:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 310
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов нареди КАТ пак да се крие в храстите

Знаците за мобилни камери за скорост може да отпаднат с нови законови промени
Да се премахнат предупредителните табели за камера за превишена скорост. Това е една от мерките срещу войната на пътя, които се обсъждат по нареждане на премиера Бойко Борисов. В събота той събра министрите на извънредно заседание и разпореди за спешни промени в законодателството и подзаконовата нормативна уредба.

След обявения тотален контрол и спешни мерки за по-малко жертви на пътя в събота, вчера Борисов разясни и мотивите, с които подкрепя предложението на "Пътна полиция" да не се предупреждават пътните хулигани за камерите на шосето. "Защо да има табела? Те намаляват, минават на камерата и - газ. Защо трябва да ги предупреждаваме? Нали целта е да караш през целия маршрут, като спазваш знаците", възмути се премиерът. "Да, демократично е. Но е абсолютна глупост табелата "има камера". Накрая това са човешки съдби. В Германия е без камери, но те са известни със своята дисциплина. Цялото общество да поведем битка. Гинем всички", добави Бойко Борисов. Според него така за година-две шофьорите щели да се дисциплинират и да не нарушават ограниченията.

Става дума за знак Е24, който обозначава участък с пътна камера за контрол на скоростта. Той беше въведен през май 2015 г., за да може КАТ да върне в употреба издаването на електронни фишове от мобилните камери. Те бяха отменени с решението на ВАС от 2014 г. Според съдиите нямало сигурни гаранции, че устройствата не се манипулират и не е сигурно дали заснетият водач е в нарушение преди или след ограничителния знак за скоростта.

За желанието на КАТ да премахне този знак вчера потвърди пред Дарик шефът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски. "Ние ще предложим промяната, а дали ще я одобри нашето ръководство и ще стигне до Народното събрание, не мога да кажа категорично. За стационарните камери не е проблем да бъдат сигнализирани и да се знаят местата, но мобилният контрол, за да може да сме по-реални и мобилни, знакът ни затруднява", каза той.

Очевидно предложението да се развържат ръцете на катаджиите да глобяват на пътя среща горещото одобрение на премиера Борисов. Вчера той обясни, че е разпоредил на министрите и депутатите на ГЕРБ, водени от Цветан Цветанов, да се изчисти законът от възможностите да се "шиканира". Други примери за това били текстовете, според които кръвните проби се взимат от лекар. "Всички сме били в болница и знаем, че те се взимат не от лекар, но това е основание нарушенията да падат в съда и да остават ненаказани. Електронните фишове пък трябва да се дават в присъствие на контролни органи, което също позволява нарушителите да се измъкват", добави Борисов.

Опит за премахването на знака имаше и през миналата година, при поредната порция промени в Закона за движението по пътищата. Тогава обаче депутатите от транспортната комисия в парламента отхвърлиха предложението с мотива, че табелата има силен превантивен ефект, а работата на КАТ не била да се крие по храстите. Тогава именно Рановски изнесе данни, че имало по 1500 нарушения на камера на месец въпреки предупредителния знак. В момента пътните участъци, в които работят мобилни камери на КАТ, трябва да са обозначени със знака Е24 и да са описани предварително на сайта на МВР и медиите. В случай че табелата преди мобилна камера не е сложена, издаденият електронен фиш за превишена скорост може да бъде отменен при обжалване в съда.
39
4439
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
29 Май 2017 20:02
Очевидно предложението да се развържат ръцете на катаджиите да глобяват на пътя среща горещото одобрение на премиера Борисов.

Очевидно на редакцията адски ѝ се ще да нахрачи премиера Босиров.
Очевидно редакцията не знае, че патрулите, които глобяват, са оборудвани с видеокамери.
Редакцията очевидно е "за" тъпашките знаци, предупреждаващи говедата за наличието на камери.
Редакцията!!!!

29 Май 2017 20:03
Мисля, че може да се атакува като конфликт на интереси.
29 Май 2017 20:07
Ко ш праим ся?
29 Май 2017 21:03
Милиционерът кожата си мени , но нравите не.
29 Май 2017 21:04
Да събереш спешно в събота министри за поставяне на задачи по два въпроса-за войната по пътищата и качеството на храните при положение,че анализите и оценките на храните ще са готови след месец,а за пътищата се знае от години,означава:Няама държава на територията,а си е пожарникария.И дал един ден срок от един да направят три закона за движение по пътищата!Днес Московски каза,че разделят закона на три...
29 Май 2017 21:09
Гинем всички", добави Бойко Борисов.

Факт, колчем прочета некое от Боковите словоизвержения и тутакси неква част от мен дава фира.
29 Май 2017 21:19
Време е да се напише нов закон, но за консултанти да се поканят опитни и дългогодишни шофьори без нарушения...
29 Май 2017 21:47
Министър председателят на Република България г-н Борисов, даде благословията си за милиционерските хранилки!
Машалаа.. г-н Премиер, хранете полицейщината и полицейската корупция!

29 Май 2017 21:56
Ще приема, че КАТ мислят за безопасността, когато видя в статистиката им да пише и ТПТП "по вина на пътя", както и постоянно присъствие на най-тежките участъци(по техните данни) - Бургас-Слънчев бряг и Русе-Бяла, а до тогава за мен са най обикновени рекетьори.
29 Май 2017 22:20
Тежките катастрофи не стават на местата с ограничение на скоростта.

Баце просто вдига заплатите/рушветите на заптиетата.
29 Май 2017 22:26
Тежките катастрофи не стават на местата с ограничение на скоростта.
Извод - максимална скорост 50км/ч. София - Варна = 2 дена! А си го взел по-бързо, а са те глобили 1000лв!
Иначе, "тъпашките знаци" поставени от тъпашките чиновници, наистина предизвикват "говедата" (граждани на РБ) да не се съобразяват със ЗДП!
29 Май 2017 22:27
Еййй, голямо мрънкане пак се започна! Ами спазвайте правилата! И когато ви спрат, стига сте питали какво може да се направи или да звъните на познати началници да смачкат работата! И ако случайно някой катаджия ви пита какво ще правите, искайте да ви съставят фиш или АУАН!
И аз не мога да схвана логиката да се контролира само скоростта, но на практика това е единственото техническо средство, което може да се промъкне покрай алинейките и запетайките в безкрайно формализираната ни административно-наказателна машина! Само си представете какво ще се случи със санкция за неправилно изпреварване, ако не е заснета с видеокамера! Сигурно ще се докарат една тумба свидетели, които да твърдят, че по същото време шофьорът си е пиел ракията на 200 км от мястото!
29 Май 2017 22:45
Очевидно на редакцията адски ѝ се ще да нахрачи премиера Босиров.


Аууу!
На крив амбразурчик на ПРЕМИЕРА БОРИСОВ (да се свети името МУ) , редакцията му е крива .
29 Май 2017 22:47
Очевидно на редакцията адски ѝ се ще да нахрачи премиера Босиров.


И на мен ми се ще....и без това за друго не става банкянския поплювко.
29 Май 2017 22:48
Боко, както винаги когато пуска устата си да меле на афтопилот, е алогичен до безобразие.
30 Май 2017 00:19
Боко, недей бърка полицейския контрол с полицейщината.
В Германия е пълно и със стационарни, и с мобилни радари.
За ВСЕКИ стационарен радар има съответен знак и съобщение "Контрол на скоростта".
Ако не вярваш, моля виж тук : http://www.blitzer.de/karte
За мобилните контроли:извършват се от специализирани фирми, наблъскали "обикновен" (небиещ на очи) автомобил с тонирани стъкла със светкавици и радари в двете посоки на движение -обикновено в населените места, но и по храстите на аутобаните.
И когато се движиш малко по-бързо от позволеното и се надяваш да не закъснееш много за където си тръгнал, внезапно от "паркираната" до пътя кола нещо те светва, и разбираш, че си олекнал с поне 30 евро(а може и с 500 - зависи от превишението).И ако си имал някакви смътни надежди да ти се размине, най-късно след появяването на писъмцето със снимката ти в пощенската ти кутия започваш да размисляш 2-3 пъти повече, преди да "настъпиш газта", колкото и да бързаш следващия път.
Понеже над определена скорост ти слагат и книжката на трупчета за известен срок, възпитателният ефект е страхотен.
А до сега са единици тези, които са успяли да се оттърват от плащането на глобата - с адвокати, чудеса и краен ефект, че щеше да им излезе по-евтино да си бяха платили глобата веднага...
След като получиш писъмцето в пощата имаш 2 седмици да го платиш.После глобата се удвоява, след месец расте в геометрична прогресия и съвсем скоро пристига съдия-изпълнител, който ти ошушква покъщнината, а ако си достатъчно глупав, губиш и жилището (ако е твое или го имаш някъде другаде).Пропуснах да спомена, че банковите ти сметки биват блокираникато първа мярка, а заплатата ти се оттича към държавния бюджет още в момента на появяването си по блокирата ти сметка.
Така, че тия мохабети за културните немци са непълни.
Сега виждаш основанието за културата им.
Действай!

ПС. Имам колеги - немци, които често плащат за глобите си на месец повече, отколкото за горивото....
30 Май 2017 00:35
>>><<<
Знаците трябва да се поставят на места, където НЯМА камери, а камерите - където няма знаци!!! Тогава всичко ще си има двоен ефект - и глобите му глоби , и опасните места с ниска скорост.
30 Май 2017 01:33
Lyubo65 30 Май 2017 00:19

30 Май 2017 01:35
А вълнистите Му магистрали? А ямите по пътищата? Айде моля!
30 Май 2017 01:39
Брей, то в Германия много лошо – за една глоба ти вземат семейното жилище и цялото семейство на улицата!
Невероятно, но факт ли е?...
30 Май 2017 01:44
Вместо табели с надпис радар да слагат снимка на Баце със заплашително насочен към шофьорите показалец.
30 Май 2017 04:21
Нарушителите реват срещу Борисов!
30 Май 2017 06:39
Освен обичайните критики и епитети по адрес на ББ не прочетох нито едно смислено предложение. Един "германец" разсъждава за положението там от хорски приказки, нищо конкретно. Другари небългаролюби, дайте предложение как да се оправи положението, защото наистина е нетърпимо, стига празни приказки!
30 Май 2017 07:51
А пък в Германия пътищата по лоши от нашите все 40,60 и тук там 90 ама на къси отсечки. Хич да не караш не е като при нас.
30 Май 2017 08:43
Другари небългаролюби, дайте предложение как да се оправи положението, защото наистина е нетърпимо, стига празни приказки!


Драги бацелюбчо, основна вина, за да е нетърпимо положението има любимият ти тлъст крадец - Бацето, чиято ОПГ управлява и кове законите вече 7-8 години.
Положението може да се оправи само със съответните законови промени /колегата е дал пример как са урегулирани нещата в Германия/ + закупуване на достатъчно съвременна техника.
Защо няма да стане?

Защото ОПГ ГЕРБ нито има капацитета, нито желанието да ги направи тези промени в законите. Махането на табелите не променя особено картинката. Би я променило само и единствено НЕИЗБЕЖНОСТТА на наказанието /глобата, взимането на книжката и т.н./. Отделно милиционерското лоби, водено от ЦвЦв няма да допусне. Паричният поток ще намалее.
Няма да се закупят и камери, системи за SECTION-Control и т.н., защото от тях много малко може да се открадне. А Баци ако не лапне 60% от даден проект, пренасочва парите натам, откъдето може да лапне 60%+.
Но от друга страна, така и трябва да бъде - материалът ако искаше подобрение на положението, защо ще гласува за прост, крадлив сикаджия?!?!
30 Май 2017 08:47
Да се заменят табелите за камерите с табела "Внимание! Корумпиран полицай" Тогава водачите много повече ще внимават в каринката
30 Май 2017 09:03
Цялото общество да поведем битка. Гинем всички", добави Бойко Борисов.


Не това са начините. Като споменавате Германия, защо не се въведат глоби като в Германия? каква е глобата за не спиране на знак СТОП? Идете в Гърция и се пробвайте - 800 евро. Какви са глобите за превишена скорост в Германия, Гърция или Испания? Тук говорихте, че не било "хуманно" да има такива глоби.

Втория проблем, който трябва да се реши е за безнаказаността. Дори премиера, който "повежда битка" срещу смъртта на пътя не дава пример. Неговият екскорт не спазва знаците и може да изблъска всеки от пътя за да мине ТОЙ. Къде остава личния пример др. Премиер? По същия начин министри депутати използват своите депутатски/монистерски документи за да нарушават правилата за движение.

Третия проблем са собствениците на мощните и скъпи коли, които карат на лизинг (духинг), които се смятат за "богоизбрани". Следват техните шофьори и телохранители и децата им.

Проблемите са затова да бъдат решавани. Но да криеш полицая в храстите, като заек, да не можеш да разчиташ че ако ти потрябва полицай едва ли ще го намериш, защото е маскиран в храстите. Не се ли боите за живота на пътните полицаи др. Премиер, ако ловци преминават и при най-лекия шум от храстите, могат да ги надупчат?

Защо ли в Кипър, които са една кола хора, закона за движение по пътищата се спазва толкова чинно? Защото глобите са много големи от отнемане на точки, през отнемане на книжката за 1-5 години, до влизане в затвора за 2-3 г. но не условно, а ефективно.

Ето това са начините, всичко друго е ЛИЦЕМЕРИЕ.
30 Май 2017 09:25
Махането на знаците за камери не е добра идея. Така или иначе ще се направи карта на камерите и ефектът ще е малък. Просто може на опасните места да се поставят само знаци за камери и ефектът ще е по-добър.
Освен това, превишената скорост според статистиката на КАТ е причина за нищожен брой катастрофи с жертви. Непропорционалните усилия и влагане на средства за предотвратяване на тази причина ще си оставят другите причини за многобройни катастрофи с жертви и съответните последици. На такива неща им се казва "имитация на дейност".
30 Май 2017 10:10
Положението може да се оправи само със съответните законови промени + закупуване на достатъчно съвременна техника.

За какво са ви камери, ако полицията не иска да хване никой. Ами всеки тук може да каже по няколко кръстовища, които ако застанат полицаи и започнат да глобавят със сумите, както е по закона - ами може да се окаже, че за ден-два ще съберат пари за ремонта на цялото кръстовище с прилежащите територии. Аз винаги съм давал пример с улиците около кръстовището при стадион Славия - само ази сутрин за 10 мин (докато бях в задръстването) полицията щеше да събере между 20 и 30 хил от глоби на завиващи на червено ляв завой към Борис III по посока центъра (обикновено бързащите се стояват в 3 и 4 редица, които са върху насрещната линия на трамвая). И така е всеки ден, особено сутрин (минавам поне 4-5 пъти дневно от там).
30 Май 2017 10:25
Нарушителите, които както винаги ще бъдат снимани и глобявани, ще са тези, които са превишили скоростта с по 15-20 км/ч, а не тези които я превишават със над 100 км/ч, които ви святкат като ненормалници по магистралата или които изпреварват на забранени участъци и се блъскат в насрещно движещи се невинни хора. За последните последни категории трябва да помислят тези, които определят пътните правила. И още нещо - следва да се преразгледат в цялата страна поставените пътни знаци с ограничения, които са от времето на трабантите и москалите. Не може да има ограничение 40, при положение, че е един съвременен автомобил спокойно си се движи с 60 на същия, например, завой.
30 Май 2017 11:05
Добри намерения на теория, НО по-добре без тях.

Манталитетът на българския полицай е милиционерски. Той те спира да се направи на важен, да рекетира и е безкрайно далеч от идеята за превенция.

Лятото по сред бял ден ми се е случвало милиционер да плонжира пред колата ми, за да ме спре за неработещ фар и т.н. и т.н.

Без цялостна промяна на закона и най-вече да има неизбежност на санкциите, които да са достатъчно сурови, простотията и агресията, която властва по ппътищата няма как да бъде изкоренена. Отделно мкилиционерите да се научат да правят превенция, а не да се рекетьори.

За къркандета, дрогари и неправоспособни - конфискация на возилото (ако е на лизинг да се помисли как, има начини).

За хулигани каращи като и-ти , притискащи присвяткащи и т.н. всички знаем кои са - яка глоба (нач. сума + % от стойността на возилото).

И горе писаха как е в Германия. Не само там е така, в повечето бели страни санкцията е неизбежна. Това става най-вече с автоматичен контрол (камери) и грамотно написани АУАН, които да не падат в съда.
30 Май 2017 11:37
ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

В сила от 01.09.1999 г.
... ., изм. ДВ. бр.74 от 15 Септември 2009г., изм. ДВ. бр.75 от 18 Септември 2009г., изм. ДВ. бр.82 от 16 Октомври 2009г., изм. ДВ. бр.93 от 24 Ноември 2009г., изм. ДВ. бр.54 от 16 Юли 2010г., изм. ДВ. бр.98 от 14 Декември 2010г., изм. ДВ. бр.100 от 21 Декември 2010г., изм. ДВ. бр.10 от 1 Февруари 2011г., изм. ДВ. бр.19 от 8 Март 2011г., изм. ДВ. бр.39 от 20 Май 2011г., изм. ДВ. бр.48 от 24 Юни 2011г., изм. ДВ. бр.20 от 9 Март 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.47 от 22 Юни 2012г., изм. ДВ. бр.53 от 13 Юли 2012г., изм. ДВ. бр.54 от 17 Юли 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.60 от 7 Август 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.75 от 2 Октомври 2012г., доп. ДВ. бр.15 от 15 Февруари 2013г., изм. ДВ. бр.68 от 2 Август 2013г., изм. и доп. ДВ. бр.53 от 27 Юни 2014г., изм. ДВ. бр.107 от 24 Декември 2014г., изм. ДВ. бр.14 от 20 Февруари 2015г., изм. и доп. ДВ. бр.19 от 13 Март 2015г., изм. и доп. ДВ. бр.37 от 22 Май 2015г., изм. ДВ. бр.79 от 13 Октомври 2015г., доп. ДВ. бр.92 от 27 Ноември 2015г., изм. ДВ. бр.95 от 8 Декември 2015г., изм. и доп. ДВ. бр.101 от 22 Декември 2015г., изм. ДВ. бр.102 от 29 Декември 2015г., изм. ДВ. бр.13 от 16 Февруари 2016г., изм. ДВ. бр.50 от 1 Юли 2016г., изм. и доп. ДВ. бр.81 от 14 Октомври 2016г., доп. ДВ. бр.86 от 1 Ноември 2016г., изм. ДВ. бр.98 от 9 Декември 2016г., изм. и доп. ДВ. бр.101 от 20 Декември 2016г., изм. и доп. ДВ. бр.9 от 26 Януари 2017г., изм. и доп. ДВ. бр.11 от 31 Януари 2017г.

От толкова ум-толкова.
Законът при ББ- както навсякъде - кръгом и пак напред. Или "Видими резултати".
Има ли го някъде в ЕС реализирано предложението на ББ? Не,разбира се. Новатори.
Не е толкова важно какъв е законът, а дали се спазва или не.
Някой ще посмее ли да предложи поне да се намали наложената от ББ максимална скорост по магистралите...
30 Май 2017 15:08
Нека да се засили контролът на пътя, няма лошо, от обществена нужда и полза е.
Но нека, най-накрая, да се променят и/или премахнат идиотските ограничения, наблъскани по пътя.
На много участъци ограниченията на скоростта са прекалени и са там от 30-40 години, когато и автомобилите бяха други.
Любимият знак е ограничение 60 км/ч. Наплескан е по пътищата из цялата татковина и в 90% от случаите преминаването по съответния участък е възможно, без всякакво напрежение, и с 80 км./ч. Съответно - никой не го спазва и си е хранилка за катаджиите.
Аналогични случаи - колко щеш.
В градовете пък манията е да се бучкат светофари с нужда и без нужда. Например идиотския пешеходен светофар на Вапцаров, при някогашния Софияленд. Оттам минават по 10 души на ден общо, но светофара си бачка и трябва да чакаш.
Или "легнали полицаи".
30 Май 2017 16:51
В градовете пък манията е да се бучкат светофари с нужда и без нужда. Например идиотския пешеходен светофар на Вапцаров, при някогашния Софияленд. Оттам минават по 10 души на ден общо, но светофара си бачка и трябва да чакаш.

На този светофар минават половината ученици от НПМГ и освен това е с копче. Идиотското са местата с пешеходни пътеки през 50-100 метра. Освен бавенето, опасни са и за шофьорите и за пешеходците. Общинарите обаче са "отбили номера" и с малко боя "решават" проблемите.
30 Май 2017 18:04
Тъпото е, че всички тези обсъждания не са обществени и няма да доведат до нищо. Току се вдигат глобите, правят се някакви пиар акции, а ефект нула. Пътищата са пълни с опасно неадекватни шофьори, предизвикващи с поведението си камара опасни ситуации за останалите и ПТП-та. Скоростта е само част от проблема.
30 Май 2017 18:36
Аз пък действам много гадно. Т.к. пътувам всеки ден съм се нагледал на катили, преди населено место мигна 2-3 пъти и съм сигурен , че насрещните ще са кушку /нащрек/ поне 10 км . Може и да ме псуват, ама геч.
30 Май 2017 21:33
Борисов нареди КАТ пак да се крие в храстите

Що си мисля, че това не му е от работа на Баце. Баце може си нарежда у партията и вкъщи.
30 Май 2017 22:21
Един "германец" разсъждава за положението там от хорски приказки, нищо конкретно.

Колега, разказът ми е от първа ръка.
Глоба за превишена скорост съм плащал само веднъж, при хайка в града със светкавица и полицейска стоп-палка 300 метра след нея.
Понеже карам с български номера, трябва глобата ми от стационарните радари да превиши 70 евро, за да се "трогнат" немските служби и да ми я изпратят по адрес на местоживеене в БГ.
При това глобата трябва да ми бъде връчена най-късно до 3 месеца след нарушението, за да има валидност- иначе и да не я платя, никой не може да ме съди за това.
Глобите за превишена скорост са различни в населените места и извън тях, информация има по много немски сайтове, като този http://www.bussgeldkatalog.de/geschwindigkeit/?utm_source=google&utm_medium=cpc_search&utm_term=&utm_content=a-26752242421&utm_campaign=c-355515781&gclid=CKyRjd6omNQCFW4A0wod0hcKdw
Ако не си добре с немския, си включи гугъл-превода на страницата - все ще успееш да се ориентираш.

Най-важното в цялата работа е неизбежността на плащането на глобите:тук те са неизбежни като данъците и смъртта!
31 Май 2017 09:25
В Америка пък (САЩ и Канада) са много популярни т.нар. Ghost cars (немаркирани полицейски автомобили). Та карат си те по улиците или пътищата и зад тях иде джигит и им отнася капите. Те пък почват да светят като коледни елхички и газ по джигита. Спират го, турят му гривничките, викат репатрак и комфортно ги откарват - него на задната седалка до ареста на полицейското управление, а возилото до наказателния паркинг. На другия ден пред съдията, а возилото на охранявания луксозен паркинг по 139 дол. на ден за минимум 30 дни. Кво решава съдията нема нужда да питате, ама щом е стигнала до там работата книжката на трупчета за минимум 6 месеца при първо нарушение. Разбира се има възможност да се защити като каже например, че му се доср..ло и да не го направи в луксозния автомобил бил бързал. Понякога минава, но само един път. Всички полицейски автомобили са оборудвани с четци на табели (license plates recognition camera) и софтуер за връзка с централната база данни, откъдето на секундата получават цялата информация за возилото, собственика и водача, така че всяко нарушение може да се види и да се вземе решение какво да се прави при следващо такова. И няма "ми ся кво шъ праим", щото на милиционерите там не им се ще да си загубят работата. Ама за да станат полицаи минават през такова обучение и сито дето наште тюфлеци ше рекат, че е нарушаване на правата им. Те така - чисто и просто, ама не като къпан Цвък
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД