:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 338
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

За нов ВСС може да се гласува само със "за"

Съмненията около електронното гласуване се задълбочиха след вота на следователите. Предстои изборът на съдиите и прокурорите
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Старият Висш съдебен съвет (на снимката) създаде правилата за избор на бъдещите си приемници.
При избора на нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотите на следователите, съдиите и прокурорите може да се гласува само със "за" и не може да има "против" и "въздържали се". Това абсурд става ясен от протокола от общото събрание на следователите на 20 май, когато за първи път бе приложена електронната система за гласуване, срещу която редица експерти имаха възражения. На събранието за член на ВСС бе обявен единственият кандидат - сегашният шеф на националното следствие и зам. главен прокурор по разследването Евгени Диков.

Според протокола над 10% от електронно подадените бюлетини са невалидни, което е изключително висок процент за този вид гласуване. В списъка за електронно гласуване са били 365 души. От тях бюлетина са подали 275 души. В протокола като действителни са записани 246, а като недействителни 29. Всички действителни бюлетини са подадени за единствения кандидат Евгени Диков. В протокола не е посочен какъв е бил проблемът с бюлетините, за да бъдат обявени те за недействителни. В случая обаче 29 души са пуснали "празна бюлетина" - т.е. не са гласували за Диков, който беше единствен кандидат. И точно те са обявени за недействителни, макар че на практика могат да се приемат за "въздържал се" или за "против".

При хартиения вот също има висок брой недействителни бюлетини. По списък такива бюлетини е трябвало да пуснат 79 души. Направили са го 62-ма. От тях 50 са дали глас за Диков, а 12 бюлетини са обявени за недействителни. И тук липсват опции "против" и "въздържал се".

Така от имащите право на глас 444 следователи, са гласували 337 души. Действителните бюлетини са 296, а недействителните 41. Диков е избран с 296 гласа. А гласовете на 148 души, които очевидно не го одобряват и затова изобщо не са гласували или са пуснали празна бюлетина, не са отчетени.

Това е единственият случай, в който при избор се дава само една опция - "за". Във всяко гласуване, включително в самия ВСС или пък в Народното събрание при избора на председатели на комисии или други длъжности, има възможност да се гласува "против" и "въздържал се".

Гласуването при следователите поставя още въпроси. През март тази година, когато на пленума на ВСС е обсъждана системата, е прието да има опция "Не подкрепям никого". В протокола от събранието на следователите обаче подобна опция липсва, а там задължително трябва да се отбележат всички възможности, дори и те да не са използвани от нито един от имащите право на глас. ВСС дава възможност при електронно гласуване да бъде пусната "празна бюлетина", като се отбелязва, че "вотът се отчита и в случаите, когато не е маркиран нито един от кандидатите". В случая обаче тези бюлетини директно са обявени за недействителни.

Любопитен факт е, че протоколът от хартиеното гласуване на следователите е набран на компютър, а този от електронното гласуване - попълнен на ръка и после сканиран.

Спорните моменти от гласуването за нов ВСС трябва да бъдат изчистени, преди електронният му вариант да се приложи и при избор на кандидатите от квотата на прокурорите и на съдиите. Над 90% от прокурорите са заявили, че искат да гласуват електронно за 12-те издигнати кандидати, над 80% от съдиите ще дават така своя вот за някой от 18 кандидати.

Експерти отдавна предупреждават за рисковете от одобрената от ВСС система за електронно гласуване. От Българския институт за правни инициативи (БИПИ), един от шефовете на който беше бившият правосъден министър Христо Иванов, обявиха, че системата не дава големи гаранции за анонимност на вота, че не е тествана за устойчивост на външни атаки, че е "заключена" само в сървърите на ВСС, а при ниското ниво на доверие към сегашния му състав, това буди сериозни притеснения.

Съюзът на съдиите също се усъмни в осигуряването на тайната на гласуването и свободното волеизявление. Те искат да знаят кой точно ще администрира системата в изборния ден, кой има достъп до паролата, даваща достъп до сорс кодовете, кои лица ще имат достъп до съдържащата се в талоните за електронно гласуване информация за уникалния адрес (линк) за гласуване, както и как точно се установява, че някой например гласува от мобилен телефон.

4
6536
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
24 Май 2017 00:58
Клоака !
24 Май 2017 07:28
А най-добре #ТОЙ + #КОЙ да си ги изберат директнто!!!!!!!
24 Май 2017 07:30

"Това е единственият случай, в който при избор се дава само една опция - "за". Във всяко гласуване, включително в самия ВСС или пък в Народното събрание при избора на председатели на комисии или други длъжности, има възможност да се гласува "против" и "въздържал се"."

Поредната буря в чаша вода.
А на всички останали избори - кметски, местни, парламентарни и президентски може ли да се гласува против или въздържал се ???

На това аз му викам "писане БЕЗ разбиране". Или още по-лошо, манипулативно писане по чувствителна тема.

у
24 Май 2017 19:14
Правилно, товарищ Сталин, спасибо!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД