:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,337,100
Активни 133
Страници 6,155
За един ден 1,302,066

МВР разкри само 42-ма корумпирани сред 50 000 служители в системата

Едва 20 от тях са пратени директно на прокурор през 2016 г.
За една година МВР е успяло да разкрие едва 42-ма корумпирани сред своите. Това става ясно от Годишен отчет за степента на изпълнение на мерките от Плана за действие за превенция и противодействие на корупцията - 2016 г., публикуван на страницата на ведомството. За система като вътрешното министерство от 50 000 служители числото очевидно е пренебрежимо малко. От отчета не става ясно дали това се дължи на слаба антикорупция, или в МВР работят само изрядни служители.

В документа е посочено, че дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР за миналата година е получила 392 сигнала, съдържащи данни за корупционно поведение на служители на МВР. По 210 от тях е била извършена проверка и само 42 са се оказали основателни.

"През 2015 г. получените сигнали са 261, като по 205 от тях са извършени проверки, от които 53 са основателни. От данните се вижда, че през 2016 г. са получени с 50% повече сигнали, но е намалял броят на основателните", пише в отчета. Пак там е отбелязано и че за 2016 г. 28 сигнала с данни за извършени престъпления от служители на МВР са изпратени на съответните прокуратури за отношение по компетентност. Отделно от това били заведени 75 дела на оперативен отчет (ДОО) за корупционни деяния на служители на МВР. По инициатива на дирекция "Вътрешна сигурност" са образувани 55 досъдебни производства, от които 20 за корупционни прояви на служители, отчитат още от МВР. От отчета не става ясно какво се е случило с другите 22 от приетите за основателни сигнали и дали за корумпираните служители са предприети поне някакви вътрешни мерки. От откъслечните обяснения може да се предположи, че по тях продължава да се работи, включително и чрез специални разузнавателни средства, тестове, полиграфи.

МВР изрично подчертава в отчета, че разминаванията в някои числа може да е, защото част от сигналите "са приобщени за работа по дела за оперативен отчет, а други са останали за проверка през следващ отчетен период".

МВР отчита, че през миналата година е осъществил много от начертаните антикорупционни мерки. Осъществена е опреснителната обучителна програма и методически указания върху Етичния кодекс на служителите в МВР, с полагане на тест. Въпросното обучение се е осъществило без откъсване от работа. Като осъществена антикорупционна мярка е отчетено и че Институтът по психология е разработил и предоставил на дирекция "Човешки ресурси" дизайн, програма и обучителни материали на тема: "Личностен смисъл, ценности и мотивация като регулатори на социално поведение".

Посочва се, че миналата година служители от Института по психология са изготвили нова версия на тест за интегритет при първоначалния подбор за назначаване в МВР.

Като антикорупционна мярка се посочва и извършването на ротации на служители в главните дирекции на пожарната, Гранична полиция, Пътна полиция, "Миграция" и "Български документи за самоличност". Като успех се отчита, че с промените в Закона за МВР от миналата година се регламентира извършването на проверки на обстоятелствата, свързани с имотното състояние на служителите в МВР, както и извършването на тестове за интегритет от Вътрешна сигурност.

В общи линии, като единствена слабост на МВР по темата се отчита "липсата на добра външна комуникация за популяризирането на работата на МВР по отношение на борбата с корупцията". Т.е. обществото не е информирано достатъчно колко добре се справя ведомството.

Заедно с отчета МВР пуска и План за действие за превенция и противодействие на корупцията през 2017 г. Той предвижда цели 58 мерки. Например на интернет страницата на Гранична полиция ще се поддържа актуална информация за всички изисквания за преминаване на граждани през границата и престоя им в чужди държави. Ще има електронен адрес и номер на денонощна телефонна линия и факс, на които гражданите да могат да съобщават за проблеми при пътуването си през българските гранични пунктове. Предвижда се изграждане на интегрирана система за видеонаблюдение на 300 автомобила за нуждите на Охранителна полиция. Това означава, че 300 патрулки ще имат камери, които да заснемат всичко, което полицаите правят по служба. Предвиден е и мониторинг на служители по границата и върху тези на пътя. Като мярка е заложено и интегрирането на информационната система на МВР с Търговския регистър. Предвижда се ротация и въвеждане на случаен принцип дори при подбора на служители от отдел "Противодействие на незаконната миграция", които да извършват адресни проверки на чужденци. Интересна антикорупционна мярка за 2017 г. е въвеждането на система за случайно разпределение на делата при разследващите полицаи. Това трябваше да е факт още преди години.

20
3501
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
09 Юни 2017 19:32
дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР за миналата година е получила 392 сигнала


Ама иначе като се зачетеш в коментарите, ще се окаже, че всеки има данни за корупция, ама необяснимо защо си трае.
09 Юни 2017 21:08
Просто хората не подават сигнали защото им е ясно ,че нищо няма да свърши въпросното ведомство,акато чета коментарите на горния пост или работите в Мвр или сте на хранилка там
09 Юни 2017 23:26
Липсата на гражданска активност води до подобни плачевни резултати във всяка сфера.
09 Юни 2017 23:58
при бюджет над 1 млрд за 50000 кой ще се прецака да взима подкуп и да го уволнят и после да не може да си намери работа
10 Юни 2017 08:27
План за действие за превенция и противодействие на корупцията през 2017 г. Той предвижда цели 58 мерки.


Ще бъде добре към 58-те мерки да се добави следното, като в Закона за МВР даже Законодателят им го запише: при доказване на коруптивна простъпка на даден служител от системата на МВР, той напуска системата ЗАЕДНО с колегите от структурната единица, към която се числи (група, звено, сектор), като към колегите НАЙ-ОТПРЕД поставям началника на структурната единица ПЛЮС по-горния началник, на който долния началник рапортува!!!! НЯМА по-добра превенция на служебните несъответствия от НЕПОСРЕДСТВЕНИЯ НАДЗОР, които НЕПОСРЕДСТВЕНИЯ КОЛЕГА и НЕПОСРЕДСТВЕНИЯ НАЧАЛНИК могат да упражняват! ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ е доста по-далеч, доста встрани от посочените НАДЗОРНИЦИ!

При такава угроза, при такъв СТИМУЛ (стимул на латински означава ОСТЕН = дълга лескова пръчка с острие от пирон на върха!) не само потенциалното корумпе ще се замисли струва ли си да се корумпира! А и тези около и над него! И действашият сега вътре в МВР закон за омертата ще се спихне за нула време!!! САМИ ще тичат презглава към ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ да докладват за корупция!
10 Юни 2017 09:14
За една година МВР е успяло да разкрие едва 42-ма корумпирани сред своите.

И според разследващата "джурналистика" на газетката колко корумпирани мильовци е трябвало да бъдaт разкрити?
10 Юни 2017 13:44
МВР разкри само 42-ма корумпирани сред 50 000 служители в системата
Само 43 ли успяха да проверят за цяла година?
10 Юни 2017 15:26
как така има престъпност и мвр взимат пари без да са премахнали престъпността
10 Юни 2017 19:13
fractal, би било добре да посочиш поне една държава, където престъпността е изкоренена на 100%. поне една, преди да даваш категорични мнения по материя, която не разбираш и не желаеш да разбереш. Престъпността се бори с комплексни мерки - преди всичко законодателни. Ако има неизбежност на наказанието, кой ще става престъпник? Хайде да не говорим за "ние ги хващаме, а те ги пущат", защото това е доста опростено виждане, но е факт - реалната полиция е малобройна и ще става все по-малобройна. Ако полицията стигаше нямаше за един футболен мач да се събират сили от 6 региона! Но с реформи "Бъчварова" е така - дайте да намачкаме изпълнителския състав и да стимулираме чиновниците. Като гледам и Радев не е по-различен - няма и понятие от МВР, живее с някакви военни порядки "падни-стани", а въобще не му е на ума, че МВР е девоенизирано отдавна. И ако се надява да намери супермен, който да работи 24 часа от понеделник до неделя, за 700 лв, без защита от началници, без подходящо оборудване и с крещяща липса на елементарни неща като връзка, дрехи, автомобил и законодателна защита, но просто е сбъркал филма. И ако днешната полиция, която се крепи на това, че голяма част от състава са донякъде идеалисти и стискат зъби с надеждата, че нещо ще се промени, то утрешната полиция от егоистични материалистчета, които си хвърлят заявлението в момента, в който видят, че условията не им харесват, тя - утрешната полиция как ще пази, нямам идея...
10 Юни 2017 19:17
Другите дали рушвет на проверяващите и изгоряха скръндзите.
10 Юни 2017 21:04

И ако днешната полиция, която се крепи на това, че голяма част от състава са донякъде идеалисти и стискат зъби с надеждата, че нещо ще се промени, ...

Ето го сюжета за не-научно фантастичен ТВ сериал, който ще издъни всички рекорди до момента...

А ето го и сценариста...

FuFighter
2017-06-10 19:13:46
10 Юни 2017 21:09
дава се на всеки гражданин дебитна карта с лимит за деня които да използва и така се спира престъпността понеже не може да краде а само да спестява от храната и режийните
работещите в администрацията ще получават повече защото контролират живота на хората и реда в държавата
при частниците има конкуренция кои да спечели повече от стоките предлагани на пазара
10 Юни 2017 21:28
tub, не мога да схвана какво искаш да кажеш - може би само за да участваш в тая дискусия. но не мога да приема каквото и да е мнение от човек, който е виждал полиция само в сериалите за Хорейшо, който не е стъпвал в районно и не знае как се носи дежурство. И може да ти изглежда смешно, но след десетина години аз ще се смея
10 Юни 2017 21:37
Корупцията е двустранен процес. Всеки от гореписалите ще е съгласен да извади едни 20-50 кинта и да си спести проблемите, нали така?
Ако обаче ви спрат и ви попитат: "И сега какво ще правим" и вие им отговорите, че единственото което може да се направи е да ви напишат акт за нарушението, след което си го платите поемайки отговорността, тогава и корупцията ще намалее!!!
11 Юни 2017 08:24
Глупости. Всеки втори шофьор е давал пари на джандарите които се крият зад храстите и ти задават въпроса "Ся к'во праим?".
11 Юни 2017 09:06
... и тъй като даването на подкуп е престъпление, излиза, че всеки втори е извършил престъпление, но не е критичен към постъпката си. И ако е бил спрян за нарушение, то нормалният подход е да иска съставяне на акт или фиш. Излиза, че всеки втори хем извършва нарушение, хем извършва престъпление. И все катаджията му е крив на Андрешко...
11 Юни 2017 09:58
всеки има данни за корупция, ама необяснимо защо си трае.
аааа, обяснимо е. за какво ти е да подаваш сигнал, да те разкарват наляво-надясно и без резултат. остава само едната радост от бг милиционерите с шкембетата, тежкия селски акцент, чудовищна алчност и безмерна глупост
11 Юни 2017 10:18
И за 600 лв заплата очаквате атлети с три некупени висши?
11 Юни 2017 11:18
стартовата заплата на лекарите също е 600 лв. работата и образованието са несравними. полицаите са по-зле обучени и от санитар, учили-недоучили в Пазарджик и пак вземат колкото лекар, чието първоначално обучение продължава десетина години, а иначе е цял живот. не, не могат да се сравняват лекари и полицаи, а пък заплатите им еднакви
11 Юни 2017 14:10
Dr_Mengele, хайде да не се отклоняваме от дискусията. като не им отърва на лекарите и сестрите - прав им път. Като не им отърва на полицаите - също си хвърлят заявленията. Остават тези, които могат да изкарат с 600 лв и на които това не им е проблем. Стига с това противопоставяне на професии. От друга страна когато започнат да бият лекар, той се обажда в полицията, а не на сестрата, нали?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД