:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Радев, Цацаров и Цачева контраатакуваха Лозан Панов

Сблъсъкът между главния прокурор и шефа на ВКС влезе в "ръкопашна" фаза
Президентът Румен Радев, главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на правосъдието Цецка Цачева минаха в едновременна контраатака срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов вчера.

Ден по-рано Панов писа на Радев да е арбитър в скандала, предизвикан от срещата на Цацаров с издателя на "Сега" Сашо Дончев в кабинета на Георги Гергов от БСП в ЦУМ, на която е оказан натиск върху Дончев за редакционната политика на вестника. Според него държавният глава има право да създаде комисия, която да направи проверка на случая.

От Велинград Радев отговори устно, че "в дневния ред на България не са крамолите във Висшия съдебен съвет" и че буди недоумение фактът, че точно съдия №1 го призовава в разрез с конституцията да сформира комисия. "Президентът не е следовател или разследващ орган. Разбира се, г-н Панов се позовава и на Решение №25 от 1995 г. на Конституционния съд, че при определени политически ситуации президентът има право на извънконституционна намеса. Само че в своето писмо към мен спестява най-важното - какви са формите на тази намеса, а те много ясно са казани, тази намеса е чрез писмени и устни изявления. Ето нещо, което сега правя пред вас", каза Радев.

Главният прокурор не пропусна също да нанесе удар по повод писмото на Панов до президента. В дълго становище, изпълнено с цитати от Панов, се казва, че той съзнателно очерня институцията, като я представя като "повлияна от корупционни практики". "Оценяваме твърденията на г-н Панов като необективни и несправедливи за прокуратурата", се казва в становището, в което са извадени 4 цитата от доклада на Брюксел, които държавното обвинение приема за похвални. "Дали председателят на ВКС би се произнесъл обективно, когато правораздава по дела, образувани по актове на същата тази прокуратура, чиито действия изначално окачествява като несъобразени със закона", пита Цацаров.

Пред БНР Цецка Цачева заяви от Плевен, че не би си позволила да се меси в независимата съдебна власт. Поводът беше позицията на Калин Калпакчиев от ВСС, адресирана до Цачева и до Еврокомисията. "Има хора, които считат, че това е начинът, по който следва да се решават проблемите на съдебната система. Бих казала и обратно - без проблеми на съдебната система те не биха могли да съществуват", каза язвително министърът, явно заемайки страната на главния прокурор. Според нея във ВСС няма разделение. В същото време вицепремиерът Екатерина Захариева заяви в Брюксел, че в съвета има дълбок конфликт.

По Нова телевизия Калпакчиев отново притисна Цачева да заеме страна по скандалите и да започне проверка на срещата на Цацаров. "Тя трябва ясно да заяви, ако не използва това свое правомощие, защо не го прави. Това не е прецедент, законът е предвидил правомощия на министъра, когато съдебната власт откаже да спази закона, както в случая ВСС", заяви той.

Опонира му Димитър Узунов от ВСС, който нападна Панов, че е посещавал известна столична адвокатска кантора. Според Узунов подобна среща е също толкова компрометираща, колкото тази на главния прокурор Сотир Цацаров. Той обаче не каза защо лично не предлага такава проверка.



ПОДКРЕПА

Адвокатите от Инициативния комитет за адвокатска реформа (ИКАР) заявиха твърдата си подкрепа към Лозан Панов, Калин Калпакчиев и още четирима членове на ВСС, "дръзнали да изрекат на глас истинските тежки проблеми на съдебната система и да провокират дебат по тях". В отворено писмо адвокатите заявиха: "Когато правото е натикано в ъгъла, а сюжети с агнешки главички в стил "Дон Корлеоне" се разиграват пред вратите на ВСС - нещо, отново оставено без каквато и да е институционална реакция, българските адвокати не можем просто да наблюдаваме." В подкрепа на ВКС се включи и Съюзът на съдиите със свое обръщение, което "цели само едно - припомняне на нормалността с апел да се придържаме към нея".
27
4628
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
16 Май 2017 19:59
Мдаам, слугинаж.
16 Май 2017 20:51
От Велинград Радев отговори устно, че "в дневния ред на България не са крамолите във Висшия съдебен съвет" и че буди недоумение фактът, че точно съдия №1 го призовава в разрез с конституцията да сформира комисия. "


Какво точно в това изречение дразни слуха?
16 Май 2017 20:56
Радев, Цацаров и Цачева контраатакуваха Лозан Панов

Сблъсъкът между главния прокурор и шефа на ВКС влезе в "ръкопашна" фаза
ИВАН ПЕТРОВ


Твърде непрофесионално и заради това непочтено заглавие. Подзаглавието не оправя нещата. Ако целта на това заглавие е да ни внуши координирана контраатака на "Радев, Цацаров и Цачева", то професионалната етика изисква подобна теза да бъде защитена с аргументи по-долу, в текста. Не ги откривам. Навярно, защото не мога да чета с ... разбиране.
16 Май 2017 21:06
да ни внуши координирана контраатака

тсссссс колко плоско...
Правиш допускане, после го оборваш и ... хоп, победител.
Изобщо няма нужда да има координация, която прочее никога не може да се докаже.
Просто, престъпната система си се защитава.
Всеки на своя пост.
16 Май 2017 21:11
Президентът Румен Радев, главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на правосъдието Цецка Цачева минаха в едновременна контраатака срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов вчера.


Това, разбира се, е фантомен ефект някакъв на одъртелия сюрреализъм, а?
16 Май 2017 21:42
Радев, Цацаров и Цачева

Светата тройца, тримата мускетари...
Като свински черва...

16 Май 2017 21:54
Панов, Калпакчиев, Прокопиев? Вие за тази ли троЙца глаголите, драги?
16 Май 2017 21:57
Радев, Цацаров и Цачева
, много грубо звучи в заглавието, Сега не е жълт вестник.
Все пак, става дума за Президент, Главен прокурор и Министър на правосъдието...
16 Май 2017 22:21
Все пак, става дума за Президент, Главен прокурор и Министър на правосъдието...

Миррррно пред шапката, цацата и тетката...
Ъ-ъ-ъ или може би пред мюсли, шиши и боко?
М'честито!
16 Май 2017 22:22
И тук му е мястото!
---

Забелязвате ли как плааааааааааааавно се измества фокусът... Това е характерно за всички известни провокации в Световната История.

Хронологията:

Първо имаше недомлъвки кой е поискал срещата - след което се разбра кой точно я е поискал.

След това се говореше, че срещата била, за да извършат оперативка-планьорка и анализ на дописките в един вестник.
Тук сме единодушни - в това никой не е вярвал, не вярва и няма да повярва.

Сега вече не се говори кой е поискал срещата (стана ясно кой), за таз оперативка-планьорка никой дума не обелва, защото никой не вярва да е било така, но пък се заговори за оставка...

По-смешна история, съшита с по-бели конци, трудно може да се измисли.
16 Май 2017 22:29

Ганий
16 Май 2017 22:22


Няма абсолютно никакво значение кой е поискал срещата в ЦУМ. Скандален е самият факт, чрез мястото на провеждане. Непростим гаф на Цацаров. Непростим! Оттук нататък интегритетът му не чини пукната пара. Сотире, Сотире, каквото сам си направиш, никой не може ти направи. Язък за тебе!
16 Май 2017 22:33
Firmin
16 Май 2017 22:29

Ако се върнеш на най-най-най-най-първото ми съобщение по темата - в деня на изригването, там има две основни тези:
1) че СЦ се е оставил да бъде изработен по най-баламския начин;
2) че подобни срещи - откак Свят Светува, във всички времена, във всички общества, се нарича по един единствен начин...

Някой ден, като съм на кеф, ще спусна един тест по казуса - и всеки ще може да го реши...
17 Май 2017 00:23
СЦ се е оставил да бъде изработен по най-баламския начин;

Цацата изработен? Боже, че той така си върши работата, пардон далаверата. А над него - господ.
Виж каква стена от стомана се изправи в негова подкрепа, даже и фуражката се включи. От висотата на позицията си - селектиран лично от Решетников.
17 Май 2017 06:44
"1) че СЦ се е оставил да бъде изработен по най-баламския начин;"-не мога да повярвам другарите застават зад тезата на ББ! Той така беше изработен и за Костинброд, за ЦЦ, за образуване на дело на президента и тнт. Ами много го изработват този чоловек!
Вижте сега, няма никакво ама никакво значение кой е поискал срещата, как се е осъществила и всякакви други подробности, просто "привикването на килимчето" в ЦУМ е недопустимо за Главния прокурор, всичко останало само нагнетява нещата. Всяка защита и опит за такава е кауза пердута.
17 Май 2017 08:17
Ама форумната мисъл защитава точно таз пердутена кауза.... Кара човвек силно да се замисли за качеството на "материала" и при кой са на хранилка. СЦ бил изработен, пол. проект, прокопиев, мамма миа колко глупости изчетох. А па те всичките едни честни хора, не свързани с масонски ложи, свинари, черва и прочее. Жалка история.
17 Май 2017 11:06
Фондацията „Америка за (доунищожаването) на България“ се вихри по нашата подмандатна територия:
Защо "Америка за България" се намеси и в съдебната система?
Автор: Иван Иванов, hipotezi.com
Втори месец медии и коментатори търсят отговори от ръководството на фондация „Америка за България“. За съжаление все още маститите началници, пиарката им Ивет Добромирова и менторът Прокопиев мълчат оглушително. А въпросите стават все повече и повече.


България – държавата на “Агнешките главички” С действията си Лозан Панов не само нарушава Конституцията, но повдига основателно въпроса за психическата си пригодност като председател на ВКС - See more at: http://www.pan.bg/view_article-6-386941-Bylgariya-dyrzhavata-na-Agneshkite-glavichki-S-dejstviyata-si-Lozan-Panov-ne.html#sthash.j33lxSHH.dpuf


„Да, България“ – партия или НПО за атаки към Цацаров? С какво точно се занимава формацията на Христо Иванов?
- See more at: http://www.pan.bg/view_article-58-386933-Da-Bylgariya-partiya-ili-NPO-za-ataki-kym-Cacarov-S-kakvo-tochno-se-zani.html#sthash.fGXmEloJ.dpuf
17 Май 2017 11:13
Щом Цацаров, Радев и Цачева ЗАЕДНО контраатакуват Лозан Панов, правете си изводи....
17 Май 2017 13:13
Защо "контраатакуват"?

Панов и Калпакчиев просто са неадекватни и хората им го казват. Едновременно са неадекватни и едновременно им го казват
17 Май 2017 13:43
Смятайте за колко пари става дума, че олигарсите отново да вземат курс към преврат...
17 Май 2017 13:46
Смятайте за колко пари става дума, че олигарсите отново да вземат курс към преврат...

Ох, пак ли ще има преврат?
17 Май 2017 13:58
Доколкото съм наясно със Сотир Цацаров, хипотезите ми относно появата му в ЦУМ са две - престъпна самонадеяност или крайна необходимост. Tertium non datur.

Деянието е непредпазливо, когато деецът не е предвиждал настъпването на общественоопасните последици, но е бил длъжен и е могъл да ги предвиди, или когато е предвиждал настъпването на тези последици, но е мислил да ги предотврати.


Не е общественоопасно деянието, което е извършено от някого при крайна необходимост - за да спаси държавни или обществени интереси, както и свои или на другиго лични или имотни блага от непосредствена опасност, която деецът не е могъл да избегне по друг начин, ако причинените от деянието вреди са по-малко значителни от предотвратените.



В първия случай позицията на Главен прокурор очевидно е изкривила преценката на наш Сотир какви могат да са последиците за интегритета му и доброто име на институцията, както и какво от тях може и какво не може да предотврати. Във втория, възниква въпросът кои са тези държавни или обществени интереси, които Сотир спасява в ЦУМ, а може би и друг въпрос - кои свои или на другиго лични и имотни блага търчи да спасява от непосредствена опасност на явката на Гергов.

Такива едни неща, никак невесели.
17 Май 2017 15:41
"Панов и Калпакчиев просто са неадекватни и хората им го казват. Едновременно са неадекватни и едновременно им го казват "-добре де Негативе, ако твоята теза е вярна каква е Корни, след като натири Гергата или и тя е неадекватна? Ако това е така, ще се върне ли той на бял кон в БСП? По народному трябва да се попита Главния-Кому к..а търси там бре човек и кое беше толкова наложително да отидеш? А народа е казал:"ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА!"
17 Май 2017 15:48
"Панов и Калпакчиев просто са неадекватни и хората им го казват. Едновременно са неадекватни и едновременно им го казват "


... това, обаче, не прави Цацаров в ЦУМ по-адекватен. Ни на йота. Всъщност, Панов и Калпакчиев са възможно най-негодните вестители на основателното обществено възмущение. И заради тази си негодност свеждат това възмущение до обслуга на олигархичния интерес, който те самите обслужват.

Ето аз, например. Категоричен съм, че явката в ЦУМ е тежко накърняване на интегритета на висш магистрат. Непростимо. Но пък с като Панов няма да застана в една редица, ако ще не с Цацаров да воюваме, ами с някой вид извънземни с пипалца. Щото ония с пипалцата ми идат някак по-близки от Панов, независимо от междувидовите ни и галактически различия.
18 Май 2017 09:41
възниква въпросът кои са тези държавни или обществени интереси, които Сотир спасява в ЦУМ

Исковете на Сашо Дончев срещу България,може би ?
19 Май 2017 11:11
добре де Негативе, ако твоята теза е вярна каква е Корни, след като натири Гергата или и тя е неадекватна


Корни се възползва да блесне (също както се опитват и цитираните господа), но значително по-адекватно. Тя казва "Не може да се забърква името на БСП в скандали. Има ли скандал? Има. Замесва ли се името на БСП чрез член на ИБ? Да.

А тези двамата неадеквати (нарочно) се обръщат с искания, които предварително знаят, че не могат да бъдат удовлетворени. Президентът да създаде комисия и да разследва - wtf? Целта им е единствено да блеснат като репресирани (wtf?). Панов даже се страхувал за живота си (wtf?).

Резултатите какви са? Корни блесна - факт. Тез двамата - няма да блеснат. В никой случай не защитавам Цацата - няма място там. Но заради действията на такива неадекватници, хората (които за радост се оказват не чат толкова овце, колкото си мислят някои) по-скоро се отблъскват от тезите им, отколкото се привличат.

Имаме ли честна, ефективна и справедлива съдебна система? Не. Това, обаче не означава, че всеки, който плюе по Цацаров, иска такава и предлага промени в тази посока.

Firmin
17 Май 2017 15:48
19 Май 2017 11:16
Корни се възползва да блесне (също както се опитват и цитираните господа), но значително по-адекватно. Тя казва "Не може да се забърква името на БСП в скандали. Има ли скандал? Има. Замесва ли се името на БСП чрез член на ИБ? Да.


Пет пари не дава кака ти Корни за името на БСП, вервай ми. Просто видя възможност да се отърве от Гергов и се възползва. Дали Гергов е явочник и пезевенк на Дончев и Цацаров или ще е плеснал някоя булка по задника на публично място, за нея би било абсолютно-все-едно! Друга бе целта и тя си я постигна. Гергов си свърши работата и стана ненужен, даже досаден, даже вреден дори. И тя си реши проблема. Да му мислят други, близки до нея. Кога ще им дойде редът.
19 Май 2017 14:24
Пет пари не дава кака ти Корни за името на БСП, вервай ми. Просто видя възможност да се отърве от Гергов и се възползва. Дали Гергов е явочник и пезевенк на Дончев и Цацаров или ще е плеснал някоя булка по задника на публично място, за нея би било абсолютно-все-едно! Друга бе целта и тя си я постигна. Гергов си свърши работата и стана ненужен, даже досаден, даже вреден дори. И тя си реши проблема. Да му мислят други, близки до нея. Кога ще им дойде редът.


Съгласен, не твърдя друго. Но постигна каквото искаше и го направи под приемлив и легитимен за обществото предлог. Нещо, което на двамата господа Панов и Калпакчиев убягва. Те също виждат възможност да спечелят от ситуацията, но говорят неадекватно
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД