:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Онкодиспансерът в Пловдив пак е забъркан в скандал

Прокуратурата разследва неизгодна сделка и щети за половин милион
За половин година онкодиспансерът в Пловдив се оказа забъркан във втори голям скандал, като и този път той е предизвикан от предаването на Нова телевизия "Господари на ефира". Върховната касационна прокуратура образува досъдебно производство срещу длъжностни лица от "Комплексен онкологичен център - Пловдив" ЕООД за съзнателно сключване на неизгодна сделка, от която за дружеството са настъпили щети в размер на повече от 500 000 лв. и случаят е особено тежък - престъпление по чл. 220, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК, съобщиха от прокуратурата. Текстът е за умишлено сключена неизгодна сделка със значителна вреда и наказанието е от 3 до 10 години затвор плюс лишаване от право за заемане на длъжност и упражняване на професия.

"Предмет на сделката е доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на 32-срезов компютърен томограф за нуждите на КОЦ - Пловдив, на стойност 950 000 лева. ВКП бе сигнализирана от продуцента на предаването "Господари на ефира" със сигнал, в който бяха изложени данни за злоупотреби при закупуването на томографа. Проверката по случая бе извършена лично от прокурор от ВКП и от ДАНС", допълват магистратите.

С постановление на главния прокурор е разпоредено наказателното производство да се проведе под ръководството на специализираното звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура. Определен е двумесечен срок за разследване.

В края на миналата година "Господари на ефира" показа и няколко случая, при които на пациентки на онкодиспансера в Пловдив са правени ненужни или прекалено радикални операции, като част от жените дори не са имали онкологични заболявания. Последва проверка на агенция "Медицински одит", която също установи, че има нарушения, а основният проблем се оказа в патолога Петко Маслев, заради чиито грешни хистологични диагнози жените са претърпели операциите. Според проверката 51 на сто от диагнозите на Маслев са се оказвали погрешни при ревизии от други патолози. Тогавашният здравен министър Петър Москов отне правата на патолога за практикуване за 2 години и сезира прокуратурата. Москов и премиерът Бойко Борисов принудиха общинския съвет в Пловдив да уволни директора на онкодиспансера. От лечебното заведение пък обявиха, че са жертва на корпоративни интереси на друга болница в района, която иска да дискредитира КОЦ и да му вземе пациентите.

ВАС обяви заповедта за отнемането на правата на патолога за нищожна. От прокуратурата пък не са съобщавали да разследват историята с операциите.

1138
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД