:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Още се обсъждат 5 варианта за "Струма"

Нено Димов
Разглеждат се 5 различни варианта за участъка на "Струма" през Кресненското дефиле, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов. Вчера той бе изслушан от депутатите в ресорната комисия в Народното събрание. Изказването му е изненадващо на фона на нееднократни заявки от предишното правителство на Бойко Борисов, че трасето вече е избрано.

През май стана ясно, че заради липсата на решение за бъдещето на "Струма" в района на Кресна проектът се забавя сериозно, което може да доведе до загуба на европейски средства. В резултат от бюджета ще трябва да се платят поне 400 млн. евро, показа доклад на служебния кабинет за изпълнението на оперативните програми за периода 2014-2020 г.

"Преди около седмица в МОСВ постъпи оценката за въздействие на околната среда и за съвместимост. Искахме да запознаем комисаря по околна среда и комисаря по регионално развитие за начина, по който тече тази процедура, и да ги уверим, че ще използваме всички усилия за максимална прозрачност при вземане на решението", обясни Димов.

Министърът не даде повече подробности точно какво предлага всеки един от петте варианта за "Струма". "Ще има максимално време за обществено обсъждане, така че всички заинтересовани страни да кажат мнението си. Проектът трябва да опазва околната среда, но трябва и да опазва човешкия живот, и да бъде икономически изгоден", обясни той.



ВЪЗДУХ

Непосилно високи и прекомерни - така министър Димов определи по-строгите норми за допустими емисии на вредни вещества в атмосферата, одобрени от Европейската комисия. "Има добра новина, че в текст от директивата се дава възможност да остане сегашното състояние. МОСВ е изпратила официално писмо с такова искане за България", обясни той.
883
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД