:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,328,065
Активни 113
Страници 15,667
За един ден 1,302,066

И гражданите ще имат думата за строежа на небостъргачи в София

Столичен квартал се разбунтува срещу поредния гигантски проект - на бул. "България"
СНИМКА: "Гаранти коза"
Един от актуалните проекти за небостъргачи в София - на "Гаранти коза" до "Пирогов"
Столичната община ще бъде задължена да обсъди публично всички подробни устройствени планове за сгради с височина над 75 м. Става въпрос за обекти с обществено предназначение - офис сгради, лечебни заведения, спортни съоръжения, храмове, музеи, галерии и др., които са разположени в централната градска част и в зоните, предназначени за смесено строителство. На задължителна дискусия ще бъдат подложени и плановете за строителство на всички сгради над 125 м, независимо къде, но без жилищните.

Представянето на инвеститорските намерения за грандиозни по размер обекти пред гражданите е идея на главния архитект на София Здравко Здравков. Тя е заложена във внесен от него доклад за проектонаредба за реда и начина на провеждане на обществени обсъждания в София, която се очаква да бъде разгледана на следващо заседание на Столичния общински съвет. Според арх. Здравков "действащата наредба не предлага достатъчно ефективни способи за информираност и участие на обществеността в областта на пространственото развитие и устройството на територията на София". Наредбата трябва да замени тази от 2007 г.

В момента на обществено обсъждане подлежат общият устройствен план на Столичната община, проектите за измененията му, проектите за промяна на плановете за регулация и режимът на застрояване при преструктуриране на жилищните комплекси. Често обаче обсъждането не се обявява достатъчно публично или пък интересът към него е слаб, а впоследствие възниква напрежение.

Всеки проект ще бъде представян на сайта на районната община и гражданите ще могат да подават до нея писмени становища и предложения до 3 дни след представянето. Обсъжданията ще стават и чрез анонимни анкети по интернет или социологическо проучване, професионални консултации чрез разглеждане на документите или проектите от Общинския експертен съвет по устройство на територията в разширен състав. Запазва се и традиционният начин проектът да се обсъжда на заключителна дискусия в съответното районно кметство в края на работното или в извънработно време.НЕДОВОЛСТВО

Вчера столичани насрочиха пореден протест срещу застрояване на 43-етажна сграда върху зелена площ - на кръстовището на бул. "България" и бул. "Петко Ю. Тодоров". Инвеститорското намерение за това датира от близо десетилетие, но се бавеше заради спорове между собственика и Столичната община. От 20 юни проектът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на район "Триадица".

НИКМИ купува от общината мястото, върху което се предвижда да бъде изградена високата сграда през 2006 г. за около 6 млн. лв. Тогава теренът е бил отреден за обществено обслужване. През 2009 г. с изменения на устройствения план теренът е определен за парк или градинка, където може да има най-много църква, кафене или тоалетна. Междувременно обаче инвеститорът прави свои промени в плана за регулация, които превръщат терена му в смесена многофункционална зона, където вече няма ограничение във височината. През 2012 г., позовавайки се на устройствения план, тогавашният главен архитект Петър Диков отказва да разреши строителство там. НИКМИ обжалва и Административен съд-София постановява, че фирмата няма право да обжалва общия устройствен план. Миналата година обаче колегите им на последна инстанция във ВАС решиха, че върху терена може да се строи висока сграда, а накрая настоящият главен архитект Здравков беше глобен с 1000 лв. за това, че е отказал да се подчини на решението им. Нарушението на плана не е единственият проблем в случая. Здравков обясни още, че имотът се намира на място, което формално не може да се използва - през него минава инженерна инфраструктура, в близост се намира пешеходен подлез, спирка на градския транспорт и пр. Столичният кмет Йорданка Фандъкова също била на мнение, че теренът трябва да бъде запазен като зелено пространство.
СНИМКА БГНЕС
Здравко Здравков
16
3148
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
29 Юни 2017 19:34
Ми значи тоя инвеститор е пикал върху ви, и не само това, шуги долни!
Строежът е факт, текат довършителни работи, Дорис може да ви осведоми за темповете.
29 Юни 2017 19:45
грозните сгради се дължат на липсата на размах у айдуците.
Да краднат могат, но нема начин да преодолеят фкоренената си еснафска дзифтарщина и да възложат постройката на читави архитекти и инженери.

btw, тоя Хилтън, срещу който е фокусиран гневът ти, е о'к постройка сама по себе си - приличен измит постмодернизъм, добър ритъм на джамовете и паузите между тях и никаква връзка с нищо наоколо. То не че наоколо има неща, които да са във връзка помежду си...
29 Юни 2017 19:56
Така е, приятелю, сама по себе си сградата може и да е Ок, макар и да не съм специалист/получавам рефлукс, колчем я съзра/, но флясната точно там изглежда направо безумно.
ОбърнА ли внимание на фотосите от Дубровник и как техният се фписва в ландшафта, околната среда и общото впечатление от вълшебния град и панорама?
29 Юни 2017 19:58
ОбърнА ли внимание на фотосите от Дубровник и как техният се фписва в ландшафта, околната среда и общото впечатление от вълшебния град и панорама?

да, щото не гледат на града си като на Дивия Запад.
29 Юни 2017 20:19
След това на ражданите трябва да се даде думата и да се вземе тяхната експертиза при извършване на хирургически операции, проектиране на ядрени електроцентрали, строежа на кораби с над 10 000 тона водоизместване и размножителния цикъл на етруските земеровки. Щото иначе ква демокрация е това?
29 Юни 2017 20:24
След това на ражданите трябва да се даде думата и да се вземе тяхната експертиза при извършване на хирургически операции, проектиране на ядрени електроцентрали, строежа на кораби с над 10 000 тона водоизместване и размножителния цикъл на етруските земеровки. Щото иначе ква демокрация е това?

ражданска демокрация.
Хората доста разбират от къщи.
29 Юни 2017 21:00

Никми... Гепардът... доказано невиновен... други също...

Уелкъм ту БългеЙрия.
29 Юни 2017 21:25
Някой прави хората на идиоти. Петър Диков с усмивчицата, Здравко Здравков, Йорданка Фандъкова и т.н. все против строежа, а той строи ли се строи се.
Какво искат да ни кажат - че огдавна властта няма власт у нас, или че Дивият Запад е превзел София безусловно и дана селяндана може само да се усмихва на кадро и сади цветя около СУ?
29 Юни 2017 22:34
Строителството на небостъргачи е доста по-ефективно като количество изпрани пари на квадратен метър от строителството на молове или блокове например.

Разбира се, няма никакво значение дали ще се ползват, както се вижда по Цариградско и България.

Дори празни да седят, инвеститорите са доволни.

30 Юни 2017 00:16
>>><<<
Ндали ще има български джихадисти поне да го гръмнат някак???
По-щуро нещо и щурчо не може да измисли!!! С извинение към добрия приятел на хората...щурчо
30 Юни 2017 01:04
София ме интересува до толкова, доколкото да ида и да се върна от летището.
В какъв лайнарник или маймунарник се превръща - въобще не ме вълнува.
Даже ми е кеф, когато в новините съобщят, че из кварталите лятно време им спират водата.
На другият ден половин София вони на пръчове и пръчки.


30 Юни 2017 02:51
Къв е тоз зор за небостъргачи в силно земетръсен район като нашия? Щото предвид националните особености на наште контролни органи надали ще ги построят с качеството и устойчивостта на японските такива? Вече планината от нийде се не види иззад тез "постройки". После, ако нацията оцелее, ще ни се наложи да въведем военен комувизъм, за да съборим всичките тези грозотии и да възстановим нормалния ландшафт у шопското поле - впрочем то е достатъчно ширно, та тез колове могат да ги забиват по-далечко от центъра на София. Отделно, че седят празни с надписи "Дава се под наем".
Унищожават се дори що-годе оцелелите типични за центъра на София сгради (цели улици) в псевдо-виенски барок, за да се строят стъклено-метални античовешки уроди, вместо да опазят и възстановат хубавите стари постройки, както се прави из Европа. Отделно пък поради самосиндикално стиропориране ги превръщат в грозни кубове, омазани в лайняни разцветки.
30 Юни 2017 06:59
Amazon
29 Юни 2017 20:19
След това на ражданите трябва да се даде думата и да се вземе тяхната експертиза при... проектиране на ядрени електроцентрали...
Сигурно се мислиш за много оригинален и находчив, но само припомняш съвсем пресния случай, когато най-тъпите граждани, подкокоросани и предвождани от Най-Тъпия Гражданин, "спряха три големи руски енергийни проекта" по думите на Самия Най-Тъп Гражданин.
30 Юни 2017 09:41
Някой ще ми обясни ли какво е това пране на пари да строиш сграда и тя после да не се ползва? Има и експлоатационни разходи, даже и неизползваема, и колкото по- голяма сградата- толкова по- големи разходите. Как пък се експлоатира висока сграда при тия калпави комуникации - въобще не ми се коментира. При тази етажност, ако спре ток или вода- кво правим?
30 Юни 2017 12:26
То не че наоколо има неща, които да са във връзка помежду си...

А хилядите незаконни едноетажни панелни гаражи с кого са във връзка. Може би с безхаберието, с дълбоко залегналото усещане за недосегаемост и ненаказумост. Каква съдебна реформа ще правят Цецка и Данчето та Законът да стане еднакъв за всички.
30 Юни 2017 14:08
tatyana1 30 Юни 2017 09:41
Някой ще ми обясни ли какво е това пране на пари да строиш сграда и тя после да не се ползва?


Смисъл никакъФ нема.
Но, с малка перифраза, каквато ни е държавата - такива са ни и перачите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД