:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 313
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Президентът се радва на дебатите за гласуването в чужбина

Президентът Румен Радев ще изложи мотивите си относно избирателните права на българите, живеещи в чужбина, в официално обръщение. Това обеща той в Ловеч, където бе със съпругата си на неофициално посещение за Цветница.
"Ще имаме време за тези дебати, най-важното е, че има вече начало на този дебат. Ще дам подробно своите мотиви в обръщение към нацията", заяви Радев в отговор на въпрос дали избирателните права на сънародниците ни зад граница трябва да бъдат ограничени. Именно в този дух бяха поправките в закона за гласуването в чужбина, пуснати преди дни от правосъдното министерство - според тях на президентски и парламентарни избори следва да гласуват само българските граждани, които са живели у нас поне 3 месеца преди деня на вота. Заради разразилия се скандал бе уволнен шефът на законодателната дирекция в МП Любомир Талев, който не бил съгласувал с министъра пуснатите текстове. Талев обаче твърди, че те са написани по указания на президентството.
До момента изказванията на Радев са двусмислени. Преди дни той коментира, че е налице проблем с външна намеса в българския изборен процес, който според него може да бъде решен "само със закони, които гарантират както конституционните права на българските граждани, така и сигурността и независимостта на българската държава".
36
2783
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
09 Април 2017 18:46
До момента изказванията на Радев са двусмислени.

'Начи не е точно така, щото изказвания няма. Но е положително, че е признал поне с половин уста, че стои зад тия дивотии.
Потвърди пълната си некомпетентност.
09 Април 2017 19:30
*
09 Април 2017 19:52
Да вземе да се извини на човека, дето опра пешкира, вместо него.
09 Април 2017 20:05
Вече измина периодът на толерантност, който ни позволява да имаме мнение за първите действия на Президент Радев.
Действията на Президента са наистина колебливи и противоречиви. Мението ми е категорично: Непрозрачен (до невзрачен), предубеден и муден човек. Реакциите му са забавени и въпреки титулованият щаб от съветници – много мудни, неубедителни и най-важното – не-обединителни. Този човек разделя. Разделя Българи живеещи в България, от тези живеещи в чужбина; разделя русофили от еврофили; поведението му към чиновника от законодателната дирекция бе коварно и непочтено. За което Президентът дължи извинение. Не само на чиновника, но и на Българите. В поведението на този човек има всичко друго (най-паче бюрократично интриганство), но не и воинска чест. Генерал-бюрократ под влияние (недопустимо) на жена-генерал (макар и без пагон).
Категорично, много категорично – срвнението със предшевственика му, г-н Плевнелиев, не е в негова полза. Все още е рано да правим категорични изводи. Затова, нека да му пожелаем да бъде по-прозрачен, по-решителен и най-важното, по-обединителен.
09 Април 2017 20:33
Но е положително, че е признал поне с половин уста, че стои зад тия дивотии.

А не видя ли по теле-визията кой стоеше зад него и внимаваше за всяка негова дума?
09 Април 2017 20:55
Аз подкрепям президент Радев.

09 Април 2017 21:09
Аз подкрепям президент Радев.

Предполагам, че по тази причина не сте наясно с правилaта за членуване в българския език.

Образовайте се:
Определителният член в българския език е наставка, която се добавя след корена (или основата) на дадена дума в изречение, за да се посочи или отличи предметът или явлението, което тя назовава, като вече познато или срещано в текста, тоест да се изрази категорията определеност.
09 Април 2017 23:04
Нека не забравяме, че българите в чужбина са най-големия инвеститор в икономиката на БГ. Също, на по-предишните избори при референдума така бяха нагласени нещата, че максимално им попречиха да гласуват - свидетели бяхме на грандиозни опашки и минимален брой секции. Не е почтено " дай тук парите, но няма да гласуваш"..... Така че тоталната забрана за гласуване на българи в чужбина, едва ли ще реши проблема на хората, но проблема на управляващите може да бъде недвусмислено решен ;-)
10 Април 2017 01:56
Нека не забравяме, че българите в чужбина са най-големия инвеститор в икономиката на БГ.

Не знам за кой път го чета вече. Ако ще приравняваме потреблението с инвестициите, то трябва по същата причина да дадем избирателни права и на чуждестранните туристи у нас.

И все пак, според мен, не трябва да се реже възможността на българите в чужбина да гласуват. Това си е връзка с родината за една, макар и малка, част от тях. И колкото и да не познават добре действителността у нас, то изборът им е по-информиран, в сравнение с тези, които си продават гласовете.

Опасенията за намеса на Турция във вътрешните ни работи чрез изборите са основателни. Но има по-елегантни решения на проблема. Да се делим на вътрешни и външни българи идва прекалено на фона многото разделителни линии в обществото ни.
10 Април 2017 02:51
Президентът се радва


най-важното е, че има вече начало на този дебат

Това не е "радване", а отговорно отношение.
10 Април 2017 07:43
Президентът се радва на дебатите за гласуването в чужбина
Президентът предизвика скандала, сега се "радва" на ефекта. Все едно да се радва на миризмата след като се е изакал. Но от военни повече не може да се очаква.
10 Април 2017 07:47
Онзи с новата жена продължава да дълбае надолу! Само факта, че уволниха някакъв дребен чиновник за да замажат положението показва, че въпросното лице, с жената, няма чест и достойнство. Вижте ми предишните действи, приземи авиацията, след което се пенсионира, назначава любовницата си на две длъжности...и ред други неща, и ще разберете, че сегашните му действия са закономерни. Военен сър!
10 Април 2017 09:15
Предлагам, каманяките да бъдат лишени от избирателни права! Те така или иначе не признават демокрацията и я смятат за вредна! А и да си поемат вината без мезета!
Целта на всички създадени каши от скъпоплатените президенски съветници с Шапкаря, е да го сменят с др. Йотова!
Българи и българи! Едните ще гласуват, а другите - не! Едните са на бира и кебапче разстояние в Турция. А другите – в далечен Ванкувър. Познайте на кои от тези българи Радев иска да отнеме избирателни права?
10 Април 2017 09:24
Сараите на Доган са се настанили в президентството! Това, което наблюдаваме е активното мероприятие за разправата на Доган с Местан - на наш гръб и за наша сметка!
Ама така ни се пада, като си избрахме си политически галфон, съгласно указанията на Кремль и г-жа Решетникова!
За изселниците в Турция се деиства двоиствено, изключително в интерес на Доган/КГБ! Преди те гласуваха за безценния коалиционен партньор на столетницата - ДПС, т.е. гласовете им бяха патриотични и полезни. Сега гласуват за ДОСТ, което е много опасно и вредно не само за столетницата, но най-вече за добруването на султан Доган. Поради което от Сараите е издадена султанска заповед гласуването в чужбина и в частност, в Турция, да бъде забранено!
Заповедта е сведена на г.з офицера Радев за запознаване и изпълнение.
10 Април 2017 09:26
Другарят ФърчилкоФФ се радвал! И на какво се радва? Не е ясно, явно е военна тайна.
10 Април 2017 09:37
българите в чужбина са най-големия инвеститор в икономиката на БГ.


Да, създават огромен брой работни места и перфектна продукция на зимнина.
10 Април 2017 10:40
Много плювня, много нещо. Явно Президента Радев е на прав път.
Що се отнася до гласуването в чужбина, аз съм върло против. Най-слабата психически и политически част от народа се изнесе навън, за да се оправя сама по най-лесния начин. След като си избягал от трудностите и не те е еня, какво ще става тук, правилно е да не можеш да гласуваш. Ако пък искаш, върни се, помириши зловонията, които се носят от т.н. "политическа" класа (и от форума тук) и тогава може да гласуваш за бъдещето на страната си.
Що се отнася до премятащата се тук и там мантра за внасяните пари и някаква си връзка с "икономиката" ни, това е поредната фалшификация. Парите отиват за издръжка на близките и проносът им в икономиката е НУЛЕВ.
Президента Радев следва да предизвика не само обществен дебат, ами и Референдум по въпроса за изборните правила. Това ще е най-справедливо.
10 Април 2017 10:41
ще изложи мотивите си относно избирателните права на българите, живеещи в чужбина


Да изложи мотивите си и за правото на военни с проблеми с разбирането на писмен текст да се кандидатират за изборни длъжности. Ако може де. Текстовете на конституцията явно силно го затрудняват.
10 Април 2017 11:47
tub
09 Април 2017 19:30
Потвърдил е че е отговорен и последователен! И че е Българин...
Ясно ли ти е козяшка подлого?


Ужас! Модератора - пратете този простак да поохлади страстите си за месец - два!
10 Април 2017 11:51
Партньорите са в стихията си! Като чуят "Радев" и направо полудяват. Ама и той, дай малко "повече силни сигнали" , "ясни знаци", "европейски ценности" и др. такива. Как да се хареса?
10 Април 2017 12:03
vladimir_ak 09 Апр 2017 23:04
Нека не забравяме, че българите в чужбина са най-големия инвеститор в икономиката на БГ. ... Така че тоталната забрана за гласуване на българи в чужбина, едва ли ще реши проблема на хората, но проблема на управляващите може да бъде недвусмислено решен ;-)
Ми нищо не е хубаво да забравяме ..
Ей ги фактите
1.Българите в чужбина от 1991 година до СЕГА са дали 19 мандата на ДПС!
Друго - няма ... това е .. друга политическа сила, да е спечелила доверието и да е взела мандати на хората в чужбина - няма ..

2.Проблемът и на управляващите , и на хората , простичко може да бъде решен, ако се направи това, за което от поне 15 години на тъпоумната сган и бе говорено!
На всички предложения на ВМРО например .. кугуригалниците отговаряха стереотипно с вой в си бемол "у-у-у националистииииииии " ..

3.Разбира се, че със седераст-соросоид диалог не може да се води .. ти му викаш "добре де .. цялото това гласуване в чужбина е означавало едно - 19 мандата .. те са за ДПС" .. а седераста - се емва да ти реди думи .. как били живеели хората извън границите ни , как били пращали помощ на родителите си и на сестрите си .. как били чествали 24 май ..
Ми хубаво .. ама и леко неадекватно.
Ти му викаш "Куме Иване .. то тича" ..
10 Април 2017 12:06
ДПС и ДОСТ, според доста хора са неконституционни ..
Така че - благодарим ви за съпричастността , за това че пазите българските традиции и за икономическата помощ ..

Ама за гласуването ви - мерси!

Ако искате - ни разбирайте .. ако искате - ни се сърдете!
10 Април 2017 12:22
zdran 9 Апр 2017 18:46


'Начи не е точно така, щото изказвания няма. Но е положително, че е признал поне с половин уста, че стои зад тия дивотии.
Зад " тези дивотии" стоят Ценко Барев, Филип Димитров , Петър Берон, Милан Дренчев, Иван Неврокопски, Илич Цветков , Дончо Папазов ..
През далечната 1990, на тях им се стори, че ако натиснат за да били имали право "българските изселници" -хора дето са били емигрирали , да гласуват, техните политически сили биха спечелили много ..

Напразно им бе обяснявано, че "изселниците" "емигранти" са няколко вълни, масово са след 1958 година,има ги заради настояванията на една наша съседка да изпълним Ангорския договор от 1926 година и общо вълните 30-те, 40-те , 50-те, 60-те и 70-те години са няколко стотин хиляди .

За да не сме голословни ей ги бюлетините на Пресслужба "Куриер" на БТА от 1990 .. http://prehod.omda.bg/page.php?IDMenu=568&IDLang=1

Както се и очакваше, резултатите от изборите 1990 бяха не според приказките на Милан Дренчев, Ценко Барев и сие .. въпреки че им бе уйдисано на акъла и бяха открити, какви ли не секции по чужбините .. това принуди Йосиф Сърчеджиев да пусне ред сълзи, ред сополи ..

Та от 1990 остана цялата тази концепция за "гласуването в чужбина" и всичките тези приказки, каква огромна полза имало било обществото ни от него ... автори - седерастите .. благосклонно съгласили се- комунетата ..!
10 Април 2017 12:37
Радев: "Ще дам подробно своите мотиви в обръщение към нацията"

Сетила се Мара да се побара! Г-н Радев, рамката на конституционните ви правомощията изисква, щом имате някакви идеи по отношение на законодателството, първо да осведомите за тях обществеността чрез обръщение към нацията. И ако тя, обществеността, и законодателите, избрани от нея, проявят интерес и ги одобрят, да задействат процедурата по превръщането им в действащи закони. А не да се опитвате да ги пробутате в суматохата под тезгяха чрез служебното правителство. И като не мине номера и ви хванат в крачка, да си поемете отговорността като достоен офицер, а не да натопите дребен млад чиновник на временен договор и се скриете зад гърба му.

Вместо да уволнявате младежа, уволнете си съветниците, набутали ви тъпо в този скандал! Чеп за зеле не става от тях! Освен ако имат партийно поръчение да ви скроят капата и да направят другарката Йотова президент, каквито съмнения се появиха напоследък. Просто не може да са толкова тъпи, Друмева е била конституционен съдия, все пак!
10 Април 2017 12:54
Факт е, че работещите българи в чужбина са повече от работещите в БГ. Всеки втори младеж гледа към университет навън. Всеки праща по някой лев насам или идва на почивка тук, което като цяло прави повече пари вкарани в БГ отколкото всички инвеститори на куп за година. Всеки втори родител насърчава детето си към терминал2 със заръката да не се връща. На времето е било друго пращали са ги да учат и да се връщат да помагат тук - има много примери и велики личности за това. Разликата между чуждестранния инвеститор и тези Българи пращащи отвън е любовта към България. Един call център, водещ се за инвеститор веднага ще се изнесе ако намери по- изгодна оферта, българина навън ще си е българин докато е жив. Хората от вън имат друг поглед върху държавата, тъй като могат да сравняват с това, което е в страните на пребиваване. Това може да е много полезно, не случайно навремето са си пращали децата навън, не да избягат а да помагат. Ако тази връзка я няма, на народа тук му остава да се измъкне сам теглейки се сам себе си за косата, като барон Мюнхаузен - е не става. Да не говорим, че уседналостта в рамките на Европейския Съюз губи смисъл.
Ако се въведе уседналост за територията на република БГ и българите навън са против (защото и те трябва да бъдат питани), ще се скъса връзката и резултатът ще е негативен......или пък тук хората ще изпаднат в рая, както е казано в библията: който отхапе ябълката на познанието от дървото на живота го гонят от рая ;-)
10 Април 2017 13:00
И аз много се радвам, че Другарят Президент Радев се радва на възможността да пообщува със своя народ. (Това за "моя", "твоя" и "своя" народ го откраднах от Другарката Корнелия Нинова. Много е хубаво, и показва че БСП напълно са скъсали със своето комунистическо минало, и нямат нищо против приватизацията. В края на краищата, трябва да има кой да ти работи, докато правиш кариера в политиката. Иначе не става.) То хубаво, ама виж какви тъпи вицове разказват в един друг форум по повод президентската радост: "Седи си Лъва, значи в Брюксел, и диктува на секретарката покана за купона, който ще прави. И по едно време се сеща за жабата, която ужасно го дразни - хем без значение, хем не спира да квака, и то по теми, от които хабер си няма. В края на краищата, поставят ограничение, което да не е откровено дискриминационно: "Забранява се присъствието на малки и грозни зелени животни с голяма уста". Чете жабата поканата, и по едно време започва да скача от радост: "Пак му го натресоха на крокодила! Няма да го пуснат на купона, и няма да има кой да ми разваля удоволствието!"
.........................
Та прочетох го този виц, и само дето аз не се разкваках от възмущение. Бива ли така! Президент е това, не някакво пластмасово чучу с флашка с десет-петнайсет общи фрази, които да върти в случаен порядък! Възмутен съм, наистина.
10 Април 2017 13:31
Кого искаха да обидят гадните соросоиди с това "жабата", беше повече от ясно. Тоя, дето беше написал баснята, директно така си почваше: "Зарадвал се е резидентина като оная жаба от вица, дето..." и т.н. Почнах обаче да се замислям, кой е крокодилът. Не можеше да е другарката Корнелия Нинова, нито другарката Илиана Йотова, нито онази мъничката, русичката журналистка, дето ни запозна с международния тероризъм. Те и трите са мили, умни и хубави. И не са зелени. И изведнъж разбрах: Бойко Борисов ще да е. Крокодилът му гаден!
10 Април 2017 14:28
Я вижте какво пише по въпроса руската преса - след фотографиите и заглавията на другите статии, там, където са мненията:


http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/09/2950608_prezidentut_shte_napravi_obrushtenie_kum_naciiata_za/
10 Април 2017 14:47
От няколко дни се вълнуваме, пък въпросът е решен от Конституцията на РБ:
Чл26(1) Гражданите на РБ, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.
Чл25(3) Български гражданин по рождени не може да бъде лишен от българско гражданство.
чл42(1) Гражданите..... имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа.

Пък Президентът да си приказва каквото ще.
10 Април 2017 15:10
Президентът е лишен от законодателна инициатива в тесен, практичен и отнасящ се до властите смисъл, тъй като това би отслабило позицията му, а в граничен случай дори сринало авторитета на институцията. В парламента може да има мнозинство, което е негово, тъй да се каже, поддържа го, или мнозинство, което му е враждебно. В двата случая, които изчерпват възможностите, той е в неблагоприятна позиция от гледна точка на законодателната инициатива.
Ако мнозинството е на негова страна, в частност ако това е издигналата го партия, тази партия сама води законодателния процес в определена посока, това е основната й работа. Ако президентът стане свръх-активен и започне да предлага проекти за закони, това ще означава, че или мнозинството не си върши работата и се налага той да му припомня. Или че се разиграва излишен и наговорен с мнозинството театър. А в този случай, освен фактическите странности има и неочаквана конституционна импликация: Президентът като автор на проектозакон се отказва предварително от правото си на отлагателно вето*. Това е по принцип нередно. Конституцията неслучайно му дава властта на ветото, а не компетенции за проектозакони. Арбитражната функция е в съгласие с неговия характер на арбитър в обществен спор между властите. А и, от по-друга гледна точка, частично негова работа е да възпира, да ограничава произволи, където ги съзре.
Ако мнозинството е враждебно на президента, всяка негова инициатива ще има смисъл на същото напомняне, именно, че това враждебно мнозинство не си върши работата и не разпознава правилно приоритетите на страната. Мнозинството няма да прием подобно напомняне, но не като се изказва по медии, а просто като да отхвърли законопроекта му. То може да го отхвърли шумно, а може просто да протака разглеждането му колкото си иска. И в двата случая мнозинството може да разиграе унизителен за президента процес и да го бламира. В частност, бламирането може да се прави в края на мандата на президента за да се използва като ход в кампания който показва публично, че еди-кой-си президент бива унижаван, не си върши работата, безсилен е и пр.
Законодателна инициатива от този порядък – по същество обречена – се разиграва в самия парламент като специфична опозиционна политика. С него опозиционни сили могат да демонстрират, че техните разумни проекти се блокират от мнозинството. Но тази игра на опозиция е неуместна за президента.
Това са всички опции, оценени от гледна точка на своя властови и процедурен смисъл. Казано другояче: Няма процедури за законодателна инициатива на президента на РБ. Няма по същество. Не защото Конституцията, дефектна в много отношения, ги е пропуснала, а защото по необходимост няма. Те не трябва да се допускат, защото въвеждат Президента в акции, които водят до бламирането му.

http://www.mediapool.bg/zashto-proektozakonite-izobshto-ne-sa-rabota-na-prezidenta-news262453.html
10 Април 2017 15:20
В Президенството просто кипи безсмислен труд, за да се оправдае този безумен голям брои назначени хрантунтици с нашите данъци, за съветници на шапката на Курнела!
Айнщайн, като го попитали в Принстън, какви асистенти са му необходими, казал, че иска някой умен и работлив, ако нямат, тогава умен и мързелив, в краен случай може някой глупав и мързелив, ама в никакъв случай да не му пращат глупав и работлив...
10 Април 2017 15:23
Друго си беше,га Плевнелиев хортуваше,ееех....
10 Април 2017 15:25
глупчо шапкаров се радва
на какво, господ знае
утре като го изригнат у фейсбука стой та гледай
10 Април 2017 15:28
най-важното е, че има вече начало на този дебат

Двама виенски психоаналитици се разхождат по брега на Дунава. Един човек се дави в реката и вика:"Помощ! Давя сеее..."
"Колега, струва ми се, че този човек има проблем"
"Да, наистина, но най-важното е, че той вече говори за това!"
10 Април 2017 15:47
"Темата с уседналостта е фалшива, няма да има такова нещо, но тази фалшива новина е лансирана, за да измести истинския въпрос – изтичат седемте седмици, в които България може да направи конкретни искания към "Газпром" в рамките на спора с Европейската комисия". Това коментира членът на "Нова република" и бивш депутат от Реформаторския блок Мартин Димитров в своя профил във "Фейсбук"

Той напомни, че "Нова република" е поискала от президента свикването на Консултативен съвет по национална сигурност.

"Но Радев избягва темата и заедно с Герджиков (служебния премиер Огнян Герджиков – б.р.) чакат да изтече срокът и да не направят нищо. Това е начинът за формиране на обща българска позиция. Пропуска се златна възможност за намаляване цената на газа с над 40%, ако ЕС започне да купува по единна цена", казва Димитров.
11 Април 2017 11:29
Неверния Тома 10 Апр 2017 14:47 От няколко дни се вълнуваме, пък въпросът е решен от Конституцията на РБ:
Чл26(1) Гражданите на РБ, където и да се намират
Ми няма проблем ..

Май доста хора явно не знаят , ама "съдебната реформа" на Христо Иванов е свързана и с конституционни промени ..

Ми истината е в сравнението - Суверенът променя Конституцията и законите - не е сложно !
Това се нарича Реформа !
Неверния Тома 10 Апр 2017 14:47

Какво пречи, барабар с промените дето са нужни за да върви Съдебната реформа, да се гласува и промяна по чл. 26(1) ? ..






Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД