клиника (тя има договор с касата), където пак ти си хирург. Там ме "приемате", "оперирате" и "изписвате" по живо по здраво. Смъквате парите от касата делите си ги, както сте се разбрали там в организираната престъпна група и си купувате глезотии от секс-шопа (например).
Но ако за приемането ви трябва моя отпечатък, ще пиете по една студена вода и по форумите ще пишете преднамерени полуистини.
29 Март 2017 09:44
***
29 Март 2017 10:03
Трети ден подред - трета добра новина за "градските" партийци. На ход е прокуратурата.
29 Март 2017 11:29
Юнкер 29 Март 2017 09:22
Но ако за приемането ви трябва моя отпечатък, ще пиете по една студена вода и по форумите ще пишете преднамерени полуистини
.

Интересно, а в банката срещу отпечатък ли ти дават парите и ако не – как така алчните банкери не ти източват сметката? Дали нямат желание, или им липсва възможност?
Има куп начини, различни от отпечатъците, чрез които може да се прекрати източването на Касата. Въпросът е кой ще гушне комисионата, а не кой е най-сигурният и най-удобният за пациентите.
За надутите цени на лекарствата да не отварям дума, че ще стане страшно...
29 Март 2017 12:27
Сега всяка болница да съди Пепи белото.

Няма лично - ще съди Министъра, и Държавата, т.е. - нас...щото ние плащаме...А парите за софтуер, машини......не е ли източване???
29 Март 2017 15:32
Професията ми е такава, че постоянно пиша - с десетте си пръста - на клавиатурата (преди пишех на пишеща машина, практиката ни във Френската бе по машинопис и стенография).

Ефектът от всичко това е такъв, че десетки години по-късно релефът на рисунъка на линиите върху пръстите ми е отънял (преизк. накл., мин. св. вр., 3 л., ед. ч., м. р.), както се изтъркват клавишите по клавиатурите на компютрите ми...

Вземали са ми отпечатък веднъж, но изобщо не бе лесно... дори при пределно силния натиск, за който ме помолиха.

Нека се има предвид от и спрямо работещите на компютър с класическа клавиатура...



Можете да погледнете своите и да видите не са ли отънели и те...
29 Март 2017 15:33
Нищо не пречеше днес да отидеш да си сложиш палчето,че си постъпил в болницата, след 3 дена да отидеш и пак да си го сложиш,че са те изписали


В това се състои разликата - с пръстовите отпечатъци ТРЯБВА да отидеш в болницата. При копията на картите - ами това е хартия, която се размножава чрез копиране и без да си там. Даже когато се подписва няма значение, защото НИКОЙ не проверява дали подписът на копието е един и същи при постъпването и при изписването.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД