:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,508,419
Активни 143
Страници 15,140
За един ден 1,302,066

ГЕРБ реже права на граждани и фирми заради магистралите

Седем граждански организации настояват Брюксел да забрани строителството на "Струма" през Кресна
Това е последният (засега) вариант на магистралата - с раздвоено трасе.
ГЕРБ се кани да направи поредния скандален ремонт на закон. Депутати от управляващата партия внесоха законопроект, който предвижда орязване на възможностите да се обжалват екологичните оценки за големи инвестиционни проекти. Ако поправката бъде приета, оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС) за магистрали, язовири, газопроводи и нефтопроводи, паркове като "Рила" и "Пирин" и други обекти с национално значение ще минават по "експресна писта", тъй като ще могат да бъдат обжалвани пред една-единствена съдебна инстанция. Юристи веднага коментираха, че такава промяна ще е шамар за гражданското общество.

ГЕРБ лансира поправката точно когато предстои обсъждане и одобрение на екооценката за най-главоболния и скъп участък от магистрала "Струма" - през Кресненското дефиле. Очаква се Министерството на околната среда (МОСВ) да се произнесе наесен. Вчера седем природозащитни организации съобщиха, че са подали официална жалба в Европейската комисия срещу намерението магистралата да минава през дефилето. Според тях, ако това се случи, България ще бъде осъдена от Европейския съд за погазване на екозаконодателството на ЕС. Кресненският пролом е част от европейската мрежа "Натура 2000". Ако там бъде построен аутобан, трафикът ще унищожи десетки и стотици ценни видове животни и растения, а на България ще се наложи да върне на Брюксел близо 800 млн. евро за строителството и да плаща жестоки глоби, твърдят подателите на жалбата.

Поправката на ГЕРБ за претупване на екооценките е внесена с подписите на Данаил Кирилов, шеф на правната комисия в Народното събрание, както и на Ивелина Василева, която само допреди месеци бе министър на околната среда в предния кабинет на Бойко Борисов. Те предлагат несъгласните с решение на екоминистъра, засягащо инвестиционни намерения за обекти от национално значение (определят се от Министерския съвет и списъкът може непрекъснато да се дописва), да могат да обжалват в съда само веднъж, на една инстанция. В допълнение от ГЕРБ предлагат да се съкрати срокът за произнасяне по жалбите и съответният съд да излиза с решение в рамките на не повече от 6 месеца. Сега времеви ограничения няма.

"С цел да се съкрати съществено времето за процедиране и влизане в сила на изграждането на обекти с национално значение и за да се избегнат дългите и тежки процедури на обжалване, считаме, че не е необходим касационен контрол", пише в мотивите на вносителите. Според тях обществеността можела да си каже възраженията "на най-ранен етап", докато трае обсъждането, и затова нямало нужда да се затъва в дълги съдебни процедури.

Предложението със сигурност ще предизвика остри критики и отпор, защото най-големите скандали и спорове за въздействието върху природата избухват точно за големи инфраструктурни проекти - достатъчно е да припомним трусовете с разширяването на курорта Банско и заплахите за парк "Пирин".

Възможно е идеята на ГЕРБ за "бърза писта" за ОВОС-ите да е и заради казуса с преминаването на магистрала "Струма" през Кресна, смята Ивайло Хлебаров от "За Земята" - едно от седемте сдружения, сезирали Брюксел заради рисковия избор на трасето. Премахването на касационното обжалване на екооценките е ограничаване на достъпа до правосъдие и е опасен прецедент, който ще покаже, че България не желае да спазва европейското природозащитно законодателство, коментира Хлебаров пред "Медиапул".

Споровете как "Струма" да преодолее Кресненското дефиле се точат повече от 10 години и през това време многократно бяха приемани и отхвърляни различни варианти на трасето. За изграждането на магистралата са осигурени европейски средства, тъй като тя е част от Европейския коридор №4, свързващ Германия с България и Гърция. Само за проблематичната отсечка между Кресна и Крупник са предвидени 800 млн. евро (включително и участието на българския бюджет). Последният вариант предвижда магистралата да се понижи до скоростен път с две платна, като едното следва сегашното шосе, а другото преминава покрай дефилето.

И този вариант е неприемлив, твърдят обаче в жалбата си до ЕК "Приятели на Земята Европа" (Friends of the Earth Europe), Мрежата CEE Bankwatch Network, Екологично сдружение "За Земята", Сдружение за дива природа "БАЛКАНИ", Институт за зелена политика, Информационен и учебен център по екология и Училище за природа Влахи. Ако Комисията или Европейският съд открият нарушения на Европейското природозащитно законодателство, българското правителство ще трябва да върне европейско финансиране на стойност близо 756 милиона евро, предупреждават екоорганизациите, сезирали Брюксел. Те предупреждават, че ако магистралата прореже Кресненското дефиле, това ще бъде катастрофално за защитените видове растения и животни в региона. "Кресненското дефиле, дълго 16 километра, е районът с най-голяма концентрация на биоразнообразие в България с 92 защитени вида и част от "Натура 2000". За сравнение на един квадратен километър тук живеят повече видове пеперуди, отколкото в цяла Великобритания", твърдят природозащитниците. Според тях целият трафик трябва да бъде изнесен на изток от дефилето. Проблемът е, че такъв вариант ще оскъпи строителството с повече от 1 млрд. лева.

До няколко месеца се очаква екоминистерството да излезе с доклад за Оценката за въздействие на околната среда. След това местната общност и широката общественост ще могат да изразят своите становища. Избраното трасе трябва да бъде одобрено от Европейската комисия.ПОРАЖЕНИЯ

Докато споровете около този участък вървят вече над 10 години, другите отсечки на магистралата напредват и въпреки че не влизат в дефилето, увеличеният трафик вече вече вреди на животни и растения. И в момента България е нарушител на Европейската директива за хабитатите заради фучащите коли и мръсните емисии. Според екоактивистите застрашително намаляват видове като сухоземни костенурки, леопардов смок, ивичест смок, 12 вида прилепи. Възможно е някои от видовете, като ивичестия смок, напълно да са изчезнали от дефилето.30
5746
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
12 Юли 2017 19:48
12 Юли 2017 19:49
Тези не мирясват, бе!!!
И как на тази екоминистерка не й е неудобно!
12 Юли 2017 19:50
Бончева, не ви ли е срам поне малко?
12 Юли 2017 20:13
Трубадурите на зелената мафия сега ще се развихрят. Явно са се отпуснали пак някакви пари и помиярите ще се наредят до един на копанката да гризнат нещо.
12 Юли 2017 20:18
Загрижени за животните и растенията , забравяме за хората .
Човешкия вид също е застрашен на тази територия и в обозримо бъдеще също ще изчезне.
Или поне една от разновидностите наричаща себе си - българи .
12 Юли 2017 21:08
Ако там бъде построен аутобан, трафикът ще унищожи десетки и стотици ценни видове животни и растения
В страната ни хора не останаха, тия мислят за животните. Ако всяко начинание дава поминък дори само на няколко семейства начинанието си заслужава.

Въобще, правилo N 1 -- за ориентиране дали едно дело е право е следното най-обикновено нещо -- какъв поминък осигурява -- сега и за в бъдеще.
12 Юли 2017 21:14
Гладиатор, ами виж какъв поминък осигурява "екологията".
И този вариант е неприемлив, твърдят обаче в жалбата си до ЕК "Приятели на Земята Европа" (Friends of the Earth Europe), Мрежата CEE Bankwatch Network, Екологично сдружение "За Земята", Сдружение за дива природа "БАЛКАНИ", Институт за зелена политика, Информационен и учебен център по екология и Училище за природа Влахи.

Това малко хора ли са?
12 Юли 2017 22:09
магистрали трябва да се строят безпрепятсвено за да досигат широките народни маси до големите градове да гледат концерти и опера и балет. за един 4ас да е в софия или пловдив гледа трубадур и за един 4ас се връща у дома в село. а те се загрижили за някакви си змии. та те по важни ли са от колтурното развитие на евроатланти4еска българия?
12 Юли 2017 22:17
Съгласен съм, че екологията в дефелето ще пострада. Но потока коли и сега е там и еко-картинката сигурно никак не радва въпросните еко-защитници. София (софиянци и околни, кажи-речи 2 милиона) обаче иска/т на море бързо и наблизо (Черно море им се вижда далеко и било зле с обслужването).
Ако се осигури този допилнителен 1 млрд. лева, да се мести на изток трасето. Кой би бил против? Хем едни 200-300 милиона ще кацнат в правилните джобове...
12 Юли 2017 23:58
Поминъкът бил най-важен, казвате.
Изяжте всичко като скакалци тогава. Така, както изсякохте горите. После като идват потопите, се чудете кой ви е виновен.
Ненаяло се тъпо племе.
12 Юли 2017 23:59
america1332002
12 Юли 2017 22:09

13 Юли 2017 00:22
въй, по-добре беден и мърляв отколкото богат и чист. гиди гиди зелени пиявици
13 Юли 2017 00:27
по-добре да пиеш кафе, отколкото да те бият два часа ф полицията.
13 Юли 2017 00:29
Аз пък съм забелязал че точно тия държави дето много си пазят природата са най-богати.Странна работа.

Едно време така говореха и за стоежите по морето и все се намираше някой "специалист" да рече че трябва да има поминък....а като гледам сега какъв туризъм имаме.....направо сме цъфнали.
13 Юли 2017 08:22
Аз пък съм забелязал че точно тия държави дето много си пазят природата са най-богати.Странна работа.

Защото са си построили магистралите преди да започнат да си пазят природата.
13 Юли 2017 08:55
Герб да си обират крушите и да ги няма!
13 Юли 2017 09:39
Няколко жабки, пеперудки и змийчета са нищо, щом трябва да се "усвоят" пари. Тия зелените никак не са читави, ама кой да защити животните ?
13 Юли 2017 09:44
Ще се повторя: на мен на Севевроизток магистрала "Струма" ми не трябва, трябва ми "Хемус", дето я обещават преди всеки избори, ама не я строят. А който иска в Гърция - да лети с птичките и пчеличките. Обаче ако се приеме варианта с 15-км тунел любим на еколозите, ще се опитам да организирам на протест цялата останала България, защото ще глътне парите не само за строителство, но и за поддръжка на пътищата за цяла България за десетилетия напред
13 Юли 2017 11:19
Значи как лесно можем да се освободим от разни НПО-та, еколози и друга такава сган. Спира се всякакво външно финансиране за тях, и те ще мирясат. Всичкото натягане е за пари. Хемус ще се строи с бюджетни пари, защото ЕС не се интересува от това направление.
13 Юли 2017 11:33
Бончева, не ви ли е срам поне малко?


Сигурно малко я е срам... ама малко.
13 Юли 2017 11:57
Човешкия вид също е застрашен на тази територия и в обозримо бъдеще също ще изчезне.


Тези, които хранят седемглавата Зелена Мафия, имат за цел точно това - опразване на територията България.
13 Юли 2017 13:16
Че не трябва да се затрива природата е вярно.
Че не трябва всичко да се прави само в името на усвояване и застояване също е вярно и в този смисъл поправката е безобразна.
Но и че не трябва цялото общество да става заложник на десетина кресливи организации със сигурно 200-300 души членове - това също е вярно.
13 Юли 2017 14:16
Кради го тоя ТЪП народ бате Бойче и го тъпчи, колкото си искаш. Подигравай му се, Унижавай го бате, той заслужава щом въпреки престъпленията, кражбите, непосилните заеми, узурпирането на всички власти, купуването на медиите, некачествените магистралки, псевдо-санирането и ината с който го управляваш пак те избира за премиер!!!
13 Юли 2017 14:36
Не мога да повярвам, че млади хора не мислят за природата в страната ни. Не помислехте ли, че това, което е вредно за животните и растенията е вредно и за хората. Малко ли ви са наводненията, високите температури, замърсения въздух. Ако така върви изсичането на горите, страната ни ще се превърне в пустиня, сегашните 42 градуса ще ни се сторят рай след 10 - 20 години. Защо са ни магистрали и влекове, които минават през пустиня. Западноевропейските страни са богати не защото са строили магистрали, а са имали колонии, като нашата страна, които да експлотират.
Нали се сещате защо не дават пари за магистрала Хемус, а дават за Струма, която води към Близкия изток. Бинесмените са ненаситни, те не се интересуват от екология, ако им трябва природа, ще се качат на самолета си и ще отидят на Карибите. Гредах по БНТ наши бизнесмени как се възмущават, че не се добива шистов газ в България. Според вас те интересуват ли се от България. Когато са правили плановете за магистрала Струма са били длъжни да се съобразят с екологията, защо не са го направили, за пари разбира се, но парите не се ядат. Ние трябва да пазим природата си и младите са тези, които трябва да се борят, защото те ще живеят с последствията от нарушената екология.
13 Юли 2017 14:39
а дават за Струма, която води към Близкия изток.
13 Юли 2017 15:55
kontra789, как по-точно магистрала "Струма" води към Близкия изток?? Натам води "Тракия" и после "Марица" и натам през Турция. София и Атина са две столици и съвсем нормално би трябвало да са свързани с магистрала. Да не говорим, че и Солун е колкото София. Кои две столици в Западна Европа не са свързани с магистрала помежду си? Стига и с мантрата, че софиянци искали да идат на море в Гърция.
Гладиатор: - "Въобще, правилo N 1 -- за ориентиране дали едно дело е право е следното най-обикновено нещо -- какъв поминък осигурява -- сега и за в бъдеще."
Гладиаторе, мутрите и приближените им колко години ни стрижат? Осигуряват си поминък и ти го одобряваш ли? Магистрала трябва да има и ще има, но не може само човешкият род да остане. И другите живи същества са важни. Всички сме една екосистема. Веднъж построена магистралата там няма да дава поминък на местните. Е все няколко души ще има заети, но не е това идеята само. Важни са и магистралата и животинките.
13 Юли 2017 16:13
Погледнах картата на пътя.
Проектната магистрала ми се вижда по "крива" , от съществуващия път 1ви клас?
Защо е необходимо да се правят 5 тунела и 8 моста?
13 Юли 2017 16:23
Щото наоколо няма друго русло на река, а са баири.
13 Юли 2017 16:25
а дават за Струма, която води към Близкия изток

Баси, как не съм знаел, че Баце като е направил Марица да мога да ходя при Тъщата в Харманли, всъщност ме е прецакал и ме е тласкал към Близкия изток...
13 Юли 2017 16:44
Но и че не трябва цялото общество да става заложник на десетина кресливи организации със сигурно 200-300 души членове - това също е вярно.


Много си снизходителен - махни нулите и пак ще са много. Това си е мафия, а тя не обича да дели с повече членове.
Нали скоро имаше репортаж за един такъв "човек-организация" , видя се как изнудва , как се пазари , за да оттегли претенциите си... Гнусняр абсолютен ! И другите са като него, гадове !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД