:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България ще строи суперскъп мост край Кресна

Проектът ще струва близо 900 млн. лв., които евентуално ЕК ще отпусне
СНИМКА: АПИ
Председателят на журито в конкурса арх. Петър Диков предупреди, че ако България не се справи със "Струма", не само ще загуби пари от ЕС, но и ще връща огромни суми.
Супермост вместо супертунел ще се строи край Кресна. Това стана ясно вчера, след като Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви печелившия идеен проект за алтернативно трасе на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Избраният вариант минава също през защитени зони и ще струва по предварителни оценки малко над 730 млн. лв. без ДДС, или над 880 млн. лв. Така 24-те километра между Кресна и Крупник излизат поне 36.6 млн. лв. на километър.

Заложеният виадукт в южната част на трасето над река Влахинска е висок 110 м - повече от сегашния рекордьор "Бебреш" с неговите 102 м. Освен това се предвижда разстоянието между поддържащите колони да е 302 метра. Така той щял да бъде вторият в света по този показател. Според строители най-голямото подобно съоръжение в света с 305 м е в Китай, съобщи "Медиапул".

Сложното решение идва да замени 15-километровия тунел, който първоначално щеше да се строи по това трасе. След като властта се отказа от дългата, скъпа и сложна тръба под земята, се премина към разработката на алтернативен вариант. За да получи обаче очакваното финансиране от Брюксел, България трябва да представи дългоочаквания проект заедно с оценка за въздействието върху околната среда. Междувременно преди десетина дни след криминален скандал се провали и проектът за тунел "Железница", който трябва да се построи преди отсечката през дефилето също с пари от ЕС. Изнесена тръжна документация стана причина за прекратяване на процедурата, а кога и по какви правила ще бъде обявена нова, не е ясно.

При отварянето на проектите, предложени от кандидатствалите два проектантски екипа в обявения от АПИ конкурс за идеи, стана ясно, че печели "Пътпроект 2000", защото от дружеството предложили "иновативно решение". Това определение даде инж. Павел Диковски от браншовата камара "Пътища". Иновацията била именно предлаганият супермост.

И двата екипа са се опитали да намалят броя на съоръженията, които трябва да се изградят, тъй като те оскъпяват построяването на трасето като обем на инвестициите, коментираха експерти от АПИ. Въпреки това тунелите и виадуктите са неизбежни поради сложността на терена през Кресненското дефиле, каза бившият главен архитект на София Петър Диков, който е председател на журито в ролята на шеф на Сдружение "Български форум за транспортна инфраструктура". В спечелилия проект е предложено изграждането на общо 7 тунела - 5 по лявото платно от трасето и 2 при обхода на Кресна. Още в първоначалното задание се предвиждаше строеж на такъв обход с дължина от 5.4 км.

При строежа на новия път през дефилето обаче изобщо не става дума за пълноценна магистрала, а за два раздалечени на километри двулентови пътя с проектна максимална скорост в рамките на 80 - 90 км в час. В края на миналата година АПИ и Камарата на строителите в България обявиха, че е постигнат консенсус със зелените активисти за вариант, при който в едната посока движението ще премине високо над дефилето, а в обратната - по съществуващото сега старо трасе. След това беше обявен конкурс за идеен проект.

И двата екипа са предложили приблизително еднаква цена. Според арх. Диков те били разработени на високо професионално ниво и за кратко време по тях може да се стигне до подготовката на следващия етап - технически проект и строителство. Вероятно пътната агенция и бъдещото правителство ще се опитат максимално да ускорят процедурите по безнадеждно забавения проект за магистрала "Струма". Проблемът е, че се натрупа огромно закъснение, което поставя под съмнение възможността да успее да усвои финансирането по програма "Транспорт 2014-2020". Освен 880-те милиона лева за този участък 2.5-километровият тунел "Железница" ще струва 250 млн. лв. Така под съмнение са над 1 млрд. лв. След избора на трасе, преди изобщо да се прави първа копка, трябва да има и екологична оценка, която отнема месеци. И двата предложени проекта преминават през стотици хектари защитени зони, отделно ще трябва да се правят и отчуждения. Ако не завършим магистрала "Струма" до края на 2022 г., България вероятно ще трябва да върне около 1.5 млрд. лева на ЕС, изчисли пред "Сега" арх. Петър Диков. Освен това ще трябва да се върнат и вече усвоените пари от стария програмен период за построените участъци от магистралата.



КОНКУРСЪТ

Първият участник е "Пътпроект" ЕООД на инж. Венцислав Зарев, а вторият - "Пътпроект 2000" ООД с управител инж. Любен Симеонов. Първи с 93.278 точки е класирано предложението на "Пътпроект 2000". Те ще получат 80% от наградния фонд на конкурса, който е в размер от 2.5 млн. лв. Предложението на "Пътпроект" събра 89.859 точки и получава 10% от наградния фонд. Любопитното е, че дружеството всъщност е на първо място от проектантските фирми, които са работили най-много по това трасе. Те изготвиха предварителния проект и бяха направили проучвания. В края на миналата година АПИ и Камарата на строителите заедно с управителя на "Пътпроект 2000" обявиха, че е бил постигнат консенсус с еколозите, но след това зелените се отметнали от позицията си.
45
6814
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
20 Април 2017 19:59
ще излезе проектът колкото 2 АЕЦ Белене...
20 Април 2017 20:15
И закъде е този мост ? За Солун? Какъв е българският интерес? Пак ще ни прекарат гърците. Ще задгръбим Варна ,Бургас и БДЖ и ще плащаме на гръцките железници
и солунското пристанище. То, още от древността е казано "Бой се от гърците и когато ти дават подаръци!". Пише го в "Илиада".
20 Април 2017 20:21
Айде специалисти да кажат дали поддръжката на подобен мост е по-евтина от тунел 15 км? Ясно е, че магистрала + планина = скъпи съоръжения.
И закъде е този мост ?
Ша са сбъдне мечтата Му да събира такси от гърците (нас кучета ни яли) на КПП-та в двата края на моста. Иначе отдава трябваше да се направи тази магистрала.
20 Април 2017 20:43
И закъде е този мост ? За Солун? Какъв е българският интерес?

Не се притеснявай!
Главно български (и може би румънски) е интереса!
На гърците за Европа им е по направо през Италия и Македония и Сърбия. За първия маршрут си имат фериботи бол, а по втория маршрут си е и в по-голямата си част магистрала отдавна.
20 Април 2017 20:53
Евентуално... Може би... Някой път... На кукуво лято...
------------------
Сайтът на Генек
20 Април 2017 20:54
Виадуктът Мийо(le Viaduc de Millau) дължина 2,460м, височина(clearance) - 270м струва... € 394,000,000.
https://en.wikipedia.org/wiki/Millau_Viaduct#/media/File:Viaduc_de_Millau_1.jpg
20 Април 2017 20:58
Председателят на журито в конкурса арх. Петър Диков
аз четох до тук, съжалявам. като гледам на какво заприлича т.н. столица през последния четвърт век...
20 Април 2017 21:01
Председателят на журито в конкурса арх. Петър Диков


начи гбс ще спечели
20 Април 2017 21:10
Не разбирам – нима строителството и поддръжката на моста е по-евтино от тази на тунел?
Защо няма да се строи магистрала, а две раздалечени трасета двулентов път?...
20 Април 2017 21:17
О, виждам, че мрънкянето задето до Гърция ще се пътува по-бързо и при по-малък риск вече е отпочнало.
Дочувам едно засилващо се мрънн, мрънн, мрънн...
20 Април 2017 21:26
начи гбс ще спечели

А това какво, нещо лошо ли е?
20 Април 2017 21:41
Ако наште галфони искаха кинти, трябваше да се размрънкат на сайбиите на гръчките портове и теминали - другарите от Пекин.
20 Април 2017 21:45
Не че имам нещо против строежите в Южна България , но кога ще се построи нещо в Северна.
Или вече я харизаха на Влахия?
20 Април 2017 21:45
Като гледах проекта - това не е магистрала, а 2 двулентови м/уградски шосета.
А, ако се окаже, че някоя от колоните на моста стъпва в/у уникален мравуняк, екобизнесът ще сложи кръст и на този проект.
20 Април 2017 21:50
rorik 20 Април 2017 21:45
Не че имам нещо против строежите в Южна България , но кога ще се построи нещо в Северна.

Тъй като Европа не се интересува от инфраструктурата на северна България, тя ще трябва да се строи от бюджета. А за да стане това, трябва да се съберат достатъчно пари и за асфалта, и за гепането.
20 Април 2017 21:56
В братска Гърция част от магистралата м/у Кавала и Орестиада е построена именно по тоя начин - старото двулентово шосе си върви в едната посока, а новото - отгоре по баира, в другата.
Адски тъпо е, две ленти плюс аварийна във всяка от посоките, караш и няма остри завои, няма тирове пред тебе и в насрещното, жиповете се фучат на воля и не те застрашават, абе скучна работа...
20 Април 2017 21:56
поради сложността на терена през Кресненското дефиле,


Тези за идиоти ли ни мислят.
Сякаш пътят ще прекосява Алпите.
С провинциално, котловинно и помиярско мислене все ще е така.
Докато другите вече са в ХХII век: https://www.youtube.com/watch?v=M8ks5prxXco
20 Април 2017 22:04
Тия глупаци наистина ще качат магистралата на планината! Дори Бойко ги подигра преди време, но е кандисал да се разправя с щури хора. Един нормален, пълноценен тунел щеше да реши всички проблеми - и екологията и пътуването. Да видят в Швейцария как се строят дълги тунели под Алпите!
20 Април 2017 22:10
За умното облаче ле бялоhttp://www.blitz.bg/obshtestvo/zemetresenie-ot-78-po-rikhter-razrushilo-blagoevgrad-prez-1904-godina_news213415.html target=_blank id=url>Натисни тук
и дано е достатъчно интелигентно, за да вдене защо в Кресна тунелите са опасни.
20 Април 2017 22:13
>>><<<
Много хубави решения! Мисля, че постепенно се отбират най-ефективните варианти, като естествено се мисли и за цената и подръжката, зимната експлоатация и какво ли не. Зиме е хлъзгаво, но не падат лампи....всяко нещо си има предимства и недостатъци. Когато се изградят тези неща, всеки ще ги приеме като че това си е най-нормалното, освен конкурентите.
20 Април 2017 22:15
Виадуктът Мийо(le Viaduc de Millau) дължина 2,460м, височина(clearance) - 270м струва... € 394,000,000.

А тук цялото трасе барабар с моста ще струва € 450,000,000.
Друг е въпроса кое е по-лесно за поддръжка, особено през зимата - дълъг мост, или дълъг тунел.
20 Април 2017 22:31
Пак рев за нероден Петко. Тиа паре ги дава Европата...
20 Април 2017 22:47
Щурчо дори подзаглавието не е чел

Иначе с този проект, приоритетната АМ "Хемус" отиде в небитието за 12 ти път. Да не говорим, че Варна от 15 години насам се нуждае от алтернатива на Аспаруховия мост... и не е само Варна, става дума за международна магистрала Черно море, като вторият мост евентуално ще е част от нея...

Ама Боко обича Западна и Южна България... я какъв Дунав Мост 2 вдигна. Безсмислен и ненужен... а до него пътуващ по дупки...
20 Април 2017 23:05
я какъв Дунав Мост 2 вдигна. Безсмислен и ненужен...


.. за 808 хиляди МПС преминали през 2016 г - над 2 пъти (!) над първоначалните прогнози... (около 300-350хил/г)

и не го е построил ББ, а 4 правителства; ББ не е построил едно нещо отначало докрай, аз поне не се сещам
20 Април 2017 23:37
начи гбс ще спечели

А това какво, нещо лошо ли е?
Говори за GPGroup, , а аз им викам Гепи Груп
21 Април 2017 08:49
Виадуктът Мийо(le Viaduc de Millau) дължина 2,460м, височина(clearance) - 270м струва... € 394,000,000.


Значи нашият ще е по-евтин.
Щото нали статията казва 880 млн. лв. за 24 км. А тоя е 790 млн. лв. за 2.5 км.
Ми то нашто евтинийка направо.
21 Април 2017 09:09
Има огромен дисбаланс по отношение на инвестициите в инфраструктура между северна и южна България. В порядъка на десетки пъти. Подобно неравномерно развитие , няма да доведе до нищо добро
21 Април 2017 09:52
обявиха, че е бил постигнат консенсус с еколозите, но след това зелените се отметнали от позицията си.


Е-ей, хубаво ми думаше мама: "Сине , стани еколог !" , ама аз ...
21 Април 2017 10:05
Проектът ще струва близо 900 млн. лв., които евентуално ЕК ще отпусне

А колко от тях ще открадне герберастията? Половината?
21 Април 2017 10:48
Слава богу, че поне се отказаха от големия тунел- щеше да глътне всички пари не само за строителство, ами и за поддръжка на пътища за следващите много години. Голям тунел иска сериозна вентилация- целогодишно, сериозни противопожарни и сигнални съоръжения и аварийни изходи. Мостовете, както виждате, ги оставиха на произвола на съдбата с десетилетия и все пак оцеляха. Ама са строени при социализма, все пак. А за строителство в Северна България- свикнахме вече, ГРБ го обещава за всеки следващи избори. Следващия път ще обещаят пак.
21 Април 2017 10:52
21 Април 2017 11:01
21 Април 2017 13:11
мафията обича да строи скъпи съоражения. на печелившите честито, останалите.... по любо пенев
21 Април 2017 15:23
Проектът уж бил за икономия, но всъщност излиза по-скъп. Става дума за път с половин сечение или половин път. В обратната посока си остава стария. Така че това си е доста надута цена.
21 Април 2017 15:39
Преателя на кмета на Симитли изтърва гювеча. Иначе идеята е добра, като за хора, дето за 100 години не можаха прокарат прав път през двайсетина километра хълмове.
21 Април 2017 17:35
Има огромен дисбаланс по отношение на инвестициите в инфраструктура между северна и южна България. В порядъка на десетки пъти. Подобно неравномерно развитие , няма да доведе до нищо добро
Колега, аз живея в Южна България и мога да те уверя, че такова нещо няма. ГЕРБ инвестират само около София (която наистина географски е в Южна България) и в няколко точки, където техните спонсори имат икономически интерес, като например "индустриалните зони" около Пловдив и жилищните имоти в Бургаско. Другите области в Южна България - Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Перник, Кюстендил, са забравени от бога.
Тимаджии не пуснаха ортаците на Борисов във Варна и затова европейските и бюджетни проекти потекоха към невзрачния Бургас.
21 Април 2017 18:06
***
21 Април 2017 18:24
БратяГрим, аз затова сложих кавичките.
Темата беше за инфраструктурата и затова споменах къде ГЕРБ инвестират в инфраструктура. След софийските "тангенти" сега подкараха и пловдивските. Ще броим към края на мандата кой от двата града ще има повече окловръстни шосета.
21 Април 2017 18:45
Тимаджии не пуснаха ортаците на Борисов във Варна и затова европейските и бюджетни проекти потекоха към невзрачния Бургас.


Винчестър, уцелил си десетката !
Само не знам, как така Илия Павлов си отиде /или се покри/, а варненските му огледални образи си шестват все още из страната и опропастяват всичко да което се допрат ?
21 Април 2017 18:58
Вчера в ТРУД препечатка от хърватска газета ГЛОБУС в която имало интервю с македонския президент Г.Иванов, и се дава преразказче на интервюто. В него президентът Иванов говори за някакъв ПЛАВАТЕЛЕН канал от ДУНАВ до ЕГЕЙСКО море, който щял бил ПРЕЗ МАКЕДОНИЯ (и Сърбия) да минава... Та, ако китайското карго от гръцките пристаниша ще плава директно за Европа за какво НИ е въпросният "суперскъп мост край Кресна" ?!?!
21 Април 2017 19:01
Тимаджии не пуснаха ортаците на Борисов във Варна и затова европейските и бюджетни проекти потекоха към невзрачния Бургас.

Завършената магистрала София-Бургас, тя привлече повече инвестиции към Бургас но последната година Варна го изпреварва по привлечени инвестиции.
22 Април 2017 11:15
А, ако се окаже, че някоя от колоните на моста стъпва в/у уникален мравуняк, екобизнесът ще сложи кръст и на този проект.


Брависимо за уникалния мравуняк, колега!
22 Април 2017 11:17
Панаири. Прокарват партийният консенсус за усвояване при липсващ парламент в парламентарната Република.
22 Април 2017 22:13
България ще строи суперскъп мост край Кресна
Защо не? Има пари - строи! Икономиката е в разцвет, хазната прелива от данъци (чу се, че вече нямало куде да слагат парите)... Даже ще ни останат пари за издръжка на ЕС (те няма да ни дадат от фондовете, ама те са за бедняците)!
25 Април 2017 09:35
Това е пълна глупост. Поддръжката на този мост ще е много трудно, особено през зимата.
До сега можехте да го направите тунела и магистралата.
Вече не си спомням от колко време се говори.
Интересите са други.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД