:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 296
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Тежък инцидент разби мита за добре пазената граница

Девет бежанци загинаха на "Тракия", докато МВР се хвали, че спира всеки нелегален чужденец
СНИМКА: МВР
Катастрофиралият бус е пътувал в посока София.
Тежка катастрофа на магистрала "Тракия" разби мита за "добре пазената граница", през която не влизат нелегални мигранти. При инцидента загинаха девет чужденци и шофьорът на катастрофиралия бус - 16-годишно момче без книжка и с предишни криминални прояви. Това не е първата подобна катастрофа, но досега загинали не е имало.

Инцидентът е показателен както за достоверността на статистиката на МВР, в която за седмица са отбелязани само 8 заловени чужденци, така и за страха, който каналджиите изпитват от полицията. В товарния микробус е имало 17 мъже без документи, които са се представили за афганистанци, пакистанци и сирийци. Все още не е ясно кои са те.

Най-вероятната причина за катастрофата е, че 16-годишният шофьор е заспал на волана, обясни главният секретар на МВР Младен Маринов. Забилият се в крайпътно дърво бус е без спирачен път. Сигналът за инцидента е подаден малко след 4 ч. в неделя сутринта. Линейките открили само 8 оцелели чужденци. Един от тях е откаран в университетската болница в Пловдив, а останалите са настанени в Пазарджик с различни травми. Часове след инцидента от първата лечебница заявиха, че не знаят кой е пациентът им, защото не говорел български, а те чакали пристигането на преводач от София. В болницата в Пазарджик пък бяха изпратени служители от местното звено на дирекция "Миграция". "Целта е да се установи откъде са влезли в страната нелегалните мигранти, от коя държава идват и кой е поел тяхното транспортиране през страната ни", заяви пред "Фокус" говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов.

От реакцията на МВР стана ясно, че полицията няма никаква представа как и откъде чужденците са влезли у нас. Часове след инцидента бе обявено, че е задържан собственикът на буса. Возилото е регистрирано в столицата, стана ясно от думите на главния секретар. Там е и адресът на загиналия непълнолетен шофьор. "В момента на територията на столицата се извършват оперативно-издирвателни мероприятия на адреса на загиналия водач, който е непълнолетен и неправоспособен, има регистрации и е известен на полицията по отношение на извършени кражби и грабеж от началото на годината в столицата", обяви Маринов на пресконференция в Пазарджик, предаде "Фокус". Как и защо непълнолетният е седнал зад волана на буса, засега не се знае. Главният секретар допълни, че се проверяват две версии за влизането на чужденците у нас - през турската и през гръцката граница. По случая е започнало разследване, заяви окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов.

Въпреки очевидния гаф Маринов продължи да твърди, че МВР се справя добре с охраната на границите. Той подчерта, че само за една нощ до България не са допуснати 24 души. "По отношение на турската граница мога да ви кажа, че от нощта имаме предотвратени 2 случая с общо 24 чужденци, които са засечени в близост до съоръжението и не са допуснати", заяви той.

Официалната статистика на МВР сочи, че за периода 25 май - 1 юни са арестувани 8 чужденци. На турската граница са задържани 2-ма души, а на гръцката - трима. Натискът е по-силен на границата със Сърбия, сочат данните. Там са арестувани 1720 души от началото на годината, докато общо на вход към страната са задържани 386.



ПРОБИВ

"Естествено всичко, което се случва в Европа, ни засяга ­най-­малкото че ние сме част от Европа, а да не говорим, че сме външна граница на Европа. Засяга ни по този начин, че през България потенциално могат да минат радикализирани хора. Ето, даже снощи е имало инцидент с превозвани бежанци. Каналджийството -­ това е един пробив в сигурността в службите за сигурност. Всичко това се отразява на доверието, което партньорските служби биха имали в нашите служби, споделянето на ключова информация. Ако ние не успеем да преборим тези неща, ще останем изолирани. Съвместната работа на службите за сигурност ­ между европейските държави и партньорските държави е ключова в борбата с тероризма", заяви пред БНР председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.









СНИМКА: БГНЕС
Младен Маринов
19
4770
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
04 Юни 2017 18:44
"Тежък инцидент разби ВИЦА за добре пазената граница"...
----------------------
Сайтът на Генек
04 Юни 2017 19:17
Бандитите са като интелигентите. В клозета да ги затвориш , ще намерят препитание , гладни няма да останат , и даже лафка ще отворят. И така, границата е "добре пазена" , но бизнесът с мигрантите си върви. По вертикалата всеки се отчита нагоре , машината не проскръцва ! Освен когато някое цигане не заспи на волана...
04 Юни 2017 21:34
Девет, незаконно пресекли държавната ни граница лица от мъжки пол са загинали при катастрофа, предизвикана от непълнолетен шофьор с много криминални регистрации, незаконно управлявал микробус.
04 Юни 2017 21:42
Митът бе разбит по-рано с едни самосвали с каросерия с лъжливо дъно- отгоре малко камъни, отдолу- няколко пъти повече от 17 мигранти.
След това се е налагало да пресичат страната на по-малки партиди- в бусчета, шофьорчето се преуморило и заспало. Така бе решена загадката как през югоизточната ни граница почти не влизат мигранти, а през западната излизат на тълпи.
04 Юни 2017 22:02
Трябва да си бая гламав или отчаян да се качиш в товарен отсек на бус,без седалки и предпазни колани с още 20 човека и да се довериш да те вози малолетен циганин без книжка.Луда работа!Толкова ли са зле нещата в Пакистан и Афганистан?
04 Юни 2017 22:11
От статията става ясно, че нищо не е ясно! Поне за полицията!
За трафикантите нещата са наред - даже по-тъмнозеленото "момченце" е живо и ще може да се върне в редиците им.
Никой не знае от къде са "придошли" тези мигранти/бежанци/майки без деца, но щом казват, че са от Афганистан - трябва да им се вярва. И вероятно са се връщали от Западна Европа и са искали да стигнат Кабул - поне според полицейската/държавната/единствено вярната статистика е така.

Тежък инцидент разби мита за добре пазената граница
Не става ясно за коя граница става дума, а митове никога не е имало. Знаем, че на турската имаше немазана барака ли, тоалетна ли... Останалите си бяха по европейски образец - с работещи гишета, с учтиви митничари, с бързо обслужване...

Добре, че скоро не ми се беше налагало да пресичам родната граница!
04 Юни 2017 22:29
Matros 04 Юни 2017 22:02
Трябва да си бая гламав или отчаян да се качиш в товарен отсек на бус,без седалки и предпазни колани с още 20 човека и да се довериш да те вози малолетен циганин без книжка.Луда работа!Толкова ли са зле нещата в Пакистан и Афганистан?
Явно - поне толкова, колкото и в разградско и силистренско ..
Да сравним , от нашия, евроатлантическия регион ВСЯКА СЕДМИЦА тръгват десетки такива бусове за Западна Европа ..

И май у нас е по-зле .. щото пакистанците и афганистанците отиват ДА НЕ РАБОТЯТ И ДА ВЗЕМАТ ПАРИ в подсигурени квартири .. а нашите - не само пътуват с преуморени шофьори, без колани, в претъпкани бусове .. ами и като идат - нямат социал , няма място за нощувка - ами трябва да се оправят сами .. няма доброволци да им дават дрехи и храна, да ги целунат бърже и да им сипват вода студена , а трябва да се работи, да се става в пет и половина и си на норма ..

Та къде са по-зле нещата - в Пакистан , в Косово, в Афганистан или в България - не се наемам да съдя ..
04 Юни 2017 23:39
Маринов... твърди, че МВР се справя добре с охраната на границите. Той подчерта, че само за една нощ до България не са допуснати 24 души.


цели 24 недопуснати за нощ.
и само 9 убити.............


05 Юни 2017 05:15
Тежък инцидент разби мита за добре пазената граница

Провокация срещу правителството Му.
05 Юни 2017 07:03
Е, погледнато от друга страна пък, проблемът е решен кардинално.
Как говорил Батюшка Сталин : "Нету человека, нет проблема !" .
05 Юни 2017 08:15
Единственият начин да се спрат мигрантите е като едно време - стрелба на границата! Но всички разбирате, че днес това е недопустимо, следователно излишно укорявате МВР! Не може на границата да се разположат полицаи или военни по на 100 метра! Така, че смятам, че нещата не са толкоз лоши и изказвам респект към военните и полицията!
05 Юни 2017 09:09
Пикачу 05 Юни 2017 07:03
Е, погледнато от друга страна пък, проблемът е решен кардинално.
Как говорил Батюшка Сталин : "Нету человека, нет проблема !"

Пикачу, един мит повторен 100 път си остава мит.
На "лошия" Йосиф Сталин се приписваше сатрапското изречение "Незаменими хора няма" (всъщност мисълта е френска; добива известност в САЩ в началото на ХХ в. - използвана е от губернатора на Филипините и бъдещ американски президент Уилям Тафт (1909-1913) в писмо от 8 януари 1906 г. [вж. {3}], както и като рекламно послание в предизборната кампания на 28-ия президент Удроу Уилсън (1913-1921); Сталин използва съвсем друг израз в Отчетния си доклад на ХVII конгрес на ВКП (б) през 1934 г.: "Тези възгордели се велможи [висшите и местните
съветски чиновници] мислят, че са незаменими и могат да нарушават решенията на ръководните [съветски и партийни] органи . . .", следователно противоположната по смисъл трябва да е на "добрия" Ленин. Приписывание Сталину слов, которых он не произносил, и действий, которых он не совершал, давно вошло в практику. Фразу, придуманную писателем Анатолием Рыбаковым («Есть человек – есть проблема. Нет человека – нет проблемы», до сих пор многие, включая президента России, выдают за подлинные слова Сталина.


05 Юни 2017 11:08
Добре пазената граница е мит и виц, това е ясно.
Обаче от безсмислената, но златна ограда Далавери Симеонов захлебва добре. И крепи правителството на Ибрика Ердоганов - Баце Простото.
05 Юни 2017 11:45
дядо Илия
05 Юни 2017 08:15
Мнения: 277
От: Bulgaria
Единственият начин да се спрат мигрантите е като едно време - стрелба на границата!
Кандидати за ББД ли са,или мигранти?Мигриращия по законите е длъжен да се прдстави на властите веднага,в границиите на граничната зона.Ако навлизането след зоната се наказва задължително с година затвор,потока ще спре.От там и корупционня натиск кум полицаи и политици.Гола ограда,без санкции е развращаване на обществото и политически чадър за трафиканти.Ако нахлуващите са агресивни към охрана в гранични зони,стрелбата в краката,а или за обезвреждане, е въпрос на самозащита и е наложителна. Инересно признание на политик:
05 Юни 2017 11:53
Публикувано във факти.бг:

12 чужденци са били открити от полицейски служители в ТИР, паркиран на паркинг край Сандански, съобщиха от пресцентъра на МВР.

4 деца, жена и 7 мъже са намерени от полицаи от РУ-Сандански около 7.00 часа на 3 юни.

Милош Земан:


http://www.segabg.com/replies.php?id=267453&p=2
05 Юни 2017 13:06
За да се движи бус с неправоспособен шофьор изводът, е един - движи се по канал контролиран от МВР, КАТ и Гранична . А да ги координират могат само спец.
службите. Дебелоооо. И медийната среда е френдли....Имаме работа с проемигрантска конспирация на държавно и междудържано ниво. Понеже не си го знаем....Егати и държавата.
05 Юни 2017 13:57
от нощта имаме предотвратени 2 случая с общо 24 чужденци, които са засечени в близост до съоръжението и не са допуснати", заяви той.
Под "съоръжение" дали става дума за контролирания канал за трансфер на джихадисти? Щото, иначе 1370 са засечени в "далечина", на сръбската граница и н са допуснати (от сръбските граничараи),но явно преминали извън "съоражението" - контролирания канал. А това наистина е тежък инцидент за официалните каналджии.
05 Юни 2017 16:49
Единственото умно нещо, което можеше да се направи, беше два-три големи лагера на наша територия с европейски пари и обща европейска охрана. Вместо това Баце и неговите черпаклии краднат и от чалмалиите, и от милозливите европейски бюрократи.
Пак гласувайте за Бай Хой!
05 Юни 2017 17:17
.Имаме работа с проемигрантска конспирация на държавно и междудържано ниво. Понеже не си го знаем....Егати и държавата.


И континента си го бива.


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД