:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 202
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Най-големите чужди инвеститори искат спешна и дълбока съдебна реформа

Трябва да се въведе контрол и отчетност на прокуратурата и да има реални санкции в случаи на произвол при разследванията, написаха в позиция до Борисов 8 бизнес организации
Юлиян Савчев
Протестът на граждани и отсъствието на ключови фигури от мнозинството във ВСС провалиха сценария в четвъртък да бъде разгледан сигнал, който може да доведе до отстраняване на председателя на ВКС Лозан Панов от поста му. Сотир Цацаров разтури събранието със странното обяснение, че 50 граждани смущават работата. Гл.прокурор преди 2 месеца прояви търпимост към група протестиращи в негова защита, които разхвърляха държаха окървавени агнешки главички пред сградата.
В България цари усещане за беззаконие и произвол, прокуратурата е безконтролна, съдебната реформа далеч не е приключила, а липсва воля за провеждането й. Това са акцентите в безпрецедентната обща позиция на едни от най-големите чуждестранните инвеститори у нас от Австрия, САЩ, Великобритания, Швейцария, Канада, Франция, Италия и Норвегия. Тя е изпратена до премиера Бойко Борисов, външния и правосъдния министър, президента, главния прокурор, председателя на Народното събрание, ръководителя на представителството на Европейската комисия у нас. Сред адресатите е и председателят на Върховния касационен съд, който единствен от ръководителите на съдебната власт настоява за реформа и срещу когото вчера Висшият съдебен съвет не успя да образува поредната си проверка, тъй като протестиращи граждани извадиха от равновесие мнозинството, което защитава статуквото.

Въвеждането на контрол и отчетност на прокуратурата е основният акцент в писмото. Бизнес организациите смятат за голям проблем обстоятелството, че "прокуратурата на практика бе оставена без контрол както преди". Според тях независимостта на държавното обвинение трябва да е съчетана с взаимен контрол и баланс на трите власти. "В едно наистина демократично общество не следва да съществува независимост без отчетност, тъй като това подкопава устоите на демокрацията", се казва в позицията им. Според инвеститорите трябва да се проведат широки обществени дебати, за да се намери механизъм за отчетност на прокуратурата пред изпълнителната и/или законодателната власт. Бизнес организациите посочват, че това може да стане с по-нататъшна децентрализация, както и с "вменяване на задължения за докладване и налагане на реални санкции в случаи на разследвания, които могат да бъдат окачествени като произвол".

"Липсата на механизъм за съдебен контрол върху прокурорските решения в досъдебна фаза в съчетание с липсата на реална отчетност на прокуратурата, са съществена причина за широко разпространеното усещане за беззаконие и безнаказаност, подкопаващо устоите на българското общество," се казва в становището на бизнеса. Това е причината България да изостава от другите държави от Източна Европа, които са в Европейския съюз.

Инвеститорите заявяват, че не могат да предложат рецепти и готови решения, а просто посочват проблемите. Според тях именно ефективността и справедливостта на съдебната система са сред основните неща, когато предприемачите решават дали да вложат парите си тук. Даден беше пример как голям американски инвеститор, производител на медицинска техника, след дълги проверки накрая решил да инвестира не в България, а в Латвия. За бизнеса е важно да се знае, че когато някой направи баничарница на някой ъгъл и тя е успешна, няма да дойде някой и да му я вземе, подчертаха бизнесмените. Алекс Нестор от Канадско-българската бизнес мрежа даде пример с IT индустрията, която просперира, защото не минава през специални разрешителни режими. "Тук е заровено кучето. Тежките разрешителни режими създават предпоставка за корупция", каза той.

Според предприемачите промените, направени в предишния мандат в конституцията и Закона за съдебната власт, са само началото, тъй като не засягат някои от основните будещи тревога въпроси. Всички участници в политическия живот декларират, че съдебната власт трябва да бъде независима, но в същото време липсва достатъчно силна политическа воля за осъществяване на така необходимите реформи, които да гарантират, че съдиите са изцяло неподвластни на политически натиск. Затова прокуратурата не трябва да има каквато и да е роля относно решенията, свързани с кариерното развитие на съдиите и организацията на дейността на съдилищата.

Бизнес организациите посочиха, че податливостта на съдебната система на политическо влияние се корени в структурата на съдебната колегия, и посочиха, че "квотата на политическите назначения остава прекалено силна и не възпира оказването на неправомерно влияние". 11 от 25-те членове на ВСС се избират от парламента. Инвеститорите критикуваха и факта, че "не е направена последната и решаваща стъпка за предоставяне на пълна и неоспорима автономност на съдиите". Вместо това каналите за потенциално политическо влияние останали отворени, а недопустимата ситуация, при която по определени въпроси съдилищата могат да бъдат поставени в положение на зависимост от членовете на ВСС от прокурорската квота (чрез пленума на съвета), продължава да е налице.

Търговските камари посочват и неприемливо бавното правораздаване по редица дела, което подкопава функционирането на системата като цяло.
СНИМКА: АМЕРИКАНСКАТА ТЪРГОВСКА КАМАРА В БЪЛГАРИЯ
Представителите на търговските камари на 6 държави се снимаха в мускетарската поза "Един за всички, всички за един".
28
5055
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
29 Юни 2017 19:30
Може ли да видим кои са тия най-големи инвеститори, в какво са инвестирали и къде си изнисат печалбите?
29 Юни 2017 19:47
Не съм съгласен със статията. Не съм съгласен и с политиката на редакцията. Макар да разбирам защо е такава, ми се иска да е една идейка по-обективна.
29 Юни 2017 20:26
Аз ще се съгласиш ли с мен, и с моята теза (поне от три години в този Форум е застъпвам!), че без отчетност (accountability) няма поемане на отговорност (responsibility) ? И това важи за всеки един от "държавните и местни органи", предвидени в Конституцията, и едноличните, и колективните !
29 Юни 2017 22:25
Не съм съгласен със статията. Макар да разбирам защо е такава, ми се иска да е една идейка по-обективна.

И каква „идейка” за по-голема обективност искаш, след като човекот го е рекъл в прав текст: „Спирам да инвестирам в България, отивам да инвестирам в Латвия.”

Даден беше пример как голям американски инвеститор, производител на медицинска техника, след дълги проверки накрая решил да инвестира не в България, а в Латвия. За бизнеса е важно да се знае, че когато някой направи баничарница на някой ъгъл и тя е успешна, няма да дойде някой и да му я вземе, подчертаха бизнесмените.

И накрая ше спрат да инвестират у нас сичките!!!

Идейки!!!
29 Юни 2017 22:40
Идейки!!!
Аха, безплатно! Парламентът си оправя законите. Намаляване на бюрократизма в дейността на държавния апарат, обслужваща бизнеса. Съдиите по търговски и граждански дела спират да вземат подкупи и започват да правораздават според закона, събраните доказателства и вътрешното си /неплатено/ убеждение и го правят според изискванията на западните ни партньори - предвидимо. Тогава инвестициите сами ще дойдат при ниските данъци и евтината работна ръка в БГ.
29 Юни 2017 22:48
Какво трябва да се случи накрая, за да се изгради нормална съдебна система в България? Революция? Бесилки?
29 Юни 2017 23:09
Идейки!!!
Аха, безплатно!
Тогава инвестициите сами ще дойдат при ниските данъци и евтината работна ръка в БГ.

Ъхъ, някога, но не сега!

Enjoy!

https://www.youtube.com/watch?v=nGh2RSgks7o
29 Юни 2017 23:12
моята теза (поне от три години в този Форум е застъпвам!), че без отчетност (accountability) няма поемане на отговорност (responsibility)


Тая теза я промоцираме от 13 години в тоя форум. За това време се създаде:
- Търговски регистър, публичен, ама публичните документи ги няма (50% от доументацията на фирмите липсва);
- Публичен регистър на съдебните решения, ама не могат да се търсят (освен ако не знаеш номера на делото);
- "Национална здравна карта", ама броят на здравно-осигурените остава отново неизвестен. Сега, след пръстовия отпечатък, щели били да се отменят рецептурните (за реимбурсиране на лекарствата от НЗОК) книжки (друга далавера с външен доставчик) и здравните книжки (явно има "наша" печатница за нахранване). И здравно-осигуреното лице отново остава без здравно-осигурително досие и ако се наложи да влезе в болница/при лекар, изследванията се правят като за паднал от Марс марсианец - за всичко, от което може да се източат пари по пътечка, алея, магистрала.
Да не забравя, има и Кредитен регистър, от който веднага би трябвало да се види кои са неизправните длъжници на КТБ (да не се бъхтят нахалост синдици, по-преди квестори). Ама прокурорите нали са инвалиди, не виждат, не разбират (от публичност), окрадоха кредитните досиета на КТБ уж спасявали чувалчета, пълни с пари към 126 млн. лв.
Вече не зная каква теза да застъпя, щото у нашата действителност (на правен нихилизъм) тя става антитеза.
29 Юни 2017 23:15
Е, изпуснала си същността, но то е защото идейно не съм изхвърлил прокуратурата от съдебната система, а съм посочил проблеми в къщичката на свещения ни съд.
29 Юни 2017 23:40
Може ли да видим кои са тия най-големи инвеститори, в какво са инвестирали и къде си изнисат печалбите?



Да очерним първо тези които надигат глас....а пък какво казват не е интересно.

В България трябва спешна,неотложна "бърза помощ" за всички държавни институции.
Аз не виждам коя институция функционира правилно и в интерес на гражданите.
29 Юни 2017 23:43
„Спирам да инвестирам в България, отивам да инвестирам в Латвия.”





И не само "големите лоши" компании го правят.......обикновените хора бягат и работят в нормалните държави.
29 Юни 2017 23:44
Съдиите по търговски и граждански дела спират да вземат подкупи и започват да правораздават според закона
Че то съдиите и сега правораздават според закона. Забавянето идва основно от спорещите страни, използвайки основнопроцедурни хватки (болнични, умопобъркани защитници, отзоваване, призоваване на всичко каквото е възможно) вместо аргументи/доказателства (ако страна е прокуратурата - калпави обвинения).
Освен това, по мое скромно мнение, Съдът е натоварен с прекалено много безсмислени спорове. Обжалването на глоба от 10 лв., личен опит, консумира обществени средства (време, възнаграждения, заплати) в размер на над 1000 лв. (без обжалване на първоинстанционното съдебно решение). Същото важи и за прокуратурата при административното производство. Може и да съм прост, ама не разбирам какво отношение ще вземе наблюдаващия прокурор при отказ (ограничение) за издаване на патент от Патенното ведомство/ревизионен акт на НАП. Да не говоря, че има куриозни случаи - патентът е заличен и пред Европейското патентно ведомство, и пред съда (английски в случая), а нашият прокурор излиза с становище да се издаде патент (отмени ревизионен акт) за да се бил защитил "инвеститорския интерес" (фирмата за България е чист търговец, инвестирала е в едно представителство само и то по силата на европейски регламент). Нищо общо с критериите на Закона/Конвенкции, за чието спазване изрично са назначени (с изпит и доказан стаж) специално подготвени експерти, а не случайно пратени прокурори или вещи лица. Сякаш негласно сме допуснали, че административният орган, издавайки административен акт (по силата на закона), може да извърши престъпление. Сиреч, законът е престъпен и прокуратурата трябва да следи как се прилага - престъпно или в неин интерес.
30 Юни 2017 01:11
Американската камара в Латвия е публикувала следната новина (какъв е този разнобой в камарите )

EY survey: Corruption widely spread in Latvia


Feb 10


According to results of EY Global Fraud Survey, 58% of private and state sector management level professionals view corruption as widely spread in Latvia. 79% of respondents believe corruption risks apply to the public and private sector.


«In spite of major efforts to reduce corruption in Latvia over the course of many years, we see that Latvia's corruption perception level is still far from European western nations. The survey points to a shocking fact that a confident majority of Latvian professionals admit that corruption is a major problem in the private sector. Such a major presence of corruption creates a serious burden for economic development. This is because corruption reduces economy's efficiency. Without reducing corruption, Latvia is unlikely to reach western nations' development levels,» comments EY partner in Baltics Diana Krisjane.

Latvia's indexes are close to indexes of Central and Eastern Europe. Survey data shows that 70% respondents in Slovakia, 66% in Hungary, 60% in Croatia, 54% in Czech Republic and 48% in Serbia all mentioned widespread corruption levels in their home country. The worst indexes in EY survey were recorded in Ukraine, where 88% of respondents mentioned corruption is widespread among government-level specialists.

EY survey shows that Latvia's corruption perception level is multiple times larger than the level of economically developed European member states. For example, only 4% of Swedish professionals view corruption as widespread in their country, followed by Germany and Holland with 6% each; Belgium, Ireland and Switzerland with 8% and Austria with 10%. Corruption levels are higher in Norway (16%), France (18%) and UK (28%). Corruption levels in Spain and Portugal are on the same level as Eastern European countries (50%).

«The survey also shows a number of positive trends. For example, three out of four survey participants note their company or organization has an anti-corruption policy. Only 15% of professionals believe strict compliance with anti-corruption policy and procedures negatively impacts their organization's competitiveness,» said EY representative Liene Dobele.

76% of respondents believe compliance with ethics standards helps businesses and organizations become more successful.

«Results of the survey show that Latvian professionals' opinion towards different corruption and fraud prevention processes is constructive and welcoming. This is good ground to help reduce corruption and fraud. It is necessary to continue realizing internal policy and other procedures into practice. We see that organizations actively perform internal audits and external financial revisions. They have also introduced the duty for employees to report conflicts of interests. However, in 30% of all cases employees are punished for violations of internal corruption prevention measures,» explains Krisjane.

Survey data shows that financial audit is the most popular corruption prevention tool in Latvia. It is used by 95% of respondents. Other popular measures include internal control (86%) and internal audit (81%). Trust hotlines are not yet popular in Latvia to be an effective mechanism - they are only available to 35% of respondents' organizations.

Organizations have to perform regular corruption and fraud risk analysis, enhance internal control systems and actively use internal audit functions, Krisjane recommends.
30 Юни 2017 06:42
"Големите чуждестранни инвеститори" искат законодателни гаранции, че ще печелят в съда всякакви дела срещу българската държава. Всъщност, те това го искат навсякъде по света и го постигат там, където управляват колониални администрации.
30 Юни 2017 07:51
Чуждите инвеститори?!? Тези какво си мислят?!?
30 Юни 2017 09:29
Че ще инвестират там, където ТЕ сами си решат!!!


А ний шъ духами ... супата!

И шъ говорими ... глюпости!!!
30 Юни 2017 09:42
"Големите чуждестранни инвеститори" искат законодателни гаранции, че ще печелят в съда всякакви дела срещу българската държава.


Големите чуждестранни инвеститори искат НОРМАЛНИ условия за правене на бизнес, за да не им се налага да водят НИКАКВИ дела срещу НИКОГО!!!

Кво ви става, бе?!

Тез жеги съвсем ли стопиха онова, което уж имате в главите си?!
30 Юни 2017 10:29
Rommel
30 Юни 2017 09:48
30 Юни 2017 10:31
Абе кви са тия, дето си позволяват да мятат камъни в мафиотското ни блато
30 Юни 2017 12:42
„Спирам да инвестирам в България, отивам да инвестирам в Латвия.”
кво значи "спирам да инвестирам", като той не е почнал?
30 Юни 2017 13:22
Джиджи
30 Юни 2017 09:42

Големите чуждестранни инвеститори искат НОРМАЛНИ условия за правене на бизнес, за да не им се налага да водят НИКАКВИ дела срещу НИКОГО!!!
Хвърляй повече усилия във филологията и рисуването с акварел.
Незнам дали си струва да ти се обяснява какво означава "да не им се налага да водят НИКАКВИ дела срещу НИКОГО!!!".
30 Юни 2017 14:55
Не знам дали си струва да ти се обяснява ...

Даже и да си струва - от туй, което пишеш, става ясно, че няма да мо'еш да ми го обЯсниш нивгиш!
30 Юни 2017 15:01
onzi, 30 Юни 2017 12:42
„Спирам да инвестирам в България, отивам да инвестирам в Латвия.”
кво значи "спирам да инвестирам", като той не е почнал?

Значи, че никога нема да почне!

Дай малко "по-широко мислене", де. Не буквално!!!
30 Юни 2017 19:04
Холандската Лукойл оплакала ли се е?
30 Юни 2017 19:04
.
30 Юни 2017 19:42
Я да видим положението във Франция:

http://mobile.lemonde.fr/chronique-des-communs/article/2017/02/11/une-carte-collaborative-de-la-corruption-en-france_5078252_5049504.html
30 Юни 2017 19:45
Даден беше пример как голям американски инвеститор, производител на медицинска техника, след дълги проверки накрая решил да инвестира не в България, а в Латвия.


И къде прокуратурата в случая? Едва ли прокуратурата му прави "дълги проверки". Други са проверяващите...
30 Юни 2017 22:13
Значи, че никога нема да почне!
ми да бега, бе! като никога нема да почне, значи никога нема да ме заинтересува. вег. да ходи да клянка за корупцията по латишите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД