:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 219
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МОН тества училищната реформа с извънредни матури

Изпитът ще покаже дали децата от 5-и клас могат да се образоват и без учебници
10 дни преди края на учебната година и без официална информация от просветното министерство петокласниците бяха сюрпризирани с извънредни матури. В петък столичните ученици от 5-и клас са държали изпит по "Човекът и природата". За утре пък е насрочена втората им матура по "география и икономика", която ще е за петокласници от цялата страна. За изпитите се разчу след първото препитване, когато родители и деца се оплакаха от липсата на предварителна информация. Едва след това от МОН съобщиха на медиите за предстоящото "измерване", чиято цел била да тества дали учениците се справят с новата учебна програма. Учениците от 5-и клас бяха първите, заедно с първолаците, които от учебната 2016/17 г. започнаха да учат по нови учебни програми, но за съжаление със стари учебници, тъй като нямаше време за издаването на нови. Което значи, че МОН ще тества дали децата могат да се образоват и без учебници.

Съобщението на МОН гласи, че 6000 петокласници ще се явят на външно оценяване по география и икономика на 7 юни 2017 г. Изпитът, наречен "измерване", ще се проведе в 215 училища от всички региони на страната, избрани на случаен принцип. Тестът ще е 50 минути и ще е от 25 задачи, 18 от които с избираем отговор и 7 - със свободен. Основната му цел според мотивировката на МОН е да "установи какви знания са усвоили учениците, дали разбират материала и дали могат да приложат наученото". Друга цел била "мониторинг на образователния процес, за да бъдат приложени мерки за подобряване качеството на образованието". "На база резултатите от външното оценяване МОН ще направи анализ до каква степен децата покриват очакванията от обучението по география и икономика, определени в новата учебна програма за пети клас. Няма да се правят съпоставки на ниво регион, училище, отделен клас или ученик. Децата няма да получават текущи оценки, които да бъдат вписани в бележниците им. Анализът на резултатите ще има за цел да разкрие връзката между обема на учебното съдържание и образователните изисквания на новата учебна програма", уверяват от ведомството.

Пред "Сега" обаче разтревожени родители споделиха, че нито те, нито децата им са знаели предварително, че ще държат матура. "Дъщеря ми беше много ядосана заради тези матури, дошли "от нищото", днес едва я накарах да отиде на училище. Освен това изпитите са насрочени в изключително натоварена седмица, когато са и изходящите нива по всички предмети (тестове, с които се проверява нивото на ученика в края на годината)", разказа майка на петокласничка от столично училище. По думите й на последната родителска среща през март класният ръководител ги е информирал за датите на предстоящите класни работи и изходящи нива, но не е имало и дума за бъдеща матура. "Децата са преуморени, идва им в повече. А и тези матури звучат крайно и задължаващо", споделя майката. Тя не вярва на уверенията на МОН, че от оценките няма да зависи нищо, защото дъщеря й се надявала, ако се представи добре на матурата, да има шестица по география за края на годината.

Според МОН за предстоящите външни оценявания се е знаело от няколко месеца. "Всички директори бяха информирани. Може би има неразбрали учители и родители", коментираха оттам. От пресцентъра разясниха, че изпитът по "Човекът и природата" е бил иницииран от Регионалното управление по образованието - София, което има право по наредба да организира регионални външни оценявания. Той е бил само за петокласниците от София, като предметът бил избран "случайно", за да се види как се справят децата с новата учебна програма. Второто външно оценяване по география пък било разработено от Център за оценяване в предучилищното и училищното образование, МОН и Асоциацията на професионалните географи и регионалисти и ще важи за петокласници в цялата страна. Учудващото в случая е, че макар и с нови програми, учениците от 5-и клас учиха по стари учебници, защото нямаше време за издаването на нови (изключение е само историята, по която единствено имаше нов учебник). Т.е. министерството на практика тества могат ли децата да се образоват и без адекватни на програмата им учебници. Ефектът от начинанието обаче изглежда неясен. Ако резултатите са ниски, това би могло да се припише на липсата на учебници, което се очаква вече да не се повтори. Ако пък са добри, това едва ли ще е повод на МОН да премахне учебниците.

Любопитно е и защо за тестване на знанията на петокласниците не са избрани други предмети - например по български, литература или пък математика, по които от тази година също има нови учебни програми. Неясно остава още защо експертите са се спрели на нова матура, при положение че изходящото ниво дава ориентировъчно същата информация за придобитите от младежите знания и умения.



НЕВОЛИ

Сегашните петокласници ще бъдат подложени на двойно изпитание заради новия училищен закон. От една страна, те трябваше да започнат да учат (по средата на обучението) си по нови програми, но със стари учебници. От друга страна, новите им учебници ще закъснеят и за предстоящата 2017/18 г., като на места бъдещите шестокласници ще учат по pdf формати до месец след 15 септември. Другите ощетени от реформата са сегашните седмокласници, които т.г. завършват основно образование, въпреки че по правилата, по които са започнали обучението си преди години, трябваше да получат дипломите си в края на осми клас. Т.е. тази година и седмокласници, и осмокласници завършват основно образование, и трябва да кандидатстват в гимназия. Като "бонус" учениците в 7-и клас т.г. трябваше да наваксват цели раздели по биология, география и история, които иначе "изпадаха" заради разместването на учебните програми.
17
2887
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
05 Юни 2017 20:48
Ма, могат, бе... Могат без учебници, без тетрадки, без учители... А родителите и без това виждат рядко...
-------------------
Сайтът на Генек
05 Юни 2017 20:49
Вече го преживяхме. Ние доволно и спокойно, но резултатите като цяло са твърде мноо дуСпи
05 Юни 2017 21:19
МОН тества училищната реформа с извънредни матури

...петокласниците бяха сюрпризирани с извънредни матури.

За утре пък е насрочена втората им матура по "география и икономика


Моля редакцията да увеличи заплатата на авторката, та дано успее да си купи речници...
Явно има затруднения и с интернет, но ще ѝ помогна:
Матура или държавен зрелостен изпит е изпит, който се полага след успешно завършен 12-ти клас
и е условие за придобиване на средно образование. Зрелостният изпит е задължителен.
Неявилите се или неиздържалите матурите получават "Удостоверение за завършен гимназиален етап",
но това не им дава право да кандидатстват във висши учебни заведения.

bg.wikipedia.org/wiki/Матура

05 Юни 2017 21:25
Ако някой знае защо текстът излиза орязан на горното ми мнение – моля да пише...
06 Юни 2017 01:30
Ще цитирам любимия израз на Сула, малко променен според конкретния случай: и все пак МОН, трябва да бъде разрушен/о! Тия съвсем разсипаха образованието и ошашавиха децата!
06 Юни 2017 06:45
Не сте прави съвсем, колеги критикуващи и Вие, госпожо автор. "Реформата" на без опит, но пък любопитната госпойца Дамянова, наречена нов Закон за училищното образование, не успяха да я пробутат от МСто Му-1. Безпрепятствено я пробутаха по предложение на МСто Му-2 през НСто Му-2, в което любопитната госпойца Дамянова беше председател на Комисията по образование. Няма да описвам, авторката по-горе е споменала отделни факти, какъв хаос и ужасТ прибързаността и некомпетентността на тоз Закон създадоха. Бомба със закъснител са тез "реформи" в образованието и вече всички виждаме печалните резултати от първите реформи. И сега някой в МСто Му-3 е решил да провери тез резултатит при потърпевшите, за да коригира евентуално сакатлъците. Нищо лошо.
Друг е въпросът за формАта на проверките изобщо, а не само на таз конкретно. С тестовата система, хеле пък с т.нар. затворени въпроси, хеле пък по език и литература, кво въобще се проверява /частен въпрос остава с реформата в СУ за кандидатстудентския изпит кво провериха с "Торашко". Примерно./ Този въпрос неслучайно не подлежи на публично обсъждане.
Преди обаче да обсъждаме частните случаи и детайлите, е редно да се замислим по важен, изобщо никога непоставян за публично обсъждане въпрос:
Защо тихомълком бяха подменени традиционните наименования на учебните предмети и добавени разни "и"-та: вместо История, Биология, Химия и т.н. днес децата "учат" История и цивилизация, География и икономика, човеци и природи, околни светове и т.н., дори елементарното Трудово обучение беше подменено с гръмко словосъчетание. Замислете се, защото зад тази подмяна е заровено едно от кучетата, показващи истинската цел на т.нар. образователни реформи. Несекващи и ежегодни.
06 Юни 2017 08:49
Никак няма да е лошо от време на време да се пускат такива тестове за 4-5 клас и в трудовите колективи на родните медии...
06 Юни 2017 09:53
Образование в полза на ученика, а не на чиновника
https://www.peticiq.com/174861

Подкрепете петизията на учителите от Провадия. МОН извършва експерименти с хора без тяхно съгласие, превръща децата в клиенти на психотерапевти.

http://nmr.bg/%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE-%D0%B4%D0%BE-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE/

Подкрепете писмото на родителите от мрежа за родителите.

Психофашизмът няма да се спре сам. Той се финансира от различни чужди фондове и грантове.
06 Юни 2017 11:09
Сигурно може да се образоват и без училище...
А въпросът на въпросите е: Каква е образователната задача, която стои пред училищата?
Щото ако няма такава задача, какво тества Министерството?
06 Юни 2017 12:13
А въпросът на въпросите е: Каква е образователната задача, която стои пред училищата?


Изключително верен въпрос, защото без да имаш целева функция няма как да измерваш колко си далеч от очакваното. Няма понятия "добро" и "лошо", защото това са категории спрямо някакъв реперен елемент за качество.

П.П. Много ми е чудно дали някой от МОН може да реши матурите за посоченото време без да направи грешка, щото ако не може значи матурите нещо не са наред. Поне така се смята по "белия" свят: ако преподавател не може да реши без грешка изпита, то този изпит не е за възпитаниците му. А изискването за време се определя по следния начин - за всяка образователна степен между обучавания и преподавателя времето се намалява на 50 %, т.е. ако имаме доцент и студент до 4 курс (как ме влече старото), то имаме една намаляване за магистър, едно за докторантурата и едно за доцентурата, т.е. остава да реши теста за 10-15 % от времето.
06 Юни 2017 15:10
Ако някой знае защо текстът излиза орязан на горното ми мнение – моля да пише...

URL е твърде дълъг. Използвай "shortener", примерно https://goo.gl/
06 Юни 2017 15:20
то че мирише на джурналистика и е скалъпено с бели конци, но не е моя работа. джурналисти, какво да се прави, сър..........
въпросът е може ли българскато образование да се развива без министерството и чиновниците му, без инспекторатите и хрантутниците в тях и без директори на училищата, и всякаква осталная (или както там се пише) неработеща пряко сволочь?
правителстовот няма право да се меси в образованието, защото то е частно. казал го е Христо Ботев, не аз.
06 Юни 2017 15:21
а, да добавя че все има хора неразбрали.
образованието трябва да стане частно. без каквато и да е намеса на държавата и вечно множащи се ********* и келепирджии на чужд гръб
06 Юни 2017 16:01

правителстовот няма право да се меси в образованието, защото то е частно. казал го е Христо Ботев, не аз.

Кое правителство, кое образование, какво точно е казал Христо Ботев?
Щото по Ботево време:
-Правителството е било турско.
-Образованието на българските деца в българските светски, взаимни и класни, училища е било задължение на българските общини. Настоятелите са цанили даскалите, определяли са им заплащането и пр.

П.П. Захари Стоянов да е рекъл и той случайно нещо за частното образование по Ботево време?
06 Юни 2017 16:28


> 800 Sofia University
Bulgaria
8.3—18.5 18.8 10.8 9.5 33.7 38.0


това според https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2017/world-ranking#!/page/37/length/25/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats

точките по-горе са разбити както следва

Overall

Teaching

Research

Citations

Industry Income

International Outlook

та така с образованието, докарано от българското министрество до почетното 800 място на Софийският университет!

Коментарът е излишен!
06 Юни 2017 19:53
lucas,
Благодаря!
06 Юни 2017 23:43
*
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД