:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,547,239
Активни 114
Страници 4,185
За един ден 1,302,066

ДАНС и МВР искат пълен контрол над политическия елит

Мерките срещу прането на пари ще включват разширена комплексна проверка и установяване на източника на богатство
ДАНС и МВР искат да поставят под пълен контрол имуществото и доходите на държавния и политическия елит. Идеята е службите да правят разширени комплексни проверки и да установяват източниците на богатство на политиците. Тази формулировка се записва за първи път в изцяло нов Закон за мерките срещу изпиране на пари. Проектът е публикуван за обществено обсъждане и е изготвен от междуведомствена група.

В проекта са вкарани няколко важни нови разпоредби и правила, свързани с политическия елит, чието имущество според европейската директива 2015/849 трябва да бъде изяснявано и контролирано в рамките на целия ЕС. В графата "видни политически личности" се добавят членовете на управителните органи на политическите партии. В момента за такива се водят президентът, депутатите, премиерът, министрите, конституционните и върховните съдии, кметовете, шефовете на държавни предприятия, висшите офицери, посланиците, ръководителите на централната банка и на Сметната палата. На практика под контрол ще са и свързаните с тях хора, които според проектозакона са лицата, с които те имат брак или са във фактическо съжителство, както и деца и родители и техните съпрузи и роднините по съребрена линия до втора степен. Директивата и проектозаконът разширяват контрола и до всички физически лица, за които има данни, че са в близки "търговски, професионални или други делови взаимоотношения" с въпросната видна политическа личност или негови роднини.

Чисто нов момент в проектозакона е задължението всички учредени в България юридически лица и други правни образувания и лицата им за контакт да разполагат и предоставят "подходяща, точна и актуална информация относно физическите лица, които са техни действителни собственици, включително с подробни данни относно притежаваните от тях права". Сред целите на новия закон е заложено изграждане на регистър за действителните собственици на компаниите. Службите ще изискват информацията от банките, нотариусите, партиите, лизинговите компании, доверителни собственици на тръстове, попечителски фондове и други подобни чуждестранни образувания.

Концентрацията на огромна по обем информация в службите, и особено в ДАНС, е друг нов важен момент. Авторите на проекта усещат какви критики ще последват и затова няколко пъти в мотивите посочват, че исканата и събирана от тях информация ще се ползва единствено за целите на закона, а именно - пресичането на прането на пари.

Естествено, МВР и ДАНС си дават още повече права - позволяват си ровене в регистри, събиране и обработване на информация. Предвижда се постоянен обмен на данни между ДАНС, МВР, прокуратурата, БНБ, КФН, министерствата на финансите и правосъдието, НАП, КОНПИ, Агенцията по вписванията, ВСС.Статистика

През 2015 г. финансовото разузнаване е получило доклади за съмнителни операции за 4.3 млрд. лв. Дори след проверки и разследвания съмненията към половината от тях не са отпаднали. За 3 работни дни са били спрени съмнителни операции за 40 млн. лв. Законът засяга 27 банки, 48 застрахователни дружества, 800 обменни бюра, 9858 счетоводители и данъчни консултанти, 2469 посредници при търговия с имоти, 25 казина и близо 800 игрални зали, 70 инвестиционни посредници, 796 регистрирани одитори, 800 нотариуси, сочат данните на авторите на проектозакона.
13
5494
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
11 Май 2017 19:19
И какво от това? Нали на Цецо установиха, че е от тъщата...
11 Май 2017 19:23
Нямат досие за някой и се боят че ще шава?
11 Май 2017 19:51
ДАНС и МВР искат пълен контрол над политическия елит
защото Борисов и Цветанов имат пълен контрол над ДАНС и МВР.
11 Май 2017 20:28
С каква цел?
11 Май 2017 21:19
Със същата цел със която си угоявате прасето в кочината.Когато прецените че е натрупало достатъчно сланина му удряте ножа.Не е новост.Още римските императори са ползвали т.н. право на проскрипция.Когато императорът преценявал че даден сенатор примерно прекалено се е обогатил изписвал го в проскрипция и от тази минута нататък всеки римски гражданин бил свободен да му тегли ножа където и както го завари.Петдесет процента от имуществото за императора петдесет за коляча.Рядкост било някой изписан да преживее ноща.Просто на ДАНС и МВР имсе вменява в задължение да опипват от време на време сланината на прасето и да преценяват.Няма лошо нека го правят.
11 Май 2017 21:29
Контрол какви имоти и приходи имат политиканите не е ПЪЛЕН контрол над тях...
----------------------------
Сайтът на Генек
11 Май 2017 22:50
Оппа, ... затягане на режима в глутницата! Такива нарушители на омертата като Цветан Василев и Сашо Дончев отсега да си опичат акъла ... А, и да позная, Христо Бисеров сигурно щеше да бъде невинен и след завишените правомощия на правоохранителните органи и щеше направо да полети в облаците, като чист ангел небесен.
11 Май 2017 23:04
Ученикът дава заявка да надмине учителя си по управленско дълголетие. На печелившите честито!
11 Май 2017 23:34
А па #КОЙ и покровителите му се хилят.
12 Май 2017 01:15
Като начало - целият т.н. елит, балабар с БайХой, Прас и ЦвъЦвъ, в панделата. Вероятността в пандиза да попадне някой погрешка е нулева. Няма невинни.
12 Май 2017 01:21
ДАНС и МВР искат пълен контрол над политическия елит

Дрън, дрън. ДАНС и МВР не могат да искат нищо, защото са подчинени на правителството и лично на Оногова. Значи Оногова иска да узурпира окончателно властта. И вече ще се пише в "Прас-прес" - режимът на ЪЪ...
12 Май 2017 08:38
А па #КОЙ и покровителите му се хилят.


Не се хилят, а работят за по-добро канализиране на средствата.
Да не би някой да посмее краде без да се отчита.
12 Май 2017 12:43
Сега предлагам ви по-точно заглавие: "ДАНС и МВР искат пълен контрол"
Това с контрола над политиците -
Контрол ще има над тези, които не слушкат.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД